Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Hario v60 valinta  (Luettu 37320 kertaa)

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Hario v60 valinta
« Vastaus #15 : Joulukuu 05, 2016, 13:51:17 ip »

Itselläni ei ole V60:stä muutamaa hassua leikkikertaa lukuunottamatta pahemmin kokemuksia, mutta funtsin että esim. Cleveriähän ei edes saa kuin muovisena, ja siinähän kahvi (yleensä) uuttuu pidempään kuin Hariossa - todella hyvää kahvia sillä silti saa, joten itse en myöskään pähkäilisi turhan paljon lämmönjohtavuuden kanssa, vaan valitsisin suosiolla keraamisen puhtaasti esteettisistä syistä.

Ameriikan foorumilla jotkut tuntuvat olevan vähän hysteerisiä kaiken elintarvikkeisiin kontaktissa olevan muovin suhteen, joten jos se painaa vaakakupissa, niin silläkin perusteella keraaminen (tai teräs/lasi) on perusteltavissa.

Mainittakoon, että ulkomaiden foorumeilla on kyllä tullut vastaan kaiken maailman foliohattu-virityksiäkin Cleverille.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Hario v60 valinta
« Vastaus #16 : Joulukuu 05, 2016, 16:08:10 ip »

Itselläni ei ole V60:stä muutamaa hassua leikkikertaa lukuunottamatta pahemmin kokemuksia, mutta funtsin että esim. Cleveriähän ei edes saa kuin muovisena, ja siinähän kahvi (yleensä) uuttuu pidempään kuin Hariossa - todella hyvää kahvia sillä silti saa

Joo siis eihän se laskeva uuttolämpötila itsessään välttämättä mitään haittaa. Ainakaan aeropressissä itselläni. Kunhan se laskee joka kerran samalla lailla.

Kysehän on lähinnä siitä mitä yritin aiemmin sanoa, että se käyttäyisi joka kerran samalla tavalla. Eli siis teoriassa "pahin" tilanne olisi keraaminen suodin, joka imee lämmön uuttuvasta kahvista ja pudottaa uuttolämpötilaa ja sitten kun tekee seuraavan kupin niin se onkin jo lämmin ja kahvi maistuu erilaiselta. Ja sitten säätää vaikkapa uuttoaikaa kompensoidakseen muuttuvaa tekijää.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Hario v60 valinta
« Vastaus #17 : Joulukuu 05, 2016, 16:44:38 ip »

Paljonkohan yhdelle kupille uuttaessa huoneenlämmin keraaminen v60 imee itseensä lämpöä 2min 30s aikana? Jos purua olisi vaikka 18g ja vettä 220g, bloomi 30s ja vettä laskiessa peti ei nousisi kuin n. 1cm purujen päältä.

Ja paljonko kukin v60 ehtii ottaa lämpöä itseensä samalla kun esipesee kuumalla vedellä filsun?

Meneekö (uskallanko sanoa) hifistelyksi?
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Hario v60 valinta
« Vastaus #18 : Joulukuu 05, 2016, 18:00:33 ip »

Oletko ottanut huomioon myös pesuveden lämpötilan ja määrän. Nekin tulee vakioida jos haluamme lämpötilastabiilin kahvin.  :)

Mutta vakavissaan: etkö sinä Toma ollut materiaaliäijä, energiamies, ydininsinööri tai vastaava koulutukseltasi? Pystytkö sanomaan kysymykseesi jonkinlaista numeroa?
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Hario v60 valinta
« Vastaus #19 : Joulukuu 05, 2016, 18:30:35 ip »

Paljonkohan yhdelle kupille uuttaessa huoneenlämmin keraaminen v60 imee itseensä lämpöä 2min 30s aikana? Jos purua olisi vaikka 18g ja vettä 220g, bloomi 30s ja vettä laskiessa peti ei nousisi kuin n. 1cm purujen päältä.

