Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: aloittelijan ajatuksia Bezzera BZ07:sta  (Luettu 14328 kertaa)

knallen

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
aloittelijan ajatuksia Bezzera BZ07:sta
« : Lokakuu 05, 2010, 19:24:45 ip »

Koska tuntuu kun olisin hypännyt polkupyörän ajamisesta (mutterikone) suoraan V6:seen (Bezzera) minulla on kysymyksiä - osittain itse koneesta, ja osittain kahvinteosta. ajattelin pistää ne tähän aiheen alla.

Kone on nyt vasta päivän vanha - ja kaikkihan on mennyt pieleen tähänasti.
Tamppaus epäonnistunut, kahvista tiskivettä ja maito vetistä litkua  :-[

Mutta ymmärän (toivottavasti) syyt ja yritän ehtiä tehdä/juoda kupposen kahvia joka päivä niin ehkä se vähitellen onnistuu...

Ensimmäinen hyvin peruslaatua oleva kysymys:

Kun sammuttaa koneen; tietysti tyhjennän Bezzeran muovisäiliö mutta muuten? Jääkö koneen sisään joku vesimäärä joka pitäisi saada sieltä pois? Ja miten?

Jos boileri tyhjenee liian paljon ymmärsin että kone sammuu itsestään, eli miten oikeaoppinen tyjennys tehdään?

Olisi erittäin mukavaa jos täällä olisi joku Bezzeran käyttäjä joka muutenkin voisi antaa hyviä vinkkejä koneen käytöstä! Kiitos etukäteen.   :D
Kirjattu
aloittelija - 4.10.2010 tullut BEZZERA BZ07 sekä Rancilio kahvimylly. Opettelen käyttöä. Aikamoinen harppaus mutterikoneesta!

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: aloittelijan ajatuksia Bezzera BZ07:sta
« Vastaus #1 : Lokakuu 05, 2010, 20:15:02 ip »

Heh, en tiedä pitäisikö laajentaa aihepiiriä, kun itselleni tuli pitkällisen pyörittelyn jälkeen himaan La Vibiemme Domobar Junior Dual Boiler + Mahlkönig Vario (korvaamaan thermoblokki-Krupsia ja GVX242 myllyä), mutta samoja ongemia ei ole ollut. Tunne on toki ollut vastaava; mopon selästä moottoripyörään :)

Aikoinaan, kun modasin Krupsiin paineistamattoman kahvan, meni melkein kuukausi saada uutot jotakuinkin vakiintumaan. Ajan kanssa... ajan kanssa. Osaavasta kaverista voisi olla apua, koska keittimesi pitäisi olla helpompi kuin modattu thermoblokki.

Itse en ole vaivautunut tyhjentelemään päivittäisessä käytössä olevaa keitintä vesistä. Jotain vesiä koneeseen luulisi jäävän, vaikka sitä yrittäiset tyhjentää. Ajan kanssa koneen kylmävesipuolelle todennäköisesti kertyy jonkinlainen biofilmi, kuumalle puolelle kalkkikerros. Molempien suhteen auttaa, kun vesi kiertää ahkerasti.
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: aloittelijan ajatuksia Bezzera BZ07:sta
« Vastaus #2 : Lokakuu 05, 2010, 20:15:29 ip »

Kun sammuttaa koneen; tietysti tyhjennän Bezzeran muovisäiliö mutta muuten? Jääkö koneen sisään joku vesimäärä joka pitäisi saada sieltä pois? Ja miten?

Muovisäiliön voit tyhjentää. Koneen sisältä (boilerista) ei ole tarkoitus ottaa vesiä pois (muutoin kuin kalkinpoiston yhteydessä). Boilerissa oleva vesi ei "happane" - se on n. 125 asteista koneen päällä ollessa ja lisäksi kahville tuleva vesi tulee koneessasi lämmönvaihtimen kautta joka on yksinkertaistettuna putki boilerin läpi ja siellä oleva vesi vaihtuu varsin nopeasti kun vähänkin vettä pumppaa grupon kautta ulos.

Jos boileri tyhjenee liian paljon ymmärsin että kone sammuu itsestään, eli miten oikeaoppinen tyjennys tehdään?

Tuo automaattinen virrankatkaisu taitaa kuitenkin liittyä vesisäiliöön - ideana se ettei pumppu ala missään vaiheessa imemään ilmaa (jos näin jostain syystä käy, niin tunnistat sen ikävästä äänestä).

Uutto-ongelmia koskien ensimmäinen kysymys: mikä kahvi ja onko tuoretta?
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: aloittelijan ajatuksia Bezzera BZ07:sta
« Vastaus #3 : Lokakuu 05, 2010, 20:18:16 ip »

Molempien suhteen auttaa, kun vesi kiertää ahkerasti.

