Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Kokematon kesyttää Gaggian? (oli: Krupsin)  (Luettu 17179 kertaa)

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
« Vastaus #15 : Huhtikuu 21, 2010, 11:30:25 ap »


Valmistuksessa on useita muuttujia. Yksi tärkeä on uuttolämpötila. Vanha akalliolta oppimani ohje toimii lähes aina: matala lämpötila korostaa happamuutta, korkea uuttolämpötila taasen karvautta. Omassa täysautomaatissani säädän lämpötilaa asteittain korkeammaksi, kunnes saan kuppiin hieman "potkua", kuten sinä hyvin asian ilmaisit. Nyt tullaan sitten siihen sinun koneeseesi. Thermoblock-laitteille on ominaista, että lämpötila hieman "vaeltaa". Näin erityisesti, jos tekee useita annoksia peräkkäin. Saat siten samoista raaka-aineista, samalla tavalla tehtynä erilaisia kupposia.

Juoman uuttaminen lyhyempänä ja "äkäisempänä" auttaa myös usein. On joskus aika vaikeaa löytää oikea tasapaino jauhatuksen hienouden kanssa. Siis niin hienoa, että kone "vaikeroi", mutta ei mene ihan tukkoon. Kun käytin itse vastaavanlaista laitetta, kahvini lirui kuppiin hitaammin ja ohuempana norona, kuin sinun videossasi.

Tokihan papulaadulla ja pavun tuoreudella on myös suuri merkitys. On pehmeämpiä ja vähemmän pehmeitä laatuja.
   
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
« Vastaus #16 : Huhtikuu 21, 2010, 11:49:31 ap »

Videossa 18 sekunnin kohdalla kakku antaa periksi, uutto kuitenkin jatkuu 31 sekuntiin asti. Kokeilepas katkaista 25 sekunnin kohdalla, tai vähän aiemminkin. Jos tuntuu että kakku ei kestä kasassa riittävän kauan, niin annoskoon kasvattaminen pitäisi auttaa.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

ukkisavosta

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
« Vastaus #17 : Huhtikuu 21, 2010, 12:09:49 ip »

Kiitos hyvistä huomioista!

Katselin videota uudelleen ja kahvin väri todellakin haalistuu selkeästi 18 sekunnin kohdalla ja uutto kestää liian pitkään. Pitääpä ottaa kello rinnalle, kun aivojen sekkari käy näköjään liian hitaasti.

Pitänee myös tutustua thermoblock-keitinten lämpötilakalasteluun, jahka saan tuon uuton kohdalleen.

Laitan seuraavaan videoon lisäksi huomioita kyseisen kupposen mausta.
Kirjattu

ukkisavosta

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
« Vastaus #18 : Huhtikuu 21, 2010, 14:03:56 ip »

Lisää uuttoa...

http://www.youtube.com/watch?v=DSjbkW5lGOE

Nyt aika osui paremmin nappiin. Kahvikakun paino oli 15 g ja jauhatuskarkeus taisi olla 7 pykälää nollasta. Olisi ehkä voinut tampata lujemmin, kun annoksen tilavuus on selvästi yli 60 ml.

Maku oli ehkä aavistuksen vahvempi kuin edellisessä.

Pitäisi ehkä metsästää joku paremmin soveltuva lasi kuin Franckin Kartio.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
« Vastaus #19 : Huhtikuu 21, 2010, 15:03:27 ip »

Pitäisi ehkä metsästää joku paremmin soveltuva lasi kuin Franckin Kartio.

Tuollaisilla roiskemäärillä lasin suuaukkoa ei kannattane kovin paljoa pienentää. Saisiko kahvin tulemaan vain yhdestä reiästä? Nyt ulostuloaukkoja taitaa olla kolme.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

ukkisavosta

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
« Vastaus #20 : Huhtikuu 21, 2010, 15:12:20 ip »

Tuollaisilla roiskemäärillä lasin suuaukkoa ei kannattane kovin paljoa pienentää. Saisiko kahvin tulemaan vain yhdestä reiästä? Nyt ulostuloaukkoja taitaa olla kolme.

