Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Käyttökatko tulossa maanantaina 22.4.!

Kirjoittaja Aihe: Jääkahvi  (Luettu 37660 kertaa)

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
"kylmäuutto"
« Vastaus #15 : Heinäkuu 27, 2011, 18:27:57 ip »

Luin eräästä suomalaisesta blogista "kylmäuuttamisesta", ja ko. blogissa viitattiin toiseen blogii, jossa taas viitattiin Imbibe Magazineen (http://www.imbibemagazine.com/Iced-Coffee-How-To).

Jauhetun kahvin sekoittaminen huoneenlämpöiseen veteen (ja sitten uuttaminen yön yli jääkaapissa) ei vakuuta minua, mitä mieltä te muut olette?
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #16 : Heinäkuu 27, 2011, 20:18:55 ip »

Kyllähän tuota kylmäuuttoa harrastetaan asiantuntijoidenkin keskuudessa. Jotkut, esim. Kenneth Davids, ohjaavat tekemään vahvaa tiivistettä, jota sitten laimennetaan kylmällä tai kuumalla vedellä, riippuen  siitä kumpaa haluaa juoda. Uutto tapahtuu jääkaapissa 10 - 20 tunnin ajan riippuen miten vahvaa juomaa haluaa. Uuttoastian tulisi olla tiivis ettei tule sivumakuja. Erillinen  filtteri on siis tarpeen. Tavallinen jauhatus sopii tähän metodiin ja ennen uuttoa purut saatava kunnolla märäksi sekoittamalla.

Voisin laittaa kokeeksi yön yli uuttumaan. Kerron huomenna miten juoma onnistui. En ole siis aikaisemmin tätä metodia kahviin käyttänyt. Teetä olen uuttanut tähän tapaan ja tulos on ollut mielestäni  kerrassaan mainio. Laadukas maustamaton vihreä tee saa sitrusmaisen ja jopa minttuisen aromin eikä makeutusta tarvitse lainkaan raikkaaseen juomaan.

Mutta huomenna analyysiä tuloksesta. Nyt keittiöön valmistamaan koe-erää.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #17 : Heinäkuu 27, 2011, 23:18:55 ip »

Ihan toimivaa kahvia tulee kylmäuutollakin, tai ainakin mitä itse sitä pressopannulla on tullut kokeiltua. Eli purut pressopannuun, sekoitus, annetaan olla jääkaapissa kellonympärys ja sitten juodessa laimennetaan maun mukaan, luokkaa 1 osa kahvia, 2 osaa vettä.

Tuota tuli keiteltyä aiemmin, kun oli aikaisia aamulähtöjä eikä halunnut käyttää aikaa kahvin odotteluun eikä metelöidä turhaan. Iltasella purut uuttumaan ja aamulla tarvitsi vain tehdä vedenkeittimellä kuumaa vettä.
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #18 : Heinäkuu 28, 2011, 12:21:55 ip »

Kokeilin McJonesin innoittamana samaa jokin aikaa sitten, papuina oli J&N Bourbon Passa.
Purut ja vedet tosin latasin suljettavaan pulloon, 6dl ja 65g karkeutena reipas presso, paperista taittotratti niin purujen kaato pulloon kävi näppärästi.
Pullo ei mahtunut jääkaapissa olemaan muuten kuin lappeelleen, hieman nokka ylöspäin (en usko tällä olevan suurta vaikutusta).
Illalla 11h uuttumisen jälkeen kaadoin pullosta kahvit ulos karahviin vielä V60:sen kautta välttääkseni purut.

Olihan tuo juotavaa, ja helteellä voisi olla kovempi hitti. Nyt jäi hieman sellainen "ookei"-fiilis, jotain olisi vielä kaivannut lisäksi.
Mutta uudelleen meinaan ladata pullon taas kaappiin, mm. jos pavut uhkaavat vanhentua tai muuten vain helle piinaa.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #19 : Heinäkuu 28, 2011, 12:45:50 ip »

Jep, kylmäuutto kyllä toimii. Laitoin illalla ihan normaali annostelulla pressopannuun kahvia ja kylmää vettä. Ihan vaimon markettikahvista kokeilin (lue presidentin tummapaahto, jota hän osti hätäpäissään kun ei saanut laatupapuja kahvin ollessa loppu). Sekoittelin kunnolla ja peitin pannun elmukelmulla. Aamulla reilun 10 tunnin uuton jälkeen, sekoittelin vielä uudelleen ja laitoin suodattimen kannuun sekä painoin männän alas. Voimaa tarvitsi huomattavan määrän. Siirsin kahvin sitten toiseen kannuun ja kansi päälle.

