Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Popkornikoneella paahtaminen  (Luettu 67789 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Popkornikoneella paahtaminen
« : Huhtikuu 25, 2007, 10:06:03 ap »

Coffeegeek:iin oli ilmestynyt varsin näyttävä ohje (tietyntyyppisellä) popkornikoneella paahtamiseen.

Kirjoittaja on omien sanojensa mukaan paahtanut kyseisellä menetelmällä viimeisen 10 vuoden aikana yli 1000 erää, eli noin 80 kiloa.  :shock:

Hintaa tällaiselle paahtimelle tulee noin 20 dollaria. Tosin suomessa taitavat olla nämä sen verran harvinaisia laitteita että voi tuo kustannus olla hieman isompi.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2790
Vast:Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #1 : Huhtikuu 25, 2007, 10:41:11 ap »

Sivulta:
"Most popcorn poppers on the market today roast about 75-85 grams of green coffee per batch"

Eli kun lasketaan 20% hävikki paahdossa, saadaan se 65g kahvia. Minun normiannos eli reilu tupla on semmoiset 18g. Kun lasketaan muutama gramma myllyn "resetointiin" per jauhatus sekä yksi dial-in shotti kun pavut vaihtuvat, niin tuolla menetelmällä syntyy siis  keskimäärin ehkä kaksi kuppia kahvia. :(  I-Roast kärsii samasta ongelmasta, vaikka eräkoko onkin suurempi.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #2 : Huhtikuu 25, 2007, 12:07:54 ip »

Lainaus käyttäjältä: akallio
I-Roast kärsii samasta ongelmasta, vaikka eräkoko onkin suurempi.


Itse paahtelen I-roastilla viikonloppusin yleensä sen 2 erää (paahdettua kahvia tulee silloin noin 250g), joskus jopa kolme. Viikolla tulee sitten 1-2 erää tehtyä lisää, riippuen kulutuksesta. Mutta kai nyt 250 grammasta kohtuullisesti kahvia saa?

Tuommoiseen kahden erän paahtamiseen menee nykyisin aikaa yhteensä ehkä noin 40-50 minuuttia puhdistuksineen (erien välissä tosin parin-kolmen tunnin tauko).

Kyllähän tuohon jonkin verran aikaa menee, mutta ei mielestäni vielä mahdottomasti, varsinkin kun toimitus on ihan hauskaa (harrastusta) ja siihen on tullut hyvä rutiini. Paahdon laatukäyräkin on ollut kokoajan pääsääntöisesti ylöspäin (huomattavasti ylöspäin siinä vaiheessa kun pääsi siitä oletusvastuksesta eroon) - mikä on osaltaan innostanut harrastuksen ylläpitoa. Nyt on jotain 16kg kulkenut kahvia paahtimen läpi.

Välillä olisi tietysti mukava saada paahdettua vähän suurempia eriä kerralla, mutta pääsääntöisesti olen tuohon nykyiseen kokoon tyytyväinen. Tosin seuraava paahdin tulee olemaan varmasti suurempikapasiteettinen. Kieltämättä tuon popkornikoneen kanssa voisi kyllä tulla jo hiki nykyisellä kahvinkulutustahdilla.
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 643
Vast:Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #3 : Huhtikuu 25, 2007, 20:41:06 ip »

MInkähänlaisiin kokonaispaahtoaikoihiin tuollaisella pääsee. Metodi on tuttu muista lähteistä kyllä, mutta itse en ole kokeillut.

Mietin vain, että pääseekö tuollaisella vehkeellä tarpeeksi hitaisiin paahtoaikoihin vaaleampia paahtoja ajatellen?

Tietääkö kukaan saako tuollaisia poppareita mistään Suomessa :?:

Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #4 : Huhtikuu 25, 2007, 21:35:42 ip »

Jutun mukaan 5-7 minuuttia vaaleaan ja 7-8 tummaan. Sitten olen nähnyt näitä käytettävän muuntajan kanssa, jolla on paahtoaikoja saatu säädettyä mielin määrin (eli muuntajalla saadaan paahtimen lämmitysteho pienemmäksi).

Eli ensimmäinen raksu alkaa siinä 4 minuutin kohdalla.

Kannattaa huomata se että paahtomäärä on pieni ja ilmalla paahtaminen kuivattaa papuja paljon tehokkaammin kuin rummulla (johtumalla) paahtaminen. Eli vaikka ensimmäinen raksu alkaa noin aikaisin niin se ei ole välttämättä huono asia koska pavut ovat siihen jo tarpeeksi kuivia. Tuota raksun alkamista voi kyllä venyttää (esim. sillä muuntajalla) mutta sitten voi käydä niin että eka raksu ikäänkuin "katoaa". Eka raksu siis käydään edelleen kemiallisesti läpi, mutta ei kuulu naksumista kun pavut ovat "liian" kuivia.