Kalkin/saostumien suhteen välttämättä ei (riippuu vedestä) - varsinkaan koneen höyryboilerista.
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: aloittelijan ajatuksia Bezzera BZ07:sta
« Vastaus #4 : Lokakuu 05, 2010, 22:27:50 ip »

Tuo automaattinen virrankatkaisu taitaa kuitenkin liittyä vesisäiliöön - ideana se ettei pumppu ala missään vaiheessa imemään ilmaa (jos näin jostain syystä käy, niin tunnistat sen ikävästä äänestä).

Eikö lämmityselementti ole myös vaarassa jos lämmittää tyhjää boileria?

Kone on nyt vasta päivän vanha - ja kaikkihan on mennyt pieleen tähänasti.
Tamppaus epäonnistunut, kahvista tiskivettä ja maito vetistä litkua  :-[

Mutta ymmärän (toivottavasti) syyt ja yritän ehtiä tehdä/juoda kupposen kahvia joka päivä niin ehkä se vähitellen onnistuu...
Babysteps  :) Ovatko nuo raa'at 25 sekunnin säännöt ja annostelut yms tuttuja? Tuollaisista "kultaisista totuuksista" on hyvä lähteä liikenteeseen.


Kun sammuttaa koneen; tietysti tyhjennän Bezzeran muovisäiliö mutta muuten? Jääkö koneen sisään joku vesimäärä joka pitäisi saada sieltä pois? Ja miten?

Jos boileri tyhjenee liian paljon ymmärsin että kone sammuu itsestään, eli miten oikeaoppinen tyjennys tehdään?
Henkilökohtaisesti en juuri koskaan tyhjennä koneeni vesitankkia paitsi vaihtaessani veden siihen. Koneen sisällä olevaan boileriin jää tosiaan vettä tarkoituksellisesti jonkun verran. Vedestä pääsee eroon laskemalla vettä vesihanasta sammutetulla koneella joka on kuitenkin edelleen kuuma. Mitään varsinaista syytä boilerin tyhjentämiseen kalkinpoiston tai vaikka varastoimisen lisäksi en kuitenkaan keksi.

Olisi erittäin mukavaa jos täällä olisi joku Bezzeran käyttäjä joka muutenkin voisi antaa hyviä vinkkejä koneen käytöstä! Kiitos etukäteen.   :D
Eivät ole erityisesti Bezzeraan liittyviä neuvoja mutta muutamat suuntaukset ovat helpottaneet omaa elämääni. Kahvinkeitossa kaikki mahdolliset tekijät liittyvät aina jotenkin toisiinsa. Asioiden välisten yhteyksien hahmottaminen helpottaa elämää (esim. jauhatus ja valuma-aika, lämpötila ja maku jne.). Tuollaisten raakojen "vaikutusparien" muodostaminen ja lopulta niitten verkottaminen auttaa suunnistamaan kahvinkeiton parissa.

Asiat kannattaa aina pyrkiä tekemään mahdollisimman helposti. Kaikille välivaiheille tekniikassa pitää mielestäni löytyä pätevä syy.

Kannattaa kuunnella ja katsoa jatkuvasti kaikkea mitä tekee: miltä maito näyttää? Miltä kahvi näyttää? Miltä kone kuulostaa? Miltä maito kuulostaa? jne.

Kerätä jonkin verran "teoreettista tietämystä" ja soveltaa sitä omiin touhuihinsa tekemättä tieteilystä itseisarvoa. Kyse on kuitenkin kahvinjuonnista ei "replikoitavasta prosessista".
 
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

knallen

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
Vs: aloittelijan ajatuksia Bezzera BZ07:sta
« Vastaus #5 : Lokakuu 05, 2010, 23:00:17 ip »

Babysteps  :) Ovatko nuo raa'at 25 sekunnin säännöt ja annostelut yms tuttuja? Tuollaisista "kultaisista totuuksista" on hyvä lähteä liikenteeseen.   
[/quote]

Kiitos kaikista ystävällisistä huomautuksista; nyt tiedän myös miten käsitellä koneen vettä päivittäin  :P

Jes, olen yrittänyt katsoa erinäisiä youtube videoita ja lukenut viestejä täällä; 7-10 gr kahvia, vastajauhettu, 25-30 sek valuminen, maidon vaahdottaminen..

Kahvina olen käyttänyt vasta ostettua Kaffa  S&B Blends Espresso versio 4.2 Latte ja jauhanut Rancilio myllyllä asteella 5 tai 6.

