Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Käyttökatko tulossa maanantaina 22.4.!

Kirjoittaja Aihe: Jääkahvi  (Luettu 37661 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Jääkahvi
« : Heinäkuu 01, 2010, 11:54:50 ap »

Aloitetaanpa tälle tuotteelle oma ketju - lisäilkää muutkin vinkkejä/kokemuksia tänne.

Erinäisten blogikirjoitusten innoittamana on tullut testattua jääkahvin valmistusta ns. "Japanilaisittain", eli noin puolet nesteestä korvataan jäällä jonka päälle kahvi valutetaan.

Ideana on siis nopea lämpötilan lasku joka säilöö ja pitää aromit parempana kuin että tehtäsiin normaali kahvi ja laitetaisiin tämä sitten jääkaappiin viilenemään. On myös nopeampaakin näin - mikäli on jääpaloja valmiina.

Esimerkki tämänpäiväisestä reseptistä Hariolla:

25g kahvia
200g jäätää
220g kuumaa vettä (hieman yli puolet vettä siitä syystä että kaikki jää ei sula juomisen aikana).

Kahvi oli tällä kertaa jauhettu normaaliin suodatinkarkeuteen, eli karkeuteen jolla olisin valmistanut pelkällä vedellä. Hariolla tehdessä vain hämmentelin hieman huolellisemmin lusikalla ja lisäilin vettä normaalia verkkaisempaan tahtiin. Jäät oli siis laitettu astian pohjalle ja kahvi valui niiden päälle.

Olen tarkoituksella kokeillut lähinnä makeita, suhteellisen hapokkaita ja hedelmäisiä kahveja. Tämän päiväinen kahvi oli Has Beanin Kenya Makwa AA ja lopputulos oli hyvä. Jääkahvissa korostuu helposti karvaus, mutta tämänpäiväsessä kokeilussa se ei enää häirinnyt niin että olisi mieli tehnyt sokeria lisätä (makeus tasapainoitti sitä jo aika hyvin). Mittailin mittarilla että oli jäänyt ihan pikkaisen aliuutteiseksi, joten seuraavaksi kokeilen pykälää hienommalla jauhatuksella jos tämä hieman lisäisi lopputuotteen luontaista makeutta.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #1 : Heinäkuu 01, 2010, 15:02:32 ip »

Tämä on tosiaan eri juttu kuin jäälatte, jossa taas kahvia ei nimenomaan valuteta jäille. Minä olen harrastanut sitä mennä kesinä jonkun verran. Normaalista poiketen olen vaahdottanut maidon vaahdotusmännällä, jolloin lopputulos on vähän makeampi. Helposti tosiaan tulee karvautta jäähdytettyyn kahviin, joten erilaiset makeutta lisäävät kikat ovat hyödyllisiä. Olen kokeillut myös soodapohjaista versiota, mutta siitä tuli aika karvasta - ei viitsisi kauhean paljon kuitenkaan sokeria lotrata joukkoon.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

kahvimies

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 124
  • The Champ
    • Coffee Crusade
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #2 : Heinäkuu 05, 2010, 23:53:57 ip »

Kokeilin tänään töissä kymmenkunta kertaa melko vaihtelevin lopputuloksin. Kahvina Johan&Nyströmin Kenya AA Kangunu.

Aeropressillä tuli parempi lopputulos kuin V60llä, syynä ehkä tasalaatuisempi uutto. Kyseisellä kahvilla joukkoon oli pakko lisätä hieman sokerisiirappia jotta kahvia tosiaan teki mieli juoda. Kokeilen huomenna vielä vähän lisää ja voin reseptintynkästäkin koittaa ottaa ylös.

Tuli eilen kokeiltua ruotsalaisen Haugaardin Panama Wilford naturalia jääkahvina. Resepti oli aika yksinkertainen mutta varsin toimina:

-6g kahvia / 1dl vettä
-Jauhatus Vähän Hariota karkeampi, kokeile.
-Sekoita kahvi ja vesi, jääkaappiin n. 20-30min

Aika suurpiirteisesti mennään mutta kun en itse tehnyt niin ei ihan tarkkaan muista. Kolmannella kerralla onnistui parhaiten, kuin melonimehua olisi juonut.
Kirjattu

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #3 : Heinäkuu 06, 2010, 10:03:17 ap »

Näillä keleillä tosiaan juo mielummin viileitä juomia :)

