Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Hario buono pannun käyttö  (Luettu 15248 kertaa)

Jolle

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 159
Hario buono pannun käyttö
« : Syyskuu 25, 2010, 13:46:41 ip »

Tyhmän ihmisen kysymyksiä: kuinka tuota käytetään? kiehautetaanko vesi kerran ja annetaan jäähtyä koko dripperin kanssa puuhastelun ajan vai lämmitetäänkö välillä? onko joku mittaillut kuinka paljon veden lämpötila muuttuu esim. neljän minuutin aikana pannussa, kun sieltä välillä kaadetaan vettä pois? Vai onko laskeva lämpötila uuton edetessä tarkoituksellista? Presso pannuissa olen ainakin absoluuttisella makuaistillani huomaavinani eron, kun termosmallisessa neljän minuutin aikana veden lämpötila tippuu 2-3 astetta, kun vastaavasti perus lasisessa pressopannussa pudotus on n.6 astetta.

Minä käytän harion keraamisen dripperin kanssa 0,6l maidonvaahdotuskannua, jolla otan kiehuvaa vettä kattilasta ja annan sen jäähtyä muutamia sekunteja (n.94 asteiseksi), ennen kuin kaadan sen kahvin päälle. Pystyn tuolla suht tarkasti kaatamaan jos käsi vaan ei satu silloin tärisemään liikaa. Kaipaisin vaan "järki" syitä  buono pannun hankintaan  :)
Kirjattu
Faema E61 1gr -67, La Pavoni EN Europiccola,  Balance Brewer, Aeropress, Chemex, Mazzer Super Jolly, Macap MC4, Wilfa CGR1, Skerton,  Punainen Paahdin, Behmor 1600

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Hario buono pannun käyttö
« Vastaus #1 : Syyskuu 25, 2010, 18:10:35 ip »


Minä käytän harion keraamisen dripperin kanssa 0,6l maidonvaahdotuskannua, jolla otan kiehuvaa vettä kattilasta ja annan sen jäähtyä muutamia sekunteja (n.94 asteiseksi), ennen kuin kaadan sen kahvin päälle. Pystyn tuolla suht tarkasti kaatamaan jos käsi vaan ei satu silloin tärisemään liikaa. Kaipaisin vaan "järki" syitä  buono pannun hankintaan  :)
(lihavoinnit lisätty)

Buonossa voi keittää veden suoraan eikä tarvii kattilaa. Riittääkö syyksi?
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Jolle

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 159
Vs: Hario buono pannun käyttö
« Vastaus #2 : Syyskuu 25, 2010, 18:18:16 ip »

(lihavoinnit lisätty)

Buonossa voi keittää veden suoraan eikä tarvii kattilaa. Riittääkö syyksi?
;D
hurjan kätevää. heh heh. ja kattilaa tarvin joka tapauksessa puuron keittoon, eli siitä en luovu. melkein riittää. lähinnä minua kiinnostaa tuo lämpötilan muutos ja kuinka oleellista se on? vaikka nyt vähän saivartelun puolelle meneekin. eli tällä kattila ja vaahdotuskannu yhdistelmällähän saan koko ajan jokseenkin tasalämpöistä vettä. 
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 25, 2010, 18:23:13 ip kirjoittanut Jolle »
Kirjattu
Faema E61 1gr -67, La Pavoni EN Europiccola,  Balance Brewer, Aeropress, Chemex, Mazzer Super Jolly, Macap MC4, Wilfa CGR1, Skerton,  Punainen Paahdin, Behmor 1600

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Hario buono pannun käyttö
« Vastaus #3 : Syyskuu 25, 2010, 20:00:03 ip »

;D
hurjan kätevää. heh heh. ja kattilaa tarvin joka tapauksessa puuron keittoon, eli siitä en luovu. melkein riittää. lähinnä minua kiinnostaa tuo lämpötilan muutos ja kuinka oleellista se on? vaikka nyt vähän saivartelun puolelle meneekin. eli tällä kattila ja vaahdotuskannu yhdistelmällähän saan koko ajan jokseenkin tasalämpöistä vettä. 

Mittasin (suurpiirteisesti): 841 grammaa 94-asteista vettä jäähtyi kolmessa minuutissa 91-asteiseksi. Lisäksi varmaan vähenevä vesimäärä vaikuttaisi tuohon lämmön hävikkiin mutten niitä viitsinyt lauantai-iltana ottaa huomioon. "Absoluuttisen" tarkka lämpötilan säätely sekä tasainen lämpötila on kuitenkin tietyssä mielessä turhaa touhua, muutama aste katoaa aina jonnekin vaikka kaikki välineet olisi kuinka lämmitetty etukäteen. Tärkeintä lämpötilan säätelyssä ovat siis enemmänkin keskiarvot.

