Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Naku-uuton ylivertaisuus - kuvitelmaa vai tosiasia?  (Luettu 13261 kertaa)

Hanni

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 41
Vs: Naku-uuton ylivertaisuus - kuvitelmaa vai tosiasia?
« Vastaus #15 : Huhtikuu 09, 2009, 12:25:14 ip »

Espressivosta ja Cafetoriasta kannattaa ainakin kysyä, jos välttämättä kahvan Suomesta haluaa.

Juu, Suomesta välttämättä ja Espressivoon pistin tilauksen menemään. Kiitokset ohjauksesta!
Kirjattu

razzatta

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 134
Vs: Naku-uuton ylivertaisuus - kuvitelmaa vai tosiasia?
« Vastaus #16 : Huhtikuu 28, 2009, 01:04:24 ap »

Olen tässä kuukauden päivät päästellyt kahvini nakukahvan läpi. Uutot ovat pääasiassa olleet aika nättejä, mitä nyt välillä tuntuu että blondaus iskee varhemmin kuin soisin ja joskus kartio ei ole ihan nätisti keskellä. (Pitäisi kait ryhtyä weissaamaan tai vaihtaa mylly.) Mutta minulle oli melkoinen shokki se, kuinka paljon parempaa kahvista mielestäni tuli. Vaihdoin kahvaa keskellä pussia ja lyyti rupesi kirjoittamaan aivan uudella tavalla. En löydä oikeita adjektiiveja kuvatakseni sitä, mitä maulle tapahtui. Esteettinen puoli oli vielä aivan toinen juttu, tiikerintaljasta tuli miltei joka shotin ominaisuus ja crema oli tummempaa ja runsaampaa kuin kärsällisen kahvan kanssa.

Nyt mietinkin, mistä tämä johtuu? Ulrika kehui kahvaa myydessään tampattavuutta kun koko höskän voi pitää suorana alustaa vasten.

Toinen mahdollinen selitys on sellainen, mitä liipattiin tuolla Shotin katkaisu -ketjussa. Voisiko olla, että normikahvan pohja, erityisesti kärsät, eivät pysyisi tarpeeksi kuumina ja siten vaikuttaisivat asiaan? Vai liittyykö tämä koko homma vain siihen, miten kahvi kuppiin putoaa ja sekoittuu/ei sekoitu, esimerkiksi niin että yhteen pisteeseen vähän nopeammin putoava isompi massa kahvia sekoittuisi tasaisemmin tai jotain?

Samoja kokemuksia täälläkin!

Pari viikkoa nakukahvan kanssa takana ja kahvit on parempia kuin koskaan. Samaa mieltä ovat myös muutamat kriittiset maistoraatiin kuuluvat ystäväni, jotka eivät tiedä tai ymmärrä mitään tästä uudesta lelusta vaan ovat maistaneet ihan "sokkona" ennen ja jälkeen.

Mitään en ole muuttanut. Tamppausvoimat, annostusmäärät ja karkeudet, papujen tuoreus ja laatu eivät ole täydellisesti vakioituja, mutta mielestäni ihan vertailukelpoisia, eli metodi ei ole mitenkään merkittävästi parantunut viimeaikaisen nakukahvan hankinnan tai laitteen kalkinpoiston myötä vaan väittäisin tämän paremman laadun johtuvan juurikin nakukahvasta...

Ja jotain mä varmaan teen myös oikein, koska naku-uutot ovat näyttäneet poikkeuksetta vähintäänkin valokuvauksellisilta, eli mitään pahempia kanavoitumisia ym. ei ole vielä ilmennyt...

Mystistä, mutta hauskaa :)
Kirjattu
Izzo Alex Duetto + Mahlkönig K30 Vario

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1448
  • Kahviharrastaja
Vs: Naku-uuton ylivertaisuus - kuvitelmaa vai tosiasia?
« Vastaus #17 : Lokakuu 03, 2010, 12:32:56 ip »

Jostain syystä nakukahvauutto alkaa maistua myös täällä.

