Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Popkornikoneella paahtaminen  (Luettu 67542 kertaa)

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1950
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #30 : Joulukuu 11, 2008, 12:41:36 ip »

Mun mielestä ulkona (eli partsilla) on juuri syksyllä/talvella paras paahtaa. Paahtoaikoja on helpompi venyttää, varsinkin ekaa raksua. Ei se ero silti mikään ihan hillitön ole mittarillakaan mitaten. No, mitä se lämpötilaero nyt on, pariakymmentä astetta aluksi. Ei siinä mitään ongelmaa ole ainakaan tullut vastaan. Pikemminkin niin, että kuumilla keleillä jäähdytys ja muutenkin koneen kuumana käynti on isompi probleema.

Papujen jäähdyttäminen taas on talvisin (varsinkin näin satamakaupungissa) verraten helppoa kun hyistä puhuria puskee heti kun avaa parvekelasin. Muutaman kerran kaataa pavut sihdistä toiseen niin ne on melkeen kylmiä. Jos urakalla paahtaa niin koneen jäähdyttelykin on helppoa; roikottelee sitä piuhasta ulkona ja heiluttele vaikka vähän. Taas saa kavereita.

Aika ahkerasti on tullut guugletettua aiheesta ja muutamalla saitilla on varoiteltu liian alhaisesta ulkolämpötilasta. Porukka on pitänyt alhaisissa lämpötiloissa popparikonetta pahvi- tai styroksilaatikossa. Mutta kun asiaa loogisesti ajattelee niin liian korkeasta lämpötilasta on kyllä enempi tosiaan haittaa. Täytyy varmaan tehdä visiitti kavereille, joilla on lasitettu parveke ;-).
Kavereita saa joo monella tavalla. Kenties popparikoneen heiluttaminen parvekkeella on tehokas tapa saada ainakin ihmetteleviä katseita  ;D
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

waltu

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 53
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #31 : Joulukuu 11, 2008, 18:28:07 ip »

Enpä sitten malttanut odotella edellisen erän oleentumista, vaan paahdoin tuossa päivän näöllä vielä satsin Yirgaa ja toisen Old brown javaa.

Tässäpä näitä lupaamiani tietoja:

Yirga 150g aloitus/ 125g valmiina

Ekat raksut 4:34, voimistui ja jatkui kuuteen minuuttiin. Paahdoin 11min ja lopetin kun lämpömittari näytti 220. Eli ei toista raksua tähän.

Ehkä semmoinen City tai City+.

Old brown java 120g aloitus/ 100g valmiina

Obj on sen verran möhkäle pavuksi että niitä ei mahtunut kuin tuo 120g.

Ekat raksut 7:30 vaimeat, muutenkin ne ovat aina olleet tällä pavulla laiskat, en tiedä onko vain pavun ominaisuus (varastoinnista tms johtuva)  vai popparimagiaa.

Tokat raksut alkoivat 11:50 ja jatkoin n. minuutin. Erittäin yhdenaikaisesti naksui ja öljyä alkoi kihota pintaan joten lopetus siinä 12:50 - 13:00.   

Paahtoaste siis jotain Full City ++ ja Viennan välillä.

Lämpömittari näytti lopettaessa 231.

Selailin tuossa tuota paahtovihkoa johon aina muistaessa tai uutta papua operoitaessa on tullu laitettua ylös noita aikoja ja määriä ja voisi yleistää että Premium Blend ja Brazil Perfeito Blend  n. 100g annoksina tuolla 900w koneella antavat ekat raksut 3:30 ja 4:15 välillä, kokonaispaahtoajat tokan raksun alkuun paahdettuina silmämääräiskeskimäärin 14min.

  Nuo on ne pavut joita on eniten tullut paahdettua ja niistä uskaltaa jotain yleistääkin, muuten enempi vähempi testailua ollut. Tai no, Yirga aina maksimissaan ekaan raksaukseen tokaa ja Obj:sta hiki pintaan. Nämä on olleet Silvialla ja Europiccolalla maistuvimmat reseptit,

Yirgaa juon enemmän kuitenkin pressona jolloin olen jättänyt sen vaaleammaksikin.

Kirjattu
Silvia PID + Rocky

waltu

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 53
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #32 : Joulukuu 11, 2008, 18:52:03 ip »

Lisään vielä huomiona että tällä Bifinettin koneella ekan raksun venytys on huomattavasti helpompaa, sillä koneen muoto antaa mahdollisuuden paahtaa ilman kantta verraten pitkään. Tolla toisella koneella pavut hyppii ulos jos liian kauan toplessina paahtaa.

Vielä semmoinen vinkki että mikäli kylmä ilma rajoittaa riittävän lämmön aikaansaantia, kannen kääriminen folioon auttaa jo paljon lämmön säilymiseen ja sen vaikutus "palotilassa" oleviin ryyneihin on melko suuri. Tällä voi myös edistää kadonneen kakkosraksun löytymistä jos niikseen on.

