Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: E.S.E Podit vs. pavut?  (Luettu 34054 kertaa)

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
E.S.E Podit vs. pavut?
« : Lokakuu 25, 2010, 11:53:57 ap »

On päässyt laiskuus yllättämään syksyn keskellä ja yksi tämän laiskuuden seurauksista on ollut lisääntynyt espresson tai sen johdannaisten juonti  :D

Tämän laiskuuden/lisääntyneen kahvittelun dilemman on mahdollistanut kahvimaailman "pikaruoka" eli POD:it. Olen maistellut varsin kattavan valikoiman eri valmistajien tuotteita, mutta en ole löytänyt vieläkään omaa suosikkiani. Mitään suurta elämystä en ole edes odottanutkaan kokevani, kuten en odota pikahamppariketjujenkaan tuotteilta. Tietynlaisesta "tasapaksuisuudesta" huolimatta, erojakin podien välillä on löytynyt mukavasti. Mitä on jäänyt mieleen?

Plussaa:
1. Valmistamisen helppous, siisteys, meluttomuus (voi nauttia? essosta myös yön pimeinä hetkinä)
2. "Satunnainen matkailijakin" kykenee valmistamaan kelvollisen juoman (=tasalaatuisuus)
3. Yllätyksettömyys, tietää tasan tarkkaa mitä saa
4. Kilpailukykyinen hinta (0,25€-0,30€ / annos)
5. Säilyvyys parempi (toisaalta kyseessähän on jo valmiiksi hieman vanhempaa tavaraa)

Miinusta:
1. Tasapaksu maku, orgastisia makunautintoja on turha odotella
2. Maidonvaahdotus ei onnistu edelleenkään "satunnaiselta matkailijalta", minullehan tuo ei ole ongelma
3. Teoriassa kalliimpi, käytännössä ero tasoittuu yllättävän paljon.

Maistellut podit:
-Lucaffe Arabica
-Lucaffe Classic
-Lucaffe Mama Lucia
-Passalaqua Mehari
-Moak Sweet Taste
-Moak Espresso Bar
-Izzo Arabica
-Izzo Grand Espresso
-Chibli Team
-Bravi Grani D'oro

Voisin myös kuvailla subjektiivisia makukokemuksiani em. tuotteista, mikäli olisin vain tehnyt muistiinpanoja maistelun lomassa. Pitänee palata asiaan myöhemmin...
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #1 : Lokakuu 25, 2010, 19:30:04 ip »

Neljäs miinus: PODeista tulee paljon muoviroskaa.
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #2 : Lokakuu 25, 2010, 19:53:57 ip »


Totta, kuinka en edes tullut ajatelleeksi tuota  :o
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #3 : Lokakuu 25, 2010, 23:08:50 ip »

Toisaalta todennäköisesti muoviroskan hiilijalanjälki tai vastaava syntisyyden mittalukema on pieni verrattuna sisällön aiheuttamaan kuormitukseen.

Varmaankin tuhlailevinta kahvia on tavallinen kotona keitelty suodatinsumppi, jota tehdään aina reilusti ja juodaan jos ehditään, eli käytännössä lähes puolet menee viemäriin.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #4 : Lokakuu 26, 2010, 00:59:09 ap »

Varmaankin tuhlailevinta kahvia on tavallinen kotona keitelty suodatinsumppi, jota tehdään aina reilusti ja juodaan jos ehditään, eli käytännössä lähes puolet menee viemäriin.

No varmasti, jos sitä noin keitetään.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #5 : Lokakuu 26, 2010, 13:53:52 ip »

Toisaalta todennäköisesti muoviroskan hiilijalanjälki tai vastaava syntisyyden mittalukema on pieni verrattuna sisällön aiheuttamaan kuormitukseen.

Riippuu asuinpaikasta, jos podit päätyvät energiajätteeksi niin hieman parempi juttu. Sen sijaan loppusijoitus läjään Ämmässuolle ... ikävämpi juttu tuleville sukupolville, olipa hiilijalanjälki mikä hyvänsä :(
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #6 : Lokakuu 30, 2010, 23:52:44 ip »

Varmaankin tuhlailevinta kahvia on tavallinen kotona keitelty suodatinsumppi, jota tehdään aina reilusti ja juodaan jos ehditään, eli käytännössä lähes puolet menee viemäriin.

:) Kylläpä siellä etelän rikkailla seuduilla eletään leveästi.

Omat kokemukseni perinteisestä suodatinsumpista on se, että se juodaan aika lailla viimeiseen tippaan. Muutenhan sen edullisen paketin metsästys menee ihan hukkaan...

