Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Tilaus Kaffeemike, vinkkejä.  (Luettu 21409 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Tilaus Kaffeemike, vinkkejä.
« Vastaus #30 : Tammikuu 08, 2011, 18:40:05 ip »

Juu, jauhatusta on tässä koko ajan muutettu.

Kuinka paljon tuota jauhatusta säädät? Kuten migu totesi, ovat nuo heilahtelusi melkoisia.

Tässä vaiheessa nakukahva olisi verraton apu - sillä kun saisi suljettua pois nuo migun vihjaamat uuton epätasaisuudet (nimittäin jos syy on tässä, eli valmistustekniikka puutteellinen, niin jauhatuksen säätö menee aika arpapeliksi).

Edit: Esim. tälläinen
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 08, 2011, 18:58:36 ip kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Tilaus Kaffeemike, vinkkejä.
« Vastaus #31 : Tammikuu 08, 2011, 19:00:55 ip »

Ja tietenkin tarkkuusvaa'alla annostelut kohdilleen, jo gramman muutos annoksessa voi vaikuttaa uuttoon ja makuun merkittävästi. Mutta toisaalta, jos kaikki shotit ovat olleet maukkaita, niin eihän näillä yksityiskohdilla sitten niin väliä olekaan  ;) ;D
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Tilaus Kaffeemike, vinkkejä.
« Vastaus #32 : Tammikuu 08, 2011, 19:21:25 ip »

Ja tietenkin tarkkuusvaa'alla annostelut kohdilleen, jo gramman muutos annoksessa voi vaikuttaa uuttoon ja makuun merkittävästi. Mutta toisaalta, jos kaikki shotit ovat olleet maukkaita, niin eihän näillä yksityiskohdilla sitten niin väliä olekaan  ;) ;D

Niinpä. Ihan kuriositeettina näitä on koitettu kun Kiinasta tuli sikasupertarkka vaaka ;-) Nyt on tupannut tulemaan pitkää, joten muutanpa seuraavaksi ajan 25->20s. Viimeinen tänään 12,9g ja 25s., mutta valmistumispainon oton aikana pimeni vaaka. Nyt ei enää testailla tai testaaja ei nuku. ;-)

Samaa epätasaista lirutusta tuossakin
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 08, 2011, 19:50:57 ip kirjoittanut OskuK »
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Tilaus Kaffeemike, vinkkejä.
« Vastaus #33 : Tammikuu 08, 2011, 19:46:25 ip »

Kuinka paljon tuota jauhatusta säädät? Kuten migu totesi, ovat nuo heilahtelusi melkoisia.

Tässä vaiheessa nakukahva olisi verraton apu - sillä kun saisi suljettua pois nuo migun vihjaamat uuton epätasaisuudet (nimittäin jos syy on tässä, eli valmistustekniikka puutteellinen, niin jauhatuksen säätö menee aika arpapeliksi).

Edit: Esim. tälläinen

Tuolta löytypi myös alkup.
ja video, jossa myös ilman nakua vähän lirutuksessa epätasaisuutta...
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 08, 2011, 19:51:32 ip kirjoittanut OskuK »
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Tilaus Kaffeemike, vinkkejä.
« Vastaus #34 : Tammikuu 08, 2011, 20:29:13 ip »

Samaa epätasaista lirutusta tuossakin

Onko tuolla oikeasti sokeria noin paljon pohjalla vai katsoinko väärin?

Lisää mieluummin sokeri jälkikäteen, sen jälkeen kun olet maistanut tuotosta. Tavoitteena olisi päästä siitä sokerista suurinpiirtein eroon (sitten on maku kohdillaan :) ).
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Tilaus Kaffeemike, vinkkejä.
« Vastaus #35 : Tammikuu 08, 2011, 21:00:47 ip »

Onko tuolla oikeasti sokeria noin paljon pohjalla vai katsoinko väärin?

Lisää mieluummin sokeri jälkikäteen, sen jälkeen kun olet maistanut tuotosta. Tavoitteena olisi päästä siitä sokerista suurinpiirtein eroon (sitten on maku kohdillaan :) ).

Noo, jotkut laittavat kahviin jopa maitoakin ;-)
Minä olen aina juonut kahvit makeina.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Tilaus Kaffeemike, vinkkejä.
« Vastaus #36 : Tammikuu 08, 2011, 21:12:25 ip »

Minä olen aina juonut kahvit makeina.

