Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Capuccino  (Luettu 26833 kertaa)

maseppan

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1
Capuccino
« : Toukokuu 16, 2010, 00:28:45 ap »

Voisiko joku asiaa tunteva sanoa, minkälainen ja minkäkokoinen pitää olla kupin, josta tarjotaan Capuccino-kahvia? Olen aina maailmalla saanut eteeni isohkon ylöspäin laajenevan kupin. Helsingissä tunnetussa kahvilaketjussa eteeni tuodaan tavallisen kahvikupin kokoinen kuppi , mitä pidän vääränä.
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Capuccino
« Vastaus #1 : Toukokuu 16, 2010, 06:34:16 ap »

Voisiko joku asiaa tunteva sanoa, minkälainen ja minkäkokoinen pitää olla kupin, josta tarjotaan Capuccino-kahvia? Olen aina maailmalla saanut eteeni isohkon ylöspäin laajenevan kupin. Helsingissä tunnetussa kahvilaketjussa eteeni tuodaan tavallisen kahvikupin kokoinen kuppi , mitä pidän vääränä.

SCAE:n (Speciality Coffee Association of Europe), eli Euroopan erikoiskahviyhdistyksen ja mm. WBC-kisoissa käytetty määritelmä:

Lainaus
A. A Cappuccino is a beverage of ratios, producing a harmonious balance of one (1) single
shot of espresso, steamed milk and frothed milk.
B. A traditional cappuccino is a 5 to 6 ounce / 150 to 180 ml beverage.
C. A cappuccino should be served in a 5 to 6-ounce / 150 to 180 ml cup with a handle.
D. Any additional toppings, spices or powdered flavourings are not allowed.

INEI (Institute Nazionale Espresso Italiano), eli Italian kansallinen espressoinstituutti on hyvin samoilla linjoilla. Heidän mukaansa:

Lainaus
INEI’s studies show that high-quality, traditional cappuccino is made with 25 ml (.8 oz.) of certified Italian espresso and 125 ml (about 4 oz.) of milk warmed with steam from a temperature of 5°C (41°F) to 55°C (131°F). Always, the milk must be poured over the espresso and served in a cup of about 150 ml (about 5 oz.).

Eli noin puolitoista desiä on oikeaoppinen cappuccino. Lähes poikkeuksetta cappuccino on kahviloissa kuitenkin tilavuudeltaan liiankin iso, mutta isompi ei aina ole parempi. Omasta mielestä on yleensä hyvä merkki jos kahvilassa tiedetään millainen juoman oikeasti kuuluu olla...

T. Teme
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Capuccino
« Vastaus #2 : Toukokuu 16, 2010, 11:07:48 ap »


INEI (Institute Nazionale Espresso Italiano), eli Italian kansallinen espressoinstituutti on hyvin samoilla linjoilla. Heidän mukaansa:
Lainaus
INEI’s studies show that high-quality, traditional cappuccino is made with 25 ml (.8 oz.) of certified Italian espresso and 125 ml (about 4 oz.) of milk warmed with steam from a temperature of 5°C (41°F) to 55°C (131°F). Always, the milk must be poured over the espresso and served in a cup of about 150 ml (about 5 oz.).

Tuossa huomioni kiinnitti todella matalaksi jätetty maidon lämpötila. Noin viileä cappuccino asettaa aikamoiset vaatimukset kuppien lämmölle, ei siten ihmekään että perinteisesti etelä-italiassa kupit on kuumennettu kiehuvassa vedessä.

-Mikko-
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Capuccino
« Vastaus #3 : Toukokuu 16, 2010, 11:32:32 ap »

Tuossa huomioni kiinnitti todella matalaksi jätetty maidon lämpötila. Noin viileä cappuccino asettaa aikamoiset vaatimukset kuppien lämmölle, ei siten ihmekään että perinteisesti etelä-italiassa kupit on kuumennettu kiehuvassa vedessä.

Alan itsekin ymmärtää Napoli Cup warmerin päälle nyt  ;)

Tuo n. 55 astetta on mielestäni just se ihanteellinen juomalämpötila, jossa cappuccinon voi heittää välittömästi huiviin ja maustakin saa ne parhaat puolet irti. Moni tietenkin pitää tätä kylmänä, joka on ymmärrettävää jos on tarkoitus viettää enemmänkin aikaa kahvikupin ohella huiviinheittämisen sijasta.