Itse huomasin tämän I-roastin kanssa kun yritin venyttää eka raksun alkamista - tapahtui huomattavaa vaimenemista (joillakin pavuilla ei raksumista enää tahtonut erottaa ja paahdon etenemisen seuraamisesta tuli työlästä). Nyt olenkin itse pyrkinyt paahtamaan niin että mahdollisimman nopeasti ekaan raksuun, mutta siten että paahto etenee kokoajan mahdollisimman tasaisesti. Tämän jälkeen sitten yritetään hillitä menoa niin että papuja saa paahtaa vielä vähintään sen nelisen minuuttia jos haluaa jättää vaaleaksi. Tuo ei siis onnistunut I-roastin oletusvastuksella oikein mitenkään, nyt on paremmin kontrollissa - vaaleissa paahdoissa on makua ja paahdetun pavun halkaistessa sieltä ei enää löydy semmoista tummaa "juovaa" sisältä, mikä on ilmeisesti merkki liian nopeasta (ja huonosta) kuivatusvaiheesta.

Pitäisi varmaan kiertää marketteja läpi ja katsella josko jostain löytyisi. Semmoiset "halpahallit" voisi olla hyvä lähtökohta, niissä kun tuppaa olemaan jos jonkinlaista härveliä joihin ei muualla törmää.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2790
Vast:Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #5 : Huhtikuu 25, 2007, 21:52:25 ip »

Lainaus käyttäjältä: Tuomas

Tietääkö kukaan saako tuollaisia poppareita mistään Suomessa :?:


Minä olen nähnyt CityMarketissa, oli varmaan joku satunnainen erä.

OBH Nordicalla on sitten tuo "Big Popper", jota löytyy vaikka mistä. Siinä siis kansi on samalla kulho ja kone pikkaisen erinäköinen, mutta luulisin että on toiminnaltaan samanlainen kuin nuo paahtamisjutuissa esiintyvät.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2790
Vast:Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #6 : Huhtikuu 25, 2007, 21:56:49 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee

Itse paahtelen I-roastilla viikonloppusin yleensä sen 2 erää (paahdettua kahvia tulee silloin noin 250g), joskus jopa kolme. Viikolla tulee sitten 1-2 erää tehtyä lisää, riippuen kulutuksesta. Mutta kai nyt 250 grammasta kohtuullisesti kahvia saa?
Tuommoiseen kahden erän paahtamiseen menee nykyisin aikaa yhteensä ehkä noin 40-50 minuuttia puhdistuksineen (erien välissä tosin parin-kolmen tunnin tauko).


Tuo 250g on varsin passeli erä. Itsellä tuo tarkoittaa kolmea paahtoa, en ole saanut yli 100g:n paahtoja tasaiseksi. Tämä on tietysti makuasia, mutta minä en ole oikein jaksanut kuunnella I-Roastin ulinaa noin kauaa säännöllisesti... eikä sitä toinenkaan puolisko ole suuremmin arvostanut. :)
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #7 : Huhtikuu 25, 2007, 22:31:32 ip »

Juu, kyllähän se ulisee.  :-)  

Isommalla vastuksella puhallin puhaltaa tehokkaammin kuin ennen ja tämä saa pavut liikkeelle paljon paremmin. Tällöin pienikokoisia (Yirg) tai siistejä (Kalosi) papuja voi huoletta laittaa sen täydet 150g. Liike on paahdon aikana todella hyvä ja viilennyksessä ne suorastaan lentävät.

Isokokoisempia tai raskaampia papuja (SHB) pystyy laittamaan sen 130g-140g jos eivät ole kovin roskaisia.

Mutta todella roskaisissa, kuten Longberry Harrar (löytyy kuorta, narua, kiveä, kuorta ja lisää kuorta...), pitääkin sitten pysyä 110-120g tienoilla.

Roskaisilla pavuilla tarkoitan siis semmoisia papuja joista se kuori irtoaa pienenä muruna (tai sitä murua on jo valmiiksi paljon). Esim. vaikka Yirgistä tuntuu irtoavan kuorta määrällisesti enemmän kuin Harrarista, niin se pysyy semmoisina isoina palasina ja irtoaa vasta myöhemmässä vaiheessa paahtoa. Harrarista taas lähtee heti alusta alkaen semmoista pientä murua joka tukkii sen kuorenkerääjän kannen ritilän jonka jälkeen papujen liike muuttuu pulputukseksi vaikka puhallin puhaltaakin kovasti.

Tuossa popkornikoneessa kuori on siinä mielessä ongelmattomampi että se ei jää estämään ilmavirtaa (mutta saattaa sitten sotkea keittiön).
Kirjattu

CD

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 72
Vast:Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #8 : Huhtikuu 25, 2007, 23:48:05 ip »

Mulla on tommonen vanha popcorni masiina, saanut sen joskus ruotsista tuliaisiksi. Pitääkin huvikseen testata :)

Jos tukholmaan on asiaa niin teknikmagasinet kaupasta saa tuommosia popparikoneita:

http://www.teknikmagasinet.se/nydb/db.pl?template_file=link_product.html&link=Produktsok&artnr=340406

"sport extra" nimi tulee varmaan siitä ettei noissa voi käyttää rasvaa -> suolakaan ei tartu. Popcornit maistuu aikalailla stryroksille :D

Verkkokauppa.comissa on tämmönen myytävänä:

http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=6452

Tosin aika suolanen hinta..