Kaipailisin parempaa näköalaa uuttoalueelle. Keittimeni on hieman syvällä pöytätason perukoilla jolloin suora näköyhteys on hieman haastava. Ajattelin että peili voisi olla mukava apuväline jos vain jostain löytäisi sopivan. Sopivassa peili voisi vaikka seistä omalla jalustalla pöydällä ja itse pelipinta saisi tietenkin olla helposti käänneltävissä. Ehdotuksia otetaan vastaan.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1477
    • Nonsensopedia
Vs: Naku-uuton ylivertaisuus - kuvitelmaa vai tosiasia?
« Vastaus #18 : Lokakuu 03, 2010, 13:19:10 ip »

Sopivassa peili voisi vaikka seistä omalla jalustalla pöydällä ja itse pelipinta saisi tietenkin olla helposti käänneltävissä. Ehdotuksia otetaan vastaan.
Emännän meikkipeiliä tullut lainailtua aina tarpeen mukaan (siis ei meikkaamiseen vaan kytistelyyn), se seisoo omalla jalallaan, kiinnitys keskeltä, ovaalin mallinen, toinen puoli suurentaa, pyörii ympäri mutta jämäkkä kuitenkin (siis pysyy sille asetetussa asennossa). Tais olla jostain Prisma/Anttila akselilta, yhden vasta rikkoneena muistan tuon.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.
blog-Nonsensopedia-

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1448
  • Kahviharrastaja
Vs: Naku-uuton ylivertaisuus - kuvitelmaa vai tosiasia?
« Vastaus #19 : Marraskuu 30, 2010, 20:14:26 ip »

Tässäpä kuvakokoelmaa Silvian naku-uutosta.

Alku- ja keskivaiheen otokset kuvaavat normaalia tilannetta. Pari viimeisintä otosta kuvaavat liian pitkälle venytettyä tilannetta jotka eivät siis normaalisti kuulu tavoitteisiin mutta ovat tässä kuvaamassa kahvin koostumuksen muutosta.

Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1448
  • Kahviharrastaja
Vs: Naku-uuton ylivertaisuus - kuvitelmaa vai tosiasia?
« Vastaus #20 : Marraskuu 30, 2010, 20:15:20 ip »

(loput kuvat)
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 933
Vs: Naku-uuton ylivertaisuus - kuvitelmaa vai tosiasia?
« Vastaus #21 : Marraskuu 30, 2010, 20:52:28 ip »

Hienon näköisiä.

Miten nuo kuvat on valaistu? Ainakin oikealla näyttäisi olevan joku valolähde.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1448
  • Kahviharrastaja
Vs: Naku-uuton ylivertaisuus - kuvitelmaa vai tosiasia?
« Vastaus #22 : Marraskuu 30, 2010, 21:48:45 ip »

Miten nuo kuvat on valaistu? Ainakin oikealla näyttäisi olevan joku valolähde.

Kamera oli normaliasennossa, kiinteärakenteinen pikkusalama käytössä. Ulkoinen salamalaite oli sijoitettuna oikealle ja säädetty välähtämään havaitessaan kameran salaman välähdyksen.

Toisaalle aimmin lähettämässäni kuvassa on sama asetelma mutta ulkoinen salama jätti jostain syystä välähtämättä.
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=35.msg17941#msg17941

Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1448
  • Kahviharrastaja
Vs: Naku-uuton ylivertaisuus - kuvitelmaa vai tosiasia?
« Vastaus #23 : Joulukuu 04, 2010, 12:05:09 ip »

Sanotaan nyt tähän vielä sellainen että viimeiset n. 50 espressoa on valuteltu nakukahvalla. Olisikohan tekniikka hioutunut jo sopivasti kohdilleen siten että ylimääräisiä roiskeita ei ole näiden uuttojen kohdalla tapahtunut lainkaan vaikka käytössä on melko vaatimattomat laitteet. Käytän tosin melko tuoretta kahvia, poistan paakut ja tasaan kahvijauhejakauman weissauksella, se helpottanee myös.