Suljettu parveke on silti hyvä verrattuna avoimeen, jos vaikka jää ikkuna auki kun aloittaa seuraavaa paahtoa, sen huomaa paahtoajassa. Kylmä tuulihan se jäähdyttää koko koneen aika rivakasti, joten siihen nuo zyroksiviritykset viitannee. Koko (pieni) parveke lämpiää popparin pöhinästä jonkin verran, ja mullahan on tosiaan varalla tuollainen piippumiehen infralämmitin jos on ihan hullun kylmä kököttää partsilla.
Kirjattu
Silvia PID + Rocky

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1950
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #33 : Joulukuu 11, 2008, 21:01:26 ip »

Pakkohan tuota paahtamista oli kokeilla. Ei muuta kuin kaverin lasitetulle partsille touhumaan.

Kahvina Hasbeanin premium espresso blend. Pipariksi meni taas kerran. Joskin tällä kertaa paahdon tasainen lopputulos yllätti.

Kokeilin kolmessa satsissa, 60 g, 80 g, ja 110 g. Paahtumistahdissa en huomannut isompaa eroa. Sekoittelin papuja kepukalla kunnes alkoivat pyörimään ja pomppimaan tasaisemmin.

Kaikissa ekat raksut tulivat jossain 2 minuutin kohdalla ja paahtamisen lopetin jossain 4:30 kohdalla. Kantta en pitänyt ollenkaan. Paahdosta tuli hieman liian tumma, pavut ovat kiiltäviä. Paahto muistuttaa Pohjois-Italialaista tyyliä.

Taitaa tämän koneen 1200 wattia olla turhan tuhtia tähän hommaan. Vai?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

waltu

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 53
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #34 : Joulukuu 11, 2008, 21:57:20 ip »







Taitaa tämän koneen 1200 wattia olla turhan tuhtia tähän hommaan. Vai?

Voihan se toki olla niinkin. Jos kerran tasaiselta näyttää ja silti on noin nopeaa. En minä äkkiseltään ainakaan muuta keksi.  ???
Kirjattu
Silvia PID + Rocky

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #35 : Joulukuu 11, 2008, 22:58:12 ip »


Kokeilin kolmessa satsissa, 60 g, 80 g, ja 110 g.

Kaikissa ekat raksut tulivat jossain 2 minuutin kohdalla ja paahtamisen lopetin jossain 4:30 kohdalla. Kantta en pitänyt ollenkaan.

Taitaa tämän koneen 1200 wattia olla turhan tuhtia tähän hommaan. Vai?

Mulla on tuo Eltan 1200W poppari toiminut juuri niin kuin waltu tuolla edellä selosti. Raksuajat ja papumäärät suurinpiirtein samat, ainoa ero on, että paahdan sisällä keittiössä ja en käytä popparin mukana tullutta kantta paahdon aikana.

Epäilen, että sinun poppari ei vain nyt sovellu paahtamiseen  :'(
Ei muutakuin uutta yksilöä etsimään kirppareilta, niitä kyllä löytyy. Vähän liioitellusti voisi lisätä, että kämppä olisi varmaan täynnä poppareita, jos kaikki vastaan tulleet sopivat yksilöt olisin ostanut :D

Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1950
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #36 : Joulukuu 12, 2008, 08:14:06 ap »

Mulla on tuo Eltan 1200W poppari toiminut juuri niin kuin waltu tuolla edellä selosti. Raksuajat ja papumäärät suurinpiirtein samat, ainoa ero on, että paahdan sisällä keittiössä ja en käytä popparin mukana tullutta kantta paahdon aikana.

Epäilen, että sinun poppari ei vain nyt sovellu paahtamiseen  :'(
Ei muutakuin uutta yksilöä etsimään kirppareilta, niitä kyllä löytyy. Vähän liioitellusti voisi lisätä, että kämppä olisi varmaan täynnä poppareita, jos kaikki vastaan tulleet sopivat yksilöt olisin ostanut :D

Mietin vain että mikähän tossa konessa sitten oikein mättää... Spekseiltäänhän toi pitäisi kuitenkin olla juuri oikeanlainen. Lämpömittaria en viitsinyt viritellä, mutta kokeilen vielä yhden erän ja mittailen lämmöt. Konetta pidin pahvilaatikossa paahdon aikana, mutta en usko että sillä on noinkin ratkaiseva merkitys paahtoaikaan. Jos kone käy turhan kuumana niin melkein voisi kokeilla porata muutamat reiät kylkiin jos vaikka siitä olisi apua.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #37 : Joulukuu 12, 2008, 10:39:35 ap »

Jos kone käy turhan kuumana niin melkein voisi kokeilla porata muutamat reiät kylkiin jos vaikka siitä olisi apua.