Taitaa se espresso kuitenkin olla haaskaavampi laji, varsinkin nykyisellä 20+ g annoksillaan. Jos saadaan kahvitettua yksi ihminen, niin samalla määrällä keittää melkein 2.5 henkilölle perinteisen kupin suodatinkahvia.
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #7 : Lokakuu 31, 2010, 18:52:41 ip »


Taitaa se espresso kuitenkin olla haaskaavampi laji, varsinkin nykyisellä 20+ g annoksillaan. Jos saadaan kahvitettua yksi ihminen, niin samalla määrällä keittää melkein 2.5 henkilölle perinteisen kupin suodatinkahvia.

Eikait se nyt ihan noin mene? Sovitaan, että annoskoko 20+ tarkoittaa 21grammaa kahvia, josta tehdään kaksi sinkkushottia eli kahvitetaan kaksi ihmistä. Samasta määrästä suodatinkahvia saadaan annoksella 7g/kuppi 3 kuppia.
 Tosin monet annostelevat kahvia enemmän kuin tuon 21g/375ml, tyyliin 21g/336ml eli 1:16 painosuhteessa. Tästä saadaan reilu kaksi pikkukuppia joka myöskään ei riitä kuin kahden ihmisen kahvittamiseen.

-Mikko-
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #8 : Lokakuu 31, 2010, 19:48:59 ip »

Olet toki oikeassa tuossa suhteessa, kummastakin saa 3x7g annosta.

Ajatuksissani oli (hieman epäselvästi ilmaistuna) espressoharrastaja vs. perussumpittaja. Espressoharrastajan "standardi" on käsittääkseni aikalailla se tupla - perussumpittaja taas lähtee liikkeelle 1:17 ja helposti 1:18 suhteista (muistelisin mitanneeni että kukkuraisella kahvimitalla saa sen 7g, mutta tasattu antaa 5g - riippuu siis miten mittaa ja toki myös mitasta).
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #9 : Helmikuu 14, 2011, 12:30:58 ip »

Korkkasin tänään pitkääääään aikaan perinteisen espressopapupussin auki (Paulig Fortissimo), säädin myllyn kohdilleen ja tein kokeeksi muutaman espresson / cappuccinon. Maku oli...hhmmm...erilainen kuin parin viimeisen kuukauden aikana käyttämäni podit. Taitaa jäädä fortissimot juomatta  >:(

Tämän kokemuksen jälkeen olisi kyllä helppo vieroittaa itsensä pavuista kokonaan. Miksi tuhrata papujen, myllyn ja kahvipurujen kanssa, kun vaihtoehtoisesti voi nauttia espressonsa siististi ja vaivattomasti? Konekin pysyy puhtaampana podien kera. Tuo Pauligin bulkkipapu ei kyllä ole mikään erityisen laadukas, mutta jotenkin odotin sen "lyövän" podikahvin mennen tullen. Näin ei sitten käynytkään. Siis ainakaan meidän perheen välisessä äänestyksessä.

Podeissakin on muuten eroja. Johtuneeko sitten tuoreuseroista, mutta pari hyväksi havaittua merkkiä on uuttoajaltaankin optimi (30s), kun taas muutama merkki valuu hieman liian nopeasti (20s). En tiedä miten hyvin nämä toimisivat varsinaisella podi-sihdillä?

Tarkoitukseni ei ole aloittaa mitään "vääntöä" jomman kumman paremmuudesta, vaan lähinnä tuoda esille oma havointoni siitä, että papukahvi ei lähtökohtaisesti ole aina automaattisesti se parempi vaihtoehto. Itse juon mieluummin podikahvia kuin Lidl/Paulig/Segafredo -tasoisia espressoja. Varmasti tilanne olisi aivan toinen, mikäli myllyssä olisi vaikkapa erään turkulaisen paahtimon tuotetta...
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #10 : Helmikuu 14, 2011, 13:23:55 ip »

Tämän kokemuksen jälkeen olisi kyllä helppo vieroittaa itsensä pavuista kokonaan.

Oliko podikahvisi myös fortissimoa, suunnilleen samalla paahtopäivällä?
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #11 : Helmikuu 14, 2011, 14:01:32 ip »

Oliko podikahvisi myös fortissimoa, suunnilleen samalla paahtopäivällä?

Ei ollut ei.

Luulisin kuitenkin, että mikäli samaa tuotetta (esim. fortissimo) vertailisi podina/papuna, ei podilla olisi paljoakaan mahdollisuuksia.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #12 : Helmikuu 01, 2016, 14:17:27 ip »

Nostetaanpa hieman tätäkin...

