Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Käyttökatko tulossa maanantaina 22.4.!

Kirjoittaja Aihe: Brasilian Yellow Bourbon  (Luettu 11548 kertaa)

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Brasilian Yellow Bourbon
« : Elokuu 30, 2010, 11:27:59 ap »

Brasilian Yellow Bourbon on ollut pitkään mielestäni varma valinta.
Kotona teen siitä useimmiten espressoa, tai valmistan kupillisen abidilla. Kuppi on hyvin pehmeän makuinen, suklainen.
Mökillä on tullut tästä jauhettua pannukahvit, joka on niitä aamukahveja joita mielellään muistelee/maistelee. Tosin tässä voi vaikuttaa miljöö suoraan makuhermoon.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Vs: Brasilian Yellow Bourbon
« Vastaus #1 : Syyskuu 24, 2010, 10:28:26 ap »

Muistelisin joskus pussillisen Hariolla yhteensä pussillisen verran töissä. Piti oikein vanhoista tweettauksista käydä muistelemassa, mitä silloin olin mieltä.

Tällainen oli mielipide:
"Struggling to get the signal/noise-ratio right in brewing Caffi's Brazil Yellow Bourbon on V60. Lovely roasted nuts/almonds - in the bckgnd."

Makeutta ja noita tuollaisia pähkinä-manteli-suklaa-sektorin aromeita oli, mutta en saanut niitä pintaan / en saanut sellaista pientä peruskarvautta kunnolla painettua taustalle. Taisin silloin jauhaa vielä hieman kyseenalaisella käsimyllyllä tosin.

Nyt meillä on samaa papua sattuneesta yleiskahviksi ostettuna. Aamulla valuttelin posliini-Melittalla siitä kahveja, jotka olivat ihan jees. Ei mitään erityistä sanottavaa, mutta ei mitään erityisiä säväreitäkään. Värkkäilin rouvalle työmatkalatten melkein lennosta löytyneillä 18 g/25 sec/37 g-parametreillä ja itselleni vielä siitä pykälän tiukemmalla jauhatuksella ja samalla uuttoajalla. Kylläpä oli makoisaa. Itse en oikein saa kiinni siitä suklaisuudesta, makukokemus on paremminkin nougat'n suuntaan. En tiedä, taittuisiko se enemmän suklaaseen päin isommalla annostuksella, pidemmällä valutuksella ja samalla outputilla eli kaiketi siirappisemmalla suutuntumalla? Tavallista isompi määrä kahvinjuojia talossa, pihiys ja aivan liian nopeasti lähestyvä pussinpohja estävät kokeilut aiheesta tällä kierroksella.
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Vs: Brasilian Yellow Bourbon
« Vastaus #2 : Syyskuu 24, 2010, 15:49:16 ip »

Härpäisin toisen espresson samaa sorttia. Uutto toimi vielä paremmin (virrat tulivat tosin yhteen vähän hitaammin, mutta kakkukin kesti paremmin) ja maku oli vielä kirkkaampi. Puolivälissä kuppia suun valtasi voimakas hedelmäinenn makeus, tuli sellainen olo että joku on käynyt vaihtamassa keltabourbonini Sweet Shopiin. Lähinnä mieleen tuli mansikka, tai sitten ne kahvin, suklaan ja teiden (teet) tuoksut, jotka Caffiin sisään kävellessä hulmahtavat päin kasvoja. Ehdin ihmetellä superonnistunutta kuppostani, kunnes hoksasin, että nyt taisivat palata kummittelemaan ne varttia aiemmin nautittujen parin Ässämixin haamut. Mutta oli se kahvikin hyvää. Tähänastinen kokemus rohkaisee kyllä käyttämän sitä lähinnä espressoon ja vivahteikkaampia kahveja suodattimella/pressolla.
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

frank0

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Vs: Brasilian Yellow Bourbon
« Vastaus #3 : Huhtikuu 08, 2011, 22:50:25 ip »

Kuuluuko tämän olla hieman ns laimeampi papu? Todennäköisempää kyllä että omat jauhatukset + veden/jauheen suhde pielessä. Oon kyllä käyttänyt tätä 5,5g/1dl suhdetta. Kokeillut jauhaa keskimmäisen karkeuden tienoilla hieman suuntaan ja toiseen, mutta tuntuu ettei mitään mindblowing fleivoreita oikeen irtoa. Välillä hieman parempi kuppi välillä mauttomampi. Silloin, kun paras kuppi tullut niin maku kyllä hyvä ja todella pehmeä. Suodatinkeitin Moccamaster. Missä vika?
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Brasilian Yellow Bourbon
« Vastaus #4 : Huhtikuu 09, 2011, 09:22:41 ap »

Itse luultavasti kokeilisin seuraavaa:

Jauhaisi samalle karkeudelle kuin esim. juhlamokka, lataisin suhteella 1:15 suodatinpaperiin (melitta Mild).

Mutta eipä ole kokemuksia mokkamestarista, joten joku osaa siitä varmaan paremmin.