Niin minäkin. Sokeria en kuitenkaan niihin koskaan ole laittanut... :)
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Tilaus Kaffeemike, vinkkejä.
« Vastaus #37 : Tammikuu 08, 2011, 21:07:29 ip »

Niin, no ei siinä sokerissa sinällään mitään väärää ole, mutta tuolla tavalla on suhteellisen vaikea hakea sitä parasta espressoa johon sokeri sitten lisätään kun kaikki maistuu valmiiksi jo kovin makealta. Ts. haluat lisätä sen sokerin mahdollisimman hyvään espressoon.
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Tilaus Kaffeemike, vinkkejä.
« Vastaus #38 : Tammikuu 08, 2011, 23:41:39 ip »

Makuasioita sanoi se kuuluisa koira joka omiaan nuoli.

Mutta Osku on varmaan testannut noita vaihtoehtoja, eli lisätä jälkikäteen, etukäteen ja ei ollenkaan.
Jollei ole, niin tee ihmeessä niin. Esimerkkinä noita eri uuttotapojen muutteluita eri ohjeiden mukaisesti, ja itse testailemalla, löytää usein ihan mielenkiintoisia makuja.
Lyön kovasti rumpua myös kofeiinittoman kahvin puolesta jos haluat säädellä myllyä, ja kuitenkin haluat juoda shotit.
Decaf kahvit ovat olleet itselleni positiivisia yllätyksiä, en tiedä mistä olin muodostanut aiemmin ennakkoluuloja niitä kohtaan.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Tilaus Kaffeemike, vinkkejä.
« Vastaus #39 : Tammikuu 10, 2011, 17:29:08 ip »


Mutta Osku on varmaan testannut noita vaihtoehtoja, eli lisätä jälkikäteen, etukäteen ja ei ollenkaan.


Juu, huomasin että sokerin laitto etukäteen ei tuhoa cremaa heti pois, kun ei tarvitse sotkottaa niin paljon.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Tilaus Kaffeemike, vinkkejä.
« Vastaus #40 : Tammikuu 10, 2011, 17:54:45 ip »

Juu, huomasin että sokerin laitto etukäteen ei tuhoa cremaa heti pois, kun ei tarvitse sotkottaa niin paljon.

Se crema ei yleensä ole erityisen herkkua. Ei siinä kovasti menetä, mikäli sen sotkottaa pois. Saat ainakin mahdollisuuden maistaa tekemää kahviasia eikä vain sokerilitkua.
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Tilaus Kaffeemike, vinkkejä.
« Vastaus #41 : Tammikuu 10, 2011, 18:20:13 ip »

Saat ainakin mahdollisuuden maistaa tekemää kahviasia eikä vain sokerilitkua.

Saan toki, en vain tarvitse sitä mahdollisuutta mihinkään ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Tilaus Kaffeemike, vinkkejä.
« Vastaus #42 : Lokakuu 26, 2011, 17:38:49 ip »

No niin, taas lähetys tuli, nyt maisteluva!

-Indien Monsooned Malabar AA
-Zambia AAA Plus Munali
-Sulawesi Kalossi Grade 1
-Äthiopien Wild Grown Washed Kafa Forest Coffee
-Columbia Supremo Medellin
-Brasil Santos NY2, scr. 17/18
-Costa Rica s.h.b. Tarrazu
-Peru s.h.b. Grade 1
-Espresso Organico BIO
-Tanzania AA Ngila-Estate

Edith: siis tämähän olikin http://www.docklands-coffee.de/

eikä Mikeltä. Sori.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 26, 2011, 19:24:32 ip kirjoittanut OskuK »
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Tilaus Kaffeemike, vinkkejä.
« Vastaus #43 : Lokakuu 26, 2011, 21:30:25 ip »

Itse tilasin lastin raakapapuja tuolta Docklandsilta... osa niistä ovat olleet jopa maukkaita :)
Otin samaan satsiin myös paahdettuja. Huomio kiinnittyi lähinnä siihen etteivät paahdot olleet tuoreita. Tai noh, osa oli ja osa ei. Yritin myöhemmin tiedustella paahtojen tuoreutta ja eivät vastanneet mitään.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Tilaus Docklands
« Vastaus #44 : Kesäkuu 12, 2012, 17:37:00 ip »

Nyt tuli mun wanhalle suosikille, Monsuunimalabaarille voittaja Panamasta, nam:

http://www.docklands-coffee.de/roestkaffee/amerika/panama/panamaboqueteshb.php
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::