Juu, tuo uutto tosiaan roiski aika lailla. En oikein tiedä, onko se suotava ilmiö ja mikä sen aiheuttaa. Johtuneeko se sitten paineen pääsystä kahvikakun läpi (kanavointi?) vai mistä.

Tuon keskimmäisen reiän kohdalla on alun perin ollut portafiltterin pohjassa olevan muoviläpyskän kiinnitysruuvi.
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
« Vastaus #21 : Huhtikuu 21, 2010, 15:23:23 ip »


Selvästi tuo kolmen ulostuloreiän ominaisuus vaikuttaa visuaalisesti. Mutta siltikin, aika vauhdilla ja pärskyen tuo uutto sinne lasiin tulee. Edelleenkin omat lirutteluni olivat enemmän ohutta ja tasaista noroa kuin Imatrankoskea. Millaista jälkeä tulisi myllyä tiukentamalla yhden pykälän verran? Itse käytin aikoinani tamppaamista lähinnä varmistamaan, että sihtiin meni riittävästi kahvia. Varsinaista rajua tamppaamista en tehnyt. Jauhatuksen hienoudella silloin pelasin. Enkä rehellisyyden nimissä katsellut sekkarista uuttoaikoja. Annoin ohuen noron valua kuppiin, seurasin valuvan nesteen väriä ja katkaisin uuton, kun neste muuttui "liian" valkoiseksi. Näin minua kantabaarini isäntä Espanjassa aikoinaan opetti. Uuttoajat sekunneilla laskettuina heittelehtivät varmaankin aika tavalla.
 
Kirjattu

ukkisavosta

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
« Vastaus #22 : Huhtikuu 21, 2010, 15:34:41 ip »

Mutta siltikin, aika vauhdilla ja pärskyen tuo uutto sinne lasiin tulee. Edelleenkin omat lirutteluni olivat enemmän ohutta ja tasaista noroa kuin Imatrankoskea. Millaista jälkeä tulisi myllyä tiukentamalla yhden pykälän verran? 

Tiukennanpa myllyä kokeeksi pykälän verran seuraaviin shotteihin. Aika raivokastahan tuo nyt on... tosin maku oli kyllä tällä lyhyellä kokemuksella mielestäni ihan hyvä, vaikkakin aavistuksen mieto.

Lainaus
Annoin ohuen noron valua kuppiin, seurasin valuvan nesteen väriä ja katkaisin uuton, kun neste muuttui "liian" valkoiseksi. Näin minua kantabaarini isäntä Espanjassa aikoinaan opetti.

Kuulostaa järkeenkäyvältä -- tosin vaatisi kokemusta ja silmää. Tässä kun ei vielä oikein osaa havainnoida... Jospa lähden siitä, että tavoittelen noin 25 s keskiarvoa uutoille, mutta lopullinen katkaisu perustuisi kahvinoron haalistumiseen.

Kirjattu

ukkisavosta

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
« Vastaus #23 : Huhtikuu 21, 2010, 23:27:57 ip »

Lisää testailua... kaikki uutot lipsahtivat lähemmäs 30:a sekuntia, mutta kakku tuntui pysyvän kasassa kuitenkin.

Tässä uutossa mylly 6 pykälää nollasta. Olisiko ollut hieman tiukempi tamppaus -- ryöpsähtely ei ollut yhtä raivokasta kuin edellisessä videossa...
http://www.youtube.com/watch?v=qmOlgZMj9PY

Tässä 5 pykälää nollasta. Tämä maistui hyvältä.
http://www.youtube.com/watch?v=RpcVWDr0yJg

Tässä 4 pykälää nollasta. Keitin oli aika ahdistuneen oloinen ja maku oli jo kaukana miedosta ja pehmeästä.
http://www.youtube.com/watch?v=2GLvCSwkpJU

Taidan toistaiseksi jättää Rockyn 5 pykälän päähän nollasta ja hakea muita osa-alueita kohdalleen.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
« Vastaus #24 : Huhtikuu 22, 2010, 10:21:42 ap »

Tämä on mielestäni mukava esimerkki mahdollisuuksien kartoittamisesta. Nyt kannattanee etsiä esille tulleiden vaihtoehtojen joukosta se itselleen miellyttävin tapaus ja yrittää saattaa se toistettavaksi. Jatkoa ajatellen kehitysmahdollisuuksia liittynee nykyisen laitteiston osalta tamppauksen kehittämiseen, weissaukseen, tuoreiden papujen hankintaan, lämpösurffaukseen tai nykyisen kahvan lisämuokkaukseen (nakukahvaksi).