Ei suodatinkeittimellä mielestäni mind blowing kuppia saakkaan, makujen hakuun halvemmalla kuin raa'alla espressokoneen ostolla kokeilisin ensin pressopannua.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Brasilian Yellow Bourbon
« Vastaus #5 : Huhtikuu 09, 2011, 12:51:25 ip »

Kuuluuko tämän olla hieman ns laimeampi papu? Todennäköisempää kyllä että omat jauhatukset + veden/jauheen suhde pielessä. Oon kyllä käyttänyt tätä 5,5g/1dl suhdetta.

Minkäkokoisia eriä valmistat, ts. montako kuppia kerrallaan? Jos et halua lusikan kanssa säätää, niin suosittelisin käyttämään vähintään 0.5l vettä. Tällöin itse uuttotapahtuman toistettavuus lisääntyy ja saat säädettyä jauhatusta paremmin (ja pienillä määrillä suodatusaika jää kovin lyhyeksi).

Jos mittaat desilitroina/litroina veden suoraan hanasta, niin tähtää kahvissa 5.8 grammaan/desi mikäli haluat "normaalivahvuista" ja sitten jos haluat vahvaa, niin 6.6g/dl. Jälkimmäisessä saatat joutua käyttämään hieman hienompaa jauhatusta kuin ensimmäisessä. "Oikein" uuttuessaan tuo käyttämäsi 5.5g/dl antaa hitusen normaalivahvuista laihempaa (mutta ei vielä laihaa).

Mikäli intoa riittää, niin kannattaa hakea oikeaa jauhatuskohtaa vaikka niin, että otat sen 29g kahvia ja 0.5L vettä (pidät tämän suhteen tarkasti vakiona). Pyri saamaan kahvi filtteriin mahdollisimman samalla tavalla joka kerta (ravista varovasti tasaiseksi). Tämän jälkeen käy läpi jauhatuskarkeuksia yksi kerrallaan ja kirjaa ylös. Kannattaa aloittaa hieman karkeammasta ja siirtyä sopiva "pykälä" kerrallaan hienommalle. Kirjaa ylös mikä maistuu parhaalta. Jos tuo 0.5L on liikaa kahvia kerralla juotavaksi, niin kaada osa toiseen kuppiin ja jätä se jäähtymään huoneenlämpöiseksi. Näistä huoneenlämpöisistä kupeista etsi se makein ja vähiten pistävä.

Ei suodatinkeittimellä mielestäni mind blowing kuppia saakkaan, makujen hakuun halvemmalla kuin raa'alla espressokoneen ostolla kokeilisin ensin pressopannua.

Eriävä mielipide tälle - varsinkin tuon pressopannun osalta :). (Vaikkei enää pitäisi olla itsellä myllystä kiinni, niin suodattimella tulee edelleen makeampi ja selkeämpi kuppi - mutta tämä siis henk.koht. mieltymys).
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Brasilian Yellow Bourbon
« Vastaus #6 : Huhtikuu 09, 2011, 17:56:25 ip »

Eriävä mielipide tälle - varsinkin tuon pressopannun osalta :). (Vaikkei enää pitäisi olla itsellä myllystä kiinni, niin suodattimella tulee edelleen makeampi ja selkeämpi kuppi - mutta tämä siis henk.koht. mieltymys).

Näinpä juuri, tai sitten Aeropressiä kehiin vaan :)
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 10, 2011, 11:13:12 ap kirjoittanut migu2 »
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Brasilian Yellow Bourbon
« Vastaus #7 : Huhtikuu 12, 2011, 10:04:31 ap »

Jaoin menetelmäkeskustelun omaksi säikeekseen:
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=2141.0
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Orkesteri

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Vs: Brasilian Yellow Bourbon
« Vastaus #8 : Huhtikuu 21, 2011, 12:55:52 ip »

Olen viime aikoina juonut lähinnä Turun Kahvipaahtimon elsalvadorilaista Finca Malacara -hunajabourbonia pressopannussa. Makuaistini on aika kehittymätön, ja olen sössinyt useamman kuin yhden kupillisen sietämättömän karvaaksi, mutta parhaimmillaan juoma on älyttömän täyteläistä ja makeaa, tummaa suklaata, siirappisuutta ja nougat'ta. Hedelmäaromeja en ole oikein osannut erottaa. Vamraankin nougatsiirappisuuden vuoksi mieleni tekisi uuttaa tätä kotitekoisen jäätelön mausteeksi, vaikka kuumana tämä kahvi ei kyllä kaipaa seurakseen minkäänlaista jälkiruokaa.

Osaako joku sanoa, miten paljon tämän bourbon-pavun hunajakäsittely todella vaikuttaa valmiin kahvin makeuteen? Ymmärtääkseni prosessi menee jotenkin niin, että kahvipavut kuivataan marjankrämmäleiden (tekninen termi) kanssa, ja paahtamattomat pavut saavat tästä hunajaan vivahtavan värin pintaansa.
Kirjattu