Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Kotimainen vs. ulkomainen  (Luettu 11550 kertaa)

kahvimies

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 124
  • The Champ
    • Coffee Crusade
Kotimainen vs. ulkomainen
« : Heinäkuu 19, 2010, 01:10:35 ap »

Asia, joka itseäni suuresti hämmästyttää ja kummastuttaa on kotibaristojen ristiriitaiset kahvivalinnat. Varmasti lähes kaikki tämän foorumin käyttäjät ovat yksimielisiä siitä, että Suomen erikoiskahvikulttuuria tulee kehittää ja että hyviä espressoja olis mukava juoda muuallakin kuin kourallisessa suurimpien kaupunkien kahvipaikkoja.

Siltä vaikuttaa siltä, että suurin osa kotibaristoista käyttää lähes yksinomaan ulkomaalaista kahvia, erityisesti Has Beanilta tilattua. K.o. paahtimo kuulemma myykin Suomeen enemmän kahvia kuin Kaffa. Miksi?

Itsekin tilaan melko usein Square Milelta kahvia, mutta mieluummin joisin hyvää Suomessa paahdettua kahvia. Mielestäni on hieman kaksimielistä sanoa edistävänsä suomalaista kahvikulttuuria mutta tilata papuja yksinomaan ulkomailta ja edistää esim. Britannian kahvinjuonnin kehitystä.

Joku voi sanoa, että syynä on laatu ja hinta. Suomalainen (tai Suomessa paahdettu) kahvi on muka kalliimpaa ja huonompilaatuisempaa. Voisin väittää tuntevani kohtuullisesti niin suomalaisten paahtimoiden kuin tunnettujen ulkomaisten paahtimoiden kahvit ja niiden tyypilliset piirteet eivätkä suomalaiset, erityisesti Kaffa ja Turun Kahvipaahtimo, häviä näille. Kaffan kahveilla (jotka tunnen parhaiten) ei olisi mitään hävettävää Tukholman kahviskenessä.

Mielestäni olisi vähintäänkin kohtuullista antaa kotimaisille pienpaahtimoille mahdollisuus ja tukea uusia yrittäjiä. Voitaisiin se Nordic Barista Cup joskus Suomeenkin sitten saada.
Kirjattu

akubi

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 104
    • Maja
Vs: Kotimainen vs. ulkomainen
« Vastaus #1 : Heinäkuu 19, 2010, 08:30:37 ap »

sama homma.
 itse aina hakenut kahvini. paahdetut ja vihreät. lyhyemmillä ja pidemmillä reissuilla aina paikkakunnan paahtimot listalla. kertaakaan ulkomailta tilannut. joskin makumaailman avartamiseksi harkinnut ollaan.

suomen kahviloissa sensijaan soisi saavan enemmän pienpaahtimoiden tuoretta kahvia. liikaa italialaista muka hienoa tahi bulkki kuraa. jäänyt kahviloissa kahvittelu lähes tyystin...
Kirjattu

Hanni

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 41
Vs: Kotimainen vs. ulkomainen
« Vastaus #2 : Heinäkuu 19, 2010, 09:32:36 ap »

Enpä voisi enempää aloittajaa kompata!
Muutenkin ostan (minkä vain tuotteet) mieluiten ftf.
Kirjattu

Hoffmann

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 11
Vs: Kotimainen vs. ulkomainen
« Vastaus #3 : Heinäkuu 19, 2010, 09:42:05 ap »

Siltä vaikuttaa siltä, että suurin osa kotibaristoista käyttää lähes yksinomaan ulkomaalaista kahvia, erityisesti Has Beanilta tilattua. K.o. paahtimo kuulemma myykin Suomeen enemmän kahvia kuin Kaffa. Miksi?
Hasbeanin kahvivalikoima on aika paljon suurempi kuin Kaffan tai muiden suomalaisten paahtimoiden. Hinta on myös eri luokkaa, jos joutuu tilaamaan kahvinsa suomestakin (esim Cafetorian ja Mokkamestareiden postikulutkin ovat Hasbeania suuremmat, pienen määrän tilatessa). Kaffaa saa tosin pääkaupunkiseudulta tuoreena vähän joka puolelta, ja kun Kaffan kahveista omat suosikkinikin löytyvät, en näekkään syytä tilata ulkomailta muita kahveja, paitsi tiettyjä "harvinaisuuksia" joita Suomesta ei yksinkertaisesti löydy.
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Kotimainen vs. ulkomainen
« Vastaus #4 : Heinäkuu 19, 2010, 09:44:00 ap »

