Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Popkornikoneella paahtaminen  (Luettu 124940 kertaa)

Maza

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 45
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #45 : Elokuu 25, 2009, 15:41:16 ip »

Kirpparilta löytyi popparikone huokeaan hintaan, tasan euro. Se on Bifinett ja tehoa 1200 W. Sain sen puoleen hintaan, koska koneesta puuttuu kansi. Oleellinen kysymys onkin, onko se tarpeellinen ensinkään? Ainakin joku tässä ketjussa kertoi paahtaneensa ilman kantta. Entä millä kannen voisi parhaiten korvata? Onko korsteeni tarpeen vai riittääkö mikä tahansa kattilankansi? Olisiko hölmö ajatus rakentaa hattu jostain siivilästä? Sen läpi olisi helppo tarkkailla paahtoa.
Kirjattu

joni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 155
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #46 : Elokuu 25, 2009, 19:01:58 ip »

Itsekin ostin tänään kirpparilta 1200w popparin 2€, ilman kantta, joten maksoin kait hiukan ylihintaa? ;D

Nyt pitäisi vain jostain saada papuja kohtuulliseen hintaan. Hasbeanilla oli aika kova postimaksu(25€), joten aika ison erän saisi tilata, jotta sen osuus ei olisi sama kuin papujen. Olisipa täällä joku toinenkin kahviharrastaja, taidan olla keski-pohjanmaan ainut yksilö? Voisi kimpassa tilailla ja jakaa kustannukset. Joku puhui, että 25€ on aina 20kg saakka. Se on niin iso erä, että ei edes komeroon mahtuisi jos tilaisi. Pikkupusseilla ero valmiiksi paahdettuun on aika pieni.

Saakohan tällaiseen tehtyä mitenkään säädintä lämpötilalle? Sekin riittäisi, että tuuletin jäisi päälle ja lämpövastusta saisi päälle ja pois, jos nyt olisi edes tarpeellista? Pitää koittaa ja katsoa miten käy. Onneksi autotallista löytyy myös kuumailmapistooli.
Kirjattu
La Pavoni Professional + Demoka Minimoka M207

oope

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
    • Kahvinrakentaja blogi
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #47 : Syyskuu 07, 2009, 12:03:21 ip »

Eka viesti vaikka jonkun kerran olen näitä paahtojuttuja käynyt täällä lukemassa.
Itse aloitin popparikoneen modailun kesän alussa. Ajattelin sitten haukata oikein kunnon palan kerralla ja tehdä äärimmäiset muokkaukset laitteeseen. Tämä tietysti kostautuu projektin monimutkaisuutena ja se onkin yhä aikalailla vaiheessa kun ei ole aikaa ja viitseliäisyyttä....

Maza: kannen tarpeellisuus riippuu kahvin laadusta ja määrästä. Pyrin pitämään kannen irti mahdollisimman kauan mutta yleensä pavut alkavat kuivuttuaan pomppimaan sen verran että kansi on tarpeen. Popparikonehan on muotoiltu lennättämään popcornit kulhoon joten jonkinlainen piipunpätkä olisi tarpeen kannen sijasta. Mitään umpinaista ei voi laittaa, kone kuumenee muutenkin liikaa ja liian nopeasti.

http://kahvinrakentaja.blogspot.com/ voi käydä seuraamassa projektini vaiheita. Jos vaikka Ristretton foorumin sosiaalinen paine ajaisi minua taas jatkamaan rakentelua ;D . Blogissa puhutaan Lidlin paahtimesta joka on juurikin tuo Bifinett.

-op
Kirjattu

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #48 : Syyskuu 07, 2009, 13:26:24 ip »

Itse aloitin popparikoneen modailun kesän alussa. Ajattelin sitten haukata oikein kunnon palan kerralla ja tehdä äärimmäiset muokkaukset laitteeseen. Tämä tietysti kostautuu projektin monimutkaisuutena ja se onkin yhä aikalailla vaiheessa kun ei ole aikaa ja viitseliäisyyttä....
-op

Vielä kun koetat tehdä popparista hybridipaahtimen korvataksesi papujen sekoitukseen tarvittavan ilmavirtauksen mekaanisella sekoituksella. :)  Eli lämmitys ilmalla ja sekoitus mekaanisesti (ehkä jollakin pienellä ruuvisekoittimella jopa onnistuisi). Näin paahtotuloksesta tulisi paljon parempaa ja paahtoaikaa saisi venytettyä sopivan pitkäksi, eikä pavut kuivaisi alussa liian nopeasti...

Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

oope

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
    • Kahvinrakentaja blogi
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #49 : Syyskuu 07, 2009, 15:02:08 ip »

Vielä kun koetat tehdä popparista hybridipaahtimen korvataksesi papujen sekoitukseen tarvittavan ilmavirtauksen mekaanisella sekoituksella. :)  Eli lämmitys ilmalla ja sekoitus mekaanisesti (ehkä jollakin pienellä ruuvisekoittimella jopa onnistuisi). Näin paahtotuloksesta tulisi paljon parempaa ja paahtoaikaa saisi venytettyä sopivan pitkäksi, eikä pavut kuivaisi alussa liian nopeasti...
Mekaaninen sekoitus olisi teoriassa yhtä "helppo" rakentaa kuin muutkin muokkaukset mutta popparikoneen rakenne on itsessään sellainen että lämpövastus tarvitsee ilmavirtaa ollakseen ylikuumentumatta ja ylipäätään koko toiminta perustuu kuuman ilmavirran käyttöön.

Mainittakoon nyt tässä ettei tällaisten modausten teko ole missään nimessä ihan järkevää puuhaa. Huomattavasti helpommalla ja varmaan halvemmallakin pääsee ostamalla valmiin laitteen. Mutta suaphan sitä kokkeilla.

Onkos tilanne nyt se että kaikki ilmapaahtimet kuivattavat pavut liian nopeasti? Tässä ei siis auta lämpötilan lasku vaan kuivumisen aikaansaa nimenomaan ilmavirta? Käytännössä puhallin täytynee olla melkein täysillä koko paahdon ajan että pavut sekoittuvat. Tässähän voisi ajatella pulssittaa lämpöä ja puhallusta. Esim. 10 sek lämpö ja puhallus, sitten 10 sek "lepoaika" jolloin lämpö ja puhallus pois, sitten uusi lämmitysjakso jne. kunnes saavutetaan vaikkapa 100° paahtokammiossa. Tuo voisi olla lempeämpi paahdon aloitus ja lepojaksolla lämpö siirtyisi vain johtumalla kuten rumpupaahdossa.
-op
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #50 : Syyskuu 07, 2009, 15:25:51 ip »

Lainaus
Onkos tilanne nyt se että kaikki ilmapaahtimet kuivattavat pavut liian nopeasti?

Ei ole niin, että kaikki ilmapaahtimet jne.
Esim. käyttämäni Gene Cafe paahtaa juuri puhaltamalla kuumaa ilmaa paahtokammioon (sen päästä). Tämä kammio sitten pyörii ja pavut saavat liikkeensä siitä, eikä ilmavirrasta.
Itse paahdan siten, että pitelen papuja ensin 5 - 6 minuuttia 150 asteessa, jotta kuivahtavat. Siitä sitten nostelen lämpöjä tuonne 230 asteen tuntumaan. Koko paahto kestää suunnilleen 17 - 22 minuuttia.
En tunne poppareita, mutta eikös sitä vastusta ja puhallinta voi ohjata erikseen? Tällöinhän prosessin voisi hallita vaikapa sammuttelemalla lämmitysvastusta eripituisissa sykleissä...

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

joni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 155
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #51 : Syyskuu 07, 2009, 18:02:12 ip »

juuri tuota ajattelin, että jos voisi tehdä oman katkaisijan vastukselle ja puhallin jatkaisi siitä huolimatta. Pitää vain nyt ensiksi saada niitä papuja. Lupasivat Kaffalta lähettää.
Kirjattu
La Pavoni Professional + Demoka Minimoka M207

oope

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
    • Kahvinrakentaja blogi
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #52 : Syyskuu 07, 2009, 18:32:30 ip »

Toki modatun laitteen vastusta ja puhallinta voi ohjata erikseen. Ongelma on vaan siinä että jos puhallin käy ja vastus ei ole päällä, ei ole kyseessä paahto vaan jäähdytys. Molempien toimintojen pulssitus eli periaatteessa modaamattoman laitteen virtakytkimen naksuttelu tuntuisi jopa järkevämmältä kuin lämmitys-jäähdytys-lämmitys....
joni: Valitettavasti popparin rakenne ei ole sellainen että voisi vaan lisätä kytkimen lämmitysvastuksen ohjailuun. Lämmitysvastus toimii jännitteenalentajana puhaltimen sähkömoottorille joka on itse asiassa ~24V tasavirtamoottori. Jos vastukselta katkaisee virran, myös sähkömoottori sammuu. Eikä moottoria voi suoraan kytkeä, lämmitysvastus ohittaen, verkkojännitteeseen. Tästä lisää tiedonmurusia blogini alkupäässä. Tämän pikku yksityiskohdan takia oma projektinikin muuttui alkuperäistä aietta monimutkaisemmaksi.
-op
Kirjattu

Maza

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 45
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #53 : Syyskuu 07, 2009, 19:04:52 ip »

Luulenpa, että käytän kantena siivilää. Pysyvätpähän papuset aisoissa. Kärsivällisyyteni ei riitä suurempaan rakenteluun. Juhani Haahti Café Artista Turusta myi ystävällisesti pussillisen Las Delicias Pacamara -kahvia El Salvadorista, jota on myös Has Beanilla. Paahdan sen pressopannulle sopivaksi. Päädyttiin tähän, koska näin pavut voi jättää vähän vaaleammiksi, kuin espressokahvin tapauksessa. Lienee helpompaa aloittaa kokeilut näin.

