Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Hario v60 valinta  (Luettu 16838 kertaa)

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2208
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Hario v60 valinta
« Vastaus #30 : Joulukuu 07, 2016, 20:36:25 ip »

Sepä se että tähänkin pitäisi keksiä jokin apuväline.

Jos vaan lämmität sen vedellä? Ihan vain vaikka pikkukattilallinen kiuhautettua vettä sen läpi riittää mainiosti. Uunikuumuudet nyt menevät vähän älyttömiksi ;D
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

jannek

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Hario v60 valinta
« Vastaus #31 : Joulukuu 07, 2016, 21:26:34 ip »

Ihan vain vaikka pikkukattilallinen kiuhautettua vettä sen läpi riittää mainiosti.

Haa mutta nyt keksin: kun kaadan 900 g kiehuvaa vettä keraamisen suodattimen ja paperin läpi 1,2 l Buono-kattilaan, suodatin on polttavan kuuma ja vesi kattilassa 90°C, mikä riittänee useimmiten.
Kirjattu

jannek

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Hario v60 valinta
« Vastaus #32 : Joulukuu 15, 2016, 20:07:13 ip »

Pieniä vertailuja olen tässä harrastanut yhden Presidentti Origin Blend Colombia-pussillisen verran. Huomasin tosin että todellisen uuttolämpötilan mittaaminen on kovin vaikeaa, koska lämpötila kahvipedissä ei ole tasainen, joten pienikin ero mittarin sijoituksessa näkyy lukemassa. Lisäksi oli ongelmia lämpömittarien kanssa muutenkin.

Papu ei ollut tuttu ennestään. Säädin reseptin käyttäen keraamista suppiloa, jonka lämmitin kaatamalla 600 g lähes kiehuvaa vettä läpi. Tällaiseen päädyin:

21 g (60 g/l) varsin hienoa jauhatusta
350 g vettä, lämpötila Buono-kannussa 92°C juuri ennen ensimmäistä kaatoa
Kaadot (n. 15 s kukin):
0:00 60 g
0:30 60 g
1:00 160 g
1:50 70 g
Valuu loppuun ajassa 2:30
Maistetaan kun lämpötila kupissa 60°C

Havaintoja, kun kokeilin keraamista ja kuparista, esilämmityksellä ja ilman, ja veden lämpötilan hienosäätöä:
  • Esilämmityksellä ei vaikuttanut olevan niin suurta merkitystä kuin luulin. Tuossahan suurin osa vedestä menee sisään vasta toisella minuutilla ja lämpö ehtii haihtuakin ennen sitä?
  • Itse asiassa pidin eniten keraamisella kylmiltään tehdystä versiosta, varsinkin kun vielä nostin veden lämpötilaa puoli astetta, ja sekoitin alussa.
  • Kuparisella tuli kitkerämpää, eikä tähän auttanut lämpötilan säätö. Jokin muu muutos reseptiin olisi kyllä saattanut kääntää tilanteen kuparisen eduksi, mutta en ryhtynyt sellaisiin.
Kirjattu

Viltzu

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2
Vs: Hario v60 valinta
« Vastaus #33 : Kesäkuu 26, 2017, 22:22:12 ip »

Tuli tänään postista noudettua ostamani V60 02 ja V60 Buono-kannu. Kävin illalla Caffista hakemassa suodattimia että on kaikki valmiina ekaan uuttoyritykseen.

Kysynkin että kuinka karkeaa tai hienoa jauhatusta olette käyttäneet? Ja millä seossuhteella olette menneet? Eikös se ollut 1:16 1:17 mikä oli hyvä perussääntö suodatinkahviin ja uutettuun? Vai voiko tällä V60 poiketa tästä?

Itselläni myllynä Skerton mitä ei ole vielä modattu, tilattu on kyllä osat. Tuntuu että sillä kun olen jauhanut Moccamasteria varten niin ei tule tarpeeksi tasaista jauhatusta. Aeropressille olen kääntänyt ruuvia puoli kierrosta tiukemmalle niin hienompi onkin tasalaatuisempaa ja viikonloppuna APllä tekemäni kuppi olikin omaan suuhun jo aika maukas, aivan eri kamaa kuin Moccamasterilla keittämäni kahvit.
Kirjattu

jpetrow

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 63
Vs: Hario v60 valinta
« Vastaus #34 : Kesäkuu 27, 2017, 18:33:12 ip »

Kysynkin että kuinka karkeaa tai hienoa jauhatusta olette käyttäneet? Ja millä seossuhteella olette menneet? Eikös se ollut 1:16 1:17 mikä oli hyvä perussääntö suodatinkahviin ja uutettuun? Vai voiko tällä V60 poiketa tästä?

V60:llä oikea jauhatuskarkeus on se jolla kaikki vesi valuu ajassa 2:20-2:30 kahvin läpi. Kokeile alkuun vaikka samalla millä oot jauhanu Aeropressille ja tuunaa siitä eteenpäin.