Olen tilannut uuden tamppaajan, saan varmasti 2-3 päivän sisällä, toivottavasti tamppaus sitten paranee.

Tänään 2 kuppia onnistui paremmin ja maidostakin tuli jonkinlaista, mutta vielä puuttui potkua kahvista.
Uutto kesti jopa vähän liian kauan, eli joko tampattu nyt liiankin paljon tai sitten jauhettu liian pieneksi.

Kokeilin toisen kupin 100 % arabica Mister Exclusive Lucaffe, samalla tavalla jauhettu.

Luulen että vähän valui ohi, maku oli parempi mutta vieläkin laihanlainen. Mutta maito on nyt onnistunut paremmin, ehkä vain tämän päivän onnea?

Onko ehdotuksia vahvanmakuisesta kahvista? Jahtaan Cafe Artin makua Turusta; se on tähän asti ollut lempikahvini. (cappuchino)

Tässä tämän päivän kupin kuva!  ;D

http://
Kirjattu
aloittelija - 4.10.2010 tullut BEZZERA BZ07 sekä Rancilio kahvimylly. Opettelen käyttöä. Aikamoinen harppaus mutterikoneesta!

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: aloittelijan ajatuksia Bezzera BZ07:sta
« Vastaus #6 : Lokakuu 05, 2010, 23:15:27 ip »

Babysteps  :) Ovatko nuo raa'at 25 sekunnin säännöt ja annostelut yms tuttuja? Tuollaisista "kultaisista totuuksista" on hyvä lähteä liikenteeseen.   


Kiitos kaikista ystävällisistä huomautuksista; nyt tiedän myös miten käsitellä koneen vettä päivittäin  :P

Jes, olen yrittänyt katsoa erinäisiä youtube videoita ja lukenut viestejä täällä; 7-10 gr kahvia, vastajauhettu, 25-30 sek valuminen, maidon vaahdottaminen..
Minkäs mittaisia ovat valmiit espressosi? Onko niissä crema? Tuo 7-10 grammaa kahvia on oikea määrä "sinkkujen" valmistamiseen mutta kaikki ovat varmasti kanssani samaa mieltä jos suosittelen tekemään koneella tuplia. Eli: ota isompi filtteri käyttöön (ellei jo ole) ja lastaa siihen 14-20 grammaa kahvia makutottumustesi mukaan. 

Tänään 2 kuppia onnistui paremmin ja maidostakin tuli jonkinlaista, mutta vielä puuttui potkua kahvista.
Uutto kesti jopa vähän liian kauan, eli joko tampattu nyt liiankin paljon tai sitten jauhettu liian pieneksi.
Jos kahviin kaipaa lisää potkua niin mikään ei estä sinua käyttämästä kahta espressoa yhden sijaan (tuplat ovat tässä taas arvossaan).


Luulen että vähän valui ohi, maku oli parempi mutta vieläkin laihanlainen. Mutta maito on nyt onnistunut paremmin, ehkä vain tämän päivän onnea?
Sellaista asiaa olekaan kuin onni. Jos onnistuit kerran, onnistut varmasti uudestaankin.

Onko ehdotuksia vahvanmakuisesta kahvista? Jahtaan Cafe Artin makua Turusta; se on tähän asti ollut lempikahvini. (cappuchino)
Käyttävät kuulemma aika korkeita annostuksia siellä. 19 grammaa kahvia ja 30-33 grammaa nestettä.

Kirjattu
"We sales specialty coffee"

knallen

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
Vs: aloittelijan ajatuksia Bezzera BZ07:sta
« Vastaus #7 : Lokakuu 06, 2010, 08:04:08 ap »

Kiitos Joona_s!

Olin niin kiinni teoreettisessa opeissa (7 gr kahvia/annos) etten ajatellut että on olemassa tupla-annoksia, typerä minä. :o

Olenhan isäni "kahvi-automaatissa/Nescafe" aina ottanut "long"-annoksen.

Jatkan kahvitutkimuksiani tähän suuntaan. Ja mielenkiintoisaa kuulla että Art Café on poikennut noinkin paljon teoreettisista opinnoista "oikeasta" määrästä! Ja hyvää tulee heidänkin hanoista.  8)
Kirjattu
aloittelija - 4.10.2010 tullut BEZZERA BZ07 sekä Rancilio kahvimylly. Opettelen käyttöä. Aikamoinen harppaus mutterikoneesta!