Asia, joka itseäni suuresti hämmästyttää ja kummastuttaa on kotibaristojen ristiriitaiset kahvivalinnat. Varmasti lähes kaikki tämän foorumin käyttäjät ovat yksimielisiä siitä, että Suomen erikoiskahvikulttuuria tulee kehittää ja että hyviä espressoja olis mukava juoda muuallakin kuin kourallisessa suurimpien kaupunkien kahvipaikkoja.

Totta puhut.
Heitän tähän vielä oman kommenttini koskien juuri tuota ristiriitaista kahvivalintaa.
Jokaisella kahvinjuojalla on kaiketi oma makunsa. Lisäksi tulee varmaankin "tottumus". Se on parasta, mitä on tottunut juomaan?

Itselläni tämä on mennyt sillä tavalla, että "oikeisiin kahveihin" päästyäni kipaisin kahvit Hakaniemen hallista. Useimmiten pavut saatoivat olla jo vähän lasipurkissa väljähtäneitä, opastus ei ehkä ollut aivan suoraviivaista ja hinta oli varsin korkea.
Sittemmin tilailin pavut Hasbeanilta. Paahdot vaihtelivat ajoittain paljonkin ja lähetyksiä katosi postiin. Välillä sain sopivaa kahvia ja välillä en ollenkaan, toisinaan sitten kohtuullista...

Tästä juohduin sitten paahtamaan itse kahvini. Nyt saan sellaista, kun itse osaan tehdä, aina on tuoretta tavaraa pussissa ja silleen. Nyt kuitenkin olen havainnut, että tämä minun nykyinen kahvi ei ehkä ole juuri sitä, mitä tottuneet baristat ja kahvilassakävijät ovat tottuneet kahvissa maistamaan... Annoin Turkuunkin maistipussin ja sain kommentin, että "oikein jees, mutta tykkään vähän Afikkalaisemmista aromeista".

No, se on ihan hyvä, että makuja, kahveja ja juojia on erilaisia. Itse en ole mikään seikkailija ja uusien elämyksien etsijä, aikakaan kahvin suhteen.
Tästä seuraa kohdallani automaattisesti se, että jos kahvilassa tarjottu kahvi ei muistuta "tinuri 2.3" makua, niin en siitä isommin tykkää.
Virhe on luonnollisesti minussa eikä kahvissa.

Tässä on kuitenkin minun käsitykseni siitä, miksi kotibaristojen kahvivalinnat heittelevät niin paljon.
Ei ole tinuri 2.3 voittanutta, kunnes kehitän paremman, siltikin, vaikka toiset juovat sitä vain kohteliaasti "kehuen"

O.K
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kotimainen vs. ulkomainen
« Vastaus #5 : Heinäkuu 19, 2010, 11:15:10 ap »

En oikein ymmärrä alkuperäistä kommenttia "ristiriitaisista kahvivalinnoista". Juon sitä mikä minusta maistuu hyvältä ja vastaa hinnaltaan sille asettamiani odotuksia. Mitä ihmettä tällä on tekemistä sen kanssa mitä kahvia paikallinen kahvilanpitäjäni haluaa tilata käyttöönsä ja kuinka hän kouluttaa henkilökuntansa (ja itsensä)? Turha tästä on kotibaristoja syyllistää (vai tilaavatko ne kahvilanpitäjätkin Has Beanilta?).

Eli voisitko selventää: Jos juon Suomalaisen paahtajan kahvia kotona, niin kuinka tämä tarkkaanottaen lisää sen kulutusta kahvilassa?

