Espressoa koskien kannattaa vilkaista täältä viimeinen sivu (Bimodal, ... jne.), Turkkilaista koskien tämä (tuolla otetaan lämpöaspekti huomioon). Ja sitten perinteisiin menetelmiin tämä.
Espresso-osuus on aika kiinnostava, koska siinä sanotaan että hituset lisäävät uuttomispinta-alaa ja isommat partikkelit mahdollistavat veden virtaamisen (eli ilmeisesti estävät tukkeutumisen). Ajatus on aika päinvastainen kuin normaalisti: hituset toimivat kahvikakun virtauksen säätelijänä, kun taas isommat partikkelit uuttavat suurimman osan mausta. Kun ottaa huomioon että hitusten osuus kokonaispainosta on hyvin pieni, niin tämä yleisempi teoria vaikuttaa uskottavammalta, eli että hitusten merkitys on lähinnä virtauksen säätelijänä.
Noissa alkuperäisissä linkeissä oli idea lähinnä näyttää yksi myllyvalmistaja joka esittelee "jakaumatietouttaan" (ovat tosin erikoistuneet teollisiin myllyihin ja rullatyyppisiin, joten ei sinällään vastaa tilannettamme). Kyse on toki markkinointimateriaalista, mutta antaa kuitenkin hyvän kuvan siitä millä tasolla ainakin tämä yksi myllyvalmistaja näitä asioita ajattelee.
Kyseinen valmistaja kieltämättä on yllättävän tietoinen tuotteidensa "kulinaarisista" ulottuvuuksista. Toki eihän noissa mitään ihmeempää uutta kerrota, eli jää vielä kysymysmerkiksi että miten paljon liikesalaisuuden puolelle jäävää tietoa heillä on hallussaan. Veikkaisin että nämä teollisemmat valmistajat ovat paremmin perehtyneitä asiaan kuin tyypilliset kahvilamyllyjen valmistajat, luonnollisesti kodinkoneyhtiöistä puhumattakaan.
Ja toki jakaumien merkityksen korostamisessa lienee taustalla se että omissa tuotteissa ne on paremmin kontrolloitu kuin kilpailijoilla - merkitys lopputuloksen kannalta onkin sitten oma juttunsa, varsinkin siinä vaikeimmassa prosessissa eli espressouutossa. Minun silmiini ei ainakaan osunut mainintaa siitä, että olisi sokkomaistatettu omaa ja toisen firman myllyä testiryhmälle. Mutta joka tapauksessa aiheeseen oli paneuduttu ja vuosikymmenien ajan.
Sekin kävi selväksi että seuraavaksi myllyksi haluaisin kovin mielellään tuollaisen rullateräisen mallin. Milloinkohan niitä rupeaa saamaan keittiön kaappien alle sopivassa kokoluokassa?