Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Kokematon kesyttää Gaggian? (oli: Krupsin)  (Luettu 17173 kertaa)

ukkisavosta

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Kokematon kesyttää Gaggian? (oli: Krupsin)
« : Huhtikuu 19, 2010, 00:56:21 ap »

Tervehdys foorumille!

...ja kiitokset avartavasta keskustelusta. Jokusen tovin foorumia seuranneena tyrkkään minäkin lusikkani kahviin.

Jokunen kuukausi sitten marketista tarttui puolittaisena heräteostoksena mukaan Krups XP4000 ja purkillinen Nordquist Espressoa. Mieli lapsenomaista uteliaisuutta ja luottavaisuutta uhkuen olin päättänyt ryhtyä tekemään itselleni kahvia suuren maailman tapaan. No, kuten arvata saattaa, ensimmäinen (ja toinen, ja kolmas jne.) kupillinen herättivät hieman ristiriitaisia tuntemuksia. Ehkä hieman kitkerähköä. Vähemmän hienotunteinen voisi jopa kuvailla makua sappinesteen ja tervan risteytykseksi. Mutta eipä siitä sen enempää. Myönnän kokemattomuuteni enkä suinkaan syytä laitetta lopputuloksesta -- vaikka uskallankin henkilökohtaisten kokemusten perusteella esittää valistuneen arvauksen tällaisten koneiden tyypillisestä elinkaaresta: Väitän, että 72 % markettien espressokeittimistä löytää muutaman käyttökerran jälkeen vakituisen säilytyspaikkansa keittiön kaapin perältä ja 27 % jää käyttämättömänä apupöydälle statusesineeksi. 1 % konekannasta on aktiivisessa käytössä.

Omankin krupsini olisin voinut loppusijoittaa kulmakaapin perälle, mutta päätin kuitenkin ottaa lusikan kauniiseen(?) käteen ja etsiytyä tiedon lähteille. Lyhyesti sanottuna opin, että kahvin oikeaoppisessa valmistuksessa on verraten paljon muuttujia, joiden hallinta vaatii joltisenkin verran harjaantuneisuutta ja että optimaalinen lopputulos voidaan saavuttaa kerran kahdeksassa vuodessa kolmenkymmenen vuoden harjoittelun jälkeen. Tästä rohkaistuneena päätin käydä tuumasta toimeen.

Dilemmaani palatakseni: tavoitteena on siis valmistaa Krups XP4000 -laitteella vähemmän sappinesteeltä maistuvaa juomaa. Asiaa tutkittuani päädyin tilaamaan paineistettujen filttereiden korvaajiksi alun perin Vivo-laitteeseen tarkoitetut paineistamattomat filtterit, jotka istuvat XP4000-mallin portafiltteriin. (Toista ketjua sivuten voin todeta, että n. 15 g parisen viikkoa väljähtynyttä Nordquist Espressoa valuu kuin valuukin paineistamattoman tuplafiltterin läpi noin 25 sekunnissa, ja tuloksena on noin 60 ml sappinestettä ilman kremaa. Käytetty kahvikiekko irtoaa yhtenä kuivana klönttinä portafiltteristä biosankon kylkeen kopsauttamalla kuin Krupsin dokumentaatiossa konsanaan).

Mutta maku ei siis edelleenkään tyydyttänyt (ja ymmärsin, että näistä lähtökohdista ei liene odotettavissa parempaa), joten hetken tarinoita lueskeltuani ja tyhjyyteen tuijotettuani päädyin tilaamaan saapasmaasta annostelijattoman Rancilio Rocky -myllyn, ja sitten Lidliin, tuohon baristojen mekkaan, harjoituspapuja noutamaan. Ostin kolme pussillista.

Toki aloittelevan kotibaristan tie on pitkä ja karikkoinen, ja luonnonvoimatkin ovat häntä vastaan, joten ymmärrettävästi tulivuori purkautuu ja myllyni seisoo tuhkan vaivuttamien kuriirien käsissä jossain päin Tanskaa. Vaan antaapa olla, ei tässä mikään hoppu ole.