Tuota Has Beanin suosiota ei tarvitse kovin kauaa ihmetellä. Tyypillisen tuotteen (laajasta valikoimasta) lähtöhinta on 18-24 €/kg ja postikuluineen 27-32 €/kg - kotiovelle. Vastaavat lukemat esim. Kaffalla 34-36 €/kg ja 42-44 €/kg. Vertailun vuoksi SqM:n hinnat: 22-25 €/kg ja 31-34 €/kg. Eivät nuo erot aivan merkityksettömiä ole jos minäkin käytän arviolta sen 25 kiloa kahvia vuodessa (keskimääräiset "postikuluhinnat" vuodessa 25 kilolle: 738€, 813€, 1075€ - HB, SqM, Kaffa). Eroa 262-337€ jolla moni käyttäjä kuolettaa esim. Silvia/Rocky yhdistelmän hankintahinnan reilussa parissa vuodessa taikka Tanzanian vajaassa viidessä... Mutta hinnasta tässä ei siinä mielessä ole kyse että huonoa kahvia en osta edes halvalla.

Itse en tilaa enää juurikaan Has Beanilta - johtuen aina pienoisesta epävarmuudesta sen suhteen mitä sieltä sattuu tulemaan (kolmesta viimeisestä kaksi ensimmäistä tilausta oli loistavia, mutta sitten tämä viimeisin oli ainakin osittain pommi - siltä osin että joukossa oli ainakin yksi pahasti "puiseva" pussi). Tosin koska hinta on noin edullinen, tulee välillä aina riskeerattua (ja yllätyttyä positiivisestikin). SqM on ollut tähän mennessä pomminvarma vaihtoehto - jos se oli hyvää edellisellä kerralla, niin se on hyvää myös seuraavalla kerralla.

Toki Suomalaiselle tulee annettua aina mahdollisuus kun sopiva tilaisuus syntyy. Turun kahvipaahtimon kahveista ei juurikaan ole kokemuksia (johtuen hankalasta saatavuudesta) - tällä viikolla tosin tarjoutuu tilaisuus testaamiseen. Mokkamestareiden kahvien testaamisesta on jo jonkin aikaa - pitäisi saada aikaiseksi kokeiltua uusiksi, edelliset muistikuvat filtterikahveista kun ovat olleet suhteellisen positiivisia (ts. en muista pahoja pettymyksiä). Ainoa mikä "mokkisten" kanssa on rajoittanut on ollut epävarmuus paahtoajankohdasta, mutta koska Cafetoriallekin tuli annettua tuossa taannoin mahdollisuus (ja turpiin tuli) niin pitänee heillekin. Viimeisin Cafetoria kokeilu oli tosiaan pettymyt iän ja laadun suhteen. Tosin laadun suhteen samanlainen pettymyt oli viimeisin Kaffakokeilukin - tuli vain kalliimmaksi. Jälkimmäistä kahta yhdistävä suurin pettymyt parilla sanalla: "puisevan kuivia". Aromissa siis sellainen puinen maku ja juomisen jälkeen suuhun jää kuiva tunne joka "tappaa" makeuden kuin seinään (kun haluaisin että siellä on sellainen aavistuksen kirpeä ja makea, tai sitten pehmeän neutraali ja makea tuntemus). Koska tällaisia puisevia tapauksia on tullut toisinaan vastaan Has Beaniltä kahvista joka edellisellä kerralla oli oikein hyvä, niin en näe tähän muuta syytä kuin jokin (paha) ongelma paahtamisen kanssa.

Mahdollisuuksia annetaan, mutta ei sitä nyt ryhdytä ehdoin tahdoin tukemaan ja toivomaan että paahtotaidot/raaka-aineet siitä ajan myötä paranevat. Pitäisi kai opetella antamaan suoremmin pettynyttä palautetta aina näiden yksittäisten kokeiluiden jälkeen.

Toki minäkin joisin mieluummin hyvää suomessa paahdettua kahvia, mutta kuten sanottu - mahdollisuudet siihen ovat syystä tai toisesta olleet vielä tähän mennessä rajallisia.
Kirjattu

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Kotimainen vs. ulkomainen
« Vastaus #6 : Heinäkuu 19, 2010, 11:19:52 ap »

Itse ostan kahvia niin Suomesta kuin työmatkoilta.

Tuota aloittajan hintakommenttia hieman kritisoisin, nimittäin EUR vs. muut EU-valuutat vuoristorata vaikuttaa kyllä ostoksiin. Esim. britti-punta on kallistunut viimeisen kuukauden aikana n. 3,5%, viime vuonnahan punta oli aika halpa...
 
