Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Popkornikoneella paahtaminen  (Luettu 68796 kertaa)

joni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 155
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #60 : Marraskuu 15, 2009, 14:59:26 ip »

Nyt on useita eriä ja kokeiluja takana. Mielestäni sisällä on paljon helpompi paahtaa. Liesituulettimen alla savut ja tuoksut jäävät vähäisiksi. Paahto on paljon nopeampi sisällä ja ehkä välillä jopa liiankin agressiivinen. Raksut on helpompi kuulla sisällä kuin ulkona paahdettaessa.
Kaffan 3.2 oli yllättävän helppo paahtaa. Jokaisesta erästä tuli maistuvaa ja paahto oli tasainen. Pavut olivat aika roskaavia.
Tämä Malabar onkin sitten taasen aika vaativa paahdon suhteen. Jos paahtaa ihan suoraan hiukan yli toisen raksun, on maku sulkeutunut ja hiukan pahvinen. Keksin keinon, millä saan nostettua popparin lämpötilaa mukavasti paahdon loppupuolella. Paahdan sinne kakkosraksuun normaalisti se kupu päällä. Kun toiset raksut alkavat, otan kuvun pois ja laitan tilalle kasvisten höyrytykseen tarkoitetun metallisen ritilän. Se laskee paahtotilan "katon" alas ja saa näin lämpötilan nopeasti nousemaan. Tällätavoin malabar hikoaa nopeasti ja muuttuu öljyisen kiiltäväksi. Koneen sammutus ja nopea kaato isoon metalliseen siivilään+pihalle jäähtymään. Tällä loppuhikoilulla malabar muuttuu upean makeaksi ja täyteläiseksi. Maussa on hienoja mausteisia vivahteita ja hunajaista makeutta. Ongelmana loppuhikoilussa on, että pavut alkavat todella nopeasti irroittamaan sellaisia pieniä lakkeja selkäpuoleltaan. Näistä kohdin papu alkaa myös palamaan. Jos tätä tapahtuu liikaa, saa papu palaneen ja savuisen vivahteen, joka ei kaikkien suussa maistu hyvältä. Ongelma tämän höyrytysritilän kanssa on, että papuja on vaikea nähdä ja täten lopettaa visuaalisten havaintojen perusteella, vaan pitää luottaa aikaan ja vakioida homma näin.
Malabar on ehdoton suosikkini ja tuntuu, että erilaisilla paahtokokeiluilla pavusta saa irti laajan skaalan makuja.
Tässä siis kokemuksia tähän asti. En tiedä kovinkaan paljoa asiasta ja voi olla että teen myös jotain aivan väärin, mutta elämäni jumalaisimmat espressot on puristettu näillä.
Tuolla loppukuumennuksella popparin muoviosat alkavat nopeasti sulaa, joten tarkkana pitää olla. Ihan peruspaahdossakin koneen alkuperäinen kupu on kärsinyt kuumudesta.
Mukavaa ja antoisaa hommaa!
Kirjattu
La Pavoni Professional + Demoka Minimoka M207

Franssales

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 75
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #61 : Maaliskuu 31, 2010, 08:43:31 ap »


Kaffan 3.2 oli yllättävän helppo paahtaa. Jokaisesta erästä tuli maistuvaa ja paahto oli tasainen.


Sulla on useampia popcornkoneita, mitä tässä käytit?
Kirjattu

joni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 155
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #62 : Huhtikuu 04, 2010, 19:54:16 ip »

Tähän asti olen käyttänyt lähes pelkästään Lidlin Bifinettiä, joka tuntuisi olevan aika passeli suurimmalle osalle pavuista jota olen paahtanut. Kesästä asti olen paahtanut ja hyvin vielä kestää, kupu tosin on hiukan "kuplinut". Tässä koneessa on ollut kyllä aivan loistava hinta/hyötysuhde. Paahdan n.2-3krt/vko.  Pari kolme paahtamaani papua olisi vaatinut alhaisempaa lämpötilaa ja olivat mahdoton paahtaa tällä vaaleaksi. Muutenkin tuntuu, että vaalean paahdon saaminen on aika hankalaa. Onneksi pidän itse erittäin tummista paahdoista.
Kirjattu
La Pavoni Professional + Demoka Minimoka M207

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1479
    • Nonsensopedia
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #63 : Syyskuu 24, 2010, 23:30:59 ip »

Popcornkoneista.
Aiemmin mainittu Teknik Magasinet myy popparikonetta hintaan 19.90e.
Tästä kokonaiskuva otettu Jumbon myyntipisteessä, tosin liike toimii myöskin kampissa.
Pohjassa on ns.oikean mallinen rakenne pavun pyöritykseen/lämmitykseen, sehän piti tarkastaa "kuva".

