Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta  (Luettu 6992 kertaa)

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
« : Toukokuu 18, 2010, 20:18:25 ip »

Hei,

Macap toiki pari vuotta sitten markkinoille M4D -myllyn Mazzer Mini-E:n kilpailijaksi. Jokin aika sitten Macap esitteli myös vastaavat annostelijattomat ja ajastimella varustetut versiot isommista MX ja M7 -sarjoistaan. Mallinimet vastaavasti MXD ja M7D. Hiukan speksejä (tuo vanha "tuttu" M4D verrokkina):

 M4D  MXD  M7D
terien halkaisija  58mm (levy)  75mm (levy)  68mm (kartio)
moottorin teho  250W  340W  400W
korkeus (vakiona)  43,0cm  60,0cm  63,5cm
paino  8,5kg  11,0kg  16,0kg
hinta (noin)  550€  1000€  1500€

Lisää tietoja valmistajan sivuilta: www.macap.it

Myös Mazzer on viime aikoina panostanut mallistoonsa. Major-E, Kony-E ja Robur-E annostelijattomat tulivat markkinoille jokin aika sitten. Myös Minin ja Super Jollyn väliin sijoittuva, 61mm levyterillä varustettu Lux esiteltiin (mutta vain annostelijalla). Nyt on markkinoille tulossa Super Jolly-E eli annostelijaton ja ajastimella varustettu versio tutusta laitteesta. Jolly-E:ssä samat speksit kuin annostelijallisessa versiossa, eli 64mm levyterät, 350W moottori, 61cm korkeutta, painoa 14kg ja hinta samaa luokkaa kuin Macapin MXD. Mylly ei vielä näy Mazzerin sivuilla, mutta ilmaantunee sinne noin kuukauden kuluttua.

T. Teme
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
« Vastaus #1 : Toukokuu 18, 2010, 20:29:20 ip »

Myös Mazzer on viime aikoina panostanut mallistoonsa. Major-E, Kony-E ja Robur-E annostelijattomat tulivat markkinoille jokin aika sitten. Myös Minin ja Super Jollyn väliin sijoittuva, 61mm levyterillä varustettu Lux esiteltiin (mutta vain annostelijalla). Nyt on markkinoille tulossa Super Jolly-E eli annostelijaton ja ajastimella varustettu versio tutusta laitteesta. Jolly-E:ssä samat speksit kuin annostelijallisessa versiossa, eli 64mm levyterät, 350W moottori, 61cm korkeutta, painoa 14kg ja hinta samaa luokkaa kuin Macapin MXD. Mylly ei vielä näy Mazzerin sivuilla, mutta ilmaantunee sinne noin kuukauden kuluttua.

Mazzer on selvästi ottanut opikseen täällä käydyistä keskusteluista. Mutta hyvä niin, super jolly on helposti yksi testatuimmista ja eniten käyttöä nähneistä kahvimyllyistä markkinoilla. Voisi jopa ajatella, että espressokulttuurin leviäminen on osin Linean ja Super jollyn ansiota. 
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
« Vastaus #2 : Toukokuu 18, 2010, 21:52:12 ip »

Mazzer on selvästi ottanut opikseen täällä käydyistä keskusteluista.

Näin on varmasti tapahtunut. Suunnanmuutoksessa on vaan ollut viivettä, kun heidän tuotekehitysinsinööreillään meni aikansa suomea opiskellessa. :) :)
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
« Vastaus #3 : Toukokuu 18, 2010, 22:45:10 ip »

kun heidän tuotekehitysinsinööreillään meni aikansa suomea opiskellessa. :) :)

Ei muutoksia suomenkieliseen manuaaliin luvassa siis  ::)
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
« Vastaus #4 : Toukokuu 18, 2010, 23:21:23 ip »

Jos joku muuten ihmettelee että mikä pointti Super-Jolly-E:ssä on vs Mini-E, molemmissahan on 64mm terät, niin pitää muistaa SJ:n tehokkaampi moottori sekä terien erilainen profiili. Näiden ansiosta SJ on noin 50% nopeampi kuin Mini-E.

Lisäksi SJ:n voimakkaampi moottori jaksaa kuulemma vääntää vieläkin agressiivisemmilla Dura-Mill titanium terillä, toisin kuin Mini-E (ainakin jenkkiversiona). Noilla titaaniterillä jauhatusnopeus kasvaa vielä reippaasti lisää eikä jauhatuksen laatu ainakaan kokemusten perusteella huonone.