Period GBP SEK
 June 2010 0.82771 9.5723
 May 2010 0.85714 9.6641
 April 2010 0.87456 9.6617
 March 2010 0.90160 9.7277
 February 2010 0.87604 9.9505
 January 2010 0.88305 10.1939
 December 2009 0.89972 10.4085
 November 2009 0.89892 10.3331
 October 2009 0.91557 10.3102
 September 2009 0.89135 10.1976
 August 2009 0.86265 10.2210
 July 2009 0.86092 10.8262
 June 2009 0.85670 10.8713
 May 2009 0.88445 10.5820
 April 2009 0.89756 10.8796
 March 2009 0.91966 11.1767
 February 2009 0.88691 10.9069
 January 2009 0.91819 10.7264
 December 2008 0.90448 10.7538
 November 2008 0.83063 10.1275
 October 2008 0.78668 9.8506
 September 2008 0.79924 9.5637
 August 2008 0.79279 9.3984
 July 2008 0.79308 9.4566
 June 2008 0.79152 9.3739
 May 2008 0.79209 9.3106
 April 2008 0.79487 9.3699
 March 2008 0.77494 9.4020
 February 2008 0.75094 9.3642
 January 2008 0.74725 9.4314

Toisaalta, eiväthän suomalaiset kuluttajat muutenkaan kotimaista työtä tue, vaatteet ovat kiinalaista alkuperää, lomalle mennään airBalticilla ja Lidlin olut maistuu siinä missä suomalainenkin.
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kotimainen vs. ulkomainen
« Vastaus #7 : Heinäkuu 19, 2010, 12:52:19 ip »

Toisaalta, eiväthän suomalaiset kuluttajat muutenkaan kotimaista työtä tue, vaatteet ovat kiinalaista alkuperää, lomalle mennään airBalticilla ja Lidlin olut maistuu siinä missä suomalainenkin.

Vaihtoehdothan ovat:
1. Suomalainen tuote on parempi ja halvempi
2. Suomalainen tuote on parempi ja samanhintainen
3. Suomalainen tuote on samantasoinen ja halvempi
4. Suomalainen tuote on samantasoinen ja samanhintainen
5. Suomalainen tuote on parempi ja kalliimpi
6. Suomalainen tuote on samantasoinen ja kalliimpi
7. Suomalainen tuote on huonompi ja halvempi
8. Suomalainen tuote on huonompi ja samanhintainen
9. Suomalainen tuote on huonompi ja kalliimpi

Tapauksissa 1. - 4. on loogista valita suomalainen.
Tapauksissa 5. - 6. valitaan suomalainen jos halutaan tukea sitä suomalaista (hyvää) työtä.
Tapauksessa 7. valitaan suomalainen jos halutaan tukea suomalaista (heikompaa) työtä taikka säästää
Tapauksissa 8. - 9. valitaan suomalainen jos halutaan väen väkisin tukea.
Kirjattu

Lada

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 110
Vs: Kotimainen vs. ulkomainen
« Vastaus #8 : Heinäkuu 19, 2010, 16:53:55 ip »

Itselleni tämä vähäinen suomalaisten tukeminen (kotiin osto) on johtunut lähinnä siitä, että olen vielä suhteellisen alkumetreillä kahviharrastuksessa ja haluan kokeilla laaja-alaisemmin, ja sitä kautta oppia. Hinta ei sinänsä ole este, jos laatu on hyvä. Mieluiten ostelisin enemmänkin suomalaisten paahtimoiden kahveja, mutta tarjonta on vielä suhteellisen pieni, ja joitakin "erikoisuuksia" on pakko tilailla ulkomailta. Ja pitäähän sitä aina pysyä kärryillä missä mennään.

