Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Kahvista itsestään.  (Luettu 8574 kertaa)

Gordon

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
Kahvista itsestään.
« : Elokuu 17, 2010, 15:28:40 ip »

En ainakaan sattunut huomaamaan foorumeilta kyseisestä aiheesta ketjua.
Tosiaan, hyvin paljon pöristään siitä kuinka hyvä kahvi tulisi tehdä ja tehdäänkin, laitteistoista ja monesta muusta siihen liittyvästä. Kahvin laadusta, määrästä ja tuontimaista ynnä muusta ynnä muusta.
Kuinka paljon siitä mausta sitten itsessään on keskusteltu? Miltä se kahvi sitten oikeasti maistuu eri tekijöiden suussa? Erilaiset papulaadut, erilaisilla koneilla tehtynä. Maitokahvit ja muut erikoiskahvit?
Miten foorumin käyttäjät juovat kahvinsa, onko teillä jokin erityinen asettelu kahvia juodessanne? Hyvin paljon nuista englannin kielisistä sivuista saa vaikutteita miltä kahvi maistuu ja miten ammattilaiset kahvista sanovat,
mutta miten suomalainen sen määrittelee? Onko kahvia eniten rakastava kansa koskaan edes pysähtynyt miettimään tätä sen enempää?
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Kahvista itsestään.
« Vastaus #1 : Elokuu 17, 2010, 16:56:10 ip »

Samasta aiheestahan on foorumilla käyty runsaasti metatason keskusteluja viime päivinä.

Onko kahvia eniten rakastava kansa koskaan edes pysähtynyt miettimään tätä sen enempää?

Miettimään mitä asiaa?
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Kahvista itsestään.
« Vastaus #2 : Elokuu 17, 2010, 17:38:26 ip »

Täällä myös yksi hukkunut aihe liittyen foorumilaisten kahvinjuontiin. Itse en ole ehtinyt sinne aikoinaan kirjoittamaankaan kun sen lukaisin.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Kahvista itsestään.
« Vastaus #3 : Elokuu 17, 2010, 21:25:32 ip »


Miettimään mitä asiaa?

Joskus pohtiessani syytä suomalaisen kahvin heikkoon laatuun kuppiloissa olen päätynyt pohdinnoissani siihen, että suomalaiset eivät rakasta kahvia vaan juovat sitä ainoastaan kaamosmasennusoireiden lievittämiseksi ;) Ja lääkkeenhän kuuluukin olla pahaa, eikös vain?

-Mikko-

edit. tarkoitin edellä suurta massaa, tietysti joukossamme on suuri joukko ihmisiä jotka aidosti nautiskelevat kahvia.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Kahvista itsestään.
« Vastaus #4 : Elokuu 17, 2010, 23:42:44 ip »

Tosiaan, hyvin paljon pöristään siitä kuinka hyvä kahvi tulisi tehdä ja tehdäänkin, laitteistoista ja monesta muusta siihen liittyvästä. Kahvin laadusta, määrästä ja tuontimaista ynnä muusta ynnä muusta.
Kuinka paljon siitä mausta sitten itsessään on keskusteltu?

Toisaalta vähän, mutta toisaalta paljon. Erityisesti eri pavuista puhuettaessa maku on esillä koko ajan, samoin myös menetelmistä ja välineistä puhuttaessa jonkin verran. En oikein tiedä voiko kahvin mausta muuten puhua kuin johonkin käytännön seikkaan nojaten, olipa se sitten kahvimerkki, paputyyppi tai valmistusmenetelmä. Muuten menee helposti turhan filosofiseksi. En usko että motoristitkaan paljon puhuvat siitä, millaista ajaminen on yleisesti ottaen - vaan että millaista ajaminen on tietyllä tieosuudella, tietyssä säässä tai tietyllä pyörällä. Vai olenko ihan väärässä?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Kahvista itsestään.
« Vastaus #5 : Elokuu 17, 2010, 23:43:42 ip »

Voihan motivaatio kahvin kulutukseen toki kummuta kaamosmasennuksen eli Seasonal affect disorderin itselääkinnästä. Samankaltainen taipumus toistuu valitettavin seurauksin myös suomalaisessa alkoholikäyttäytymisessä. IMO nautinto ja sen kokeminen ovat kuitenkin sokeita motiiveille.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Gordon

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
Vs: Kahvista itsestään.
« Vastaus #6 : Elokuu 18, 2010, 02:42:50 ap »

Miettimään mitä asiaa?