En tiedä saako tähän ketjuun kirjoittaa maitoversioita, mutta kaiken uhalla raapustan.  ;D

Oma versioni, olisikohan tämä cafe con leche y hielo? ;)
- muutama jääpala + 1½-2 dl maitoa (vaahdotus)kannuun, jätetään jääkaappiin siksi aikaa kun kahvi valmistetaan
- tuplaespressoshotti, saa olla aika "tiukka" jotta kuuman nesteen määrä pysyy pienenä
- lisätään makusiirappia (jos käytössä on HYLA-maito, niin makusiirappia ei välttämättä tarvita)
- lisätään maito & jääpalat

Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

Juqi

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 313
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #4 : Heinäkuu 06, 2010, 13:39:12 ip »


Erinäisten blogikirjoitusten innoittamana on tullut testattua jääkahvin valmistusta ns. "Japanilaisittain", eli noin puolet nesteestä korvataan jäällä jonka päälle kahvi valutetaan.

Esimerkki tämänpäiväisestä reseptistä Hariolla:

25g kahvia
200g jäätää
220g kuumaa vettä (hieman yli puolet vettä siitä syystä että kaikki jää ei sula juomisen aikana).

Counter Culture Coffeella on myös hyvä ohje japanilaiseen jääkahviin. Suurinpiirtein samat uuttosuhteet kun mitä jiitee oli käyttänyt.
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #5 : Heinäkuu 06, 2010, 20:19:19 ip »

Kokeilin tänään töissä kymmenkunta kertaa melko vaihtelevin lopputuloksin. Kahvina Johan&Nyströmin Kenya AA Kangunu.

Aeropressillä tuli parempi lopputulos kuin V60llä, syynä ehkä tasalaatuisempi uutto. Kyseisellä kahvilla joukkoon oli pakko lisätä hieman sokerisiirappia jotta kahvia tosiaan teki mieli juoda. Kokeilen huomenna vielä vähän lisää ja voin reseptintynkästäkin koittaa ottaa ylös.

Hariolla saa olla todella huolellinen jos tekee tuollaista pientä annosta kuten minä tuolla yllä. Lusikka on must. Kun normaalistikin uutettaessa 12.5g/200g saa olla pikkuhariolla tarkkana niin tässä tilanteessa vielä enemmän. Olen itse muuttanut taktiikkaa siten että kaadan veden noin kolmessa erässä ja joka kerralla hämmennän lusikalla kunnolla (kun siis "konsentraattia" valmistan).
Kirjattu

kahvimies

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 124
  • The Champ
    • Coffee Crusade
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #6 : Heinäkuu 06, 2010, 21:16:34 ip »

Okei. Minkälaista kahvi "conea" haet? Melko tasainen?

Counter Culturen resepti on ihan hyvä muttei kerro jauhatuskarkeuksista mitään. 3-4 min on aika pitkä aika, varsinkin jos koettaa keksiä
reseptiä joka toimisi kahvilaympäristössä kiireiseenkin aikaan. Ja se olisi tarkoituksena...
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #7 : Heinäkuu 06, 2010, 22:35:35 ip »

Okei. Minkälaista kahvi "conea" haet? Melko tasainen?

Melko tasaiseksi se jää viimeisen sekoituksen jäljiltä. Ja käytännössä se on koko ajan vain "massaa" lähes ilman mitään vesikerrosta päällä - vettä on suhteessa kahviin niin vähän ja vettä on pakko lisätä niin verkkaisesti.


Counter Culturen resepti on ihan hyvä muttei kerro jauhatuskarkeuksista mitään. 3-4 min on aika pitkä aika, varsinkin jos koettaa keksiä
reseptiä joka toimisi kahvilaympäristössä kiireiseenkin aikaan. Ja se olisi tarkoituksena...

Kuten CCC:llä sivutaan (ja tuolla VST:n blogissa): jäät sopivaan kannuun ja Fetcoa ohjelmoimaan sopivilla parametreillä. Kiireisessä kahvilassa keitetään tottakai mahdollisimman tehokkaasti. Periaatteessa voisi joku päivä itsekin testata vaikka 1 litran valmistusta (tyyliin: 500g jäätä, 550g vettä ja noin 63g kahvia - tuohon taas noin 10% lisä veteen). Puolen litran kaatamisessa 3-4 minuutissa ei ole enää juurikaan ongelmaa.

Jauhatus on itselläni ollut aika lähellä normaalia karkeutta, korkeintaan "pykälää" hienommalla (Tanzanian 7 -> 6, jne).