Joka tapauksessa tilanne on se, että en edes tiedä, miltä hyvän espresson kuuluisi maistua, mutta lukemani perusteella se on jotain tavoittelemisen arvoista (ja parempaa kuin sappinesteen ja tervan risteytys). En siis tarkalleen tiedä mitä olen hakemassa, mutta olen joka tapauksessa tilannut myllyn, joka maksaa kolmatta sataa. Ja jos oikein ymmärsin, kyseessä on laite, jolla pitäisi juuri ja juuri saada aikaan hyvä jauhatus. Nyt suunnitelmani on jauhaa Lidlin papuja niin pitkään, kunnes uuttoprosessi on edes jollain tapaa hyppysissä. Tässä kohtaa laadukas boilerikeitin voisi jopa olla vähemmän temperamenttinen tapaus, mutta yritän nyt kuitenkin kesyttää tämän Krupsin. Jos Lidlin pavuilla syntyy edelleen sappinestettä (papujen parim enne näyttäisi olevan 2/2012), tilaan tuoreita papuja hyväksi kehutulta paahtajalta. Jos tämäkään ei harjoittelusta huolimatta tyydytä, pyrin lyöttäytymään edistyneemmän baristan seuraan laitteineni ja pyydän nöyrimmin valmistamaan itselleni kupposen hyvää espressoa.

Jos sekään ei maistu, tarjoan myytäväksi vähän käytettyä Rockya ja hyvin toimivan Krupsin keittimen paineistamattomilla filttereillä.

« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 07, 2013, 15:09:34 ip kirjoittanut ukkisavosta »
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
« Vastaus #1 : Huhtikuu 19, 2010, 10:11:46 ap »

Pikakokeena voisit hakea kotibaristakaverilta tai kahvikaupasta pienen annoksen tuoreista pavuista tehtyä espressojauhatusta.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

ukkisavosta

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
« Vastaus #2 : Huhtikuu 19, 2010, 11:37:32 ap »

Totta kyllä. Ongelmana tässä on se, että kiinnostus hyvään kahviin heräsi spontaanisti, eikä tuttavapiiriin kuulu lainkaan kahviharrastajia... (ellei joku sitten paljastu salaharrastajaksi). Täältä Savonlinnasta ei myöskään taida löytyä tuoretta espressojauhatusta?

Mutta kuriirit ovat näemmä uhmanneet tuhkapilveä ja mylly on kuin onkin saapunut Suomen kamaralle tänään, joten pääsen harjoittelemaan lähipäivinä. Ensimmäisenä ohjelmassa lienee myllyn todellisen nollakohdan etsintä.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
« Vastaus #3 : Huhtikuu 19, 2010, 11:40:00 ap »

Jos paikkakunnalta löytyy Robert's Coffee tai Wayne's -tyyppinen kahvila niin kaipa sieltäkin voi tilata espresson, pelkkänä jauheena kiitos! :)
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

ukkisavosta

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
« Vastaus #4 : Huhtikuu 19, 2010, 12:30:00 ip »

Eipä löydy Robert's Coffeeta tai vastaavia, mutta on meillä sentään Herkku-Pekka ja kahvila Saima. :) Pitääpä käydä tiedustelukierroksella, jos Lidl-pavut tuottavat karvaan pettymyksen. En kyllä ole kovin toiveikas onnistumisen suhteen, mutta yrittänyttä ei laiteta.
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
« Vastaus #5 : Huhtikuu 19, 2010, 13:19:15 ip »

Joka tapauksessa tilanne on se, että en edes tiedä, miltä hyvän espresson kuuluisi maistua, mutta lukemani perusteella se on jotain tavoittelemisen arvoista (ja parempaa kuin sappinesteen ja tervan risteytys). En siis tarkalleen tiedä mitä olen hakemassa, ...