Ja miten se lämpötilan muutos vaikuttaa? Kuuma tehostaa liukenevien kappaleiden irtoamista perkolaatioprosessin aikana. Kuumalla vedellä saadaan siis enemmän irti samasta kahvimäärästä kuin kylmällä vedellä (ceteris paribus). Tärkeämpää tässäkin on keskiarvot eivätkä niinkään pienet vaihtelut lämpötilassa varsinkaan jos muutos on kerrasta toiseen samanlainen. Espressomaailmassa on joskus spekuloitu, että kuten vipukoneissa paine laskee uuton loppua kohti, voisi myös uuttolämpötila laskeminen uuton loppupuolella olla jopa toivottavaa.

Onhan tuo buono tietyssä mielessä vähän "luksustuote" mutta hinnaltaan aika halpa sellainen. Sen kanssa on hyvä kaataa vettä (parempi kuin maitokannulla), sitä ei tarvi juuri putsata (vrt. puurokattilaan) eikä sitä myöskään tarvitse täyttää kesken kaatamisen. Se, ettei tarvi pahemmin liikutella kuumaa vettä astiasta toiseen saattaa kiireisissä ja ahtaissa ympäristöissä on myös 40€:n arvoinen turvallisuustekijä.


ps. Pahoittelut käyttämistäni tärkeilytermeistä sekä jos asiani oli täysin vanhan kertausta.  :)
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Hario buono pannun käyttö
« Vastaus #4 : Syyskuu 25, 2010, 23:38:44 ip »

Minä käytän harion keraamisen dripperin kanssa 0,6l maidonvaahdotuskannua, jolla otan kiehuvaa vettä kattilasta ja annan sen jäähtyä muutamia sekunteja (n.94 asteiseksi), ennen kuin kaadan sen kahvin päälle. Pystyn tuolla suht tarkasti kaatamaan jos käsi vaan ei satu silloin tärisemään liikaa. Kaipaisin vaan "järki" syitä  buono pannun hankintaan  :)

Kaadatko vaa'an päällä, vai miten mittaat vesimäärän?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Jolle

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 159
Vs: Hario buono pannun käyttö
« Vastaus #5 : Syyskuu 26, 2010, 12:51:53 ip »

Kaadatko vaa'an päällä, vai miten mittaat vesimäärän?


Vaa'an päällä. Mulla on sellainen salterin vaaka, josta jiitee vinkkas tuolla apuvälineitä palstalla. En nyt osaa lisätä tähän kilometriä lyhyempää linkkiä, mutta sieltä se löytyy ja on osoittautunut verrattoman hyväksi käytössä.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 26, 2010, 13:19:57 ip kirjoittanut Jolle »
Kirjattu
Faema E61 1gr -67, La Pavoni EN Europiccola,  Balance Brewer, Aeropress, Chemex, Mazzer Super Jolly, Macap MC4, Wilfa CGR1, Skerton,  Punainen Paahdin, Behmor 1600

Jolle

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 159
Vs: Hario buono pannun käyttö
« Vastaus #6 : Syyskuu 26, 2010, 13:17:11 ip »

Ja miten se lämpötilan muutos vaikuttaa?
 
 Se, ettei tarvi pahemmin liikutella kuumaa vettä astiasta toiseen saattaa kiireisissä ja ahtaissa ympäristöissä on myös 40€:n arvoinen turvallisuustekijä.


Kunhan flunssani hellittää ja alan taas maistamaan jotain, niin teen vertailua noiden pressopannujen välillä. Saapa nähdä oliko nuo makuerot enempi mielikuvasta riippuvia, en nimittäin ole aikaisemmin maistellut samanaikaisesti noilla tehtyä kahvia. Mitään teoriatietoahan minulla ei ole tuosta, että onko oleellisinta uuton aloitus lämpö vai keskilämmöt vai mitkä. Vain mutua, että veden pitäisi olla mahd. tasalämpöistä uuton edetessä. Espresso menetelmähän on aika paljon ronkelimpi lämpöjen suhteen, siinähän on tunnettujen muuttujien lisänä vielä joku korkeampi voima, joka pyrkii vaikuttamaan lopputulokseen. Se on kai henki joka asuu siinä koneessa.