Sweet Marias:in youtubepätkän innoittamana tänään tuli hankittua hieman papua paahdettavaksi, oma kone tosin on Princess merkkinen, joka kohta korkataan monsoon malabarilla ja Nicaraguan Maragogypellä.
Saas katsoa kuin äijän ja papujen käy  ::)

Sweet Mariasin Tom kertoo mitä pitää tehdä:
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=OTsC6JWM0qU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=OTsC6JWM0qU</a>
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.
blog-Nonsensopedia-

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1479
    • Nonsensopedia
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #64 : Lokakuu 07, 2010, 12:58:00 ip »

Se mitä Tom:n youtube pätkässä ei näkynyt, tuli koettua kantapään kautta.
Kaikki alkoi hyvin, ekat raksut tulivat 1:30 ajassa, sitten se aikansa raksutti n.2:40 loppu raksuminen. Sitä sitten ajattelin odotella toista raksua, mitä ei koskaan kuulunut. 5min päästä kone kiinni ja kurkkaus sisälle, olin luonut vihreistä pavuista siis hiiltä. Meni ensi paahdon piikkiin nuo 50g, nauratti enempi kuin harmitti.
Toisella kerralla se pirun muovikansi alkoi käymään jo hieman kuumana ja nykäisin sen pois, olihan se saanut jo uudet muodot sulaessaan. Silmillä savua ja sitä papujen höttöä. No se oli toinen kerta kun loin hiiliä.
Kolmannella kerralla pistin alkupyöritykseen vauhtia puutikulla, eka raksu tuli 1:20, paahdon lopetin 2:20. Olin ihan tyytyväinen, vaikkakin savussa ja papuhöttöä täynnä koko äijä.
Tämä oli siis versio 0.1 jonka pussitin, 50g:stä 40g papua, v.0.2 paahtoaika 2:00 ja 50g/44,6g.
Tänään join v.0.1:sestä aamukahvini, yllätyin, sillä odotin jtn muuta kuin juotavaa ja kahvi oli jopa ihan '"hyvääkin" (café au lait:it siitä kuitenkin maisteluiden jälkeen tuli).
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.
blog-Nonsensopedia-

macchiatolatte

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 13
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #65 : Huhtikuu 14, 2011, 16:27:33 ip »

Kiinnostava idea todellakin täytyypä joku kerta kokeilla kun tollaisen masiinan vaan kerkee hankkimaan!
Kirjattu

swede

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 47
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #66 : Huhtikuu 15, 2011, 20:14:34 ip »



Paahdoin minäkin tänään popparikoneella ensimmäistä kertaa. Minusta näyttää ihan hyvältä, huomenna tosin totuus paljastuu kun maistamaan pääsee. Papuna columbia cauca bolivar.

Paahdoin kaksi satsia peräälkeen. Toisessa meni huomattavasti lyhyempi aika, varmaankin siksi kun kone oli valmiiksi lämmin.

1. Satsi 50gr. eka raksu 6minuutin kohdalla, toista raksua ei kuulunut ja lopetin paahdon 18min kohdalla.
2. Satsi 70gr. (lähti pyörimään ihan hyvin). Eka raksu 4min ja paahtoaika 10min.

Miltä kuulostaa teidän asiantuntijoiden mielestä? Minusta paahtojat oli aika pitkiä verrattuna tämän ketjun kokemuksiin. Kuva otettu kakkos-satsista. Tummuus molemmissa silmämääräisesti sama.
Kirjattu

Jolle

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 159
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #67 : Huhtikuu 15, 2011, 22:03:01 ip »

Paahtoaikahan lyhenee popparilla isommilla paahtoerillä. Lämpöä tulee enempi, kun ilmavirtaus pienenee. En ole aikoihin popparilla paahtanut, mutta muistaakseni hyvä nyrkkisääntö oli, että kaataa papuja niin paljon, että pyörimisliike juuri ja juuri lakkaa. Papuja on sekoitettava sitten puukepillä niin pitkään että ne keventyessään alkavat kiertää itsestään. Paahtolämmön olisi syytä olla nousu johteinen. Lämmön nousuun voi vaikuttaa erilaisilla kansiratkaisuilla rajoittamalla ilmavirtausta. Lämpömittari olisi hyvä.




Paahdoin minäkin tänään popparikoneella ensimmäistä kertaa. Minusta näyttää ihan hyvältä, huomenna tosin totuus paljastuu kun maistamaan pääsee. Papuna columbia cauca bolivar.


Kyseisestä pavusta ei ole mitään kokemusta, mutta kaikki pavut, mitä olen paahtanut ovat vaatineet vähintään 5 päivää lepoa, ennen kuin ovat käytettävissä. Jotkut jopa kaksi viikkoa.
Kirjattu
Faema E61 1gr -67, La Pavoni EN Europiccola,  Balance Brewer, Aeropress, Chemex, Mazzer Super Jolly, Macap MC4, Wilfa CGR1, Skerton,  Punainen Paahdin, Behmor 1600

swede

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 47
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #68 : Huhtikuu 15, 2011, 22:23:05 ip »

Kiitos paljon, tuo selvensi pari asiaa..

Katselin vain tuota sweet mariasin videota, jossa ukkeli kertoi, että papujen olisi hyvä levätä yön yli ennen käyttöä. Elikkäs, en ihan heti huomenna sitten maistakaan. :)

Tuli jälkikäteen mieleen, että varmaan yli puolet ajasta paahdoin ilman kanta ja sekoittelin papuja puulastalla, ajattelin että näin tulee tasaisempi paahto. Varmaan tuokin vaikutti paahtoaikaan.
Kirjattu

swede

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 47
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #69 : Huhtikuu 16, 2011, 13:51:26 ip »

Nyt kun paahdoin ohjeiden mukaan ja maltoin olla sorkkimatta papuja kesken paahdon, alkoi homma rokkaamaan ihan eri tavalla. Paahtoaika 9min, eka raksu 3:30min kohdalla. tokaa raksua ei tullut (en ainakaan huomannut) mutta väri näyttää hyvältä ja tulos on huomattavasti eilistä tasaisempi.

Täähän on kivaa puuhaa! Mistä kannattaa tilata isompia määriä raakapapuja?
Kirjattu