Se kyllä imee suhteellisen paljon lämpöä ja toki sitä myös luovuttaa takaisin. Kyllä tämä on sellainen matemaattinen tehtävä, että ei kannata lähteä laskemaan, vaan paras tapa on ottaa lämpömittari käteen ja mitata molemmat skenaariot pariin otteseen. JOS oikesti kiinnostaa.

Lainaus
Ja paljonko kukin v60 ehtii ottaa lämpöä itseensä samalla kun esipesee kuumalla vedellä filsun?

JOS sen lämmittää aina esipesulla, niin ongelmaa ei toki taatusti ole? Keraaminen filtteri pitää omalta osaltaan lämpötilaa stabiilina ja lämpötila on jokakerta suunnilleen samantasoinen.

Lainaus
Meneekö (uskallanko sanoa) hifistelyksi?

Mutulla sanoisin, että joo. Mittamalaahn se selviää jos jotakuta oikeasti huolettaa.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Hario v60 valinta
« Vastaus #20 : Joulukuu 05, 2016, 22:57:51 ip »



Mutta vakavissaan: etkö sinä Toma ollut materiaaliäijä, energiamies, ydininsinööri tai vastaava koulutukseltasi? Pystytkö sanomaan kysymykseesi jonkinlaista numeroa?
Energiatekn.inssinplanttu. Numeroiden pyöritys on Tammertekniikan kirjassa, kirja on tarkoituksella piilotettu itseltäni. Jos löydän sen, saattavat patoutumat koulusta puskea niskaan.

Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Cirya

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 65
Vs: Hario v60 valinta
« Vastaus #21 : Joulukuu 06, 2016, 01:00:37 ap »

Mulla on muovinen ja keraaminen enkä huomaa noissa mitään eroa. Huuhtelen tosin filtterin aika reippaalla vesimäärällä, joten mahdollinen lämpöhävikki jäisi todennäköisesti uutossa melko pieneksi valmistusmateriaalista riippumatta. Jos tykkää käyttää Perger-henkistä kopautusta uuton loppuvaiheessa, niin muovinen kaulus (tai koko laitos) on kivempi. Keraamisen suodatinpidikkeen toistuva koputtelu keraamista tai lasista astiaa vasten voi aiheuttaa kalustotappioita ja/tai pahennusta.
Kirjattu

jannek

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Hario v60 valinta
« Vastaus #22 : Joulukuu 06, 2016, 22:05:32 ip »

Mittailin pikkuisen keraamista ja kuparista. Kuumensin veden 90°C, kaadoin 300 g läpi pelkkä paperi suppilossa lämmitykseksi, sitten 23 g knockboxin puruja sisään (hidastivat hyvin valumista), kello käyntiin, 300 g vettä sisään (15 sekunnissa). Minuutin kuluttua mittari näytti kuparisessa n. 81°C ja keraamisessa 80°C. Kahden minuutin kohdalla osat olivat vaihtuneet: kuparinen 77°C ja keraaminen 78°C.

Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Hario v60 valinta
« Vastaus #23 : Joulukuu 06, 2016, 22:16:56 ip »

Mittailin pikkuisen keraamista ja kuparista. Kuumensin veden 90°C, kaadoin 300 g läpi pelkkä paperi suppilossa lämmitykseksi, sitten 23 g knockboxin puruja sisään (hidastivat hyvin valumista), kello käyntiin, 300 g vettä sisään (15 sekunnissa). Minuutin kuluttua mittari näytti kuparisessa n. 81°C ja keraamisessa 80°C. Kahden minuutin kohdalla osat olivat vaihtuneet: kuparinen 77°C ja keraaminen 78°C.

Kiitos! Oikeasti kiva, kun viitsit ihan käytännössäkin kokeilla.

Melko pitkälle osoitti todeksi nämä oletetut materiaalien fyysiset ominaisuudet ja sen, että melko marginaalisia eroja saa aikaisiksi noin kun suppilo on esilämmitetty. Melkolailla uskallan väittää, että ero noiden uuttojen välillä on melko olematon.