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: aloittelijan ajatuksia Bezzera BZ07:sta
« Vastaus #8 : Lokakuu 06, 2010, 08:46:45 ap »

Jatkan kahvitutkimuksiani tähän suuntaan. Ja mielenkiintoisaa kuulla että Art Café on poikennut noinkin paljon teoreettisista opinnoista "oikeasta" määrästä! Ja hyvää tulee heidänkin hanoista.  8)

Eikä tässä ole kyse edes poikkeamisesta. Tuo 14 grammaa on vanha fakkiintunut italialaisperinne, oikeassa elämässä ja oikeissa kahviloissa annostelu on nykyään lähes poikkeuksetta korkeampi.

Korkeammilla annostuksilla kahvista saadaan määrällisesti enemmän makuja, jotka maistuvat selkeämmin maidon läpi.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: aloittelijan ajatuksia Bezzera BZ07:sta
« Vastaus #9 : Lokakuu 06, 2010, 09:29:12 ap »

Kun sammuttaa koneen; tietysti tyhjennän Bezzeran muovisäiliö mutta muuten? Jääkö koneen sisään joku vesimäärä joka pitäisi saada sieltä pois? Ja miten?

Koneen sisältä ei tarvitse saada vesiä pois. Boileri pitää kyllä veden pöpövapaana, vaikka täyttäisi konetta suovedellä niin ei sieltä silti mitään pöpöä saisi. Klooratusta kraanavedestä puhumattakaan.

Muovinen säiliö on sitten oma juttunsa, se kun ei kiehu vaan muhii sopivan lämpimänä ja on yhteydessä avoilmaan. Kauhean helposti ei sinnekään mitään tule, mutta pidempien poissaolojen ajaksi pitää tietysti tyhjätä. Ajan saatossa seinämille voi kertyä jotain pientä levänkaltaista vihreyttä, jonka voi sitten enemmän tai vähemmän menestyksekkäästi skraapata pois.

Eikö lämmityselementti ole myös vaarassa jos lämmittää tyhjää boileria?

Kyllähän se, ainakin jos boileri on täysin tyhjä. Tämän vuoksi on tärkeä automaattisesti täyttävissä koneissa varmistaa, että boileri pumppautuu täyteen kun uusi kone kytketään ensimmäistä kertaa päälle. Saatetaanpa jossakin neuvoa kytkemään lämmityselementti aluksi pois päältäkin.

Todennäköisempi riski lienee kuitenkin pumpun vioittuminen. Normaalikäytössä boileri ei pääse koskaan kovinkaan tyhjäksi, mutta vesihän loppuu säännöllisesti. Jos ei ole paikalla kun automaattitäyttö käynnistyy, niin pumppu voi rullata itsensä hengiltä.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: aloittelijan ajatuksia Bezzera BZ07:sta
« Vastaus #10 : Lokakuu 06, 2010, 10:04:05 ap »

Kalkin/saostumien suhteen välttämättä ei (riippuu vedestä) - varsinkaan koneen höyryboilerista.
Ajatusmalli: mitä enemmän höyryä ottaa, sitä enemmän tulee tietysti lisää mineraaleja (boilerin täytön myötä) veden mukana, eivätkä ne pääse pois boilerista höyryn mukana. Jos boilerista laskee myös vettä (vetenä, ei höyrynä), saa vettä "laimennettua" ja kalkkeutuminen pitäisi olla hitaampaa kuin pelkästään höyryä ottamalla.

Lähtökohtana tässäkin toki, että vesi on melko pehmeää eikä juuri aiheuta kalkkisaostumia sellaisenaan, vaan vasta kun höyryä on otettu, enkä usko tällä keinolla ajoittaiselta kalkinpoistolta kokonaan vältyttävän. Höyryboilerissa lämpötilat tahtoo olla sillä tasolla, että pehmeähkökin vesi aiheuttaa kalkkisaostumia.
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: aloittelijan ajatuksia Bezzera BZ07:sta
« Vastaus #11 : Lokakuu 06, 2010, 21:22:22 ip »

Lähtökohtana tässäkin toki, että vesi on melko pehmeää eikä juuri aiheuta kalkkisaostumia sellaisenaan, vaan vasta kun höyryä on otettu, enkä usko tällä keinolla ajoittaiselta kalkinpoistolta kokonaan vältyttävän. Höyryboilerissa lämpötilat tahtoo olla sillä tasolla, että pehmeähkökin vesi aiheuttaa kalkkisaostumia.

