Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: E.S.E Podit vs. pavut?  (Luettu 34046 kertaa)

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #30 : Helmikuu 02, 2016, 10:02:06 ap »

...Ei se ole oikeaa kahvia.

Hyvä avaus filosofiselle pohdinnalle  ;D

But trust me...nämä E.S.E -podit hyvän keittimen kera on ihan jotain muuta kuin Nespressot (kyllä, löytyy sellainenkin). Aika monet oikeat kahvit ovat paljon enemmän kuraa kuin nämä ei-oikeat kahvit. Vaikka näistä puuttuukin ne huiput, niin eipä ole pelkoa aallonpohjistakaan.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #31 : Helmikuu 02, 2016, 10:14:33 ap »


But trust me...nämä E.S.E -podit hyvän keittimen kera on ihan jotain muuta kuin Nespressot

Gaggialla kokeilin itse ja jossain nespresson tasolla, mutta siinä podit ovat painesihdillä, joten kuullostaa ihan uskottavalta. Toisaalta taas jos nyt oikeasti pitäisi joidenkin podien kanssa säätää, niin itse joisin mielummin nespressoa. Aidosti se myllyn käyttö ei tuo paljoakaan vaivaa lisää. Paitsi ehkä näköjään sitten jos se on "Rancilio MD 50 ST".
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #32 : Helmikuu 02, 2016, 10:24:48 ap »

ESE-podeja sain joskus laatikollisen jostain ja kokeilin niitä... shotti tuli 5 sekunnissa koneesta läpi ja pysäytin sen siihen (kuppi täynnä jo). Pitäisi varmaan kokeilla tuollaisella oikealla ESE-suodatinkorilla tai jotain ;D
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #33 : Helmikuu 02, 2016, 10:26:33 ap »

Paitsi ehkä näköjään sitten jos se on "Rancilio MD 50 ST".

...tai melkeinpä mikä tahansa saman kokoluokan perinteinen mylly...elämä on.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #34 : Helmikuu 02, 2016, 10:29:18 ap »

Pitäisi varmaan kokeilla tuollaisella oikealla ESE-suodatinkorilla tai jotain ;D

Jos haluaa podeja käyttää, niin tuo on ihan välttämätön hankinta, ettei menisi "pikakahviksi"  ;D
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #35 : Helmikuu 02, 2016, 10:58:04 ap »

No, nyt on hieman "kättä pidempää"...

Puhdistin myllyni suhteellisen huolellisesti. Latasin 30g papuja ja jauhoin ne espressojahatuksena. Lopputulemana oli 15g valmista kahvia eli nieluun oli jäänyt 15g kahvia. Latasin uuden annoksen (30g) myllyyn ja jauhoin pavut samalla säädöllä. Annostelijasta sain ulos 29g eli 1g oli jäänyt matkalle. Lopuksi kaavin nielun puhtaaksi ja yritin myös tyhjentää annostelijan mahdollisimman tarkkaan. Lopputulema oli 15g.

Myllyn nieluun jää siis n.15g kahvia. Annostelijan osuus on hyvin marginaalinen. Käytännössä annostelijan vaikutus mahtuu mittausepävarmuuden rajoihin (1-2g).

Jatkuvassa kahvilakäytössä tällä ei ole niin merkitystä, koska nielussa oleva kahvi ei ehdi vanhentua. Päivän päätteeksi tuo nielu kannattaa kyllä puhdistaa. Kotikäytössä kannattaa jauhaa yksittäisannoksina ilman papusäiliötä ja kaapia nielu puhtaaksi (tämä on helppoa, kun nielu on hyvin esillä). Hävikkiin pystyy siis itse vaikuttamaan melko hyvin.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #36 : Helmikuu 02, 2016, 11:05:22 ap »

No, nyt on hieman "kättä pidempää"...

Puhdistin myllyni suhteellisen huolellisesti. Latasin 30g papuja ja jauhoin ne espressojahatuksena. Lopputulemana oli 15g valmista kahvia eli nieluun oli jäänyt 15g kahvia. Latasin uuden annoksen (30g) myllyyn ja jauhoin pavut samalla säädöllä. Annostelijasta sain ulos 29g eli 1g oli jäänyt matkalle. Lopuksi kaavin nielun puhtaaksi ja yritin myös tyhjentää annostelijan mahdollisimman tarkkaan. Lopputulema oli 15g.

Kuinka se vanha kahvi sinne jää? Tai siis tarkoitan, että entä jos testiksi ensin jauhaa vaikka tosi tummaa kahvia pari shotillista. Sitten vaihtaa vaaleaan, niin tuleeko sieltä heti sitä vaaleaa? Kerta taisensä jälkeen?