Itseäni ainakin kiinnostaa tuo SJ melkoisesti kun ProM ei toiminut. Isoon tai isohkoon kartioteräiseen myllyyn en arvaa enää kotikäytössä kallistua aikaisempien kokemusten perusteella (=liian paljon kahvia menee hukkaan). SJ-E lyhyellä papusäiliöllä voisi olla oikein kiva mylly kotibaristalle (edullisempi kuin Mahlkönig K30, jota heikompi Mazzer tosin on ergonomialtaan).

T. Teme
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
« Vastaus #5 : Toukokuu 19, 2010, 17:15:40 ip »

Miltäs Mazzerin Major-E vaikuttaisi? Mielestäni sinne ei jää sisään juuri enempää kahvia kuin super jollyynkään (superjollystä käytössä on bag-grinder versio kun taas majorista annostelijattomaksi modattu versio).
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
« Vastaus #6 : Toukokuu 19, 2010, 17:45:06 ip »

Miltäs Mazzerin Major-E vaikuttaisi? Mielestäni sinne ei jää sisään juuri enempää kahvia kuin super jollyynkään (superjollystä käytössä on bag-grinder versio kun taas majorista annostelijattomaksi modattu versio).

Onhan se Major myös käynyt mielessä. On tosin kookkaampi ja kalliimpi kuin SJ, mutta ei ymmärtääkseni nopeampi kuin SJ niillä titaaniterillä (tosin voihan siihen Majoriinkin laittaa titaaniterät jos haluaa jauhaa tuplan kolmessa sekunnissa :o). Lisäksi Majorissa se papusäiliön kaulus ei ainakaan tee helpoksi pienemmän hopperin käyttöä. Jauhatuksen laadussa toki saattaa olla eroa.

Mitenkäs se SJ bag-grinder on pelittänyt ja millaisessa käytössä se on? Kokemuksia presson tai suodatinkahvin kanssa?

T. Teme
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
« Vastaus #7 : Toukokuu 19, 2010, 22:33:10 ip »

Isoon tai isohkoon kartioteräiseen myllyyn en arvaa enää kotikäytössä kallistua aikaisempien kokemusten perusteella (=liian paljon kahvia menee hukkaan).

Näemmä ihan äskettäin oli ilmestynyt "teaseri": ;)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=o4Bu7KVL99c[/youtube]
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
« Vastaus #8 : Toukokuu 20, 2010, 02:00:29 ap »

Onhan se Major myös käynyt mielessä. On tosin kookkaampi ja kalliimpi kuin SJ, mutta ei ymmärtääkseni nopeampi kuin SJ niillä titaaniterillä (tosin voihan siihen Majoriinkin laittaa titaaniterät jos haluaa jauhaa tuplan kolmessa sekunnissa :o). Lisäksi Majorissa se papusäiliön kaulus ei ainakaan tee helpoksi pienemmän hopperin käyttöä. Jauhatuksen laadussa toki saattaa olla eroa.

Mitenkäs se SJ bag-grinder on pelittänyt ja millaisessa käytössä se on? Kokemuksia presson tai suodatinkahvin kanssa?

T. Teme

Molemmat testaamani Mazzerit ovat olleet normaaleilla terillä ja näistä Major on selvästi nopeampi ja jauhatus on vähemmän paakkuista. Uudessa Major-E:ssä taitaa tosiaan kyllä olla se Roburista tuttu suojakaulus.

Espressoa olen sen kanssa tehnyt, maun puolesta olen ollut tyytyväinen. Anfimin saapumisen myötä SJ on ollut suodatinkäytössä. Suodatin/presso kahveihin SJ ei kuitenkaan ole ollut kovin ihmeellinen. Kaikki maistuu jotenkin rasvaiselta/tunkkaiselta SJ:n kanssa jauhettuna. Mielestäni suodatinkahvi maistui huomattavasti paremmalta Ascaso I-minin kanssa. Pitäisi varmaan tehdä TDS-mittauksia että olisi säädöt varmasti kohdillaan.  Syynä voi toki olla vanhat terätkin.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
« Vastaus #9 : Toukokuu 20, 2010, 18:39:50 ip »

Pitäisi varmaan tehdä TDS-mittauksia että olisi säädöt varmasti kohdillaan.  Syynä voi toki olla vanhat terätkin.