Mitä tulee kaupungilla kahvitteluun, niin jätän mieluusti esim. Canelin Johan & Nyströmit väliin ja käyn kaffalla tai torressa, ja piakoin(?) sävyssä, ihan vain tukeakseni suomalaista kulttuuria.
Kirjattu

akubi

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 104
    • Maja
Vs: Kotimainen vs. ulkomainen
« Vastaus #9 : Heinäkuu 19, 2010, 20:36:02 ip »

juu,
hieman enempi tuollaista speciality/coe kahviliikehdintää kaipaa suomen kahvikulttuuri. kaffa ja turunkahvipaahtimo hyvää mallia siinä.mistä syystä tuollainen support on paikallaan..  (jostain syystä maustettuja kahveja(banana nut  ???ym) puuhastelevat paahtimot eivät oikein täysin vakuuta..)muut pohjoismaat jokseenkin edellä. eipä tuo, luulen, että jälkijunassakin pääsee joskin miksihän suomi on about kaikessa jälkijunassa? pikkuhiljaa, sävykin tulossa. enempikin tuota näkyvää puolta kaipaisi..
Kirjattu

kahvimies

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 124
  • The Champ
    • Coffee Crusade
Vs: Kotimainen vs. ulkomainen
« Vastaus #10 : Heinäkuu 19, 2010, 20:50:12 ip »

Mahdollisuuksia annetaan, mutta ei sitä nyt ryhdytä ehdoin tahdoin tukemaan ja toivomaan että paahtotaidot/raaka-aineet siitä ajan myötä paranevat. Pitäisi kai opetella antamaan suoremmin pettynyttä palautetta aina näiden yksittäisten kokeiluiden jälkeen.

Palaute on avainsana tässä keskustelussa: Osassa Kaffan uusista pusseista pyydetään antamaan palautetta kahvista, lähettäjä voi voittaa kahvisetin. Kukaan ei ole toistaiseksi lähettänyt palautetta. Miten paahtimo voi kehittää kahvejaan, lisätä volyymeja ja laskea hintoja, jos kukaan ei anna palautetta?

Olen myös itse todennut, että ehdoin tahdoin on turha paahtimoa - tai paahtajaa - tukea. Ruotsalaisen Haugaardin kahveja on tullut ostettua ja maistettua useita kertoja, lähes poikkeuksetta pettymyksen kera. Mielestäni kahvit ovat ylipaahdettuja, viimeisin esitys oli Hacienda La Esmeralda 2010 josta selkeästi maistuvat paahtoaromit läpi peittäen Geisha-lajikkeen (tai Esmeraldan) ominaisen bergamotin. Tällä kertaa aion antaa herran Haugaardille palautetta enkä vain valittaa katkeroituneena kotibaristafoorumilla.

On toki totta, että suomalaisia pienpaahtimoita ei montaa ole ja ulkomaisten valikoimat ovat suurempia ja mielenkiintoisempia, ainakin kauemmin harrastaneen näkökulmasta. Tarkoitukseni ei ollut missään vaiheessa tuomita kahvin ostamista ulkomailta mutta toivoisin tilaisuuden antaminen kotimaisille yrittäjille. Oma tilanteeni on tietysti hieman eri kun saan suurimman osan kahveista työn kautta, en juuri kiinnitä huomiota toimituskuluihin kun kahvia sitten ostan.

Tosin laadun suhteen samanlainen pettymyt oli viimeisin Kaffakokeilukin - tuli vain kalliimmaksi. Jälkimmäistä kahta yhdistävä suurin pettymyt parilla sanalla: "puisevan kuivia". Aromissa siis sellainen puinen maku ja juomisen jälkeen suuhun jää kuiva tunne joka "tappaa" makeuden kuin seinään (kun haluaisin että siellä on sellainen aavistuksen kirpeä ja makea, tai sitten pehmeän neutraali ja makea tuntemus).

Kaffa olisi varmasti mieluummin lähettänyt uuden pussin kuin lukenut palautteesi täältä - nyt olisi hyvä mahdollisuus voittaa se kahvisetti. Olen sanonut tämän blogissani ja sanon sen täälläkin: huonosta kahvista tulee antaa palautetta. Muuten mikään ei muutu. Muutama täällä Tukholmassa tekemistäni kahveista on palautettu ja olen ollut todella kiitollinen asiakkaalle - itse sain arvokasta palautetta ja asiakas hyvän mielen ja kahvin, tulee ehkä jopa uudelleen.
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Kotimainen vs. ulkomainen
« Vastaus #11 : Heinäkuu 19, 2010, 21:26:26 ip »

Itsekin tilaan melko usein Square Milelta kahvia, mutta mieluummin joisin hyvää Suomessa paahdettua kahvia. Mielestäni on hieman kaksimielistä sanoa edistävänsä suomalaista kahvikulttuuria mutta tilata papuja yksinomaan ulkomailta ja edistää esim. Britannian kahvinjuonnin kehitystä.

