Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Käyttökatko tulossa maanantaina 22.4.!

Kirjoittaja Aihe: Capuccino  (Luettu 26786 kertaa)

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Capuccino
« Vastaus #30 : Toukokuu 28, 2010, 09:31:09 ap »

Omien kokemusteni mukaan Italiassa tuplaespresso on lähestulkoon tabu. En muista törmänneeni sellaiseen kahvilassa tai nähneeni kenenkään sellaista juovan - joskaan en ole tuplia myöskään erityisesti etsinyt. Kotona ihmiset toki saattavat juoda vähän tukevamman annoksen, etenkin aamulla.

No ei se kyllä mikään tabu ole, ihan ilman kommervenkkejä tuplaespresson voi tilata. Tosin myllyt ja koneet ovat säädetty sinkuille, joten tuplien laatu voi olla mitä tahansa. Muutamien huonohkojen tuplien jälkeen siirryin tilaamaan taas sinkkuja Italiassa. Paikalliset eivät tosiaan tuplia tilaile, lähinnä niitä tuntui turistit kyselevän.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Capuccino
« Vastaus #31 : Toukokuu 31, 2010, 19:58:12 ip »

Eniten kuitenkin sapettaa kun Cappuccino tehdään niin että vaahto on liki kokonaan valmiiksi kuumaan maitokahviin sekoittunut. Eli kupillinen kuumaa maitokahvia.

Krhm, eikös kyseessä ole silloin juuri oikeaoppinen cappuccino? Toki jos se maistuu maitokahvilta, niin silloin jokin on pielessä. Juoman pitäisi olla yhtä ja samaa tasalaatuista kermaista ja hienokuplaista maitovaahtoa ja kahvia.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Kahvikissa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 422
Vs: Capuccino
« Vastaus #32 : Kesäkuu 01, 2010, 01:04:56 ap »

Aika usein kahviloissa saa capuccinon, jossa kahvin päällä on jotain saippua(maista) vaahtoa... :-(
Kirjattu
Aina on aikaa juoda vielä kuppi kahvia!

Carlo

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 44
Vs: Capuccino
« Vastaus #33 : Kesäkuu 07, 2010, 15:04:54 ip »

... cappuccinon espresso-osuus..

Käsi ylös, kuka on joskus saanut eteensä (tai valmistanut) cappuccinon, jossa "espresso-osuus" on omana maitoon sekoittumattomana kerroksenaan ;)
Kirjattu

cappulatte

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 19
Vs: Capuccino
« Vastaus #34 : Syyskuu 07, 2017, 16:35:14 ip »

Hmm... olen näköjään tehnyt aivan liian maitoisia cappuccinoja. Kupit ovat olleet liian suuria. Nyt kun oikea koko on tiedossa, niin varmasti saan maunkin kohdilleen. On tullut ihmeteltyä laimeutta perus cappuccinossa, joten olen tehnyt lähes aina tulpana.

Vielä kuitenkin hieman askarruttaa tämä yksi ristiriitaisuus näissä tiedoissa, joita internetin arkistoista löytyy. Mikä on oikea suhde kahvin, kuuman maidon ja maitovaahdon suhteen?

Baristat.fi kertoo seuraavaa:

"Klassinen cappuccino määritellään mm. seuraavasti: 150-180 ml kahvijuoma espressosta, höyrytetystä maidosta ja maitovaahdosta. Osien suhde on siis 1:1:1. Takavuosina juoman päälle ripoteltiin kaakaojauhetta - cappuccino on tarinan mukaan saanut nimensä kapusiinimunkkien ruskeasta hupusta. Nykyään cappuccinon päälle ei yleensä ripotella mitään, vaan ruskea ilme syntyy latte art -tyylillä valmistaen."

Eikös tällöin espresson määrän pitäisi olla vähintään 60 ml, jos juoman kokonaistilavuus on 180 ml? Ymmärtääkseni kuitenkin cappuccino doppio on nimenomaan se versio, jossa espresson määrä on 60 ml. Mikäli normaalin cappuccinon haluaisi tehdä tuon määritelmän mukaan, jäisi juoman kokonaistilavuudeksi vaivaiset 90 ml, mikä taas on vain puolet (tai runsas puolet) oikeaoppisesta kokonaistilavuudesta.

Voisiko joku viisaampi selittää, miten tehdä oikeaoppinen cappuccino?
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Capuccino
« Vastaus #35 : Syyskuu 07, 2017, 17:14:40 ip »


Voisiko joku viisaampi selittää, miten tehdä oikeaoppinen cappuccino?