Noihin määritelmiin voisi oikeastaan vielä lisätä että kahvikupin pitää olla merkiltään Terra keramik, Nuova point tai ACF. Väriltään kupin pitää olla musta, turkoosi tai ruskea ja pinnalla pitää olla tasan kolmelehtinen tulppaani.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Capuccino
« Vastaus #4 : Toukokuu 16, 2010, 11:33:16 ap »

Tuossa huomioni kiinnitti todella matalaksi jätetty maidon lämpötila. Noin viileä cappuccino asettaa aikamoiset vaatimukset kuppien lämmölle, ei siten ihmekään että perinteisesti etelä-italiassa kupit on kuumennettu kiehuvassa vedessä.

Jep. Tässä (italiankielisessä) dokumentissa on tarkempia speksejä - myös espressolle. Menee OT:ksi, mutta espressonkin tapauksessa on mainitut lämmöt melko alhaiset (uuttolämpö n. 88C ja juoman lämpö kupissa n. 67C). Mieleen tulee että millähän tavalla lämmöt on mitattu kun noita spekseja on mietitty? Toki Italiassa kahvi on keskimäärin myös melko tummaksi paahdettua (=matalampi uuttolämpö).

T. Teme
Kirjattu

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Capuccino
« Vastaus #5 : Toukokuu 16, 2010, 20:33:33 ip »

Menee OT:ksi, mutta espressonkin tapauksessa on mainitut lämmöt melko alhaiset (uuttolämpö n. 88C ja juoman lämpö kupissa n. 67C). Mieleen tulee että millähän tavalla lämmöt on mitattu kun noita spekseja on mietitty? Toki Italiassa kahvi on keskimäärin myös melko tummaksi paahdettua (=matalampi uuttolämpö).

Italiassahan halvimman juoman saa tiskillä seisten (siis huiviin heittäen ;) ) joten ehkäpä alunperinkään ei ole ollut tarkoitus jäädä notkumaan kahviannoksen kera?
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

kaffemi

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 119
Vs: Capuccino
« Vastaus #6 : Toukokuu 21, 2010, 14:45:11 ip »

Cappuccinon lämpötila on kieltämättä aika haasteellinen baristan kannalta. Itse kuulun noihin notkujiin ja mielelläni hörpin kahvia hieman pidempään, joten lämpöä saa olla aika reilusti. Vaikka ymmärrän hyvin Joonankin kannan... Siis sekä liian haalesta että liian kuumasta voi tulla palautetta.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Capuccino
« Vastaus #7 : Toukokuu 21, 2010, 21:57:07 ip »

Tuo n. 55 astetta on mielestäni just se ihanteellinen juomalämpötila, jossa cappuccinon voi heittää välittömästi huiviin ja maustakin saa ne parhaat puolet irti.

Sattuipa silmään: (linkki)

"The preferred drinking temperature of coffee is specified in the literature as 140+/-15 degrees F (60+/-8.3 degrees C) for a population of 300 subjects. A linear (with respect to temperature) figure of merit merged the two effects to identify an optimal drinking temperature of approximately 136 degrees F (57.8 degrees C)."

Taannoin huvikseni mittailin suodatinkahvista lämpötilaa ja kun lähestyttiin tuota 60 asteen rajaa niin "juotavuus" (maku mukaan lukien) alkoi olla mielestäni parhaimmillaan. Yleensä annankin (suodatin)kahvin olla valmistuksen jälkeen kupissa tovin kaikessa rauhassa - tyyliin: aamulla valmistan kahvin ja sitten se saa odottaa kupissa sen aikaa kun kasaan voileivät.
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Capuccino
« Vastaus #8 : Toukokuu 21, 2010, 23:00:52 ip »

Sattuipa silmään: (linkki)

"The preferred drinking temperature of coffee is specified in the literature as 140+/-15 degrees F (60+/-8.3 degrees C) for a population of 300 subjects. A linear (with respect to temperature) figure of merit merged the two effects to identify an optimal drinking temperature of approximately 136 degrees F (57.8 degrees C)."

Taannoin huvikseni mittailin suodatinkahvista lämpötilaa ja kun lähestyttiin tuota 60 asteen rajaa niin "juotavuus" (maku mukaan lukien) alkoi olla mielestäni parhaimmillaan. Yleensä annankin (suodatin)kahvin olla valmistuksen jälkeen kupissa tovin kaikessa rauhassa - tyyliin: aamulla valmistan kahvin ja sitten se saa odottaa kupissa sen aikaa kun kasaan voileivät.