Tuota kannattaa ehkä kokeilla, itselläkin käynyt mielessä oman koneen kohdalla. Korvausilman ainakin oma poppari ottaa pohjalevyn reunoilta, niiden pienien rakosten kautta. Niitä jos suurentaisi varmasti ilmanotto paranisi ja koneen lämmöt tippuisi. Älä tee ainakaan aluksi liian monta reikää poppariin, ettei se vain muutu fööniksi  ;D

Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1950
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #38 : Joulukuu 12, 2008, 11:59:11 ap »

Tuota kannattaa ehkä kokeilla, itselläkin käynyt mielessä oman koneen kohdalla. Korvausilman ainakin oma poppari ottaa pohjalevyn reunoilta, niiden pienien rakosten kautta. Niitä jos suurentaisi varmasti ilmanotto paranisi ja koneen lämmöt tippuisi. Älä tee ainakaan aluksi liian monta reikää poppariin, ettei se vain muutu fööniksi  ;D

Joo taitaa mennä taas Pelle Peloton -linjalle nämä touhut  ;D. Mietin vain että karkaako puhallusvoimakin reikien kautta, sitten ei pavut jaksa enää pyöriä. En katsonut millaisilla ruuveilla tuo pohja on kiinni, jotta pääsisi tarkemmin tutkimaan rakennetta. Voisihan niitä ilmanottoreikiäkin tosiaan avartaa.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #39 : Joulukuu 12, 2008, 12:25:33 ip »

Mietin vain että karkaako puhallusvoimakin reikien kautta, sitten ei pavut jaksa enää pyöriä.

Epäilisin, että puhallusvoima kasvaa, koska ilman otto paranee. Sitä kautta myös papujen sekoitus saattaisi jopa parantua ja papujen latausmäärä poppariin voisi kasvattaa.
Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

waltu

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 53
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #40 : Joulukuu 13, 2008, 12:36:21 ip »

Ei vaikuta mulla ainakaan puhallusvoimaan. Kylmempänä käy jos pitää konetta vaikka polvien välissä.Voihan siihen laittaa vaikka jalat niin on irti maasta eikä tarvi porata ihan täyteensä reikiä. Ainoa vika että se imee niitä kuoriroskia aika äkkiä siihen pohjaan kiinni.
Kirjattu
Silvia PID + Rocky

waltu

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 53
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #41 : Joulukuu 13, 2008, 16:22:07 ip »

Laitetaan raborttia kun löytyi kirpparilta vitosella taas yksi. Tällä kertaa 1200w Bifinett uutena laatikossaan.

Kokeilin heti kun vielä oli valoisaa.

Celebes Toraja Kalosi 147g/119g

Eka raksu 5:02

Toka raksu 9:50 , jatkoin 11 minuuttiin jotta ryynit saivat hien pintaan (to regular pops)

Aavistuksen oli kuitenkin epätasaisuutta paahdossa, lähinnä värissä. Tokat raksut tulivat kuitenkin aika uusivuosihenkisesti.

Jotenkin kone tuntui ärhäkämmältä kuin tuo 1100w, liekö siksi että tiesin sen olevan hitusen tehokkaampi.

Pavusta vielä huomiona: En muistanut sen olevan noin siisti; ei juurikaan sotkua irronnut. Muutama hassu kuorenrääpäle.
Kirjattu
Silvia PID + Rocky

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1950
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #42 : Joulukuu 13, 2008, 23:44:54 ip »

Laitetaan raborttia kun löytyi kirpparilta vitosella taas yksi. Tällä kertaa 1200w Bifinett uutena laatikossaan.
Pavusta vielä huomiona: En muistanut sen olevan noin siisti; ei juurikaan sotkua irronnut. Muutama hassu kuorenrääpäle.

Místä sä oikein noita koneita löydät  :o ;D. Noh, täytyy tehdä uusi halpahallikierros jos vaikka käteen sattuisi jotain.

Yleensähän pestyistä pavuista irtoaa tuota silppua vähemmän kuin aurinkokuivatuista.

EDIT: Tarjoustalo/Honkkari -kierros tuli tehtyä ja mitään ei jäänyt käteen paitsi ei oo:ta  ;D
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 14, 2008, 19:33:07 ip kirjoittanut migu2 »
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1950
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #43 : Joulukuu 17, 2008, 20:50:16 ip »

Tulipa hieman tutkittua tuota popparikonetta ja sehän puskee tyhjänä hurjat 295 astetta lämpöä, joten ei ihme että paahtoprosessi sujuu vähän turhankin liukkaasti.
Mietin vain tuota reikien poraamista. Mahtaako kuuma ilma tulla rei'istä ulos ja alkaa sulattamaan mahd. laitteen johtoja sekä ulkokuorta... Kone on ruuvattu kiinni ärsyttävillä kolmioruuveilla (olisin tutkinut sisäpuolta tarkemmin), johon ei nyt tähän hätään löytynyt lääkettä työkalupakista.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1950
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #44 : Joulukuu 18, 2008, 21:02:24 ip »

Poraiilusta ei tuntunut olevan mitään apua. Porasin pohjaan muutaman reiän, sekä kylkiin 6 kpl 4 mm reikiä. Paahto eteni edelleen todella nopeasti ja 4:30 kohdalla pavut hikisinä pois. Nyt oli havaittavissa epätasaisuutta. Papuna 130 grammaa Costa Rica Terrazzua.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600