Sivuhuomiona havaisin videolta että lasi hieman vaeltaa. Itse välttelen tätä silikonimaton avulla. Lisää asiasta Apuvälineitä-aiheen alla.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

ukkisavosta

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
« Vastaus #25 : Huhtikuu 22, 2010, 11:40:27 ap »

Nyt kannattanee etsiä esille tulleiden vaihtoehtojen joukosta se itselleen miellyttävin tapaus ja yrittää saattaa se toistettavaksi. Jatkoa ajatellen kehitysmahdollisuuksia liittynee nykyisen laitteiston osalta tamppauksen kehittämiseen, weissaukseen, tuoreiden papujen hankintaan, lämpösurffaukseen tai nykyisen kahvan lisämuokkaukseen (nakukahvaksi).

Aivan. Alun perin ajatuksena oli laittaa videoita nähtäväksi, että saisi hieman palautetta tuosta uutosta ja räikeimmät virheet saisi karsittua pois alkuunsa. Tietysti muiden arviointia helpottaisi, jos videolla näkyisi jauhatus ja tamppaus ynnä muut vaiheet, mutta kädet eivät riittäneet kameralle. Näistäkin videoista on vaikea päätellä, johtuvatko määrätyt ongelmat/piirteet uutossa jauhatuskarkeudesta, tamppauksesta vai kahvin määrästä.

Mutta näistäkin lähtökohdista esimerkiksi tuo akallion aiempi huomautus kakun hajoamisesta oli hyvä, sillä itse en olisi osannut katsoa tuota ollenkaan.

Lainaus
Sivuhuomiona havaisin videolta että lasi hieman vaeltaa. Itse välttelen tätä silikonimaton avulla. Lisää asiasta Apuvälineitä-aiheen alla.

Tosiaan. Aavistuksen rasittavaa, kun kaiken muun havainnoinnin ohella pitäisi vielä katsoa, ettei lasi liikehdi ulos ritilältä.
Kirjattu

ukkisavosta

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
« Vastaus #26 : Huhtikuu 22, 2010, 17:30:33 ip »

Päivitystä muutamien uuttojen ja maistelujen jälkeen...

Olen säätänyt Rockyn takaisin 6 pykälän päähän nollasta. Viitoskarkeudella tuli kuitenkin omaan makuuni liian jäykkää juomaa tavoitellessani 25 sekunnin uuttoaikoja, ja uuttoa olisi pitänyt jatkaa pitkälti 30 sekuntiin, että 60 ml olisi tullut täyteen. Tamppaan varsin maltillisella voimalla vain sormia käyttäen.

Shottien tasalaatuisuudesta ei vielä oikein voi puhua, enkä tällä kokemuksella oikein viitsisi vierittää syytä keittimenkään niskoille. Kaikesta huolimatta tuolla myllyn kuutoskarkeudella olen saanut nauttia pariin kolmeen otteeseen oikein maukkaasta espressosta, ja 60 ml tulee täyteen n. 25 sekunnissa.
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
« Vastaus #27 : Huhtikuu 22, 2010, 18:57:56 ip »


Niin, tuo sinun 4-asentoinen uuttosi oli lähellä tapaa, jolla itse tein...

Mutta tärkeintä on, että olet lähestynyt asiaa systemaattisesti ja nyt osaat käsitellä sinun prosessisi tärkeintä muuttujaa - jauhatuksen karkeutta. Tätä vaihtelemalla saat kahvia, joka on juuri sinulle hyvää. Aivan, kuten olet tehnytkin.

Thermoblock-laitteen lämpötilansäätö on sen verran epästabiili, että pidemmälle menevät virittelyt weissauksineen taitavat jäädä thermoblockin käyttäytymisen jalkoihin.