Loistava löytö! Pitänee lukaista artikkeli läpi sunnuntaina.

Hieman harjoittelemista edessä vielä että saa juomat aina näppituntumalla 57,8-asteisiksi.   ::)
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Kahvikissa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 422
Vs: Capuccino
« Vastaus #9 : Toukokuu 23, 2010, 00:24:46 ap »

Entäs sitten tupla (doppio) capuccinon määritelmä? En muutama päivä sitten hyväksynyt tupla capuccinoa joka oli tehty saman kokoiseen kuppiin kuin single, oli vain kaksi espresso shottia. No, antoivat rahat takaisin. Minä käsitän että tupla cappu on sama kuin kaksi single cappua on laitettu isompaan kuppiin. Jos tupla cappu tehdään niin kuin se useimmissa kahviloissa tehdään, että laitetaan yhden shotin sijasta kaksi espresso shottia niin eikö siinä maidon, kahvin ja vaahdon suhde muutu aika paljon. Eräässä kahvilassa kun koetin selittää asiaa, niin myyjä sanoi että tuohan on latte...
Kirjattu
Aina on aikaa juoda vielä kuppi kahvia!

talousvisiiri

  • Vieras
Vs: Capuccino
« Vastaus #10 : Toukokuu 23, 2010, 07:34:25 ap »

Entäs sitten tupla (doppio) capuccinon määritelmä? En muutama päivä sitten hyväksynyt tupla capuccinoa joka oli tehty saman kokoiseen kuppiin kuin single, oli vain kaksi espresso shottia. No, antoivat rahat takaisin. Minä käsitän että tupla cappu on sama kuin kaksi single cappua on laitettu isompaan kuppiin. Jos tupla cappu tehdään niin kuin se useimmissa kahviloissa tehdään, että laitetaan yhden shotin sijasta kaksi espresso shottia niin eikö siinä maidon, kahvin ja vaahdon suhde muutu aika paljon. Eräässä kahvilassa kun koetin selittää asiaa, niin myyjä sanoi että tuohan on latte...


Voi sentään. Kyllä doppio tarkoittaa juuri kahden essoshotin versiota, jossa maidon määrää ei lisätä.
Kirjattu

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vs: Capuccino
« Vastaus #11 : Toukokuu 23, 2010, 11:50:12 ap »

Minullekin tuplacappa on 2 shottia espressoa yhden sijaan, ja hieman vähemmän maitoa (1 shotin verran).
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Capuccino
« Vastaus #12 : Toukokuu 24, 2010, 08:56:32 ap »

Minullekin tuplacappa on 2 shottia espressoa yhden sijaan, ja hieman vähemmän maitoa (1 shotin verran).

Tai sitten maidon määrä pysyy vakiona, ja cappun tilavuus vaihtelee:
http://en.wikipedia.org/wiki/Espresso
Cappuccino: 150–180 ml, 1 or 2 shots (30 or 60 ml), traditionally with significant dry foam, today often found with wet foam

Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

Kahvikissa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 422
Vs: Capuccino
« Vastaus #13 : Toukokuu 24, 2010, 11:52:51 ap »

Aika epäjohdonmukaista! Yleensähän tuplalla tarkoitetaan kaksinkertaista juoman tms. määrää. Jos asia on näin kuin sanotte, niin single cappu ja doppio ovat koostumukseltaan erilaisia, oikeastaan eri juomia... Hiukan tosiaan kummallista..
Kirjattu
Aina on aikaa juoda vielä kuppi kahvia!

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Capuccino
« Vastaus #14 : Toukokuu 24, 2010, 12:44:38 ip »

Aika epäjohdonmukaista! Yleensähän tuplalla tarkoitetaan kaksinkertaista juoman tms. määrää.

Ei se kai sentään aivan epäjohdonmukaista ole. Jos maailmassa olisi jokin ravintola, joka myisi viskiä tuplina, saisi sellaisen tilaamalla varmastikin kaksi kertaa enemmän viskiä. Jos tilaisit tuplaviskin jäillä, ei jäitten määrä varmastikaan kaksinkertaistuisi?

Jos asia on näin kuin sanotte, niin single cappu ja doppio ovat koostumukseltaan erilaisia, oikeastaan eri juomia... Hiukan tosiaan kummallista..

Kummallisempaa olisi jos yhdellä ja samalla juomalla olisi kaksi erilaista nimeä.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"