Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Uuttosuhteen tai -kertoimen soveltaminen jo "aloitellessa"  (Luettu 5975 kertaa)

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Uuttosuhteen tai -kertoimen soveltaminen jo "aloitellessa"
« : Lokakuu 27, 2010, 10:46:41 ap »

Colin Harmon ja James Hoffman ovat blogeissaan (colinharmon.wordpress.com ja www.jimseven.com) pähkäilleet uuttosuhdetta tai -kerrointa, eli kahvijauheen ja -juoman massojen suhdetta.

Heidän mietteisiinsä perustuen tulee mieleen, voisiko espressoharrasteen alkutaipaleella olevakin henkilö hyötyä keittiövaa'an kanssa näpertämisestä ottamalla lähtökohdaksi vaikka Jamesin ja Colinin suosittaman n. 65% eli 1,55 kertoimen (tai helppouden vuoksi 66,66% ja 1,5)?

Siis jos lähtöpisteeksi ottaisi vaikka seuraavaa: jos kahvia on kahvassa 16 g, niin myllyä säädetään niin, että asiallisessa ajassa (20-30 s, vaikka nyt sitten 25 s) kuppiin valuu 24 g. Tai 14 g ja 21 g, 20 ja 30 g ja niin edespäin?

Nyrkkisäännöt ovat tietty aina vain viitteellisiä ja makuasiat makuasioita, mutta jotenkin omat alkutaistot käyneenä ja toisten toimintaa seuraten tulee mieleen, että tässä voisi olla kättä pidempää, mistä lähteä liikkeelle.

Näihin pohdintoihin liittyen omassa blogissani (http://espresson.vuodatus.net) on kysymys uuttoajan ja annostuksen suhteesta. En tahallanikaan tuo sitä foorumille. Vielä. ;)

 

Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Uuttosuhteen tai -kertoimen soveltaminen jo "aloitellessa"
« Vastaus #1 : Lokakuu 27, 2010, 13:18:50 ip »

Itse aloittelin aikoinaan tällaisella taulukolla...vaan nytpä on mennyt enemmän "rutiiniksi".

http://www.home-barista.com/tips/brewing-ratios-for-espresso-beverages-t2402.html
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Uuttosuhteen tai -kertoimen soveltaminen jo "aloitellessa"
« Vastaus #2 : Lokakuu 28, 2010, 08:44:39 ap »

Uuttosuhdetaulukko lienee hyödyllinen aloitusvaiheessa etenkin silloin jos laitteisto sallii helposti epäonnistumisen mahdollisuuksia. Ainakin oma alkutaipaleeni ilman aiempaa kokemusta Silvian ja myllyn kanssa oli haasteellinen, yleisin ongelma oli epämiellyttävän makuinen kahvi joka johtui pääosin liian karkeasta jauhatuksesta.

Espresson valmistus aloittelijalta kotioloissa tuottaa melko vähän helposti mitattavissa olevaa tietoa. Uuttoaika sekä kahvijauheen ja kahvijuoman grammamäärät tuottavat vertailukelpoista aineistoa edes jollain tasolla. Jos ihan heti ei tule miellyttävän makuista kahvia on ihan hyvä idea tarkistella näiden kolmen muuttujan suhteita.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Uuttosuhteen tai -kertoimen soveltaminen jo "aloitellessa"
« Vastaus #3 : Lokakuu 28, 2010, 19:47:44 ip »

Toki sopii "aloitteluunkin" kunhan vaan ne perustekniikat on jotenkin hioutuneet omiksi. Uuttosuhteissa on aloitellessa syytä pitää mielessä, ettei esim. 66% uuttosuhde automaattisesti ole hyvä ja tiettyyn lukuun voi päästä monella eri tavalla. Paras tapa varmaan käyttää noita on valita kahvimäärä sekä uuttosuhde ja säätää myllyn karkeus maun mukaan.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

mjaksi

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Uuttosuhteen tai -kertoimen soveltaminen jo "aloitellessa"
« Vastaus #4 : Marraskuu 08, 2010, 23:27:51 ip »

Itse ainakin kannatan tuota Joonan suosittelemaa uuttosuhteenespresson painon mittaamista uuton aikana. Ainakin itseä alkuun mietitty juuri, kuinka pitkään uuttoa pitäisi jatkaa, mikä olisi sopiva tilavuus espressolle ja mikä olisi sopiva jauhatuskarkeus.

Koska espresson tilavuus vaihtelee melko runsaasti mm. creman määrän mukaan, niin pidän juuri tuota uuttosuhdetta luotettavampana mittarina tasalaatuisuudesta. Mielestäni on myös keskeisempää saada uuttosuhde kohdilleen, kuin se, että espresso valuu juuri tietyssä ajassa (kunhan aika sijoittuu suurin piirtein oikealle välille, esim ~20-30s).

Kuten Joona on tainnut aikaisemmin mainita, niin myllyn säätäminenkin on huomattavasti helpompaa ja nopeampaa, kun seurailee uuttosuhteita.
Kirjattu

opqdonut

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 23
Vs: Uuttosuhteen tai -kertoimen soveltaminen jo "aloitellessa"
« Vastaus #5 : Marraskuu 05, 2011, 15:29:20 ip »

Minustakin uuttosuhteista saa paremman "nyrkkisäännön" kuin noista klassisista n millilitraa x:ssä sekunnissa -tyyppisistä. Suosittelen!
Kirjattu
Vibiemme DomoBar Double (vanha versio), Vario