Jos tuo 6-asentoinen karkeus tuottaa sinun "suusi mukaista" kahvia, niin kokeilepa seuraavan kerran ihan pikkuriikkisen voimakkaampaa tamppausta. Siis ihan pikkuisen vaan. Käytin aikoinani tamppausta tasaamaan papujen "rasvaisuutta", käytännössä tuoreutta. Kun papupussi kului, niin tamppasin enemmän. Tuoreen kahvin vain sipaisin sileäksi.
   
Kirjattu

ukkisavosta

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
« Vastaus #28 : Huhtikuu 23, 2010, 09:44:12 ap »

Jos tuo 6-asentoinen karkeus tuottaa sinun "suusi mukaista" kahvia, niin kokeilepa seuraavan kerran ihan pikkuriikkisen voimakkaampaa tamppausta. Siis ihan pikkuisen vaan. Käytin aikoinani tamppausta tasaamaan papujen "rasvaisuutta", käytännössä tuoreutta. Kun papupussi kului, niin tamppasin enemmän. Tuoreen kahvin vain sipaisin sileäksi.

Kiitos vinkistä!

Ja tosiaan, tuota kuutoskarkeutta tiukemmilla asetuksilla tulee vielä omaan makuuni yksinkertaisesti liian vahvaa espressoa. Positiivista tuossa on kuitenkin se, että se ei maistu karvaalle. Ehkä makutottumusten kehittyessä uskaltaa jossain vaiheessa siirtyä vihaisempiin uuttoihin.
Kirjattu

ukkisavosta

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Kokematon kesyttää Gaggian (ex. Krupsin)
« Vastaus #29 : Kesäkuu 07, 2013, 15:08:24 ip »

Kolme vuotta näköjään vierähtänyt, mutta nyt sain aihetta päivittää tätä vanhaa ketjua - uudet tuulet puhaltavat!

Harjoittelin espressopohjaisten juomien tekoa Krupsilla ja Rockyllä, mutta jokseenkin hankalalta se vain tuntui. Melkein olisi pitänyt saada kahviharrastaja paikan päälle kädestä pitäen näyttämään, että miten sitä kahvia kuuluu valmistaa. Niinpä nakkasin laitteet kaapin perälle ja ryystin Kulta-Katriinaa, mutta ne muutamat mahtavat espressoshotit, mitä onnistuin tiristää, jäivät jonnekin takaraivoon kummittelemaan.

Otinpa lopulta härkää sarvista ja tein, kuten kuka tahansa rehellinen, itseään kunnioittava henkilö tekee: syyttää huonosta menestyksestä laitteita! Totta vie, Krups pihalle ja tilalle Rockyn viereen uutuuttaan kiiltelevä Gaggia Classic. No niin! Uuden innostuksen myötä myös setti erilaisia papuja hasbeanilta.

Pikaisia huomioita:
  • Gaggia uuttaa jotenkin aivan eri tuntuisesti kuin Krups. Uutto on jollain tapaa hallitumman oloinen ja pidempi prosessi. Krups piti hirveätä mekkalaa ja räki nesteen ulos raivostuneen oloisesti. Uuttoajat tuntuivat aina hyvin lyhyltä ja tapahtuma tuntui kokonaisuudessaan pelottavalta ja hallitsemattomalta. Tiedä sitten, mistä tämä johtuu. Voisiko olla, että Krups uutti aivan liian kovalla paineella.
  • Maidon vaahdotus tuntuisi olevan mahdollista Gaggialla. Tässä yksilössä on tuo "helppovaahto"-suutin, mutta hienojakoista vaahtoa tuntuisi syntyvän.
  • Oikea portafiltteri onkin näin iso.
  • Gaggian mukana tuli vain "perfect crema" -suodatinkupit ja muovipilli, joka asetetaan portafiltterin pohjaan. Joutuu siis tekemään saman harjoituksen kuin Krupsin kanssa, eli tilaamaan normaalit filtterikupit. Alkuun mennään nyt sitten noilla "perfect cremoilla" ja toivotaan, ettei minikokoinen reikä tukkeudu ja muovipilli häviä.

 
Pyrin pehmentämään alkushokkia ja kitkerän katkeraa pettymystä tekemällä parit capuccinot/lattet tuoreilla hasbeanin pavuilla, ja maistuipa hyvältä!

Eiköhän tämä tästä jälleen iloksi muutu.
Kirjattu