Kahvia on kahteen tai kolmeen batchiin, ajattelin kokeilla hieman eri paahtoasteita. Has Bean kertoo: "This one is great at medium roast to medium dark. Anywhere after first crack and around 20 or so seconds into second." Ymmärsinköhän tämän oikein, eli paahdon voi lopettaa jo ensimmäisten raksahdusten jälkeen tai jatkaa parikymmentä sekuntia toisten raksujen alusta?
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #54 : Syyskuu 07, 2009, 20:23:34 ip »

Loistavaa oope,

Kannustusta ja pientä prässäystähän alunperin olit hakemassa?

Nyt vaan ryhdyt rakentamaan kontrollia, jolla voit portaattomasti säätää puhallinmoottorin nopeutta tuon rakentamasi 24V regulaattorin avulla (senhän saa helposti säädettäväksi).
Sitten ohjaat lämmitysvastuksen lämmöntuottoa portaattomasti, vaikkapa triac-säätimellä. Molemmille omat säätimet. Kunnon lämpöanturi papusäiliöön, ja kuinka ollakaan, Sinulla on kelpo paahdin.
Panos-tuotto suhde ei varmaankaan ole hääppöinen, mutta onnistumisen riemu korvaa kyllä vaivan... Itse olen aikanaan tehnyt paljonkin typerämpiä koekytkentöjä, joista aina en muista itsekään, mitä milläkin yritettiin saavuttaa.
Muutenkin olen sitä mieltä, että paras paahdin syntyisi itse tekemällä, kyllä nämä plastiikkarimpulat ovat kuitenkin melko köykäisiä pelejä...

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

joni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 155
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #55 : Syyskuu 08, 2009, 09:04:30 ap »

Ei se käsinveivattava ikivanha kahvinpaahtamiseen tarkoitettu "paistinpannu" ihan huono varmaan olekkaan. Siinähän ei ilmavirta kuivata papuja, lämpötilaa voi säätää helposti hellalla(etenkin kun asentaa lämpömittarin) ja saa vanhankansan pisteet samalla kotiin. Aika isoja eriä kait pitää sellaisella tehdä? Voisihan sitä käytää myös kaasupolttimon päällä ulkona, niin saa savut pois ja olisi aika hyväkin lämmön säätely. Netissä luinkin jonkun artikkelin, jossa tyyppi oli kuumailmapuhallin ja popparikokeiden jälkeen päätynyt paahtopannuun. Onko kellään kokemusta?
Kirjattu
La Pavoni Professional + Demoka Minimoka M207

oope

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
    • Kahvinrakentaja blogi
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #56 : Syyskuu 08, 2009, 09:10:48 ap »

Loistavaa oope,

Kannustusta ja pientä prässäystähän alunperin olit hakemassa?

Nyt vaan ryhdyt rakentamaan kontrollia, jolla voit portaattomasti säätää puhallinmoottorin nopeutta tuon rakentamasi 24V regulaattorin avulla (senhän saa helposti säädettäväksi).
Sitten ohjaat lämmitysvastuksen lämmöntuottoa portaattomasti, vaikkapa triac-säätimellä. Molemmille omat säätimet. Kunnon lämpöanturi papusäiliöön, ja kuinka ollakaan, Sinulla on kelpo paahdin.
Panos-tuotto suhde ei varmaankaan ole hääppöinen, mutta onnistumisen riemu korvaa kyllä vaivan... Itse olen aikanaan tehnyt paljonkin typerämpiä koekytkentöjä, joista aina en muista itsekään, mitä milläkin yritettiin saavuttaa.
Muutenkin olen sitä mieltä, että paras paahdin syntyisi itse tekemällä, kyllä nämä plastiikkarimpulat ovat kuitenkin melko köykäisiä pelejä...

O.K.