"Oikea" vaihtelee ympäri italiaa ja eri kahviloissa eri.

Kannattaa tehdä hyvänmakuinen eikä "oikea". Riippuu tietysti kahvin tyylistä ja laadusta, mutta itse teen suunnilleen 1:1:1. Robustaisella ja tuhdilla kahvilla voi olla enemmänkin maitoa toki.

Summa summarum: Laita sen verran maitroa kun maistuu itsellesi parhaalta?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

hsm

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 186
Vs: Capuccino
« Vastaus #36 : Syyskuu 07, 2017, 17:18:35 ip »

How to make
a Certified Italian
Cappuccino?
A hundred millilitres of cold milk (3-5°C) are steamed
until they achieve a volume of approximately 125 ml
and  a  temperature  of  approximately  55°C  and  then
poured onto a Certified Italian Espresso into a cup of
150-160  ml  capacity.  Its  preparation  is  entrusted  to
an  Espresso  Italiano  Specialist,  a  professional  barista
trained  by  the  Italian
Espresso
National
Institute   and   by   the
International  Institute
of Coffee Tasters.

...ja lisää:
http://www.espressoitaliano.org/files/File/istituzionale_inei_hq_en.pdf

Ottakoon tosissaan, ken tahtoo.  ;)
Kirjattu

opheinonen

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 265
Vs: Capuccino
« Vastaus #37 : Syyskuu 07, 2017, 21:02:42 ip »

Noinhan se menee. Suomessa on vaikeata saada tuoretta italialaista papua. Mutta jos saa, niin 7-8 g riittää hyvään cappuun.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione V2+Mazzer Minia A+Pharos+Niche Zero

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Capuccino
« Vastaus #38 : Syyskuu 07, 2017, 21:59:20 ip »

Kun kuppi on oikean kokoinen, niin tuplaan tykkään sit tehdä.
Kuppiin menee vettä punnittuna 160g. Mitä lie ml cappa sitten.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Cappuccino
« Vastaus #39 : Syyskuu 07, 2017, 22:54:40 ip »

Olen myös sillä linjalla, että ihan sama, kunhan se maistuu hyvältä.

Kotona tekemisen ilo ja hyöty on siinä, että voi tehdä juuri sellaisen kahvijuoman kuin itse haluaa eikä ole sidoksissa mihinkään standardeihin, eikä asiakas ala valittaa liian pienestä/suuresta maidon/kahvin määrästä.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Cappuccino
« Vastaus #40 : Syyskuu 08, 2017, 10:11:03 ap »


Kotona tekemisen ilo ja hyöty [...] eikä asiakas ala valittaa liian pienestä/suuresta maidon/kahvin määrästä.

Olisipa näin ;D
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

opheinonen

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 265
Vs: Capuccino
« Vastaus #41 : Syyskuu 08, 2017, 14:21:53 ip »

Jos hallitsee reseptit, niin sitten voi säveltääkin.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione V2+Mazzer Minia A+Pharos+Niche Zero

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Capuccino
« Vastaus #42 : Syyskuu 08, 2017, 23:13:08 ip »

Tein tänään, harvinaista kyllä viisi cappua ja jokaisen lidlin ht tms. maitoon ja jokainen kammottavalla vaahdolla. Hävetti mutta kun neiti joi ja lisää halusi niin mikäs siinä...
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

opheinonen

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 265
Vs: Capuccino
« Vastaus #43 : Syyskuu 09, 2017, 10:21:24 ap »

...jokaisen lidlin ht tms. maitoon ja jokainen kammottavalla vaahdolla. .
Tähän ongelma tulee kohdattua säännöllisesti. Eilen avaamani, halpuutetusta maitotölkkistä ei saa kunnon  vaahtoa, vaikka miten yrittäisi. Mikä on toleranssi maidon rasva-, proteiinipitoisuudessa yms?
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione V2+Mazzer Minia A+Pharos+Niche Zero

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Capuccino
« Vastaus #44 : Syyskuu 09, 2017, 10:35:29 ap »

Mä oon käyttänyt sitä Lidlin tölkkimaitoa vuosia ja hyvin vaahtoutuu, tosin nykyään huonommin. Tulee helposti liian paksua vaahtoa. Laktoositon versio vaahtoaa kutakuinkin samalla lailla.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2