Eikö paras tapa kohottaa yleistä tasoa ole kohottaa tasovaatimuksia? Onko korkeammille (realistisille) vaatimuksille edellytyksiä ilman jatkuvaa vertailua, mikä tässä tapauksessa tapahtuu suomi-ulkkis-välillä? Ainoa hyvin tuntemani paahtajakin fanittaa melko avoimesti tanskalaisia kollegoitaan.

Lisäksi pitäisi varmaan viilata pilkkua ja tehdä ero kahvikulttuurin ja kahvilakulttuurin välille. Kaikki kahvin juomiseen liittyvä voitaneen laskea kuuluvan kahvikulttuurin alle. 11kg/capita kulutuksella suomessa tässä mielessä onkin jo maailman isoin kahvikulttuuri. Ehkäpä juuri uusien vibojen hankkiminen sieltä täältä kehittää kahvikulttuuria kahvilakulttuurille otollisempaan suuntaan.

Arvostan kovasti pyrkimyksiä juuri kahvilakulttuurin kehittämiseksi, mutta mielestäni on kohtuutonta sysätä vastuuta tästä kenellekään, joka ei saa palkkaansa sumpin keittämisestä. Jos yksittäinen henkilö kuitenkin haluaa saada muutosta aikaan, niin kerron mielelläni lisää Coffee Kidsistä.
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 19, 2010, 22:35:24 ip kirjoittanut Joona_s »
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

kahvimies

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 124
  • The Champ
    • Coffee Crusade
Vs: Kotimainen vs. ulkomainen
« Vastaus #12 : Heinäkuu 19, 2010, 21:36:35 ip »

Eikö paras tapa kohottaa yleistä tasoa ole kohottaa tasovaatimuksia? Onko korkeammille (realistisille) vaatimuksilla edellytyksiä ilman jatkuvaa vertailua joka tässä tapauksessa tapahtuu suomi-ulkkis-välillä? Ainoa hyvin tuntemani paahtajakin fanittaa melko avoimesti tanskalaisia kollegoitaan.

Hyvä huomio. Itsekin lähdin Ruotsiin hakemaan perspektiiviä ja kohottamaan tasovaatimuksiani.
Lisäksi pitäisi varmaan viilata pilkkua ja tehdä ero kahvikulttuurin ja kahvilakulttuurin välille. Kaikki kahvin juomiseen liittyvä voitaneen laskea kuuluvan kahvikulttuurin alle. 11kg/capita kulutuksella suomessa tässä mielessä onkin jo maailman isoin kahvikulttuuri. Ehkäpä juuri uusien vibojen hankkiminen sieltä täältä kehittää kahvikulttuuria kahvilakulttuurille otollisempaan suuntaan.

Toisaalta puhutaan esimerkiksi Keski-Eurooppalaisesta kahvilakulttuurista, jolla ei ole mitään tekemistä hyvän kahvin kanssa, ennemminkin ilmapiirin.

Tässä asiassa komppaan täysin Joonaa, Coffee Kids ansaitsee lisää huomiota ja lahjoituksia. Cafe Artiin on ilmeisesti tulossa kyseisen järjestön keräyslipas, pointsit Turkuun.
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Kotimainen vs. ulkomainen
« Vastaus #13 : Heinäkuu 19, 2010, 21:47:09 ip »

Toisaalta puhutaan esimerkiksi Keski-Eurooppalaisesta kahvilakulttuurista, jolla ei ole mitään tekemistä hyvän kahvin kanssa, ennemminkin ilmapiirin.

Käyttämäni "otollinen suunta" on tässä tapauksessa avoin käsite. Pidin sitä itsestäänselvyytenä  :)
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Vs: Kotimainen vs. ulkomainen
« Vastaus #14 : Heinäkuu 20, 2010, 16:53:53 ip »

Palaute on avainsana tässä keskustelussa: Osassa Kaffan uusista pusseista pyydetään antamaan palautetta kahvista, lähettäjä voi voittaa kahvisetin. Kukaan ei ole toistaiseksi lähettänyt palautetta.

Täysin off-topic, mutta tämän ei pitäisi kyllä pitää paikkaansa...
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.