Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: E.S.E Podit vs. pavut?  (Luettu 33997 kertaa)

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #15 : Helmikuu 01, 2016, 16:17:19 ip »


En tiedä painesihdistä mitään, kun tuo ei mikään painesihti edes ole. Omassani on tehty vain E.S.E -podeille sopiva syvennys, mutta muutoin tuo kori on ihan samanlainen kuin normaalisti käyttämänikin. Vesi tulee tyhjänä lävitse ihan samaa vauhtia kuin normi -korissakin.

Mielenkiintosta. Luulin, että ESE:issä on ihan määritelmässä se paineistus. Siinä sihdissä on monta reikää sekä pohjassa että päällä? Millä espressokoneella teet?

Lainaus
Mutu -pohjalta hävikki on ollut VALTAVA. Olen hieman yrittänyt vähentää hävikkiä niin, että jauhan nykyisin annoskohtaisesti ja pyrin tyhjentämään myllyn nielun/annostelijan niin tarkkaan kuin mahdollista jokaista annosta varten. Bulkkipavuilla jätin nieluun aina vanhat purut, jotka seuraavaa annosta tehtäessä dumppasin jätteisiin. Tuolloin hävikki oli varmaan 15-20g/annos. Myllyn säätämiseen, papulaadun vaihtuessa, menee 2-3 annosta lähes poikkeuksetta. Tämä tarkoittaa käytännössä 40-60 g kahvia, joka on prontuaalisesti melkoinen hävikki esim. yleisestä 250g pussista.

Mikä mylly?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #16 : Helmikuu 01, 2016, 18:24:46 ip »

EIkös tuo laitteisto näy tuolla "laatikon alareunassa"?  :)

Brasilia Portofino GR1 Digital / Rancilio MD50 ST


Tuolta löytyy wiki -tietoa E.S.E -tsydeemistä. Ei siis tarvitse olla mitään paineistettua kahvaa, vaan soveltuu myös perinteisiinkin laitteisiin. Asiasta on kovasti keskusteltu eri foorumeilla ja kokemuksia löytyy laidasta laitaan. Tavallisilla koreilla uuttoajat jäivät lähes aina reilusti lyhyiksi, mutta podeille tarkoitetulla korilla tuo ongelma korjautui. Mitään suurta, ulkoista eroa ei niissä koreissa ole, mutta korin pohjalla on siis juuri podin ulkohalkaisijan kokoinen tasainen syvennys, missä myös sijaitsee ne reiätkin.

https://en.wikipedia.org/wiki/Easy_Serving_Espresso_Pod
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #17 : Helmikuu 01, 2016, 18:54:04 ip »


Rancilio MD50 ST

Kannattaisikohan vaihtaa myllyä? Ei voi olla että joka ikisellä myllyllä on tilanne noin paha? Omalla i-Mini:llä jos sen kolkuttelee shotin päätteeksi hukka on olematon. Toki siitä saa kunnon kääntelyillä ja ravisteluilla vielä vähän lisää irti, mutta ei millään yhtä kahvillista kuitenkaan.

Jos vaihtaa pavun jostain tummasta ihan vaaleaan, niin ei sieltä perus kopautteluilla tule käytännössä muuta kuin sitä uutta papua ulos.

Ei varmaan ole ainoa mylly jossa tuota ongelmaa ei noin pahana ole?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jani73

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 172
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #18 : Helmikuu 01, 2016, 19:12:29 ip »

Mulla jää puruja luokkaa yksi gramma tuonne myllyyn ja käytännössä ajan ne pois samalla määrällä session aluksi.

Korjaus, onhan se enemmän, noin 2.5g.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 01, 2016, 19:34:37 ip kirjoittanut Jani73 »
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #19 : Helmikuu 01, 2016, 19:14:58 ip »

Kannattaisikohan vaihtaa myllyä? Ei voi olla että joka ikisellä myllyllä on tilanne noin paha? Omalla i-Mini:llä jos sen kolkuttelee shotin päätteeksi hukka on olematon. Toki siitä saa kunnon kääntelyillä ja ravisteluilla vielä vähän lisää irti, mutta ei millään yhtä kahvillista kuitenkaan.

Jos vaihtaa pavun jostain tummasta ihan vaaleaan, niin ei sieltä perus kopautteluilla tule käytännössä muuta kuin sitä uutta papua ulos.

Ei varmaan ole ainoa mylly jossa tuota ongelmaa ei noin pahana ole?

Eihän myllyssä sinänsä mitään vikaa ole, vaan lähinnä käyttäjässä (laiskuus). Samat ongelmat ne on kaikissa (lähes) kahvilakäyttöön tarkoitetuissa myllyissä. Muistan kyllä i-minin aikakaudella, miten helppoa sitä oli ravistella ihan yhdelläkin kädellä. Rancilion korkeahko paino ja muutoinkin suuri koko hankaloittavat ketterää käsittelyä melkoisesti.

Täytyykin joskus mitata kuinka paljon ransun nielu sitä kahvia oikein vetää...
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #20 : Helmikuu 01, 2016, 19:15:37 ip »

Mulla jää puruja luokkaa yksi gramma tuonne myllyyn ja käytännössä ajan ne pois samalla määrällä session aluksi.

Mikä mylly?
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #21 : Helmikuu 01, 2016, 19:27:12 ip »

Eihän myllyssä sinänsä mitään vikaa ole, vaan lähinnä käyttäjässä (laiskuus).