Tuo jääkahvi tuntuu pitävän pintansa normaalia kahvia paljon paremmin. Tein toissailtana jääkahvin termariin ja termari jääkaappiin. Seuraavana aamuna kun oli aikainen lähtö ja aamupala oli tarkoitus syödä vasta määränpäässä. Tuote oli säilynyt paljon paremmin kuin termarikahvi yleensä - pullossa oli vielä pari pientä jääpalaakin jäljellä. Lämpimänä säilötty alkaa suhteellisen nopeasti maistumaan "mokkaiselta". Matala lämpötila auttaa ilmeisesti säilömään aromit.
Kirjattu

Pastori

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 37
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #8 : Heinäkuu 06, 2010, 23:43:17 ip »

Tein päivällä Hariolla kokeeksi tuolla jiiteen ohjeella. Hämmästyttävän hyvin toimi. Kylmä kahvi toimi oikein mainiosti. Kiitokset vaan vinkistä.
Kirjattu

kahvimies

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 124
  • The Champ
    • Coffee Crusade
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #9 : Heinäkuu 07, 2010, 09:29:18 ap »

Fetco olisi tietysti ihan näppärä mutta kun Johan&Nyströmillä on vaan Aeropressit ja Hariot.
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #10 : Heinäkuu 07, 2010, 09:35:48 ap »

Fetco olisi tietysti ihan näppärä mutta kun Johan&Nyströmillä on vaan Aeropressit ja Hariot.

Kokeilin tehdä jääkahvia Fetcolla, mutta ei se silläkään helppoa ollut.... Pitää jatkaa testailuja kunhan saa taas Fetcon käyttöön.

-Mikko-
Kirjattu

Inhu

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 12
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #11 : Heinäkuu 07, 2010, 11:56:05 ap »

Joskus tuli kokeiltua näin: Tein 4 kupin mutteripannulla täyden pannun ja laitoin sen kylmään vesihauteeseen. Tämän jälkeen laitoin laseihin jäät valmiiksi ja vaahdotin kylmää maitoa parin euron "patterivaahdottimella". Kaadoin haalean kahvin jäiden sekaan sekoitten syömäpuikolla jolloin jäät eivät sulaneet pois, mutta kahvista tuli kylmää. Sekaan kanelitanko (+joskus kanelisokeria) ja maitovaahto päälle. Oli silloin oikein hyvää :D
Kirjattu
Victoria Arduino Venus', Macap M4

bogey

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 41
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #12 : Heinäkuu 07, 2010, 23:11:38 ip »

Tässä yksi vinkki mitä käytän jäälatten valmistamisessa, toiminee myös jääkahville.
Tyhjä lasi pakkaseen, viilentää kahvin hyvin, latten kanssa ei tarvitse edes jääpaloja.
Kirjattu

Moksi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 46
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #13 : Heinäkuu 25, 2011, 21:03:18 ip »

Vähän uppia jo ehkä hivenen unohdetulle threadille.

Kesän kuumista päivistä innostuneena päädyin kokeilemaan erilaisia kylmiä kahvijuomia. Tällä hetkellä kokeilussa on ollut espressopohjaiset juomat. Eka versio, jonka ohjeen kuulin kaffecentralenissa käydessäni, käsitti sokerin päälle valutetun espresson, joka sitten kaadetaan jäiden päälle ja lopuksi lisätään tilkka kermaa. Tästä tulikin yllättävän hyvää. Toinen versio koostuu, espressosta, maidosta ja jäistä, jotka on sekoitettu blenderissä. Lopputulos ihan ok, vaikka vähän makeutta jäikin kaipaamaan.

Mites muilla ristrettolaisilla, onko kesä herättänyt kylmien kahvien juojia enemmänkin ja minkälaisilla resepteillä?
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Jääkahvi
« Vastaus #14 : Heinäkuu 25, 2011, 22:45:16 ip »

Vanha klassikko eli Shakerato: tuplaespresso (around 30g, mielellään joku jossa hieman hapokkuutta/kirkkautta), 8-9g siirappia, sekoitetaan tiukasti shakerillä jossa mielellään isoja jääkuutioita.

Toisessa variaatiossa tuohon voi lisätä tilkan tummaa rommia vielä äskeiseen.. Virkistävä sekä toisaalta myös päihdyttävä. 

Lisäksi jäälle valutetut aeropressit on asiaa.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"