Että voisiko sinne jättää sitä vanhaa papua elelemään ja puhdistaa myllyn vaikka kerran viikossa, jos se eka kahvi vaan täyttää jotkut seinämät siellä eikä käytännössä juuri häiritse myöhempiä kahveja ainakaan merkittävässä määrin?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #37 : Helmikuu 02, 2016, 11:11:20 ap »

Oma havaintoni espressomyllyistä (rocky, i-mini) on että terien viereen puruja pakkautuu tiiviiksi kerrokseksi. Ilmeisesti koneisto painaa purumassaa seinämiä vasten. Ulostuloaukkoon taas jää puruja pehmeäksi kerrokseksi ja myöhemmin jauhettavalla kahvilla on tapana työntää tätä purua edelleen pois myllystä.

Kopautan usein myllyjäni (i-mini, wilfa) jauhatuksen päätyttyä. Tämä näyttäisi poistavan ulostuloaukon puruja jonkin verran mutta ei tiiviiksi pakkautunutta massaa.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

npm

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 91
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #38 : Helmikuu 02, 2016, 11:40:51 ap »

Menee vähän myllykeskusteluksi, mutta mulla esim. jos jauhan 12g tuplan, se jää lähes kokonaisuudessaan nieluun - annostelijaan lentää jotakin hienojauhoa jonkin verran. Pätee varmasti kaikkiin normaaleihin annostelijamyllyihin. Ainaki superjollystä and up löytyy hb:stä vaikka kuina paljo keskustelua aiheesta. Myypä joku custom työkalujaki puhdistukseen ;)

Sent from my C6903 using Tapatalk

Kirjattu
La Pavoni Professional Lusso + Nuova Simonelli MDX/Hario Skerton. Kuollut: KitchenAidin teinimopo

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #39 : Helmikuu 02, 2016, 12:15:17 ip »

Olen omistanut Handpresso Auto ESE:n, sillä aika monia "kapseleita" tuli juotua.
Eihän ne kotona värkättyjä shotteja vastanneet, mutta moni yllättävän hyviä.
Kovin olin aiemmin ennakkoluuloinen näitä kohtaan, mutta kuitenkin ihan ok tavaraa ovat.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #40 : Helmikuu 02, 2016, 12:17:05 ip »

Kuinka se vanha kahvi sinne jää? Tai siis tarkoitan, että entä jos testiksi ensin jauhaa vaikka tosi tummaa kahvia pari shotillista. Sitten vaihtaa vaaleaan, niin tuleeko sieltä heti sitä vaaleaa? Kerta taisensä jälkeen?

Että voisiko sinne jättää sitä vanhaa papua elelemään ja puhdistaa myllyn vaikka kerran viikossa, jos se eka kahvi vaan täyttää jotkut seinämät siellä eikä käytännössä juuri häiritse myöhempiä kahveja ainakaan merkittävässä määrin?
Tämän logiikan mukaan olen elellyt. Minusta tuntuu, että tolkuton myllyn rassaus vain rikkoo sen lopulta :-)
Itsellä käytössä Mazzer mini ja tuo monesti noiduttu Vario, joka jaksaa jauhaa espressoa todella mallikkaasti.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #41 : Helmikuu 02, 2016, 12:31:39 ip »

Tämän logiikan mukaan olen elellyt. Minusta tuntuu, että tolkuton myllyn rassaus vain rikkoo sen lopulta :-)
Itsellä käytössä Mazzer mini ja tuo monesti noiduttu Vario, joka jaksaa jauhaa espressoa todella mallikkaasti.

Variosta puhuttaessa olen valmis uskomaan tuon  ;)

Se "tolkuton" rassaus tarkoittaa, ainakin ransun kohdalla sitä, että myllyn nielusta kaapii vaikkapa lusikan varrella sinne jääneet kahvit pois. Jos vähemmän tuore kahvi kelpaa, niin voihan sitä jättää sen 15g sinne nieluun odottamaan seuraavaa shottia...vaivattomampaa kyllä, nautinnollisempaa...hmmm?
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

Jani73

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 172
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #42 : Helmikuu 02, 2016, 13:11:24 ip »

Mulle riittää että ennen päivän jauhatuksia ajan myllystä jonkin verran vanhoja puruja pois. Näin siellä on tuoreet pavut jauhettuna ja yksittäin annostellessa ei kamaa häviä minnekään matkan varrelle,
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #43 : Helmikuu 02, 2016, 13:39:15 ip »

Mulle riittää että ennen päivän jauhatuksia ajan myllystä jonkin verran vanhoja puruja pois. Näin siellä on tuoreet pavut jauhettuna ja yksittäin annostellessa ei kamaa häviä minnekään matkan varrelle,

Näin teen minäkin. Unohdan ne vanhat loput purut sinne seinämiin. Arvelen, etteivät ne shottiin joudu, vaan pysyvät koristeena siellä jossakin. Pieni satsi kämmenelle ennen ekaa kahvia ja son sii.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #44 : Helmikuu 02, 2016, 15:06:52 ip »


Jos vähemmän tuore kahvi kelpaa, niin voihan sitä jättää sen 15g sinne nieluun odottamaan seuraavaa shottia...vaivattomampaa kyllä, nautinnollisempaa...hmmm?

Oletko verranut ESE podeihin?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini