Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Käyttökatko tulossa maanantaina 22.4.!

Kirjoittaja Aihe: kyllästynyt vaahdotettuun maitoon  (Luettu 10571 kertaa)

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: kyllästynyt vaahdotettuun maitoon
« Vastaus #15 : Lokakuu 21, 2010, 09:37:39 ap »

Miksi? Mikäli barista on päättänyt, että osaa tehdä nämä vaahdotetut juomat hyvin ja tietää, että ne on hyviä näiden kahvien kanssa. Miksi ihmeessä sen pitäisi alkaa tehdä jotain muita juomia, koska asiakas niin haluaa?
Menettekö te hesellekin pyytämään pizzaa? Onhan sekin niiiiin peruspikaruoka, että kyllä sitä pitäisi jokaisesta pikaruokalasta saada...

Toki baristan ammattiylpeyden ymmärrän jos hän ei halua tarjota juomaa joka hänen mielestään on epäkuranttia. Kyseessä on lähinnä palvelukonsepti. Tässähän on nimenomaan pienen yksityisomistuksessa olevan kahvilan etu, että voi tarjota muutakin kuin sitä peruskamaa.

Hesestä ei saa pizzaa, joka vertauksena kyllä ontuu aika pahasti, eihän kahvilasta a-oluttakaan välttämättä saa. Mutta ison ketjubrändin heikkous piilee siinä että sitä ruokalistaa on noudatettava orjallisesti. Mutta toisaalta, kyllähän Hesestä saa hampparin ilman sipuliakin, vaikka suuri pääkokki viisaudessaan olisikin tuotteen kehittänyt niin että siinä pitää sipulia ehdottomasti olla.

Mutta, itselleni kelpaa edelleen kahvi lähes kaikissa olomuodoissaan, perustarjonta riittää minulle varsin hyvin :)

Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: kyllästynyt vaahdotettuun maitoon
« Vastaus #16 : Lokakuu 21, 2010, 09:50:49 ap »

Tilanne voi olla kaikkien kannalta edullinen jos asiakas kertoo mitä haluaa, esimerkiksi maidon kuumennettuna vaahdotuksen sijaan. Tähän myyjä voi sitten reagoida mahdollisuuksien mukaan. Ensimmäinen asiakkaan toive ei välttämättä toteudu kovin helpolla mutta jos sama toive tulee usealta asiakkaalta lienee asiaan jo aiheellista paneutua.

PS. kyllä hampurilaispaikatkin kokeilevat (Top 10 Failed McDonald’s Products)
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: kyllästynyt vaahdotettuun maitoon
« Vastaus #17 : Lokakuu 21, 2010, 10:07:45 ap »

Näinpä, tässä on juuri pienten yksityisten kahviloiden etu. Voidaan hyvänä palveluna tuottaa asiakkaalle myös erikoisempia juomia. Kyllähän esim. Café au lait on niin perusjuoma, että sitä pitäisi jokaisesta kahvilasta mukisematta saada.

Henkilökohtaisesti olen kieltäytynyt poikkeuksestta tekemästä café au lait-kahveja sunmuita virityksiä vaikka asiakas olisi miten päättäväisesti halunnut saada samanlaisen kuin "silloin siellä pariisissa". Ainoa tapa säilyttää itsekunnioitus sekä toisaalta tietty taso tässä hommassa on myydä vain ja ainoastaan tuotteita joita a) on ja joita b) todella osaa valmistaa. Samaisella listalla yleisiä vastaantulevia vaatimuksia ovat tietynlaiset espressot (lungo ja ristretto) sekä toisaalta tietyllä tavalla paahdettu (usein mustaksi paahdettu) suodatinkahvi sekä fairtrade-kahvi. Usein tällaisissa tapauksissa riittää kun muistaa hymyillä hieman asiakkaalle ja selittää selkeästi omat periaatteensa sekä syynsä ja ohjaa asiakasta löytämään haluamansa listan sisältä. Monissa tapauksissa tuntuu siltä, että erityistoiveita esittävät asiakkaat ovat tyytyväisiä jo saadessaan hieman vuorovaikutuksellisempaa kohtelua verrattuna muihin ihmisiin.

Jos jokin erikoisempi toive on toteutettavissa annettujen palikoiden avulla, ei se ole kuitenkaan mikään ongelma. 

Kirjattu
"We sales specialty coffee"

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: kyllästynyt vaahdotettuun maitoon
« Vastaus #18 : Lokakuu 21, 2010, 10:19:51 ap »

Henkilökohtaisesti olen kieltäytynyt poikkeuksestta tekemästä café au lait-kahveja sunmuita virityksiä vaikka asiakas olisi miten päättäväisesti halunnut saada samanlaisen kuin "silloin siellä pariisissa". Ainoa tapa säilyttää itsekunnioitus sekä toisaalta tietty taso tässä hommassa on myydä vain ja ainoastaan tuotteita joita a) on ja joita b) todella osaa valmistaa. Samaisella listalla yleisiä vastaantulevia vaatimuksia ovat tietynlaiset espressot (lungo ja ristretto) sekä toisaalta tietyllä tavalla paahdettu (usein mustaksi paahdettu) suodatinkahvi sekä fairtrade-kahvi. Usein tällaisissa tapauksissa riittää kun muistaa hymyillä hieman asiakkaalle ja selittää selkeästi omat periaatteensa sekä syynsä ja ohjaa asiakasta löytämään haluamansa listan sisältä. Monissa tapauksissa tuntuu siltä, että erityistoiveita esittävät asiakkaat ovat tyytyväisiä jo saadessaan hieman vuorovaikutuksellisempaa kohtelua verrattuna muihin ihmisiin.

Jos jokin erikoisempi toive on toteutettavissa annettujen palikoiden avulla, ei se ole kuitenkaan mikään ongelma. 

Kiitos ja kumarrus, hyvä saada asiantuntijalausuntoakin kehiin :). Muistan joskus lukeneeni blogistasi tms., jossa ihmettelit miesasiakasta, joka alkoi väittämään tekemääsi cappua vääräksi. Maito kun ei ollut vaahdotettu saippuakuplakeoksi...
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: kyllästynyt vaahdotettuun maitoon
« Vastaus #19 : Lokakuu 21, 2010, 11:31:40 ap »

Kyllähän esim. Café au lait on niin perusjuoma, että sitä pitäisi jokaisesta kahvilasta mukisematta saada.

Joona tiivistikin asian hienosti kuinka laatua tärkeänä pitävässä paikassa toimitaan ja mielestäni tulisikin toimia.

Mutta vielä tuohon Café au laitiin palatakseni, niin mielestäni kyseinen kahvi on normaalissa kahvilaympäristössä todella haastava juoma valmistettavaksi. Siis jos pyritään tekemään juoma oikeaoppisesti, Café au lait kostuu todella tummapaahtoisesta ja vahvasta suodatinkahvista jonka sekaan lisätään 1:1 suhteessa kuumennettua maitoa.

Vaikka monasti näkee mustaksipaahdetun vahvan suodatinkahvin tilalle käytettävän espressoa ja kuumennetun maidon sijasta höyrytettyä maitoa, niin eihän tällä tavoin tehty kahvi enää ole café au lait muutoin kuin tarjoiluastian osalta...

-Mikko-
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: kyllästynyt vaahdotettuun maitoon
« Vastaus #20 : Lokakuu 21, 2010, 15:22:35 ip »

Raha se on mikä loppupeleissä ratkaisee. Kahvilan pitäminen ei käsittääkseni ole niin hyvää bisnestä, että olisi varaa olla myymättä sitä mitä asiakas haluaa, tietysti jossain rajoissa. Poikkeuksiakin varmaan on.

Tässähän se on, markkinatalouden perusolemus. Jos haluan maitokahvin ilman kuplia tai salaatin ilman selleriä, niin minä saan sellaisen. Jos en saa, en osta. Kuten amerikkalaiset niin diplomaattisen kauniisti muotoilevat: "Money talks, bullshit walks".

Oman kokemukseni mukaan sellainen OskuK:n kuvaama aito italialainen latte ("latte ilman kuplia") onnistuu jopa Helsingissä aika helposti.
     
Kirjattu

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: kyllästynyt vaahdotettuun maitoon
« Vastaus #21 : Lokakuu 21, 2010, 16:22:27 ip »

"Money talks, bullshit walks".
     

Ehkä vielä on semmoisia paikkoja, joissa oikeasti panostetaan laatuun/omaan tarjontaan. Eikä tuolloin asiakas saa kaikkea mitä haluaa, edes rahalla.

Silloin bullshit voinee jatkaa kävelyä eteenpäin?
Kirjattu

swede

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 50
Vs: kyllästynyt vaahdotettuun maitoon
« Vastaus #22 : Lokakuu 21, 2010, 16:28:32 ip »

Millä lailla se vaikuttaa kahvilan yleiseen laatuun ja ennenkaikkea muiden (laatutietoisten) asiakkaiden elämyksiin, jos kerran pari kuukaudessa joku "juntti" saa kahvinsa ilman maitokuplia?
Kirjattu

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: kyllästynyt vaahdotettuun maitoon
« Vastaus #23 : Lokakuu 21, 2010, 16:35:02 ip »

Millä lailla se vaikuttaa kahvilan yleiseen laatuun ja ennenkaikkea muiden (laatutietoisten) asiakkaiden elämyksiin, jos kerran pari kuukaudessa joku "juntti" saa kahvinsa ilman maitokuplia?

Minkä takia juntin pitäisi saada kahvinsa juuri sellaisena? Onko kaikkialta pakko saada kaikkea? En minä mene moottoripyöräkauppaan ja ihmettele mikseivät myy minulle polkupyörää. Pyörähän molemmissa on? Ostatteko jätkikioskilta pehmistä, vaikkei siellä pehmistä tehdäkään?
Kuten Missekin jo sanoi, kafee olee vaatii tummaa vahvaa kahvia ja kuumaa maitoa. Espresso + maito ei liene sama asia?
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: kyllästynyt vaahdotettuun maitoon
« Vastaus #24 : Lokakuu 21, 2010, 16:48:07 ip »

Voisiko tähän yhteenvetona todeta, että on erityistoiveita, joita on mahdoton toteuttaa normaalissa kahvilassa - kuten oikeaoppinen café au lait. Toisaalta on juomia, jotka vaativat vain pienen muutokseen valmistusprosessiin ja niitä saattaa hyvinkin saada - kuten venyttämättömästä maidosta tehty latte. Aina saa ja kannattaa kysyä, mutta toki pitää se hyväksyä, jos barista ei toivetta lähde toteuttamaan ja vaikka sitten äänestää lompakollaan tms.

Keskustelu alkaa näyttää väsymisen merkkejä, joten toivoisin, että jos joku samasta aiheesta vielä jatkaa, niin keksii jotain uutta asiasisältöä kirjoituksiinsa...
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

akubi

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 104
    • Maja
Vs: kyllästynyt vaahdotettuun maitoon
« Vastaus #25 : Lokakuu 21, 2010, 18:20:55 ip »

tuota, jos rasvattomalla hyla soijamaidolla saisin latteni ja puoleenväliin venytettynä suhteessa 2:4:1?

taanoin linkitettiin oliko lontoolaisen kahvilan menu, jossa oli oliko neljä eripituista juomaa, joista yksi musta ja kolme erimittaista maitojuomaa. sitten lopputulos on baristan osaavassa ranteessa.eikö aika jesh?

kysyä voi tietysti aina. vaatimaan ei ehkä kannata aloittaa. kysyy seuraavasta kaupasta sitten..
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: kyllästynyt vaahdotettuun maitoon
« Vastaus #26 : Lokakuu 21, 2010, 18:44:03 ip »

Työnnämpä tikkuni kanssa rattaisiin.

Itse kyllä pidän Lattesta kuplilla, enemmän kuin ilman.

Jos en halua maitopohjaisia juomia, tilaan tavallisen esson/suodatinkahvin.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: kyllästynyt vaahdotettuun maitoon
« Vastaus #27 : Lokakuu 21, 2010, 18:48:28 ip »

Kiitos ja kumarrus, hyvä saada asiantuntijalausuntoakin kehiin :).
  8)

Muistan joskus lukeneeni blogistasi tms., jossa ihmettelit miesasiakasta, joka alkoi väittämään tekemääsi cappua vääräksi. Maito kun ei ollut vaahdotettu saippuakuplakeoksi...

Minulle ei tosiaan koskaan selvinnyt millainen sen cappuccinon ko. tapauksessa olisi pitänyt olla. Oli ehkä omaa ylimielisyyttäni kuvitella että sen olisi pitänyt olla bugatti-mallinen. Yhtäkaikki. Niille ihmisille jotka näpräävät altavastaajina asiakas-barista-parissa voisin jakaa muutaman  suuntaviivan, jotka ovat helpottaneet omaa elämääni. Aina kun joku ihminen tilaa juoman jota ei ole listalla, kannattaa kysyä miten juoma tehdään. Usein ihmiset hämmentyvät tästä ja ovat kiitollisia kun tilalle tarjotaan jotain listalta löytyvää juomaa. Kannattaa olla täysin avoin omasta osaamattomuudestaan ja "en osaa"-korttia on turha säästellä. Homman vesittää täysin jos asiakkaalle jää kuva urbaanista ja ylimielisestä kahvisnobista joka jostain kummallisesta syystä ei suostu tekemään jotain eikä vaivaudu edes selittämään syitään.

Motivoiva tekijä jonkun erikoisen juoman tilaamiseen on yleensä: a) halu saada erikoiskohtelua ja tunnistusta baristalta, b) tietämättömyys sekä pitäytyminen vanhassa matkalta tutussa vaihtoehdossa tai c) tietämys tarjonnan sisällöstä ja rehti halu saada ko. juoma. Minusta vaikuttaisi siltä että C-vaikuttimet ovat näistä kaikken harvinaisimpia. C-vaikuttimen omaavat asiakkaat saattavat olla kaikkein hankalimpia (mm. ne legendaariset tsameikan bluumauntain ja kopi luuvak-farssit) asiakas-työntekijä-interaktion kannalta. Tämän tiedon varassa on helpompi edetä molemmille edulliseen suuntaan kuuntelemalla asiakkaan toivomuksia niin sanallisella kuin sanattomallakin tasolla. Itse olen tyytyväinen jos voin ajatella auttaneeni asiakasta löytämään mieluisen vaihtoehdon listamme sisältä.

Loppuun vielä kuva Gwilymin menuusta joka varmaan j-hon lukijoille on tuttu.

Sekä kahvimaailman vastine taannoiselle homoillalle, johon Nick Cho ajattomassa viisaudessaan vastasi: " I respectfully recommend that you find some other place that will give you what you want, or select something that we can offer you".

Minkä takia juntin pitäisi saada kahvinsa juuri sellaisena? Onko kaikkialta pakko saada kaikkea?

Koska juntti haluaa niin pitää myös saada. Mahdottomuuden murha, nykyaika ja tollain.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: kyllästynyt vaahdotettuun maitoon
« Vastaus #28 : Lokakuu 21, 2010, 22:14:14 ip »


Kameraharrastajilla on harrastuksen alalaji, jossa mennään pipo päässä kameraliikkeeseen nypläämään kamoja ja etsimään aukkoja myyjän tiedoista. Mitään ei koskaan olla ostamassa, mutta nyreyttä on kuitenkin nettikeskusteluissa havaittavissa liikkeiden palvelutasosta.

Samoja harrastajia on ainakin mp-kaupoissa, ja hifiliikkeissä.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: kyllästynyt vaahdotettuun maitoon
« Vastaus #29 : Marraskuu 10, 2010, 13:11:22 ip »

Vaahdottoman vaahdottamisen meluhaitat olisivat ainakin pahemmat. :)

Kuuntelin meluhaittaa eilen eräässä Helsinkiläisessä kahvilassa. Osaisiko joku valaista miksi maidon lämmittämisen ääni on niin voimakas verrattuna vaahdottamiseen?
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..