Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Suomalaiset SO:t espressossa  (Luettu 5548 kertaa)

opqdonut

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 23
Suomalaiset SO:t espressossa
« : Toukokuu 19, 2010, 23:00:50 ip »

Vetäisinpä tuossa huiviini erittäin toimivan espresson Kaffan Dominicasta (Caficultores de Juncalito) (jos jotakuta kiinnostaa: 15g tupla, 25g valmista tuotetta). Ensimmäiset uutot olivat aika kitkeriä ja tasapainottomia kunnes lopulta tärppäsi: selkeä ja hapokas, loistava syvän kahvinen jälkimaku.

Aikaisemmin kokeilin veistellä espressoja Cafetorian Daterra Yellow Bourbonista mutta en saanut parametreja oikein natsaamaan. Tuo Dominicahan on tietysti espressokäyttöön "tarkoitettu" toisin kuin suurin osa muista suomessa paahdettavista tilakahveista.

Millaisia kokemuksia ristretolla on kotimaisista SO-kahveista espressokäytössä? Caffilta näyttäisi saaman kuuluisaa Yirgacheffeä, onko kokemuksia tuoreudesta/espressosoveltuvuudesta?
Kirjattu
Vibiemme DomoBar Double (vanha versio), Vario

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Vs: Suomalaiset SO:t espressossa
« Vastaus #1 : Toukokuu 20, 2010, 02:21:13 ap »

Turun kahvipaahtimon yirgaa olen hehkutellut viime viikkoina. Rustasin siitä vähän selontekoa tuonne blogiini, mutta tiivistettynä loistavan makea ja mustikkainen kahvi. Joonan speksejä olen käyttänyt tiekarttana: 15 g, 28 s ->28ish g kuppiin.
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

opqdonut

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 23
Vs: Suomalaiset SO:t espressossa
« Vastaus #2 : Tammikuu 15, 2011, 19:33:01 ip »

Raportoinpa nyt tänne että ainakaan 500g Caffan paahtamaa Yirgacheffeä ei riittänyt itselläni täydellisen espressouuton löytämiseen. Matkalla vastaan tuli kyllä miellyttäviä sitruksisia ja raikkaita kupillisia mutta mustikoita ei näkynyt :) Tarkoituksena on kokeilla antaumuksella uudelleen.
Kirjattu
Vibiemme DomoBar Double (vanha versio), Vario

opqdonut

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 23
Vs: Suomalaiset SO:t espressossa
« Vastaus #3 : Kesäkuu 10, 2011, 17:14:15 ip »

Nostanpa vanhaa aihetta kahdella kahvikokemuksella.

Kaffalta saa tuota Laurin WBC-kisaespressoa, "Morro Azul". Brasilialainen tilakahvi joka on tarkoitettu espressoksi.

Mielenkiintoinen tuttavuus, ei yhtään niin hapokas kuin Kaffan normiespresso. Maistuu minusta paremmalta vähän pitempänä, pääsevät aromit esiin.

Lisäksi kävin taannoin tukholmassa ja johan & nyströmin puodissa maistoin tajunnanräjäyttävän Yirgacheffe-espresson. Pitääkin kokeilla heidän paahtoaan tuon Caffin sijaan seuraavaksi.
Kirjattu
Vibiemme DomoBar Double (vanha versio), Vario

akubi

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 104
    • Maja
Vs: Suomalaiset SO:t espressossa
« Vastaus #4 : Kesäkuu 10, 2011, 21:58:06 ip »

kaffalla myllyssä vieraillut islannin wbc kahvi myös melko räjäyttävä oli. zitrusta löytyi
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Suomalaiset SO:t espressossa
« Vastaus #5 : Kesäkuu 11, 2011, 12:07:05 ip »

Morro Azulista, tänään pääsin aamutuimaan kokeilemaan sitä.
Kolmas kuppi alkoi jo maistumaan oikeammalta, vaikka aiemmatkin olivat ihan hyviä. En tiedä onko muille tullut tätä eteen, mutta itse yleensä jauhan vähän ja kokeilen sormilla karkeutta. Siltä pohjalta shotti menee aikast lähelle, mutta tänään luulin pariinkiin otteeseen olevani oikeassa, mutta ristretoiksi menivät.
Eli, yllättävän karkealla sain jauhaa.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Suomalaiset SO:t espressossa
« Vastaus #6 : Kesäkuu 11, 2011, 16:05:34 ip »


Kaffalta saa tuota Laurin WBC-kisaespressoa, "Morro Azul". Brasilialainen tilakahvi joka on tarkoitettu espressoksi.


Meillä oli visitor-espressona tuota Morro Azulia jonkin aikaa. Itse kuvailisin sitä "hyvän espresson prototyypiksi", siitä siis löytyy kaikki mitä hyvässä espressossa kuuluukin olla; Makeutta, tasapainoisuutta, suklaisuutta yms. Siitäkin huolimatta tai ehkä juuri siitä syystä tuo kahvi ei vaan millään muotoa herättänyt kovinkaan suurta intohimoa, tai sitten en vaan osannut valmistaa sitä oikein :)

-Mikko-
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Suomalaiset SO:t espressossa
« Vastaus #7 : Kesäkuu 14, 2011, 22:35:54 ip »

Minä olen samoista syistä nimenomaan tykännyt Morro Azulista. Yleensä toffeemaisuus ja suklaisuus ovat määreitä, jotka kupissa kääntyvät yleiseksi miellyttävyydeksi ja pehmeydeksi, mutta tällä kertaa ne olivat minusta normaalia selkeämpiä ja pirteämpiä. Onnistuneemmat shotit ovat olleet hieman löysempiä, jolloin toffeemainen makeus erottuu ehkä paremmin. "Mineraalinen jälkimaku" vaatii suhteellisen reilusti mielikuvitusta, mutta kaipa se siellä on.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)