Matt Pergerillä on paras yleisresepti mitä on tullut vastaan: https://youtu.be/MPDfn--vxK8

Ite oon pitänyt uutosuhteen aina vakiona V60:llä 60g kahvia per 1000g vettä. Käytännössä teen aina vain 12/200g tai 24/400g annoksia 02-kokoisella V60:llä.
Kirjattu

Calix

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 63
Vs: Hario v60 valinta
« Vastaus #35 : Joulukuu 31, 2017, 15:24:27 ip »

Vuoden verran olen käyttänyt Hario V60 -suodatinta, mutta nyt olen ihmeissäni sen kanssa. Jostain syystä usealla eri pavulla vesi ei valu loppuun asti vaan "tukkii" suodattimen viimeistään 3 minuutin paikkeilla ja sen jälkeen vain tihkuu.

Mietin, olisiko ongelma myllyssä jos se tuottaa epätasaista tavaraa ja aiheuttaa sakkautumisen. Nyt kokeilin toisella paremmalla myllyllä ja lopputulos oli ainakin kokeilemillani Kenialaisilla pavuilla samanlainen. Jauhatuskarkeus toki vaikuttaa, mutta rajansa sillä karkeudellakin, ettei mene ihan kokonaisten papujen huuhteluvedeksi. Tuoreus näkyy tietenkin myös valumanopeudessa. Mahtaako kenelläkään muulla olla samanlaisia ongelmia ja kuinka olette ne mahdollisesti ratkaisseet? En ainakaan sekoittamisen tavoilla, kaadon nopeudella tms. ole saanut asiaa oikenemaan.

Monissa ohjeissa yleensä suositaan reseptille 16g/250g n. 2:20 - 2:40 mittaista uuttoa - tai ainakin alle 3 minuuttia.
Tosin brittien Brewers Cup Champion esitellessään Harion käyttöä uuttaa 30 grammaa varten yhteensä 3:30 ja nostaa siinä vaiheessa vielä vettä hölskyvän suodattimen pois ja toteaa homman olevan valmis??? (Löytyy videolta kohdasta 6:30) https://www.youtube.com/watch?v=LmGKqzV7hQE

Kävikö kaverille kuten minulle ja se vain ohimennen sivuuttaa asian vai onko tuo kovinkin tyypillistä? Ainakaan uuttosuhde ei pysy vakiona jos osa vedestä jää valumatta läpi.

Kirjattu
Bezzera Magica + Eureka Mignon; Hario Skerton + Aeropress; Stollar Smart Grinder + Chemex, Hario V60, Clever Dripper, mutteripannut, pressopannu ja Moccamaster

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1488
    • Nonsensopedia
Vs: Hario v60 valinta
« Vastaus #36 : Joulukuu 31, 2017, 23:36:59 ip »

En vastaa kysymykseen, vaan kokeilen tipsillä.
Oletko kokeillut Scott Raon tekniikkaa (Google).
Tai Perger kun kopauttaa.

Tätä jälkimmäistä käytin kun omistin vielä V60:sen. Nykyään Kalita Wave.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.
blog-Nonsensopedia-

jannek

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Hario v60 valinta
« Vastaus #37 : Tammikuu 01, 2018, 00:42:51 ap »

Vuoden verran olen käyttänyt Hario V60 -suodatinta, mutta nyt olen ihmeissäni sen kanssa. Jostain syystä usealla eri pavulla vesi ei valu loppuun asti vaan "tukkii" suodattimen viimeistään 3 minuutin paikkeilla ja sen jälkeen vain tihkuu.

Millainen suodatinpaperi? Hario myy maailmalla kahdenlaista samalla tuotenumerolla koska kysyntä ylittää alkuperäisen paperin tarjonnan. Home-baristalla ovat valitelleet korvaavan mallin osalta juuri samaa, eli saattaa mennä tukkoon. Sen tunnistaa kielekkeestä, ks. kuva: https://www.home-barista.com/brewing/did-hario-v60-filters-change-recently-t39618-10.html#p450687
Kirjattu

Calix

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 63
Vs: Hario v60 valinta
« Vastaus #38 : Tammikuu 01, 2018, 18:28:33 ip »

Millainen suodatinpaperi? Hario myy maailmalla kahdenlaista samalla tuotenumerolla koska kysyntä ylittää alkuperäisen paperin tarjonnan. Home-baristalla ovat valitelleet korvaavan mallin osalta juuri samaa, eli saattaa mennä tukkoon. Sen tunnistaa kielekkeestä, ks. kuva: https://www.home-barista.com/brewing/did-hario-v60-filters-change-recently-t39618-10.html#p450687

Kiitos vinkeistä. Sekä Scott Rao että Perger oli mielenkiintoisia ja havainnollisia. Tässä tapauksessa niillä oli kuitenkin hyvin vähän vaikutusta valumaan.

