Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Krupsiin ei-painekahva  (Luettu 4249 kertaa)

wirolainen

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Krupsiin ei-painekahva
« : Elokuu 16, 2010, 20:04:03 ip »

Morjes,

tuli hommattua jokin aika sitten tuollainen Krups XP5280 espressokeitin ja siihen Krupsin GVX2 mylly.
Ihan tyytyväisiä ollaan oltu, mutta...
... nyt pitäisi saada tuohon painekahvan tilalle sellainen ei-painekahva, eli haluaisin kokeilla ihan oikeaa espresso uuttoa, joka ei ilmeisestikkään oikein onnistu tuon painekahvan kanssa. Jonkinlaista vaahtoahan silläkin saa espresson päälle, mutta ei mitään kunnon cremaa. Kuinka paljon tarkemmaksi/hankalammaksi tuo kahvin keitto, tai siis uutto sitten muodostuu? Nyt ei ole todellakaan mitään grammojen kanssa pelattu, vaan välillä on ollut vähän ronskimpi käsi annostelussa ja välillä taas hieman hillitympi. Myöskään mitään uuttoaikoja en ole mittaillut...

Lähinnä kysymys siis, että mistä tuollaisen ei-painekahvan tuohon Krupsiin saisi ja mitä maksaa?
Ja toinen kysymys, että onko se vaivan väärti ja kuinka paljon "hankalammaksi" kahvin tekeminen tulee?

Kiitos!!
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Krupsiin ei-painekahva
« Vastaus #1 : Elokuu 17, 2010, 13:56:02 ip »

En tunne konetta, mutta jos siinä on kunnon pumppu ja paineen säätö ylivirtausventtiilillä, painekahvasta eroon hankkiutuminen on tosiaan iso parannus. Jos sen sijaan keittimessä on tämmöinen kevyemmän tason ratkaisu, missä painetta rajoittaa ainoastaan vibrapumpun teho, ei tiukkaan kahvikakkuun siirtyminen ole välttämättä suositeltavaa. Pumppu ei semmoisissa kestä liian pientä virtausta ylikuumenematta.

Kahvin tekemisestä tulee paljon tarkempaa. Jauhatuksesta lähinnä. Jauhatuskarkeuden pitää olla juuri oikein ja myllyä pitää säätää mm. sään ja papujen ikääntymisen mukaan. Painekahvallahan jonkinmoista kahvinlitkua voi tehdä vaikka pannujauhatuksesta kun kahvan kuristus pitää paineen. Ilman sitä liian karkeasta purusta ei ehdi tarttua kuin vähän ruskehtavaa väriä. Liian karkeasta purusta tulee siis ilman painekahvaa huonompaa kahvia. Mutta kun jauhatus on oikein, lopputulos paranee merkittävästi. Tamppaaminen tietysti tulee myös pakolliseksi, mutta se ei ole vaikeaa.

Sitä en myöskään tiedä, myydäänkö tuohon parempaa kahvaa. Jos semmoinen keittimen tekniikan puolesta käy, niin luultavasti.
Kirjattu

torrado

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 17
Vs: Krupsiin ei-painekahva
« Vastaus #2 : Elokuu 17, 2010, 21:04:09 ip »

Aikaisemmissa krupseissa on tuon kahvan painestuksen saanut purettua vaihtamalla paineistetun suodatinkorin painestamattomaan. Noissa uudemmissa kahva näyttää olevan kuitenkin erilainen ja rakenteeltaan monimutkaisempi. Suodatinkori ei taida lähteä irti kahvasta?

Krupsit ovat mielestäni sieltä vähemmän heppoisesta päästä markettikeittimiä ja uskon että tuollakin saa aivan mukavaa kahvia valmistettua.
Kahvan paineistuksesta riippumatta kahvin laatua voi parantaa myös lämpösurffaamalla ja myllyn parasta säätöä/kahvin valumisaikaa hakien.
Kirjattu