Kiitosta vaan. Puhallinmoottoriin säätöön käytetään projektissani omaa ohjainpiiriä joka tottelee mikrokontrollerin PWM signaalia. Regulaattori on karvan alle 12V ja antaa käyttöjännitteen mikrokontrollerille. Lämpövastusta ohjataan puolijohdereleellä joko portaattomasti (jälleen PWM signaali) tai on/off menetelmällä. Todennäköisesti päädyn on/off tyyliin koska huipputarkkaa portaatonta tehonsäätöä ei tässä sovellutuksessa tarvinne.
Paahtokammion lämpötila luetaan K-tyypin termoparilla mikrokontrollerille. Lisäksi ympäristön lämpötilaa voidaan mitata muilla antureilla. Kokonaisuutta hallitaan mikrokontrollerilla ajettavalla ohjelmalla. Käyttöliitymänä toimii LCD-näyttö ja neljä kytkintä (oikea, vasen, ylös, alas).
Kaikki ym. osa-alueet on jo koottu ja testattu erikseen paitsi puolijohdereleen toiminta.
Seuraava vaihe on testata rele, sitten koota kaikki osat yhteen ja kytkeä ne mikrokontrolleriin. Sen jälkeen pitää kursia kokoon ohjelmanpätkä joka saa paketin henkiin. Alkuun en edes yritä tehdä paahtoprofiileja vaan tavoite on että LCD näyttää paahtokammion todellisen lämpötilan ja asetetun tavoitelämmön sekä paahtoon käytetyn ajan. Lämpövastusta (eli kulloistakin tavoitelämpöä) ohjataan paahdon aikana manuaalisesti kytkimistä (ylös=kuumempi, alas=viileämpi). Kytkin 'vasen' käynnistää ja sammuttaa paahdon (aiemmin mainittu pulssitus paahdon alussa). Kytkin 'oikea' käynnistää jäähdytyksen jossa lämmitys on pois ja puhallin täysillä kunnes paahtiokammion lämpö on laskenut lähelle ympäristön lämpötilaa.
Sitten kun kaikki toimii, noin vuonna 2015, pitää vielä koteloida laite siistiksi. Hullun hommaa.
-op
Kirjattu

joni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 155
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #57 : Syyskuu 08, 2009, 14:49:25 ip »

Hämmästyisin jos oope olisi nainen ;D

Arvostan suuresti tällaista paneutumista kahvinkeiton ja paahdon saloihin. Itselläni on käynyt mielessä jo omien kahvipensaiden hankinta ja niille suotuisien olosuhteiden järjestämisen. Kahden pienen lapsen isänä aika on vain hiukan kortilla.

Jatkakaa samaan malliin! Mielenkiinnolla jäämme odottamaan tuloksia.
Kirjattu
La Pavoni Professional + Demoka Minimoka M207

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #58 : Syyskuu 10, 2009, 20:46:36 ip »

Tupakan ja kahvinkasvatuskeskustelu siirretty tänne.
Kirjattu

joni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 155
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #59 : Lokakuu 23, 2009, 16:07:21 ip »

Nyt on koepaahdot tehty poppareilla. Papuina Kaffan 3.2 espresso ja Monsooned malabar bibi plantation. Havaintoja:
Eltan koneessa tuntuu olevan liian suuri puhallusvoima ja pavut eivät halua pysyä koneessa. Isommalla erällä pavut tulevat ulos ja pienemmällä erällä myös. Paahdon edetessä papujen paino pienenee, joten papujen "lento-ominaisuudet" lisääntyvät myös.
Bifinetissä pavut pysyvät nätisti aisoissa ja vain muutamia papuja lentää teilleen paahdon aikana. Tuntuu kuitenkin, että Bifinetissä ei ole potkua ihan niin paljon kuin Eltassa. Molempien meteli on samaa luokkaa. Hiljaiset raksut jäävät kuulematta.
3.2 espresso onnistui erinomaisesti. Paahto on tasainen ja lopputuote, eli espresso todella maistuva! Paahdossa ongelmana oli aika vaimeat raksut, etenkin toiset. Lisäksi tuntui, että paahtoaika sai olla todella pitkä. Ensimmäiset raksut tulivat n.5-6min alusta, mutta toiset hyvin arvailemalla vasta jossain 15min kohdalla. Mites on?  Paahdoin ulkona ja asteita +4c.
Malabarista luin sen verran, että on aika vaativa paahdettava. Päätin vain paahtaa hyvin tummaksi. Malabarissa raksut olivat selvät. Tämän paahdossa pitäisi kait lopussa iskeä lämmöllä, mutta mites popparilla isket? Non, paahdoin tämän melko tummaksi ja tuolla ne nyt jäähtyvät. Saas nähdä irtoaako mitään?
Pitäisi nyt vain papuja saada edukkaasti. Nuo ostamani pavut olivat 1,5kg ja 500g, jotka maksoivat yht.35€.
Edetään tästä. Mites muilla paahdot etenee?
Kirjattu
La Pavoni Professional + Demoka Minimoka M207