Mikäli mylly tuottaa leveän jakauman, niin tuo TDS mittaus ei oikein hyvin kerro mitään - sillä jos sen lukeman ja uuttumisprosentin välille halutaan "välitön" yhteys, tulee uuttumisen olla mahdollisimman tasaisaista. Oikean lukeman kun saa yli ja aliuuttuneen sekoituksestakin.

Laakealla jakaumalla keskimääräisesti "oikea" lukema tarkoittaa itseasiassa sitä että suuri osa pienemmistä partikkeleista on yliuuttunut (jotta pystyvät kompensoimaan isojen partikkeleiden aliuuttuneisuuden). Tällöin siellä on jo kitkeryyttä mukana mutta ei riittävästi makeutta. Makeutta saisi lisää uuttamalla niitä isompia tehokkaammin (pidentämällä aikaa taikka hienontamalla jauhatusta), mutta tällöin pienet uuttuisivat yli vielä enemmän (ja suuremmissa määrin). Tästä syystä mahdollisimman terävä piikki on kaiken a ja o mikäli halutaan tuoda makeutta helposti esiin mahdollisimman aromikkaalla lopputuloksella.

Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
« Vastaus #10 : Toukokuu 20, 2010, 22:23:31 ip »

Mikäli mylly tuottaa leveän jakauman, niin tuo TDS mittaus ei oikein hyvin kerro mitään - sillä jos sen lukeman ja uuttumisprosentin välille halutaan "välitön" yhteys, tulee uuttumisen olla mahdollisimman tasaisaista. Oikean lukeman kun saa yli ja aliuuttuneen sekoituksestakin.
I stand corrected.

Tästä syystä mahdollisimman terävä piikki on kaiken a ja o mikäli halutaan tuoda makeutta helposti esiin mahdollisimman aromikkaalla lopputuloksella.

Eli jatkan kahvini maustamista sokerilla.  :)
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
« Vastaus #11 : Toukokuu 21, 2010, 12:16:10 ip »

Anfimin saapumisen myötä SJ on ollut suodatinkäytössä. Suodatin/presso kahveihin SJ ei kuitenkaan ole ollut kovin ihmeellinen. Kaikki maistuu jotenkin rasvaiselta/tunkkaiselta SJ:n kanssa jauhettuna. Mielestäni suodatinkahvi maistui huomattavasti paremmalta Ascaso I-minin kanssa.

Kiitos kommenteista. Tätä vähän pelkäsinkin - suodatin / presso / vakuumikahville pitäisi hommata eri mylly...

T. Teme
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
« Vastaus #12 : Toukokuu 21, 2010, 12:40:48 ip »

Laakealla jakaumalla keskimääräisesti "oikea" lukema tarkoittaa itseasiassa sitä että suuri osa pienemmistä partikkeleista on yliuuttunut (jotta pystyvät kompensoimaan isojen partikkeleiden aliuuttuneisuuden). Tällöin siellä on jo kitkeryyttä mukana mutta ei riittävästi makeutta. Makeutta saisi lisää uuttamalla niitä isompia tehokkaammin (pidentämällä aikaa taikka hienontamalla jauhatusta), mutta tällöin pienet uuttuisivat yli vielä enemmän (ja suuremmissa määrin). Tästä syystä mahdollisimman terävä piikki on kaiken a ja o mikäli halutaan tuoda makeutta helposti esiin mahdollisimman aromikkaalla lopputuloksella.

Tähän liittyen Jim Schulmanin pohdiskelu terien vaikutuksesta on myös kiinnostava:
http://www.home-barista.com/tips/scott-raos-new-book-professional-coffee-brewing-techniques-t14131.html

Eli pointti on, että väliä ei ole pelkästään kokojakaumalla, vaan myös partikkelien muodolla. Toki tuo on vaan spekulaatiota, voi hyvinkin olla että myllyn mahdollisuus vaikuttaa partikkelien muotoon on olematon. Papu särkyy siitä mistä särkyy. Jimin ajatus on, että espressoterät tuottavat hiutalemaisia partikkeleja, kun taas bulkkimyllyn terät pyöreitä. Tosin eikös ainakin Tanzanian terät muistuta espressoteriä siinä, että pavut kulkevat tasaisen ulkokehän läpi, eli terien urat eivät näy sivulta päin katsoessa?

