Tosin eikös ainakin Tanzanian terät muistuta espressoteriä siinä, että pavut kulkevat tasaisen ulkokehän läpi, eli terien urat eivät näy sivulta päin katsoessa?
Terät eroavat merkittävästi nimenomaan tuolla ulkokehällä. Eli jos vertaat seuraavaa Coffeetimestä lainattua Mazzerin teräkuvaa kuvaan viestin loppuun liitetystä Tanzanian teristä (pitää seuraavan putsin yhteydessä ottaa kuva vielä enemmän sivultapäin), niin näkyy selvästi miten espressoterissä ura kapenee kiilamaisesti, mutta jälkimmäisissä pikemminkin levenee voimakkaasti ja on jopa "notkolla". Todennäköisesti tällöin jauhe pääsee helpommin läpi eikä tuota niin paljoa hitusta ja myös pyöreämmän muotoiset kappaleet pääsevät läpi noiden notkojen avustuksella.
Hiutaleiden vaikutus suodatinkäytössä pitäisi olla samansuuntainen kuin hitusten, vaikka niiden massa onkin isompi ja ne voivat jakaumakuvissa näyttäytyä myös suurikokoisina partikkeleina.
Mutta ne näkyisivät vastaavasti myös pienikokoisina partikkeleina (sivusuunnasta katsottuna) jolloin jakauman pitäisi näyttää leveältä. Eli jos piikki on korkea kun mittaus on tehty laserilla tms. jauheen virratessa vapaasti sen ohitse, niin tämä kertoo mielestäni nimenomaan suhteellisen yhtenäisestä muodosta.
Kuten tuolla toisessa ketjussa mainitsin, Tanzanian jauhe on "karheaa" - kun sillä aikoinaan espressoa huvikseni testasin niin se rahisi tampatessa ja ei tamppautunut (vaikka oli hienoa), minkä pitäisi viitata (noiden HB:n keskustelujen perusteella) pyöreähköihin ja samankokoisiin partikkeleihin.