Maku oli oikein raikas, ihan laimentamatta toimi hyvin. Maku poikkeaa kuumassa uutetusta ja muistuttaa enemmän kahvin purujen tuoksua. Ainakin minulle tuli sellainen mielikuva. Paljaaltaan juodessa ainoa haittapuoli oli kahvin rasvat, jotka tuntuivat selvästi suuntuntumassa. Oikein hyvää oli, kun lisäsi puolet kylmää maitoa. Sokeria tämä ei kaivannut ollenkaan, vaikka oli markettikahvia. Voisin kuvitella, että laatupavuilla ja tuoreella jauhatuksella toimii oikein hyvin.

Väri oli jännän punertava. Selvästi vaaleampi kuin kuumassa uutossa, mutta maku silti reilu ja antava. Ei ollenkaan laiha.

Suosittelen kyllä tätä. Mutta voi olla sellainen, että jakaa mielipiteet.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
"kylmäuutto"
« Vastaus #20 : Heinäkuu 28, 2011, 14:10:58 ip »

Suuri kiitos mielenkiintoisista kokeiluistanne & arvioistanne!  :D

Mulla oli tosiaan ennakkoluuloja juuri tuohon kahvin rasvapitoisuuteen liittyen (siis miten kahvirasvalle käy kun vesi ei olekaan kuumaa), mutta kokemustenne valossa pitää itsekin kokeilla kun (jos?) helteet palaavat.
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #21 : Heinäkuu 01, 2013, 16:22:29 ip »

Tänä vuonna sain lisäintoa espresson valuttamisesta kylmään kuppiin Matt Pergerin WBC esityksen jälkeen.
Netin uumenista ammensin itseni vielä enemmän sekaisin, kun törmäsin väittelyyn "Espresso shock", että muuttuuko espresson maku metallisemmaksi kun se valutetaan jäiden päälle, vai ei.
mm. Mark Princen "Thoughts and Theories on Iced Coffee" kohdassa Cooling Down Hot Coffee Quickly ja David [theotherblackstuff] Walsh:n blogissa "Shocking Espresso" jutut luettuani testailin itse tuota.
En tehnyt kymmeniä testejä, muutaman vain. Tullakseni tulokseen, etten maista eroa nopeasti kylmennettyyn espressoon kuin hitaasti kylmennettyyn. Joka tässä omassa tapauksessani koski jäälatteen vielä kaatamista, jossa mielellään en haluaisi jäädä jammailemaan espressoni kanssa, vaan tuikata sen suoraan jäille ja maitoon, juuri tässä järjestyksessä, saaden mahdollisimman kylmää juotavaa.

Ennen tein jäälatten espresso + sokeri -> kylmä maito -> jäät. Nyt muutin hieman järjestystä, ja jotenkin vain pidän enemmän lopputuloksesta, vaikka luulisi tämän olevan näin kitkerämmän makuista, espresso + sokeri -> kylmä lasi + jäät + kylmä maito (tässä vielä jäiden kautta kaato maidon sekaan).

Onko muilla tästä ns.myytistä mielipidettä/faktaa?
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #22 : Heinäkuu 16, 2013, 22:51:33 ip »

Lainaus käyttäjältä: Toma
Ennen tein jäälatten espresso + sokeri -> kylmä maito -> jäät. Nyt muutin hieman järjestystä, ja jotenkin vain pidän enemmän lopputuloksesta, vaikka luulisi tämän olevan näin kitkerämmän makuista, espresso + sokeri -> kylmä lasi + jäät + kylmä maito (tässä vielä jäiden kautta kaato maidon sekaan).

Onko muilla tästä ns.myytistä mielipidettä/faktaa?

Eihän jäille uuttaminen vaikuta itse uuttolämpötilaan. Mistä siis tuo metallien maku tulisi? Voisiko nopea jäähdytys vaikuttaa rasvojen koostumukseen? Kylmäuutto on kyllä minusta metallisempaa tai kovempaa  voisi olla parempi sana.