Ylipäätään sitä, että miettivätkö suomalaiset kahviloissaan kahvinsa makua. Edes yksinkertaisella tasolla: " tässä paikassa kahvi oli parempaa kuin edellisessä, mistähän tämä voisi johtua. " esmes.
Myös, että onko sille työnarkomaanille aina pakollinen vaihtoehto se mukaanotettu pahvimukillinen teollisuus tököttiä vaiko voisiko hän paneutua pariksi minuutiksi paremman kahvin juontiin ja saada siitä ihan uutta energiaa.
Olen kyllä huomannut, että näitä ihmisiä kyllä löytyy jotka haluavat hetken tuijottaa sitä kuppia ennen nauttimista ja sen jälkeen ja ajatella miltä se juuri maistui, mutta valtaosa tuntuu edelleen olevan tyytyväinen perinteiseen suodatinkahviin maidolla ja sokerilla. Toivottavasti tämä saataisiin kääntymään parempaan suuntaan niin kahvilakulttuuri ja "paremman " kahvin kulutus kääntyisi kasvuun.

Itse henkilökohtaisesti huomaan, että välillä kun olen kuluttanut suuret määrät perus suodatinkahvia niin espresso tujauttaa aina uudestaan voimakkuudellaan ja virkistää koko olemusta.

Toki varsinkin papuja ostettaessa makua painotetaan, mutta on kyllä pakko myöntää että ostaessani papuja joidenkin ihmisten mukaan papulaatu A maistuu esim. pähkinältä, multamaiselta ja ties miltä, en minä ainakaan löydä näitä makukokemuksia omasta kahvistani. Vielä? Voineeko johtua vain kokemattomuudesta makujen maailmasta ja siitä etten ole vielä kerennyt kokeilla tarpeeksi montaa erilaatuista papua tarpeeksi montaa eri kertaa?
ai olenko ihan väärässä?

Ei, et ole väärässä, nyt kun mietin niin taisin kyllä muotoilla kysymyksen hassusti. :p Tottakai asioiden vertailu, mistä lähtökohdasta tahansa mihin lopputulokseen ikinä on helpompaa kun tiedetään mistä puhutaan eikä vain ympäripyöreästi käsitellä kokonaisuuksia.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Kahvista itsestään.
« Vastaus #7 : Elokuu 18, 2010, 10:17:24 ap »

Toki varsinkin papuja ostettaessa makua painotetaan, mutta on kyllä pakko myöntää että ostaessani papuja joidenkin ihmisten mukaan papulaatu A maistuu esim. pähkinältä, multamaiselta ja ties miltä, en minä ainakaan löydä näitä makukokemuksia omasta kahvistani. Vielä? Voineeko johtua vain kokemattomuudesta makujen maailmasta ja siitä etten ole vielä kerennyt kokeilla tarpeeksi montaa erilaatuista papua tarpeeksi montaa eri kertaa?

Hyvissä pavuissa tuollaisia makuvivahteita on ihan oikeastikin, mutta niiden esiin kaiveleminen voi vaatia aika paljon valmistustavan säätämistä ja kokeilua. Kokeilemalla se alkaa löytyä, kun pari kertaa osuu uutot kohdilleen tuurilla, niin alkaa tulla näppituntumaa että mitä kahvipavulta voi odottaa ja osaa säätää valmistustapaa oikeaan suuntaan, ainakin useimmiten.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kahvista itsestään.
« Vastaus #8 : Elokuu 18, 2010, 11:51:03 ap »

Jos sattuisin maininneeksi että Has Beanin paahtama Guatemala El Bosque Amatitlan Red Bourbon 2010-2011 Crop ei ollut minun mielestäni miellyttävää pressokahvina, Abid/Cleverin läpi tiputeltuna eikä espressonakaan, olisiko tämä puhetta kahvista itsestään valmistusmenetelmineen?

Voisin tietenkin olla avarasanaisempi sen osalta miksi muodostin mielipiteeni juuri tuollaiseksi tai antaa jopa pisteitä tai kuvailuja mausta mutta jätettäköön se sivuseikaksi vielä tässä vaiheessa. Minulle tosin hyvin tiiviitkin "sen-ja-sen-tuottajan Spring Espresso oli loistavaa" -tyyppiset kommentit ovat tervetulleita, yritän hyödyntää juuri tällaisia suosituksia tuotetilauksia tehdessäni. Toivottaisin myös tervetulleeksi kahvimerkit ja -pavut -tyyppisen keskustelualueen jossa mielipiteiden ilmaisun pääpaino keskittyisi kahveihin ja niiden vertailuun.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Kahvista itsestään.
« Vastaus #9 : Elokuu 18, 2010, 14:41:35 ip »

