Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Jääkahvi  (Luettu 37691 kertaa)

tonttu

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 28
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #30 : Heinäkuu 18, 2013, 12:36:14 ip »

Mites eikö tuossa kylmäuutossa vuorokausikaupalla tule aika satsi parkkihappoja mukaan? Närästyskahvia?
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #31 : Heinäkuu 18, 2013, 13:06:15 ip »

Mites eikö tuossa kylmäuutossa vuorokausikaupalla tule aika satsi parkkihappoja mukaan? Närästyskahvia?
""Parkkihapoiksi kutsutut aineet ovat tanniineja, joita esiintyy joissakin kasveissa. Kahvin pavuissa, paahdetussa kahvissa tai kahvijuomassa ei ole tanniineja."
Lähde (niinkin luotettava kuin): Kahvi.net Kysymyksiä ja vastauksia kahvijuomasta
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #32 : Heinäkuu 18, 2013, 16:01:48 ip »

Itse en ole jääkahvia laitellut. Ja maitoa ei vatsa kestä / suu ei enää tykkää.

Noista jääpaloista minua opastettiin ja sivistettiin, kun en niitä lonkkariini halunnut...
Temppu oli se, että kun laittaa runsaasti jäitä juomaan, niin ne eivät juurikaan sula vedeksi. Aika loogistahan tuo on, mutta kun ei ole baarimestarin sivistystä.

Vielä tulis mieleen sekin, että jäitä kun valmistetaan koneella niin niiden lämpö on vain hiukan miinuksen puolella. Jääkapista, tai siis pakastimesta otetut saattaa olla jopa 20 astetta pakkasella

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #33 : Heinäkuu 18, 2013, 16:08:21 ip »

Linkin takana ollut ajatus oli, että jää viilentää lähinnä sulamalla. Mikä sinänsä on perusfysiikkaa.

Linkissä puhutaan kuitenkin muutamista asteista, eli käytännössä jääkonejäästä. Jääkaappijää on tosiaan eri juttu. Jos jaksaisi, niin voisi laskea, että onko merkittävässä määrin eri juttu.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

thjerppe

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 103
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #34 : Heinäkuu 19, 2013, 09:00:33 ap »

En usko, että jään lämpötilalla on suurta merkitystä. Jään yhden asteen lämpenemiseen tarvittava energia on 2,09 kJ/kg ja jään sulamiseen tarvittava energia on 333 kJ/kg. Eli -18
asteisen jään sulamispisteeseen lämmittämiseen tarvittava energia on karkeasti noin kymmenesosa saman jäämassan sulattamiseen tarvittavasta energiamäärästä.
Kirjattu
Gaggia Classic (PID) + Mahlkönig Vario

thjerppe

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 103
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #35 : Heinäkuu 19, 2013, 09:06:01 ap »

Voisihan sitä tietysti laskea paljonko jäätä tarvitaan, jotta se ei ehtisi alkaa sulamaan...
Kirjattu
Gaggia Classic (PID) + Mahlkönig Vario

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Jääkahvi // jääpalat
« Vastaus #36 : Heinäkuu 19, 2013, 10:32:50 ap »

Tuo akallion linkki oli mielenkiintoinen, tuota "surface water":ia en ole tullut ajatelleeksikaan. Ehkäpä juuri surface water on syynä, että crushed ice ei jäälatessa toimi, koska jäätä murskatessa pintavettä syntyy väkisinkin. Siis ainakin tuolla meidän jäämurskaimella, missä on käsikampi.

Sellainen lisäys vielä aiempaan silikonijäämuotti -postaukseeni, että silikonimuotit tuppaavat imemään itseensä makuja ja hajuja, eli kannattaa kontrolloida kun muottia pesee, että onko maku-/hajukontaminaatioriski olemassa eli bolognesekattilaa ei kannata pestä samaan aikaan ;)

Toki varmaan silikonimuottien laadussakin on eroa, Lekue ja Joseph Joseph eivät ehkä ole niin huokoista kamaa kuin Ikean muotit...
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

odie

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #37 : Heinäkuu 22, 2013, 15:28:01 ip »

Kun tekee maidosta nuo jäät niin ei haittaa noiden sulaminen, itse tykkään että parantaa makua. Kun kuppiin laittaa pari palaa noita, voi laskea shotin suoraan jäiden päälle ja nauttia jäisen shottinsa samantien. Tai sitten jatkaa kylmällä maidolla haluamansa mittaiseksi. Aina kun juttelen jonkun kanssa jääkahvin tekemisestä niin ihmiset valittavat jäiden sulavan ja laimentavan juoman. Jos maitoa jääkahvissaan käyttäisi, ongelma ratkeaa. Kaippa halutessaan voisi myös jäädyttää kahvia, mikäli maidottomampi jääkahvi on mielessä..
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #38 : Heinäkuu 26, 2013, 00:22:04 ap »

Kun tekee maidosta nuo jäät niin ei haittaa noiden sulaminen, itse tykkään että parantaa makua. Kun kuppiin laittaa pari palaa noita, voi laskea shotin suoraan jäiden päälle ja nauttia jäisen shottinsa samantien. Tai sitten jatkaa kylmällä maidolla haluamansa mittaiseksi. Aina kun juttelen jonkun kanssa jääkahvin tekemisestä niin ihmiset valittavat jäiden sulavan ja laimentavan juoman. Jos maitoa jääkahvissaan käyttäisi, ongelma ratkeaa. Kaippa halutessaan voisi myös jäädyttää kahvia, mikäli maidottomampi jääkahvi on mielessä..
Ideana hyvä, mutta omat kokemukset vei pohjan.
Maidon maku muuttuu kun se jäädytetään, joidenkin mielestä taas ei (kun katsoin kaikkitietävästä googlesta). Mutta oma punainen maito ei oikein futaa tässä, harmi.