Sen sijaan hämmästyttävää on tuo maailmalla käytävä keskustelu Harion papereista. Näyttää siltä, että uuttoaikaongelmia on sitten ihmisillä enemmänkin. Olisi kyllä mielenkiintoista saada niitä "alkuperäisiä" papereita (uudelleen) itselle, jotta näkisi, mistä onkaan kysymys. Nyt mulla on kuvassa näkyviä.




Kirjattu
Bezzera Magica + Eureka Mignon; Hario Skerton + Aeropress; Stollar Smart Grinder + Chemex, Hario V60, Clever Dripper, mutteripannut, pressopannu ja Moccamaster

jannek

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Hario v60 valinta
« Vastaus #39 : Tammikuu 04, 2018, 09:23:19 ap »

Olisi kyllä mielenkiintoista saada niitä "alkuperäisiä" papereita (uudelleen) itselle, jotta näkisi, mistä onkaan kysymys.

Crema.fi-kaupasta ostin niitä eilen, oli -15 % kaikesta Liisankadun myymälässä joka sulkeutuu ensi viikon jälkeen.

Kirjattu

Calix

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 63
Vs: Hario v60 valinta
« Vastaus #40 : Tammikuu 05, 2018, 12:11:30 ip »

Crema.fi-kaupasta ostin niitä eilen, oli -15 % kaikesta Liisankadun myymälässä joka sulkeutuu ensi viikon jälkeen.

Kiitos tiedosta. Tilasin siellä tarjolla olleita ja odotan mielenkiinnolla, että pääsen vertaamaan, onko niillä vaikutusta valuma-aikaan vai jatkuko mysteeri.

Kirjattu
Bezzera Magica + Eureka Mignon; Hario Skerton + Aeropress; Stollar Smart Grinder + Chemex, Hario V60, Clever Dripper, mutteripannut, pressopannu ja Moccamaster

Calix

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 63
Vs: Hario v60 valinta
« Vastaus #41 : Tammikuu 08, 2018, 20:34:14 ip »

Kiitos tiedosta. Tilasin siellä tarjolla olleita ja odotan mielenkiinnolla, että pääsen vertaamaan, onko niillä vaikutusta valuma-aikaan vai jatkuko mysteeri.

Aika huikea juttu. Teen ehkä huomenna tästä havainnollistavan videon "Kunnon kahvia kotikeittiössä" -kanavalle ja linkitän tännekin. Todellakin kyse oli paperista!

Aiempi paperi oli koodimerkinnältään VCF-02-100W-H ja tämä uusi taas VCF-02-40W

16 g kahvia ja 250 vettä tuotti normaaliproseduureilla uudella paperilla uuttoajaksi 2:30. Vastaava määrä samalla jauhatuksella vanhalla paperilla oli tuossa ajassa vasta tihkuva uima-allas. Kokonaisajaksi tuli peräti 4:30. Että tällaista tällä kertaa.
Kirjattu
Bezzera Magica + Eureka Mignon; Hario Skerton + Aeropress; Stollar Smart Grinder + Chemex, Hario V60, Clever Dripper, mutteripannut, pressopannu ja Moccamaster

Calix

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 63
Vs: Hario v60 valinta
« Vastaus #42 : Tammikuu 09, 2018, 22:47:57 ip »


Aika huikea juttu. Teen ehkä huomenna tästä havainnollistavan videon "Kunnon kahvia kotikeittiössä" -kanavalle ja linkitän tännekin. Todellakin kyse oli paperista!


Ja linkin takana lupaamani video. Havainnollistaa ainakin jotakin...

 https://youtu.be/pFvMg28wp58
Kirjattu
Bezzera Magica + Eureka Mignon; Hario Skerton + Aeropress; Stollar Smart Grinder + Chemex, Hario V60, Clever Dripper, mutteripannut, pressopannu ja Moccamaster

kropo

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 25
Vs: Hario v60 valinta
« Vastaus #43 : Tammikuu 10, 2018, 11:32:52 ap »

Crema.fi-kaupasta ostin niitä eilen, oli -15 % kaikesta Liisankadun myymälässä joka sulkeutuu ensi viikon jälkeen.

Hei

Viime viikon perjantaina sai Arabianrannan crema-liikkeestä papereita missä ei ollut tätä "nypykkää".
Kirjattu

jannek

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Hario v60 valinta
« Vastaus #44 : Tammikuu 10, 2018, 11:40:07 ap »

Aiempi paperi oli koodimerkinnältään VCF-02-100W-H ja tämä uusi taas VCF-02-40W

Luvut 100 ja 40 kertovat kaiketi pakkauskoon, joten -H lopussa olisi merkitsevä. H niinkuin hidas :)
Kirjattu