Jos sattuisin maininneeksi että Has Beanin paahtama Guatemala El Bosque Amatitlan Red Bourbon 2010-2011 Crop ei ollut minun mielestäni miellyttävää pressokahvina, Abid/Cleverin läpi tiputeltuna eikä espressonakaan, olisiko tämä puhetta kahvista itsestään valmistusmenetelmineen?
Itsekkin olin hieman pettynyt tuohon, odotin enemmän. Luultavasti HasBeanin cup profilen takia. Muttei jotain hyvääkin, niin Abidilla sain itse tuosta merkistä juuri grapen ja spicen irti jälkimaussa, ennen en ole aivan vastaavaa kokenut (no enpä ole maistellutkaan tuon tyylisiä). Espressoa en ole vielä siitä tirauttanut, mutta pistän sulle infoa kun näin teen. Filtterinä tuo oli omassa pistelaskussani 18, se ei ole kovinkaan hyvä.
Toivottaisin myös tervetulleeksi kahvimerkit ja -pavut -tyyppisen keskustelualueen jossa mielipiteiden ilmaisun pääpaino keskittyisi kahveihin ja niiden vertailuun.
Komppaan.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Kahvista itsestään.
« Vastaus #10 : Elokuu 18, 2010, 17:36:16 ip »

Ylipäätään sitä, että miettivätkö suomalaiset kahviloissaan kahvinsa makua. Edes yksinkertaisella tasolla: " tässä paikassa kahvi oli parempaa kuin edellisessä, mistähän tämä voisi johtua. " esmes.
Myös, että onko sille työnarkomaanille aina pakollinen vaihtoehto se mukaanotettu pahvimukillinen teollisuus tököttiä vaiko voisiko hän paneutua pariksi minuutiksi paremman kahvin juontiin ja saada siitä ihan uutta energiaa.
Olen kyllä huomannut, että näitä ihmisiä kyllä löytyy jotka haluavat hetken tuijottaa sitä kuppia ennen nauttimista ja sen jälkeen ja ajatella miltä se juuri maistui, mutta valtaosa tuntuu edelleen olevan tyytyväinen perinteiseen suodatinkahviin maidolla ja sokerilla. Toivottavasti tämä saataisiin kääntymään parempaan suuntaan niin kahvilakulttuuri ja "paremman " kahvin kulutus kääntyisi kasvuun.

Tässä kohdassa on varmaankin hyvä esittää radikaali kysymys: miksi kahvin miettimisen sekä mahdollisen kokemuksen muuttaminen sanalliseksi olisi jollain tavalla arvokkaampaa kuin pelkkä kahvista nauttiminen?

Syillä miksi ihmiset juovat kahvia on monenlaisia sisältöjä ja tuntuu aika valjulta asettaa ihmisten kahvitottumukset jollain tavalla arvojärjestykseen. Entäpä jos työnarkomaani A yksinkertaisesti kaipaa kofeiiniannosta työpäivän läpäisemiseksi. Miksi kahviin paneutuminen tällöin olisi jotenkin arvostettavampi ja toivottavampi vaihtoehto? Siksikö että me teemme niin ja se on siksi mielestämme oikein?

Eikö itsessään ole jo mukavaa jos "valtaosa" on tyytyväinen? Tavallaan on aika kummallinen tavoite saada valtaosa ihmisistä tuntemaan olonsa tyytymättömäksi.   :)
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kahvista itsestään.
« Vastaus #11 : Elokuu 19, 2010, 20:55:33 ip »

Toki varsinkin papuja ostettaessa makua painotetaan, mutta on kyllä pakko myöntää että ostaessani papuja joidenkin ihmisten mukaan papulaatu A maistuu esim. pähkinältä, multamaiselta ja ties miltä, en minä ainakaan löydä näitä makukokemuksia omasta kahvistani. Vielä? Voineeko johtua vain kokemattomuudesta makujen maailmasta ja siitä etten ole vielä kerennyt kokeilla tarpeeksi montaa erilaatuista papua tarpeeksi montaa eri kertaa?

Kannattaa kokeilla noita Afrikkalaisia vaihtoehtoja, niistä kun löytyy tapauksia joista varmasti huomaa kuvauksen kaltaisia makuja ja tuoksuja. Esimerkiksi Squaremilellä on tällä hetkellä myynnissä pari Kenialaista, joista ainakin Tegu on tapaus joka vielä pussin pohjan näkyessä oli (papujen) tuoksultaan jotain survottujen marjojen kaltaista.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kahvista itsestään.
« Vastaus #12 : Elokuu 31, 2010, 11:31:11 ap »

Onko kahvia eniten rakastava kansa koskaan edes pysähtynyt miettimään tätä sen enempää?

Havaitsin että ollessani kansalaismoodissa en pysähdy miettimään asiaa.

Otan melkein jokaisena työpäivänä lounaan päätteeksi kupillisen ruokalan tarjoamaa kahvia. Tarkemmin sanoen otan kupin mukaani ja siirryn hetkeksi ulos talon kulmalle ohikulkijoita seurailemaan. Vieressä on kätevästi viemäri, jonne "kahvi" tuleekin toisinaan kaadettua. Tänään sitten satuin kysymään mitä merkkiä kahvi on. Gevaliaa. Ruokalan kommentti oli sen suuntainen että raaka-aineessa itsessään on hyvin paljon vaihtelua.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..