Uuttotapahtuman tarkastelu on helppoa peilin avulla. Uuton pyrin katkaisemaan juuri ennen kuin kahvinoro alkaa vaalentua, eli edellä olevan kaltaisia näkymiä tuijotellen.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1477
    • Nonsensopedia
Vs: Naku-uuton ylivertaisuus - kuvitelmaa vai tosiasia?
« Vastaus #24 : Joulukuu 04, 2010, 12:40:14 ip »

Paljon noissa kuvissa oli puruja korissa?
Itse olen tehnyt huomion, joka tosiaan vain omilla laitteilla tehty.
Kun jauhan enkä weissaile, sormella tasoitan pinnan ja tamppaan kaikki samalla voimalla (click-matto), niin sinkku ja tripla käyttäytyvät kiltisti, mutta mikä omituisinta, niin tupla lähtee todella helposti kanavoitumaan. Siksi tuplalle teenkin lisätoimenpiteitä, eli hieman koriin tökin haarukalla, ja hieman katson tarkemmin tamppauksen.

Kyseessähän voi täysin olla korien sopivuus nakun kahvaan, tai sitten tälle on jokin järkevämpikin selitys.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.
blog-Nonsensopedia-

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1448
  • Kahviharrastaja
Vs: Naku-uuton ylivertaisuus - kuvitelmaa vai tosiasia?
« Vastaus #25 : Joulukuu 04, 2010, 13:19:29 ip »

Paljon noissa kuvissa oli puruja korissa?

Tuplasihti, noin 14g.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

china

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 28
Vs: Naku-uuton ylivertaisuus - kuvitelmaa vai tosiasia?
« Vastaus #26 : Joulukuu 06, 2010, 21:39:00 ip »

Hommasin itse myös ebay-kauppiaalta E61-sopivan nakukahvan, ja olin kyllä postiivisesti yllättynyt kahvan laadusta. Mukana tuli triplasihti. Parikymmentä shottia olen tuolla tehnyt, ja hiljakseen alkaa homma olla hanskassa. Paha vielä sanoa laadusta juuta eikä jaata.
Kirjattu
Isomac Tea + Compak K3 Touch

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 612
Vs: Naku-uuton ylivertaisuus - kuvitelmaa vai tosiasia?
« Vastaus #27 : Joulukuu 21, 2010, 13:49:24 ip »

Kokeilin tänään minäkin naku-uuttoa, pitkästä aikaa. Häveliäisyyteni kun ei ole sallinut naku-uuttoa muun perheen läsnäollessa.  ;)

Maku oli kohdallaan ja capuccino lämmitti mukavasti hieman normaalia enemmän viilentynyttä kehoani. En ole aivan varma, mutta luulen kyllä havainneeni kahvissa enemmän nyansseja ja kompleksisuutta kuin aiemmin. Kokemus oli "karvat pystyyn nostava".

Suosittelen kaikille naku-uuttoa. Vapautukaa vaatteistanne. Mahdollisuuksien rajoissa tietty.

Hyvää Joulua 2010 kaikille foorumilaisille. Ja kahvintuoksuisia hetkiä vuodelle 2011.


ps. kuten elokuvienkin esittelyissä usein sanotaan :"perustuu tositapahtumiin".
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST*

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 811
  • mai pen rai
Vs: Naku-uuton ylivertaisuus - kuvitelmaa vai tosiasia?
« Vastaus #28 : Joulukuu 21, 2010, 15:50:12 ip »

Kokeilin tänään minäkin naku-uuttoa, pitkästä aikaa. Häveliäisyyteni kun ei ole sallinut naku-uuttoa muun perheen läsnäollessa.  ;)

 Näinhän se usein menee.
Vieraiden läsnäollessa käytänkin naku-uutossa usein italialaista kahvaa, josta on ameriikassa leikattu pohja pois ;D.

Myös täältä hyvää joulua ja loistavaa kahvivuotta 2011.

Olli
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1448
  • Kahviharrastaja
Vs: Naku-uuton ylivertaisuus - kuvitelmaa vai tosiasia?
« Vastaus #29 : Joulukuu 21, 2010, 19:47:09 ip »

Joo... tässä kun olen pari kertaa kokeillut overdosingia ja sormella pinnan tasoittelun yhteydessä painellut kahvia kasaan ennen tamppausta niin nakukahva on aika selkeästi paljastanut keskustaa kohden tiivistyneen jakauman ja uutto on ollut reunavirtausvoittoinen.

Oikeastaan halusin tällä viestillä vain osallistua hyvän joulun ja uuden vuoden toivotteluihin.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..