Jos se käytännössä sinunlaisellasi käyttäjällä rohmuaa monta shotillista joka pavunvaihdossa ja puskee vanhaa mylyssä lillunutta jauhetta joka shotin pullolleen, niin silloin myllyssä on vika.

Millään laadukkaammalla kahvilla tuollainen mylly tulee siis ihan järjettömän kalliiksi? Eikö olisi fiksumpaa käyttää vaikka sitä i-miniä ja tuplasti kalliimpia laatupapuja, vai onko tuo mylly todella NIIN paljon parempi?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jani73

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 172
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #22 : Helmikuu 01, 2016, 19:31:00 ip »

Mikä mylly?
Eureka Zenith 65 E

Korjaan, tarkka arvioni n 2.5g, löytyi tältä foorumilta.
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #23 : Helmikuu 01, 2016, 20:18:16 ip »

Jos se käytännössä sinunlaisellasi käyttäjällä rohmuaa monta shotillista joka pavunvaihdossa ja puskee vanhaa mylyssä lillunutta jauhetta joka shotin pullolleen, niin silloin myllyssä on vika.
Ei siinä edelleenkään mitään vikaa ole. Ihan tyypillinen ammattikäyttöön tarkoitettu mylly. Suurempi retentio kuin kotikäyttöön tarkoitetuilla rimpuloilla (kyllä, on ne rimpuloita). Retentiota voi vähentää tehokkaasti mekaanisin toimenpitein. Tämä vaatii vain hieman vaivaa ja aikaa, jota minulta ei herunnut halvempien papujen kohdalla. Nykyisten tuorepaahtojen kohdalla teen niin, että lataan myllyyn vain tarvittavan määrän papuja (esim. kaksi mitallista papuja tuplaan). Tyhjennän myös jauhamisen jälkeen myllyn nielun, joten ei sinne jää vanhoja puruja happanemaan vaivaksi saakka. Tarkkaa hävikkiä en osaa vielä kertoa, mutta se selviää aikanaan.


Myllyn säätäminen kohdalleen eri papulajien välillä vaatii 2-3 shottia. Voihan ne shotit silti juoda, eli eihän ne sinänsä ihan hukkaan mennyttä tavaraa ole, mutta kuitenkin...

Millään laadukkaammalla kahvilla tuollainen mylly tulee siis ihan järjettömän kalliiksi? Eikö olisi fiksumpaa käyttää vaikka sitä i-miniä ja tuplasti kalliimpia laatupapuja, vai onko tuo mylly todella NIIN paljon parempi?

On se  ;D
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #24 : Helmikuu 01, 2016, 20:55:30 ip »

Ei varmaan ole ainoa mylly jossa tuota ongelmaa ei noin pahana ole?

Pharoksella retentio luokkaa 0-0,3g viitseliäisyydestä riippuen.
Lisäksi kun vielä on isot kartioterät, niin ei kovin paljon tarvitse säädellä jauhatusta.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #25 : Helmikuu 01, 2016, 22:04:36 ip »


On se

Se on kiva. Sitä pohdin, että varmaan löytyisi yhtä hyvä mylly jossa ei ole noikin hankalaa ongelmaa? Itselleni olisi ihan täysi deal breikkeri.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #26 : Helmikuu 01, 2016, 22:22:09 ip »

Se on kiva. Sitä pohdin, että varmaan löytyisi yhtä hyvä mylly jossa ei ole noikin hankalaa ongelmaa? Itselleni olisi ihan täysi deal breikkeri.

Olisi minulla kaksi hyvää ehdokasta. Ei yhtä hyvää, vaan jopa parempaa. EK43 ja Mythos. Mutta reaalielämässä hyväksyn sen tosiasian, että pitää vain oppia elämään nykyisen myllyn kanssa. Niin myötä- kuin vastamäessä.

Monet ammattikäyttöön suunnitellut myllyt ovat, kuten omanikin, aivan käyttökelpoisia myös kotikäytössä, mikäli vain "unohtaa" papusäiliön käytön kokonaan ja malttaa siirtyä single dosingin pariin, vaikka se tietäisikin hieman lisäaskaretta.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

npm

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 91
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #27 : Helmikuu 02, 2016, 08:08:45 ap »

Kieltämättä retentio on aika hanurista munki mdx:ssä, mut siinähän sit harjataan :D

Ei silti oo saanu vielä pohtimaan podien käyttöä

Sent from my C6903 using Tapatalk

Kirjattu
La Pavoni Professional Lusso + Nuova Simonelli MDX/Hario Skerton. Kuollut: KitchenAidin teinimopo

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #28 : Helmikuu 02, 2016, 08:26:05 ap »


Ei silti oo saanu vielä pohtimaan podien käyttöä

Ei vai? Luulisi podien olevan kuitenkin käytännöllinen vaihtoehto vaikkapa Ascason i-Minille.

[Edit:]
[Jos joku harrastuksensa tuoreemmalti aloittanut lukee tätä, niin en aivan välttämättä ollut täysin tosissani]
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 02, 2016, 09:34:23 ap kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

npm

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 91
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #29 : Helmikuu 02, 2016, 09:14:02 ap »

Ei, koska mulla oli joskus aikoinaan kapselikone ja olen töissä kärsinyt nespressosta. Ei se ole oikeaa kahvia.

Sent from my C6903 using Tapatalk

Kirjattu
La Pavoni Professional Lusso + Nuova Simonelli MDX/Hario Skerton. Kuollut: KitchenAidin teinimopo