Mutta jäälaten teen seuraavasti: jäät lasiin, espresso metalliseen pikkukannuun ja siihen sokeri, sekoittelun jälkeen jäiden päälle lasiin ja maitoa tarpeellinen määrä.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

GreenBean

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 28
  • Espresso
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #23 : Heinäkuu 17, 2013, 13:17:25 ip »

Metallisuudesta en osaa sanoo kun maku muuttuu radikaalisti maidonlisäyksen jälkeen. Oma prosessi menee kaappilämmin lasi + jääkuutiot -> espresso ja lopuksi kylmä maitoa päälle.
Kirjattu
Nuova Simonelli Oscar, Mazzer Super Jolly, Krups GVX2, Aeropress, Hario V60, Bodum Chambord, Mokkapannu, Hario Skerton, Wilfa GCR1

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #24 : Heinäkuu 17, 2013, 21:29:20 ip »

Itse teen jäälaten seuraavasti: normituplaespresso (siis lämmitetty muki), hienoa sokeria, kun sokeri on liuennut ISOJA jääpaloja, reipas sekoitus että kahvi kylmenee mahd nopeasti ja lopuksi kevytmaitoa. Kulutusmaidon kanssa tulisi toki parempaa, rasvattomaan maitoon en edes yritä  :P

Olen käyttänyt välillä jäämurskaakin, kun jäämurskain talosta löytyy... Mutta se tekee juomasta nopeasti  vetisen, ja olen havainnut riittävän määrän riittävän isoja jääpaloja parhaaksi vaihtoehdoksi. Toki pavuillakin on vaikutusta, tummempi paahto toimii keskimäärin paremmin kuin vaaleat. Mutta makuasioita nämä ovat.
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #25 : Heinäkuu 17, 2013, 22:20:40 ip »

Lainaus käyttäjältä: Mariia
Olen käyttänyt välillä jäämurskaakin, kun jäämurskain talosta löytyy... Mutta se tekee juomasta nopeasti  vetisen, ja olen havainnut riittävän määrän riittävän isoja jääpaloja parhaaksi vaihtoehdoksi.

Juuri näin. Isoja jääpaloja ettei juoma mene ohuen vetiseksi. Eikä mitään sisältä onttoja ja ohutseinäisiä, jotka sulavat hetkessä myös.

En ole minäkään metallinmakua jäälatessa huomannut, mutta tuli yksi ajatus mielee, kun eihän se jäälle uuttaminen tosiaan itse uuttoon vaikuta. Entä jos maku tulee jääpaloista, joihin on tullut pakastimessa sivumakuja? En väitä ketään sottapytyksi, mutta yllättävän helposti voimakkaat ruoat levittävät makuja pakkasessakin ja etenkin näin voi jääpaloille käydä, jos on avoin jääpalamuotti.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #26 : Heinäkuu 18, 2013, 00:48:47 ap »

Hieman poiketen topicista, mutta jäissä pysyen.
Mistä porukat hommaa muotit/pussit mitälie, Isoille jääpaloille?
Itse kun en oikein tunnu löytävän. Ja käytän normipusseja, tai sitten erilaisia avoimia muotteja (joita myös vihaan).
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Jääkahvi // jääpalat
« Vastaus #27 : Heinäkuu 18, 2013, 11:45:10 ap »

Jääpaloista voi tosiaan tulla sivumakua... Itse käytän Ikean silikonisia jääpalamuotteja (kolmion muotoisista jääpaloista tulee suht isoja), pakastan omassa lokerossa jossa ei säilytetä muuta, ja pesen jääpalamuotin noin kerran viikossa. Jääpalojen ikä on yleensä 1-4 päivää.

Jääpalapussit ovat ihan kätevä ja hygieeninen vaihtoehto, mutta jääpaloista tuppaa tulemaan turhan pieniä, ellei markkinoille ole tullut uusia versioita?
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #28 : Heinäkuu 18, 2013, 11:46:06 ap »

http://www.amazon.com/kitchen-dining/dp/B00395FHRO Tollasii amazonista tai sitte pakastaa vaan isomman klöntin kerralla ja pilkkoo siitä vasaralla.

Isot jäät tietenkin sulaa hitaasti mutta siinä samalla myös viilentävät hitaammin.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #29 : Heinäkuu 18, 2013, 12:10:19 ip »

Tähän väliin se pakollinen linkki, liittyen mm. isoihin jääpaloihin:
http://drinks.seriouseats.com/2013/06/cocktail-science-myths-about-ice-big-cubes-are-better-dry-shaking-whiskey-dilution.html

Pointti siis se, että isot palat auttavat, mutta eivät niin kauhean paljon.

Yhteen aikana vertailin erilaisia jääpalamuotteja, tosin lähinnä normaalikokoisten palojen. Pussit eivät olleet mukana, koska ne eivät itselle ole vaihtoehto: kylmien palojen irrottelu on aika epämiellyttävää jos tarvii enemmän sitä jäätä ja onhan se melko turhaa roskaa. Muottivertailun ylivoimainen voittaja oli Joseph Joseph, joka parhaimmillaan on ihan todella kätevä.

P.S. Jos joku tarvii paljon erilaisia jääpalamuotteja, niin multa sais halvalla...
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)