Olisiko jossain välissä mahdollista testata kuinka se uuttolämpötila elää, kun lämmittää sen saman keraamisen suppilon oikein kunnolla tai ei lämmitä sitä ollenkaan? Vaikka niin, että ensin uuttaa sen kylmiltään ja sitten uuttaa uudelleen vielä kerran esilämmittäen?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Hario v60 valinta
« Vastaus #24 : Joulukuu 06, 2016, 22:29:51 ip »

Ja toki, olisi mielenkiintoista kuulla, onko havaittavissa yhtään mitään makueroja? Hypoteesina esitän, että eipä ole, mutta käytännön kokemus on toki vailla vertaansa.

Tietty siihen kannattaa käyttää vähän parempaa kahvia kuin knockboxin pohjia.  ;)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Hario v60 valinta
« Vastaus #25 : Joulukuu 06, 2016, 22:48:34 ip »

Ja toki, olisi mielenkiintoista kuulla, onko havaittavissa yhtään mitään makueroja?

Jos tätä kokeilee ja joutuu uuttamaan ne kupit eriaikaan, niin kannattaa varmaan odottaa ihan kylmäksi asti ne kahvit ja vertailla kylminä. Muutenkin erottaa sitä löytyykö mahdollisesti mitään eroja siten paremmin. Kahden eri kupillisen lämpötilaero kuitenkin todella iso eroa jo itsessään maussa.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

jannek

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Hario v60 valinta
« Vastaus #26 : Joulukuu 07, 2016, 11:34:21 ap »

Joku hyvä tulppa V60:n reikään olisi kyllä kätevä niin saisi lämmittelyveden pysymään sisällä.

Vai toimisiko pussi? Esim. jos alumiinifolion taittelisi Chemex-filtterin tyyliin, tai muovipussin kulmasta leikkaisi sopivan palan?
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 07, 2016, 16:30:05 ip kirjoittanut jannek »
Kirjattu

Cirya

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 65
Vs: Hario v60 valinta
« Vastaus #27 : Joulukuu 07, 2016, 17:10:00 ip »

Kattilaan kiehumaan pariksi minuutiksi niin luulisi lämpenevän. Ihan heti ei ehkä viitsisi paljain sormin koskea. Olisi sekin, kun pitäisi odottaa suodatinpidikkeen jäähtymistä sopivaan uuttolämpötilaan.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Hario v60 valinta
« Vastaus #28 : Joulukuu 07, 2016, 17:40:36 ip »

Kattilaan kiehumaan pariksi minuutiksi niin luulisi lämpenevän.

Jos tahtoo hakea sen melkolailla maksimieroavaisuuden, niin vaikka sitten näin. Toki jos tahtoo vielä extriimimpää, niin laittaa uuniin ja uunin täysille niin pääsee yli sadan asteen. Ei nyt kuitenkaan kovinkaan käytännöllistä tai tarpeelista.

Ajattelin kyllä ihan vaan sillä vedenkeittimen vedellä lämmitystä ilman sen suurempaa extrimismiä.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

jannek

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Hario v60 valinta
« Vastaus #29 : Joulukuu 07, 2016, 19:12:56 ip »

Kattilaan kiehumaan pariksi minuutiksi niin luulisi lämpenevän. Ihan heti ei ehkä viitsisi paljain sormin koskea. Olisi sekin, kun pitäisi odottaa suodatinpidikkeen jäähtymistä sopivaan uuttolämpötilaan.
Sepä se että tähänkin pitäisi keksiä jokin apuväline. Uunista toki nostaisi kuivan värkin tavan patakintaalla, mutta muuten  ei ole kätevä. Tietysti jos ryhtyisi syömään aamiaiseksi jotain uuniruokaa, menisi samalla. Kohokas?
Kirjattu