Saako tuota pannua jostain 40 eurolla, vai tarkoititko puntia?
Kirjattu
Faema E61 1gr -67, La Pavoni EN Europiccola,  Balance Brewer, Aeropress, Chemex, Mazzer Super Jolly, Macap MC4, Wilfa CGR1, Skerton,  Punainen Paahdin, Behmor 1600

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Hario buono pannun käyttö
« Vastaus #7 : Syyskuu 26, 2010, 13:47:58 ip »

Vaa'an päällä. Mulla on sellainen salterin vaaka, josta jiitee vinkkas tuolla apuvälineitä palstalla. En nyt osaa lisätä tähän kilometriä lyhyempää linkkiä, mutta sieltä se löytyy ja on osoittautunut verrattoman hyväksi käytössä.

Jos ei kaada vaa'an päällä, niin kannu on kätevä koska siihen voi mitata tarvittavan vesimäärän. Itse kaadoin joskus vedenkeittimestä vaa'an päällä, mutta vedenkeitin oli surkea kaadin ja vaaka aikakatkaisi liian nopeasti, joten siihen verrattuna erillinen kannu on erittäin kätevä. Vedenkeittimeen ei ainakaan periaatteessa pitäisi laittaa vain 2 desilitraa vettä kiehumaan.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Jolle

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 159
Vs: Hario buono pannun käyttö
« Vastaus #8 : Syyskuu 26, 2010, 13:57:46 ip »

Jos ei kaada vaa'an päällä, niin kannu on kätevä koska siihen voi mitata tarvittavan vesimäärän. Itse kaadoin joskus vedenkeittimestä vaa'an päällä, mutta vedenkeitin oli surkea kaadin ja vaaka aikakatkaisi liian nopeasti, joten siihen verrattuna erillinen kannu on erittäin kätevä. Vedenkeittimeen ei ainakaan periaatteessa pitäisi laittaa vain 2 desilitraa vettä kiehumaan.

Minulla menee kyllä aika reilusti vettä tuon dripperin lämmittämiseen n.0,5l, eli luulempa että on helpompaa kaataa vaa'an päällä. Aikakatkaisun kanssa minulla ei ole ollut ongelmia, kun välillä hipaisen vaakaa niin, että lukemat hieman muuttuvat, ja vaaka tajuaa pysytellä hereillä.
Kirjattu
Faema E61 1gr -67, La Pavoni EN Europiccola,  Balance Brewer, Aeropress, Chemex, Mazzer Super Jolly, Macap MC4, Wilfa CGR1, Skerton,  Punainen Paahdin, Behmor 1600

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Hario buono pannun käyttö
« Vastaus #9 : Syyskuu 28, 2010, 18:48:14 ip »

Kunhan flunssani hellittää ja alan taas maistamaan jotain, niin teen vertailua noiden pressopannujen välillä. Saapa nähdä oliko nuo makuerot enempi mielikuvasta riippuvia, en nimittäin ole aikaisemmin maistellut samanaikaisesti noilla tehtyä kahvia. Mitään teoriatietoahan minulla ei ole tuosta, että onko oleellisinta uuton aloitus lämpö vai keskilämmöt vai mitkä.

Ennalta sopisi odottaa, että eristettyssä french pressissä kahvi uuttuu enemmän johtuen korkeammasta lämpötilasta verrattuna eristämättömään, missä uutossa on mukana kylmempää vettä. Makueroja tätä kautta löytyy varmasti. Nämä makuerot eivät itsessään kuitenkaan tee kummastakaan lämpötilasta yhtään sen enempää toivottavaa tai välteltävää. Veden lämpötila uuton alussa on väistämättä sidoksissa myös uuton keskilämpötilaan joten molemmat ovat tärkeitä.

Vain mutua, että veden pitäisi olla mahd. tasalämpöistä uuton edetessä.
Oman mutuni mukaan riittää jos vesi on tarpeeksi tasalämpöistä. 

Espresso menetelmähän on aika paljon ronkelimpi lämpöjen suhteen, siinähän on tunnettujen muuttujien lisänä vielä joku korkeampi voima, joka pyrkii vaikuttamaan lopputulokseen. Se on kai henki joka asuu siinä koneessa.

Samalla tavalla se lämpötila vaikuttaa uuttumiseen espressossakin. Espressossa lipsuminen maagisen 20 +/-2 % -rajan ulkopuolelle tuottaa vaan ko. litkun korkeamman konsentraation (:-[) takia selkeämmin inhottavaksi tunnistettavia makuja siinä missä suodatinkahvi maistuisi vain laihalta tai hitusen karvaalta. Espresson kanssa parametrien (::)) hallinta on kuitenkin (imo) helpompaa.   