Täällä paikallinen vedenkovuus on luokkaa 2.24 dH ja vaikka höyryboilerista tulee vettä lasketeltua säännöllisesti pois, on puolivuosittaisella kalkinpoistolla selvä vaikutus koneen "käyntiääneen" lämmityksen osalta. HX -puolelle jossa vesi virtaa koko ajan ei töhkää tunnu kertyvän, mutta tuonne boileriin kylläkin. Viimeisin putsi oli lappoamalla suoritettu (vacuumbreakerin kautta) ja osoittautui tähän mennessä tehokkaimmaksi - (boilerin paineen) käyttäytyminen höyrytyksen aikana sekä siitä toipuminen muuttuivat huomattavasti.

Harion kannu kehitti (todennäköisesti kolhittuani) pienen vuodon nokan tyveen, josta siis sellainen tippa pari tihkuu käytön aikana läpi. Noin parin kuukauden vuodon jälkeen näytti allaolevalta (kuva maaliskuulta).
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: aloittelijan ajatuksia Bezzera BZ07:sta
« Vastaus #12 : Helmikuu 01, 2011, 20:43:40 ip »

Tässä on hieman hiipinyt viime aikoina mieleen kaluston päivitys/vaihto... ja yhtenä vaihtoehtona näkisin Bezzeran laitteet, etenkin tästä BZ07:stä löytyy PIDattu malli (tästä tuntuu löytyvän aika ristiriitaisia mielipiteitä, tämä Bezzeran grupporatkaisu kun on muuten vähän omanlaisensa).
Kuitenkin E61 gruppoisesta koneesta en mielellään luopuisi, mutta nämä Bezzerat sopisivat mainiosti keittiöni ahtaaseen koloon. Hintaluokassa noin tuhat euroa kun ei hirveästi PIDattuja tuplaboilerimalleja ole, yksi voisi tietenkin olla Brewtus IV, joka tosin jo kipuaa lähemmäs 1400 euroa (voisi vielä mittojen puolesta mennä juuri ja juuri).
Bezzera tuntuu täällä Suomessa olevan melko harvinainen merkki, muualla maailmassa noita näyttää olevan enempi käytössä. Kannattaisikohan vain unohtaa nämä Bezzera-hirvitykset ja pohtia ainoastaan E61 koneita? Ainakin preinfusionin tuossa menettäisi, joskin sen vaikutuksesta tuntuu olevan monenlaisia mielipiteitä. Askelta taaksepäin kun en todellakaan halua ottaa.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: aloittelijan ajatuksia Bezzera BZ07:sta
« Vastaus #13 : Helmikuu 01, 2011, 21:14:16 ip »

Vähän vieraaseen pöytään huutelua, mutta miten tärkeänä näet PIDin ja keittimen koon?

Oma keitin on noin tonnin La Vibiemme (Domobar Junior Dual boiler), enkä ole enää keitinpäivityksen jälkeen miettinyt PID-säädön tarpeellisuutta. Keitin on vishiin pienimpiä tuplaboilerikeittimiä. Höyrytysboileri tosin saisi olla isompi, jos isompaa maitomäärää tarvitsee jatkuvasti höyrytellä.

Eipä sillä, Brewtukset ja Bezzerat oli kyllä käyneet mielessä itsellänikin ennen nykyisen keittimen hankintaa ;)
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: aloittelijan ajatuksia Bezzera BZ07:sta
« Vastaus #14 : Helmikuu 02, 2011, 10:02:42 ap »

Vähän vieraaseen pöytään huutelua, mutta miten tärkeänä näet PIDin ja keittimen koon?

Oma keitin on noin tonnin La Vibiemme (Domobar Junior Dual boiler), enkä ole enää keitinpäivityksen jälkeen miettinyt PID-säädön tarpeellisuutta. Keitin on vishiin pienimpiä tuplaboilerikeittimiä. Höyrytysboileri tosin saisi olla isompi, jos isompaa maitomäärää tarvitsee jatkuvasti höyrytellä.

Noh, jotenkin tuota PIDiä ja "helppoa"/tarkkaa lämmön säätelyä on tullut haaveiltua ja kaipailtua. Ainakin kun on yrittänyt mielenkiintoisista espressoista repiä irti kaikkia mahdollisia nyansseja :). Koko on tärkeä, sillä keittimelle ei oikeastaan nyt muuta paikkaa ole, enkä todellakaan lähde kaatamaan puolta seinää keittimen takia (eikä tosin hallituskaan siitä tykkäisi). Ja tokihan se finanssipuolikin tulee vastaan, tosin tässä on vähän ajatuksena hankkia keitin, jota ei välttämättä tartte enää koskaan vaihtaa (joten kerranhan se sitten kunnolla kirpasee).

Tuo Domobar Junnu Dual Boiler olisi tosiaan Cafetoriassa rapiat tonnin, joten varsin kilpailukykyinen hinnaltaan/ominaisuuksiltaan. Harkitaan.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2