Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Popkornikoneella paahtaminen  (Luettu 67790 kertaa)

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vast:Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #15 : Toukokuu 07, 2007, 21:41:18 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Löysitkö muuten nuo koneet jostain paikallisesta liikkeestä vai laitoitko nettitilausta (sieltä ainakin tuntuisi löytyvän)?


Nämä löytyivät Minimanista ja alkuperäistä myyntihintaa en paketista löytänyt, mutta luulisin sen olleen 10 euroa. Samassa kasassa oli muutakin rojua puoleen hintaan.
Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #16 : Toukokuu 07, 2007, 22:04:35 ip »

Eli aiempi veikkaukseni siitä että näitä voisi jostain "halpahallista" löytyä osui aika oikeaan. Pitääkin pitää silmät jatkossa auki noiden varalta jos sattuu visiteeraamaan. Kyllähän tuommoisen voisi hätävarapaahtimeksi ottaa.

Tai ainakin sillä olisi näppärä paahtaa pieni erä robustaa jos haluaisi sitä johonkin sekoitukseen lisätä. Paahtelisi sitten muut isommat erät iroastilla.
Kirjattu

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vast:Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #17 : Toukokuu 10, 2007, 22:46:13 ip »

Illalla paahdoin popkornikoneella huomiseksi töihin pienen erän papuja Aeropressillä nautittavaksi. Nyt paahdot onnistuvat mielestäni hyvin ja paahtoasteen säätö/naksujen seuranta on helppoa. Näitten papujen paahdon lopetin toisten naksujen alkuun, paahtoaika noin 11 min.


Edit: Vaihdoin kuvan paremmin todellista värisävyä vastaavaksi..
Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

migu2

  • Ristretto
  • Paikalla Paikalla
  • Viestejä: 1981
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #18 : Joulukuu 08, 2008, 12:27:14 ip »

Melkeinpä voisi kokeilla uudestaan popparikoneella paahtoa.
Ensimmäinen ja toistaiseksi viimeinen kokeilu meni Yirgacheffellä aivan totaalisen pipariksi. Papuja taisin laittaa liikaa ja paahtoprosessi eteni pohjalla todella nopeasti. Muistaakseni ekat raksuivat jo ja päällä oli vielä vihreitä papuja  :o.
Jonkinlaisella muuntimella tuota paahtotehoa pitäisi vissiin pystyä säätämään? Minkäslainen muunnin kyseessä on?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

waltu

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 53
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #19 : Joulukuu 09, 2008, 19:01:21 ip »

Kokeileppa sellaista metodia, että sekoitat satsia n. 50cm pitkällä puustagalla kunnes papumassa kevenee niin että popparin puhallusteho alkaa sekoittaa niitä. Kepukan mitta ja materiaalivalinta kirkastuu kyllä jos koetat jollain lyhyemmällä ja paremmin lämpöä johtavalla astalolla.

Noin abt ekan raksun aikoihin massa alkaa olla itsekseen liikkuvaa, 100-150g papusatsilla aikaa tähän menee n. 4-8 min. Mitä vähemmän bönöjä, sitä hitaampi paahto. Mittarilla seuraten paahtoprofiiliakin voi rakentaa nousujohteiseksi. Kone käy kylmempänä kun se on irti maasta--> Aloitus kone polvien välissä ja sekoitus erikoissekoituskepillä--> Kone parvekkeen lattialle ja sopivassa hetkessä hattu päälle. Mikäli on erittäin kylmä, koneen voi nostaa myös parvekelämmittimen (1000w infra)  yläpuolelle jolloin saa taas kuumempaa ilmaa kehiin. Tällä voi myös luonnollisesti vaikuttaa profiiliin. Yksinkertaista, eikö?  ;D

Tommoinen tokan raksun alkuun paahdettu ottaa aikaa joku 12-13 min.

  Nyt on toinen tuollainen 900W poppari käytössä ja kahvia on tummunut varmaan n. 15-20kg. Tuollainen digitaalinen paistomittari tai yleismittari joka näyttää lämpötilan on erittäin kätevä. Itselläni on myös popparin hattu vuorattu alumiinilla lämmön pitelemiseksi ja estämään koko hatun sulaminen. Erikoissekoituskeppi on muistaakseni mahonkia tai tiikkiä, muutkin varmaan käyvät.

Paahtokoneistoon on kulunut rahaa ekaan koneeseen 3e (kirppis) ja tokaan 15e (halpahalli). Tämä luonnollisesti osakeyhtiöitetään kahden käyttäjän välille jolloin pekkaa päälle kohtuulliset 9,00e.

Kuulostaa tosi niilopieliseltä mutta paahtotulokset ovat yllättävän tasaisia, papumassa tasaa lämpötilaeroja. Rasahtelu tulee selkeinä jaksoina.