Saako tuota pannua jostain 40 eurolla, vai tarkoititko puntia?
Makosin buonostani 39,67€. Nykyään hintaan on taidettu lisätä trendilisä.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Hario buono pannun käyttö
« Vastaus #10 : Syyskuu 28, 2010, 20:32:57 ip »

 
Makosin buonostani 39,67€. Nykyään hintaan on taidettu lisätä trendilisä.

Pikaisesti sisäänostohintoja silmäilltyäni väittäisin, ettei tuolla hinnalla jää kauppiaalle yhtään katetta. Tosin voihan Harionkin hinnoittelu muuttua jos tilaisi kontillisen Buonoja kerralla :)

-Mikko-
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Hario buono pannun käyttö
« Vastaus #11 : Syyskuu 28, 2010, 20:39:05 ip »

Pikaisesti sisäänostohintoja silmäilltyäni väittäisin, ettei tuolla hinnalla jää kauppiaalle yhtään katetta. Tosin voihan Harionkin hinnoittelu muuttua jos tilaisi kontillisen Buonoja kerralla :)

-Mikko-

Mulla on tosiaan ollut toi jo jonkin aikaa, eipä taida enää olla samalla hinnalla.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Pastori

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 37
Vs: Hario buono pannun käyttö
« Vastaus #12 : Syyskuu 28, 2010, 21:54:58 ip »

Hienohan se pannu on. Toistaiseksi käytän vedenkeitintä josta kaadan vaan päällä sopivan määrän vaahdotuskannuun ja siitä sitten edetään.

Jahka vaihdan lähiviikkoina lieden (tavallinen sähkölevy > induktio)- voi energian kulutus kääntyä pannun voitoksi. Pitää ensin tutkia tämä seikka myös :)
Buono kestänee induktiotason, minkäslainen sen pohja olikaan?
Kirjattu

Jolle

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 159
Vs: Hario buono pannun käyttö
« Vastaus #13 : Syyskuu 28, 2010, 22:20:35 ip »

Ennalta sopisi odottaa, että eristettyssä french pressissä kahvi uuttuu enemmän johtuen korkeammasta lämpötilasta verrattuna eristämättömään, missä uutossa on mukana kylmempää vettä. Makueroja tätä kautta löytyy varmasti. Nämä makuerot eivät itsessään kuitenkaan tee kummastakaan lämpötilasta yhtään sen enempää toivottavaa tai välteltävää. Veden lämpötila uuton alussa on väistämättä sidoksissa myös uuton keskilämpötilaan joten molemmat ovat tärkeitä.
 Oman mutuni mukaan riittää jos vesi on tarpeeksi tasalämpöistä.  
Olisi kyllä järkeen käyvää. Minun esimerkissäni siis keskilämpö olisi termospressossa 2astetta korkeampi.
Lainaus
Oman mutuni mukaan riittää jos vesi on tarpeeksi tasalämpöistä. 
Lainaus
Mittasin (suurpiirteisesti): 841 grammaa 94-asteista vettä jäähtyi kolmessa minuutissa 91-asteiseksi.
Tämä on kaiketi tarpeeksi tasalämpöistä. Uskoon se jää ja riittää.
Lainaus
Hienohan se pannu on.
Tämä on varmasti totta. Harrastus välineidenhän on tarkoitus tuottaa mielihyvää käyttäjälleen, että tuota..


Varsinaisia järkisyitä ei oikein tunnu tuolle pannulle löytyvän. Taidankin keksiä muita syitä. Niitä tulee varmasti paljon helpommin  ::) kiitoksia näistäkin mielipiteistä. Taisin juuri antaa luvan itselleni hankkia uuden viehättävän turhakkeen 8)
Kirjattu
Faema E61 1gr -67, La Pavoni EN Europiccola,  Balance Brewer, Aeropress, Chemex, Mazzer Super Jolly, Macap MC4, Wilfa CGR1, Skerton,  Punainen Paahdin, Behmor 1600

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Hario buono pannun käyttö
« Vastaus #14 : Syyskuu 29, 2010, 11:05:19 ap »


Buono kestänee induktiotason, minkäslainen sen pohja olikaan?


Buono toimii hyvin induktiolevyllä, eli sen suhteen ei tule ongelmia. Luultavasti vedenkeittimen tehokkuutta ei kovin helpolla pysty ohittamaan, mutta buono induktiotasolla on ~yhtä nopea kuin vedenkeitinkin, eli tällöin voi käytännössä luopua vedenkeittimestä kokonaan.

-Mikko-
Kirjattu