Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Onko kokemuksia Gaggian automaateista?  (Luettu 3681 kertaa)

latte73

 • Pikakahvi
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1
Onko kokemuksia Gaggian automaateista?
« : Elokuu 13, 2010, 23:16:28 ip »

Ollaan hankkimassa täysautomaatti kotikäyttöön, hintaluokassa n.500-1000 euroa. Ongelmana on että mitä enemmän asiaan perehtyy sitä vaikeammaksi valinta tulee. Jokainen kehuu omaansa niin myyjistä kun ystävistäkin, ja tietenkin haukkuu kaikki muut ehdokkaat.
Auttakaa siis hyvän automaatin valinnassa....

Latte73
Kirjattu

cartman

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 894
  • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Onko kokemuksia Gaggian automaateista?
« Vastaus #1 : Syyskuu 02, 2010, 12:35:20 ip »

Philips osti Gaggia/Saecon tässä jokin aika sitten. On hyvin luultavaa että lähitulevaisuudessa tältä kolmen brandin kombinaatiolta tulee uusi, yhteiseen tekniikkaan perustuva tuotelinja ulos. Tällä hetkellä kaupoista ja jakelijoilta löytyy erilaisia "vanhoja" Gaggioita ja Saecoja. Itse en kuunaan päivänä ostaisi täysautomaattia, jolta puuttuu "virallinen" jälleenmyyjä Suomesta. Jos ostaisin Gaggian, odottaisin uutta Philipsin omistusaikana valmistettua ja maahantuotua mallia.

Olet varmaankin tutustunut toiseen viestiketjuun "automaatti espressokeitin viidakko", jossa on otsikon yhdyssanavirheiden lisäksi runsaasti kokemuksia (kriittisiäkin) täysautomaateista.
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=214.0

Jos haluat vielä lisää mielipiteitä, sinun kannattaa ensin kertoa vähän omista haluistasi. Millaisia kahveja juot, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä...? Täysautomaattien valinnassa kannattaa pitää mielessä sekin, että ei niitä todellisuudessa tule ulos kuin muutamasta tehtaasta. Olisi aika hassua, jos vaikka Siemensin myyjä haukkuisi Juraa, kun molemmat ovat koneistoltaan enemmän ja vähemmän samoja laitteita.
                                                                                

Kirjattu

Misse

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 709
Vs: Onko kokemuksia Gaggian automaateista?
« Vastaus #2 : Syyskuu 02, 2010, 13:17:27 ip »

Täysautomaattien valinnassa kannattaa pitää mielessä sekin, että ei niitä todellisuudessa tule ulos kuin muutamasta tehtaasta. Olisi aika hassua, jos vaikka Siemensin myyjä haukkuisi Juraa, kun molemmat ovat koneistoltaan enemmän ja vähemmän samoja laitteita.
                                                                                

Olet tätä aiemminkin maininnut useaan otteeseen, enkä sinällään epäile sanaasi. Mutta onko asian tosiaan noin yksinkertainen? Onhan manuaalikoneetkin käytännössä monasti melkeinpä toistensa klooneja ja silti niiden tuottaman kahvin laatu vaihtelee melkoisesti.

-Mikko-
Kirjattu

cartman

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 894
  • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Onko kokemuksia Gaggian automaateista?
« Vastaus #3 : Syyskuu 02, 2010, 14:06:51 ip »

Olet tätä aiemminkin maininnut useaan otteeseen, enkä sinällään epäile sanaasi. Mutta onko asian tosiaan noin yksinkertainen? Onhan manuaalikoneetkin käytännössä monasti melkeinpä toistensa klooneja ja silti niiden tuottaman kahvin laatu vaihtelee melkoisesti.

Kuten on käynyt usein ilmi, en tunne hyvälaatuisia manuaalikoneita. Mutta varmaankin jokaisesta löytyy boileri, lämmitysvastuksia ja jonkinlainen pumppu. Sitten koneen ulkopuolella on asioita, kuten jauhaminen ja tamppaaminen. Ja lopuksi se tärkeä osa, eli uutto.  Näin ollen prosessista melkoinen osa tapahtuu koneen "ulkopuolella".

Täysautomaatissa valtaosa näistä prosessin osista on koottu yhteen nippuun, nimeltään uuttoyksikkö. Jos uuttoyksikkö on identtinen, niin suurin osa prosessin osista on identtisiä. Esim. kaikki Krupsit tekevät "Krups-kahvia", kaikki Eugsterit (Jura, Siemens ja ziljoona muuta) tekevät "Jura-kahvia".

Olen luullut, että manuaalikoneissa on hyvin tärkeää, että kone säilyttää halutun veden lämpötilan uuttoprosessin aikana. Sama koskee pumpun paineen stabiilisuutta. Nämä ovat ilmeisesti vaikeita tavoitteita, koska koneissa on niinkin suuria eroja. Mutta jos kaksi erilaista konetta pystyisivät tähän saavutukseen, niin en osaa kuvitella miten kahveissa voisi enää olla "laiteperäisiä" makueroja. Sellainen menee mielestäni "placebon" piikkiin. Voin olla väärässä, joku asiantuntija tuntee tämän paremmin.

Entä täysautomaattien erot. Uuttoyksikön ulkopuolelle jäävät kahvin jauhaminen ja veden lämmitys. Jos laite on hyvä ja kallis (esim. Krupsin XP9000). niin se saattaa käyttää normaalia hienompaa jauhatusta. Tämä lienee yksiselitteisesti hyvä asia maun kannalta. Jotta laite voisi näin tehdä, kahvin kulkureitti on rakennettava erilaisella metodilla ja hyvin varmaksi, ettei kone sotkisi itseään. Siksi tällaista löytyy lähinnä laitteista, joiden ovh:t huitelevat jossain 1500-2000 eurossa.

Toinen asia on veden lämmitys. Voidaan käyttää halpoja "thermoblock boilereita" tai kalliita elementtejä. Teho, paino ja rakenne vaikuttavat veden lämpötilan stabiilisuuteen. Saeco/Gaggia olivat oikeita boilerikoneita, ne ovat eri asia. ("Thermoblock boiler" on yleinen, teknisen kaupan katalogeissa käytetty nimitys. Mielestäni hirmuisen harhaanjohtava. Tässä se on lähinnä puujalkavitsinä.)

Siten edullisen pään Siemens, Jura, etc. tekevät hyvin samanlaista kahvia. Mutta 500 euron Siemens ja 2000 euron Jura jo poikkeavat toisistaan.
           
Kirjattu