PS. Parisuhteessa elävän on syytä katsoa imuri valmiiksi jos parvekkeella paahtaa. Roskia tulee aika paljon. Paitsi kofeiinittomasta.
Kirjattu
Silvia PID + Rocky

migu2

  • Ristretto
  • Paikalla Paikalla
  • Viestejä: 1981
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #20 : Joulukuu 09, 2008, 21:01:36 ip »

Kokemuksesi kuulostavat hyvältä ja saavat jopa innostumaan kokeilemaan paahtoa uudelleen  ;D
Jeps, en ekalla kerralla paneutunut "tekniikkaan" riittävästi. Omassa rakkineessani taitaa ollla tehoa 1400 wattia ja ekat raksut alkoivat siellä pohjalla melkein samantien. Paahdosta tuli todella epätasainen. Ekaksi raksahtaneet olivat jo melkein mustia, kun osa olivat vasta vähän ruskettuneita. Mutta ei siitä sen enempää, laitetaan kokemuksia tänne kun olen kokeillut vähän paremmin tuota touhua.

Mitä netissä olen kokemuksia lukenut, niin kaikilla paahdot ovat jääneet siihen 7-8 minuuttiin, joka on kyllä liian nopea. Monet myös käräyttävät papunsa melkein mustaksi ja kehuvat kuinka helppoa paahtaminen on  ::)

Mistä halpahallista popparikoneesi löysit? Viime aikoina ei ole noita sattunut silmään Tarjoustaloissa ym.

Oletko keksinyt savujen poistoon jotain patenttia, vai paahdatko vain liesituulettimen päällä vai jopa parvekkeella  ;D?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

waltu

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 53
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #21 : Joulukuu 09, 2008, 21:41:56 ip »

Ihan parvekkeella paahdan. Savunpoistometodi on parvekelasi auki.

Alkuun sitä tuli otettua "varmuuden vuoksi" joka pavusta hiki pintaan, mutta tuo 900w masiina antaa kyllä mahdollisuuden pelata paahtoajalla suht paljonkin - ainakin tässä popparikontekstissa. Papujen määrän suhde profiilin muodostumiseen lienee ihan kokeilemalla selvitettävä konekohtainen juttu.

Nyt en muista mikä halpahalli se oli; kaveri (toinen osakas) osti Laukaasta jostain pikkukaupasta. (Vaati alennusta kun kansi oli rikki ja puolen vuoden takuun  ;D)

Kaikki nuo on tullut juotua, vaikka toistettavuus on tottakaikkisesti haastavampaa kuin ohjelmoitavilla koneilla.
Kirjattu
Silvia PID + Rocky

migu2

  • Ristretto
  • Paikalla Paikalla
  • Viestejä: 1981
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #22 : Joulukuu 10, 2008, 12:15:14 ip »

Kaikki nuo on tullut juotua, vaikka toistettavuus on tottakaikkisesti haastavampaa kuin ohjelmoitavilla koneilla.

Tämä on varmasti tasan totta. Ei uunissakaan tahdo samanlaista aina tulla. Toki tarkat muistiinpanot ja ajastukset auttavat.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

waltu

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 53
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #23 : Joulukuu 10, 2008, 17:38:23 ip »

Nyt löytyi kirppikseltä varsin loistava poppari. Bifinett merkiltään ja 1100w tehoa. Hintaa oli 7e ja vehje uusi, paahtimiin suunnattu valuuttamäärä pysyy siis edelleen varsin kohtuullisena, etenkin kun kustannukset jaetaan osakkaiden kesken. (nyt 3 kpl)

Suunnilleen tällainen:

http://picnicb.ciao.com/de/72118907.jpg

Tähän pystyi lataamaan jopa 150g papuja kerrallaan ja puhallustehoa oli niin ettei erikoissekoituskeppiä tarvittu kuin minuutti-pari alkuun.

Huomiona vielä, että edellisessä mallissa ilmansekoitin oli pohjalla ja tässä sivuilla; molemmat toimivat kyllä mutta tämä sivuilta puhaltava huomattavasti paremmin.

Paahdoin tuossa kokeeksi 3 satsia premium blendiä, yhden yirgaa ja yhden old brown javaa. Saapa nähdä. Premiumit olivat ekat ja lisäsin papusatsia aina kerta kerralta. Lopulta kolmen paahdon satsi painoi 383g eli aika hyviä volyymeja. 


Kirjattu
Silvia PID + Rocky

waltu

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 53
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #24 : Joulukuu 10, 2008, 18:54:25 ip »

900w kone on siis tällainen: http://www.nedis.fi/images/products_100/HA-POPCORN-10.JPG

Säläshop myy ja näköjään saa myös digiboxin kylkiäisenä. Tämä siis pohjasekoitteinen malli.
Kirjattu
Silvia PID + Rocky

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 889
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #25 : Joulukuu 10, 2008, 19:30:26 ip »

Nyt löytyi kirppikseltä varsin loistava poppari. Bifinett merkiltään ja 1100w tehoa. Hintaa oli 7e ja vehje uusi, paahtimiin suunnattu valuuttamäärä pysyy siis edelleen varsin kohtuullisena, etenkin kun kustannukset jaetaan osakkaiden kesken. (nyt 3 kpl)

Suunnilleen tällainen:

http://picnicb.ciao.com/de/72118907.jpg

Tähän pystyi lataamaan jopa 150g papuja kerrallaan ja puhallustehoa oli niin ettei erikoissekoituskeppiä tarvittu kuin minuutti-pari alkuun.