Säläshoppi:

http://www.salashop.fi/default.asp?l=&k=ss&o=tuotelista&r1=187&r2=302&r3=312&gclid=CPb0xI_f3osCFQ3nlAodaH4jWA

Tuolta löytyis oikea komistus:

http://www.satuaarre.com/popcorn.cgi
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 643
Vast:Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #9 : Huhtikuu 26, 2007, 08:30:34 ap »

Lainaus käyttäjältä: CD
http://www.teknikmagasinet.se/nydb/db.pl?template_file=link_product.html&link=Produktsok&artnr=340406

http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=6452


Noista kuvista jää tärkein näkemättä, eli soveltuuko pohja paahtamiseen...
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #10 : Toukokuu 07, 2007, 11:12:20 ap »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Coffeegeek:iin oli ilmestynyt varsin näyttävä ohje (tietyntyyppisellä) popkornikoneella paahtamiseen.

Hintaa tällaiselle paahtimelle tulee noin 20 dollaria. Tosin suomessa taitavat olla nämä sen verran harvinaisia laitteita että voi tuo kustannus olla hieman isompi.


Nyt on sitten otettu ensimmäiset maistiaiset popkornikoneella paahdetusta kahvista. Täytyy sanoa, että hyvää kahvi Aeropressillä tehtynä oli  :D
Maultaan kahvista tuli todella pehmeää, ja kun työkaverille tarjosin maistiaiset niin ei ollut uskoa kahvin tehdyn 5 euron popkornikoneella. Kovin tummiin paahtoihin en koneella vielä päässyt, tai sanotaan ettei ollut uskallusta vielä polttaa papuja/konetta. Mutta kuitenkin, pavuilla sai Fc-vaiheen helposti venytettyä 8 min kohdalle ja lopetus 13 minuuttiin. Paahdosta tuli tasalaatuista ja paahtoasteeks noin City+.
Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 889
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #11 : Toukokuu 07, 2007, 11:46:33 ap »

Lainaus käyttäjältä: isojp
Maultaan kahvista tuli todella pehmeää, ja kun työkaverille tarjosin maistiaiset niin ei ollut uskoa kahvin tehdyn 5 euron popkornikoneella.
Kerrotko vielä millaista konetta käytit?  Niitäkin on niin monennäköisiä.  Vaikka tällainen käyttö tuskin ennustaa laitteelle pitkää käyttöikää, niin eipähän ole investointikaan suuri. Hauskaa olisi kokeilla.

cartman
Kirjattu

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #12 : Toukokuu 07, 2007, 12:26:37 ip »

Lainaus käyttäjältä: cartman
Kerrotko vielä millaista konetta käytit?  Niitäkin on niin monennäköisiä.  Vaikka tällainen käyttö tuskin ennustaa laitteelle pitkää käyttöikää, niin eipähän ole investointikaan suuri. Hauskaa olisi kokeilla.
cartman


Popkornikone oli Elta PC100 ja tämän näköinen. Tuli ostettua kerralla kaksi kappaletta, toinen jääköön varalle jos tuo ensimmäinen sattuu sulamaan käsiin :oops:



Eli tärkein ominaisuus käsittääkseni popkornikoneessa on se, että kuuman ilman puhallus tapahtuu paahtokupin sivuilta eikä pohjalta. Näin pavut saadaan pyörivään liikkeeseen ja puhallusteho riittää suurempaankin lataukseen papuja. Nyt täytyy vain kehitellä siihen kuorijätteen poistoon sopiva hormi. Onnistuu paahtaminen muutenkin, vaikka ohjaamalla kuorijätteen astianpesualtaaseen. Savuhaitta 50 g annoksella oli olematon ja tuli kuitenkin paahdettua 5 satsia sunnuntaina.
Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #13 : Toukokuu 07, 2007, 21:21:16 ip »

Lainaus käyttäjältä: isojp
Tuli ostettua kerralla kaksi kappaletta, toinen jääköön varalle jos tuo ensimmäinen sattuu sulamaan käsiin :oops:
 


Popkornikoneen sulamisen ensimerkit on jo näkyvissä, mutta onneksi ei mitään vakavaa. Tuo kansikoppa ei tule kestämään enää kauan noin pitkiä paahtoaikoja (13 min). Pitäisi varmaan rakentaa pellistä tuollainen hormi.

http://coffeesnobs.com.au/YaBB.pl?num=1174699442/15

Runko-osassa kuumuudesta johtuneita muutoksia ei vielä ole, eikä se näytä käyvän kauhean kuumana pitkilläkään paahtoajoilla.
Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Popkornikoneella paahtaminen
« Vastaus #14 : Toukokuu 07, 2007, 21:27:59 ip »

Löysitkö muuten nuo koneet jostain paikallisesta liikkeestä vai laitoitko nettitilausta (sieltä ainakin tuntuisi löytyvän)?
Kirjattu