Hiutaleiden vaikutus suodatinkäytössä pitäisi olla samansuuntainen kuin hitusten, vaikka niiden massa onkin isompi ja ne voivat jakaumakuvissa näyttäytyä myös suurikokoisina partikkeleina.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
« Vastaus #13 : Toukokuu 21, 2010, 13:42:46 ip »

Tosin eikös ainakin Tanzanian terät muistuta espressoteriä siinä, että pavut kulkevat tasaisen ulkokehän läpi, eli terien urat eivät näy sivulta päin katsoessa?

Terät eroavat merkittävästi nimenomaan tuolla ulkokehällä. Eli jos vertaat seuraavaa Coffeetimestä lainattua Mazzerin teräkuvaa kuvaan viestin loppuun liitetystä Tanzanian teristä (pitää seuraavan putsin yhteydessä ottaa kuva vielä enemmän sivultapäin), niin näkyy selvästi miten espressoterissä ura kapenee kiilamaisesti, mutta jälkimmäisissä pikemminkin levenee voimakkaasti ja on jopa "notkolla". Todennäköisesti tällöin jauhe pääsee helpommin läpi eikä tuota niin paljoa hitusta ja myös pyöreämmän muotoiset kappaleet pääsevät läpi noiden notkojen avustuksella.



Hiutaleiden vaikutus suodatinkäytössä pitäisi olla samansuuntainen kuin hitusten, vaikka niiden massa onkin isompi ja ne voivat jakaumakuvissa näyttäytyä myös suurikokoisina partikkeleina.

Mutta ne näkyisivät vastaavasti myös pienikokoisina partikkeleina (sivusuunnasta katsottuna) jolloin jakauman pitäisi näyttää leveältä. Eli jos piikki on korkea kun mittaus on tehty laserilla tms. jauheen virratessa vapaasti sen ohitse, niin tämä kertoo mielestäni nimenomaan suhteellisen yhtenäisestä muodosta.

Kuten tuolla toisessa ketjussa mainitsin, Tanzanian jauhe on "karheaa"  - kun sillä aikoinaan espressoa huvikseni testasin niin se rahisi tampatessa ja ei tamppautunut (vaikka oli hienoa), minkä pitäisi viitata (noiden HB:n keskustelujen perusteella) pyöreähköihin ja samankokoisiin partikkeleihin.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Uusia myllyjä Macapilta ja Mazzerilta
« Vastaus #14 : Toukokuu 21, 2010, 14:50:13 ip »

Terät eroavat merkittävästi nimenomaan tuolla ulkokehällä. Eli jos vertaat seuraavaa Coffeetimestä lainattua Mazzerin teräkuvaa kuvaan viestin loppuun liitetystä Tanzanian teristä (pitää seuraavan putsin yhteydessä ottaa kuva vielä enemmän sivultapäin), niin näkyy selvästi miten espressoterissä ura kapenee kiilamaisesti, mutta jälkimmäisissä pikemminkin levenee voimakkaasti ja on jopa "notkolla". Todennäköisesti tällöin jauhe pääsee helpommin läpi eikä tuota niin paljoa hitusta ja myös pyöreämmän muotoiset kappaleet pääsevät läpi noiden notkojen avustuksella.

Jep, ero on iso. Jos sivusta katsoo, niin onko Tanzanian terien reunassa notkoja? Espressomyllyn teräthän ovat ihan tasaiset sivusta katsoen.

Kuten tuolla toisessa ketjussa mainitsin, Tanzanian jauhe on "karheaa"  - kun sillä aikoinaan espressoa huvikseni testasin niin se rahisi tampatessa ja ei tamppautunut (vaikka oli hienoa), minkä pitäisi viitata (noiden HB:n keskustelujen perusteella) pyöreähköihin ja samankokoisiin partikkeleihin.

Bulkkijauhatusta voisi verrata johonkin pallomereen, kun taas espressojauhatusta lumihiutaleisiin. Jos pallomeri valmistettaisiin hiutaleen muotoisista palloista niin eipä tekisi mieli hyppiä sinne. :)

Hauskaa kyllä, samantyyppisiä kysymyksiä tulee vastaan monenlaisten hitusten kanssa. Pari päivää sitten ihmeteltiin Salmisaaren biitsiareenan hiekkaa, se kun tuntuu jalkojen alla narisevalta lumelta. Ilmeisesti kivilaji oli joku liuskemainen, joka hajoaa murskatessa hiutaleiksi. Tasaisemmassa hiekoitussepeliä muistuttavassa (mutta tietysti hienommassa) hiekassa todennäköisesti jalat uppoaisi ja hyppiminen olisi vaikeaa.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)