Huomiona vielä, että edellisessä mallissa ilmansekoitin oli pohjalla ja tässä sivuilla; molemmat toimivat kyllä mutta tämä sivuilta puhaltava huomattavasti paremmin.

Paahdoin tuossa kokeeksi 3 satsia premium blendiä, yhden yirgaa ja yhden old brown javaa. Saapa nähdä. Premiumit olivat ekat ja lisäsin papusatsia aina kerta kerralta. Lopulta kolmen paahdon satsi painoi 383g eli aika hyviä volyymeja. 

Bifinett in Lidlin oma "pirkka"-brandi kodinkoneille. Kun Lidliin tulee seuraavan kerran erä popparikoneita, niin eikun hakemaan...
Kerro ihmeessä kokemuksistasi tuosta laitteesta. Sitä mukaa, kun niitä paahtokertoja kertyy lisää. Kokeilemasi paahtoajat, ajat ensimmäiseen raksuun, jne, olisivat tottakai arvokasta tietoa.
Kirjattu

migu2

  • Ristretto
  • Paikalla Paikalla
  • Viestejä: 1981
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #26 : Joulukuu 10, 2008, 20:42:46 ip »

Huomiona vielä, että edellisessä mallissa ilmansekoitin oli pohjalla ja tässä sivuilla; molemmat toimivat kyllä mutta tämä sivuilta puhaltava huomattavasti paremmin.

Hmmm... omassa koneessani on siis pohjalla nuo reijät, mutta sivuilla  ;D. Onko tossa Bifinetissä siis niitä ilmareikiä pitkin kylkiä?

Tässä videossa näkyy samanlainen kuin minulla on http://www.youtube.com/watch?v=_J3b8t24WCc

Täytyy keksiä toimivat patentit, sillä tuli tilattua laivalastillinen raakapapuja. Pakko ostaa kun halvalla sai  ;D :P.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

waltu

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 53
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #27 : Joulukuu 10, 2008, 22:56:44 ip »

Samalla tavalla siinä on kuin tuossa videon vehkeessä. Ei siinä mitään ihmeellistä ole jos ulkona/parvekkeella voi paahtaa. Sisällä en ehkä lähtis, ainakaan jos mahdollisuus hellasäröön on olemassa.

Tuo Lidl olikin hyvä tieto, täytyy hamstrata noita pari jos löytyy sopivasti :)

Kun nuo testipaahdot on oleentuneet ja maisteltu niin kellotan tarkempia tietoja. Täytyy kuulla myös testiryhmän toista, lahj(om)atonta osapuolta. Ekat raksut oli kuitenkin noin abt 4 minuutin kohdilla.
Kirjattu
Silvia PID + Rocky

migu2

  • Ristretto
  • Paikalla Paikalla
  • Viestejä: 1981
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #28 : Joulukuu 11, 2008, 08:51:53 ap »

Samalla tavalla siinä on kuin tuossa videon vehkeessä. Ei siinä mitään ihmeellistä ole jos ulkona/parvekkeella voi paahtaa. Sisällä en ehkä lähtis, ainakaan jos mahdollisuus hellasäröön on olemassa.

Meillä on kohtalaisen tehokas liesituuletin, joten sen alla voisi paahtoa melkein kokeilla. Viimeeksi en liesituulettimen alla paahtanut, kun en tiennyt mitä tuleman pitää. Jos vaikka olisi pavut lyöneet liekkeihin tms.... Ulkona voisi periaatteessa paahtaa, mutta pakkaskelillä ei liene kovin järkevää. Tai edes kylmällä syys/kevät-kelillä.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

waltu

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 53
Vs: Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #29 : Joulukuu 11, 2008, 12:22:04 ip »

Mun mielestä ulkona (eli partsilla) on juuri syksyllä/talvella paras paahtaa. Paahtoaikoja on helpompi venyttää, varsinkin ekaa raksua. Ei se ero silti mikään ihan hillitön ole mittarillakaan mitaten. No, mitä se lämpötilaero nyt on, pariakymmentä astetta aluksi. Ei siinä mitään ongelmaa ole ainakaan tullut vastaan. Pikemminkin niin, että kuumilla keleillä jäähdytys ja muutenkin koneen kuumana käynti on isompi probleema.

Papujen jäähdyttäminen taas on talvisin (varsinkin näin satamakaupungissa) verraten helppoa kun hyistä puhuria puskee heti kun avaa parvekelasin. Muutaman kerran kaataa pavut sihdistä toiseen niin ne on melkeen kylmiä. Jos urakalla paahtaa niin koneen jäähdyttelykin on helppoa; roikottelee sitä piuhasta ulkona ja heiluttele vaikka vähän. Taas saa kavereita.
Kirjattu
Silvia PID + Rocky