Tein tänään kahvihuoneen siivouksen yhteydessä maistuvan löydön. Vanhasta Lucaffen peltipurkista löytyi hieman vanhentuneita E.S.E -podeja (5/2013). Olihan se kokeiltava, tietty. Ja...ei mikään epämiellyttävä kokemus, pikemminkin päinvastoin. Capuccinona podeista tuli varsin maistuva coctail, koska maito loiventaa...kyllähän te tiedätte ;)

No, espressossa paljastuu heti, minkälaisesta kahvista on kyse. Jostakin syystä, vaikka eri podien välillä toki makuerojakin löytyy, kaikkia kokeilemiani E.S.E -podeja yhdistää jokin tietty "pikakahvimainen" maku, josta ei vaan voi erehtyä. Voisin melkeinpä lyödä vetoa, että sokkotestissä olisi suhteellisen helppoa erottaa nämä podi -tuotteet tuorejauhatuksesta. Uuttoajat ovat myös vertailukelpoiset jauhetun kahvin kanssa, käytettäessä E.S.E -podeille suunniteltua suodinkoria.

Tulikin sitten tilattua lisää näitä alhaisen käyttökynnyksen omaavia kahvinappeja. Ja, kuten jo aiemminkin on tullut todettua, hinnaltaan nämä näennäisesti kalliimmat napit ovat käytännössä osoittauituneet varsin edullisiksi, kun KERRANKIN hävikki on likimain 0%. Ja Nespresson sinänsä hyvät kapselituotteet jäävät kuitenkin toiseksi näiden tuotteiden rinnalla.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #13 : Helmikuu 01, 2016, 14:40:50 ip »


kaikkia kokeilemiani E.S.E -podeja yhdistää jokin tietty "pikakahvimainen" maku, josta ei vaan voi erehtyä.

Oletko joskus juonut kuitenkin myös tuoreempia podeja?

Lainaus
Voisin melkeinpä lyödä vetoa, että sokkotestissä olisi suhteellisen helppoa erottaa nämä podi -tuotteet tuorejauhatuksesta. Uuttoajat ovat myös vertailukelpoiset jauhetun kahvin kanssa, käytettäessä E.S.E -podeille suunniteltua suodinkoria.

Uuttoajat toki ovat vertailukelpoisia, kun ESE suodinkori vaatii sen painesihdin. Siitä vaaluu vaikka pelkkä vesi läpi hitaasti. Toisaalta sitä uuttoa ei sitten voi itse säätää yhtään.

Lainaus
Tulikin sitten tilattua lisää näitä alhaisen käyttökynnyksen omaavia kahvinappeja. Ja, kuten jo aiemminkin on tullut todettua, hinnaltaan nämä näennäisesti kalliimmat napit ovat käytännössä osoittauituneet varsin edullisiksi, kun KERRANKIN hävikki on likimain 0%.

Paljonko maksoit kilo? Paljonko sinulla on hävikki tuoreessa kahvissa?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
« Vastaus #14 : Helmikuu 01, 2016, 15:28:10 ip »

Oletko joskus juonut kuitenkin myös tuoreempia podeja?
Kyllä olen. Nuokin podit olivat ostettaessa muutama vuosi sitten ihan valideja.

Uuttoajat toki ovat vertailukelpoisia, kun ESE suodinkori vaatii sen painesihdin. Siitä vaaluu vaikka pelkkä vesi läpi hitaasti. Toisaalta sitä uuttoa ei sitten voi itse säätää yhtään.

En tiedä painesihdistä mitään, kun tuo ei mikään painesihti edes ole. Omassani on tehty vain E.S.E -podeille sopiva syvennys, mutta muutoin tuo kori on ihan samanlainen kuin normaalisti käyttämänikin. Vesi tulee tyhjänä lävitse ihan samaa vauhtia kuin normi -korissakin.

Paljonko maksoit kilo? Paljonko sinulla on hävikki tuoreessa kahvissa?

Shotti maksaa nykyisillä hinnoilla n.0,40€. Nuo vanhentuneet podit olivat muistaakseni luokkaa 0,25€/shotti. Tuoreen kahvin hävikkiä en ole tarkkaan selvittänyt, mutta teen sen kyllä, kunhan avaan seuraavan kerran uuden pussukan. Mutu -pohjalta hävikki on ollut VALTAVA. Olen hieman yrittänyt vähentää hävikkiä niin, että jauhan nykyisin annoskohtaisesti ja pyrin tyhjentämään myllyn nielun/annostelijan niin tarkkaan kuin mahdollista jokaista annosta varten. Bulkkipavuilla jätin nieluun aina vanhat purut, jotka seuraavaa annosta tehtäessä dumppasin jätteisiin. Tuolloin hävikki oli varmaan 15-20g/annos. Myllyn säätämiseen, papulaadun vaihtuessa, menee 2-3 annosta lähes poikkeuksetta. Tämä tarkoittaa käytännössä 40-60 g kahvia, joka on prontuaalisesti melkoinen hävikki esim. yleisestä 250g pussista.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*