Edit: linkki Valion sivuille http://www.maitojaterveys.fi/www/fi/tiedotteet/2009.php?we_objectID=69
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 27, 2013, 20:44:06 ip kirjoittanut Toma »
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

NtiCappuccino

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 13
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #39 : Elokuu 04, 2013, 15:45:17 ip »

Testatkaa myös tehdä jääpaloja kahvista, manteli- tai soijamaidosta. Mantelimaidosta kun tekee jääpaloja ne myös makeuttaa hieman juomaa joten sokeria ei tarvitse lisätä (mutta maistuu myös vaikka ei kovin makeasta tykkääkään).

Jäälatte makusiirapilla on yks mun lempparijuomista. Makusiirappina toimii parhaiten perusvanilja (vielä jos itse sen keittelee vaniljatangoista), mutta ihan kaupalliset karamellit, irish coffeet ym. toimii myös. Kahviloista parasta jäälattea saa Suomesta Roberts Coffeesta. Yleensä juon kahvini rasvattomalla maidolla, mutta jäälatessa jostain kummasta syystä toimii parhaiten rasvasempi maito.

Mariia: Lekuella on myös tällainen: http://www.mastermarkbrands.fi/lekue-tuotteet-jaapalamuotit-ja_astiat-kubik-jaapalamuotti kiva jääpalamuotti. Ton avulla tulis myös kivoja maustekahveja kun lykkäis jääpalan sisään esim. appelsiininkuorta tms. :)
Kirjattu

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #40 : Elokuu 05, 2013, 15:22:51 ip »

Mariia: Lekuella on myös tällainen: http://www.mastermarkbrands.fi/lekue-tuotteet-jaapalamuotit-ja_astiat-kubik-jaapalamuotti kiva jääpalamuotti. Ton avulla tulis myös kivoja maustekahveja kun lykkäis jääpalan sisään esim. appelsiininkuorta tms. :)

Vitsi ... "täydelliset kuutiot" kyllä houkuttelisivat kaltaistani insinööriä  :P
Ja hyvä idea, jääkuutioon voisi tosiaan laittaa mausteita mukaan, mitenköhän esim. kardemumma tai kaneli käyttäytyisi? Tai jos keittäisi kanelitankoa pienessä vesimäärässä, jonka sitten jäädyttäisi jääpaloiksi?
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

NtiCappuccino

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 13
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #41 : Elokuu 05, 2013, 21:05:00 ip »

Kaneli ja kardemumma varmaan toimii parhaiten kun keittelee veden (tai maidon) kanssa ja sit jäädyttelisi. Tai antaisi seisoa yön yli vesi/maitotilkassa?
Kirjattu

npm

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 91
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #42 : Heinäkuu 06, 2015, 17:11:25 ip »

Aihe ei näemmä ole kiinnostanut ketään viime vuonna, mutta mitä tässä nyt turhaan uutta aloittelemaan. Jääkahvi 2015 - start!  ;D

Itse olen nyt kokeillut tehdä muutaman ison erän (10 kuppia moccamasterilla) suodatinkahvia (normaalijauhatuksella, annostelu +~10%), jonka jäähdytän nopeasti vesihauteessa (kahteen astiaan jaettuna kylmää vettä täynnä olevassa lavuaarissa), ja tämän jälkeen käytän vielä pakkasen kautta tunnin pari ennen jääkaappin laittamista. Lasi puoliksi täyteen isoja jääpaloja ja kahvi jääkaapista päälle. Mausta tulee mieleen kovasti ketjussa aiemmin mainittu japsijääkahvi. Tuoteimman erän kuitenkin tein tummasta presidentistä, ja makua voi verrata lähinnä tiskiveteen. Ilmeisesti käytetyn kahvin pitää olla kohtalaisen hapokasta..  8)

Mitäs te muut olette kokeilleet tänä kesänä?
Kirjattu
La Pavoni Professional Lusso + Nuova Simonelli MDX/Hario Skerton. Kuollut: KitchenAidin teinimopo

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #43 : Heinäkuu 06, 2015, 23:05:36 ip »


Mitäs te muut olette kokeilleet tänä kesänä?

En tänä kesänä vielä, mutta omat jääkahvit teen aina kylmäuutolla. Voisi pistää kyllä taas pullon tulemaan. Itse vain laitan purut puoletoista litran limupulloon ja suodatan sitten aeropressin metallifiltterin läpi. Omaan makuun olen tykännyt (kokeiluja ei tarpeeksi paljon täyteen varmuuteen tosin) tehdä tosi tujua siitä kylmäuutosta ja laimentaa sitten jäävedellä tai maidolla.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

thjerppe

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 103
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #44 : Heinäkuu 07, 2015, 09:07:09 ap »

Meillä aika vakiintunu resepti Clever dripperillä:

30g kahvia (karkea jauhatus)
n. 200-225 g vettä
n. 225-250 g jäitä

Kahvi ja kuuma vesi cleveriin, haudutus 4 min.
Jäät karahviin ja kahvin valutus jäiden päälle.

Viime viikolla viimeksi maistui. Kahvina oli GLC:n Wottona. Myös kenialaisista on tullut oiken hyvää.
Kirjattu
Gaggia Classic (PID) + Mahlkönig Vario