Kyllä tuolla laitteella pitäisi ihan juotava kupponen tulla, jopa sillä alkuperäisellä painekahvalla. Ei huippuelämysta, mutta täysin juotavaa kamaa kuitenkin. Kerroit, että et tiedä miltä hyvän espresson pitäisi maistua. Joo, etsiminen on helkkarin vaikeaa jos ei tiedä mitä on etsimässä. Ja kun jotain löytää, niin onko se sitä mitä pitäisi olla vai ei. Tämän jaarittelun tarkoituksena on kertoa, että eivät kaikki ihmiset vaan kertakaikkiaan pidä espressosta. Kun meillä duunissa muuan henkilö painaa täysautomaatissa väärää nappulaa ja saakin kuppiinsa espresson (20ml), niin kommentit ovat samanlaista kieltä, kuin kersantti Ärjylältä tulee Masi-sarjakuvassa. Mies juo suuria määriä "tavallista kahvia" espressopavuista tehtynä, mutta "lyhyenä" kahvina ei vaan mene suusta alas. Hänkin on Savosta.
   
Kirjattu

ukkisavosta

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
« Vastaus #6 : Huhtikuu 19, 2010, 13:42:02 ip »

Hyvin sanottu. Voi tosiaan olla niinkin, että hyväkään espresso ei vain istu savolaiseen makuun. ;D Noh, kuten todettua, siinä vaiheessa välineet menevät kiertoon.

Mutta ensin pitää kuitenkin yrittää. Joidenkin ruokien ja nautintoaineiden kohdalla kun on tullut havaittua, että ero hyvän ja huonon välillä on hiuksenhieno.. Ja ehkä tuo sappineste on hieman liioiteltu ilmaisu, kun on tuota Nordquistia kuitenkin jo pari purkillista tullut juotua. Jokin pehmeys ja syvyys siitä kuitenkin puuttuu, ja kirpeys nousee päällimmäisenä esiin.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2811
Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
« Vastaus #7 : Huhtikuu 19, 2010, 14:03:34 ip »

Mutta ensin pitää kuitenkin yrittää. Joidenkin ruokien ja nautintoaineiden kohdalla kun on tullut havaittua, että ero hyvän ja huonon välillä on hiuksenhieno.. Ja ehkä tuo sappineste on hieman liioiteltu ilmaisu, kun on tuota Nordquistia kuitenkin jo pari purkillista tullut juotua. Jokin pehmeys ja syvyys siitä kuitenkin puuttuu, ja kirpeys nousee päällimmäisenä esiin.

Väärin tehty espresso voi olla myrkkyä, joka liuottaa hampaista kiilteet pois. Yleensä kuitenkin tuohon törmää laadukkailla laitteilla, joita käytetään väärin (nimim. kokemusta on). Kevyemmillä varusteilla ongelmaksi tulee helpommin vetisyys ja karvaus, joista kumpikaan ei kuitenkaan aiheuta välitöntä yökkäysrefleksia.

Mutta kyllä niitä eroja on, enemmän kuin monissa muissa asioissa.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
« Vastaus #8 : Huhtikuu 19, 2010, 14:15:32 ip »

Väärin tehty espresso voi olla myrkkyä, joka liuottaa hampaista kiilteet pois. Yleensä kuitenkin tuohon törmää laadukkailla laitteilla, joita käytetään väärin (nimim. kokemusta on).

Kerrohan mistä johtuu ja miten tuosta pääsee eroon. Joskus omapaahdoissa on tullut jotain tuon kaltaista vastaan.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

ukkisavosta

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
« Vastaus #9 : Huhtikuu 19, 2010, 16:57:35 ip »

Väärin tehty espresso voi olla myrkkyä, joka liuottaa hampaista kiilteet pois. Yleensä kuitenkin tuohon törmää laadukkailla laitteilla, joita käytetään väärin (nimim. kokemusta on). Kevyemmillä varusteilla ongelmaksi tulee helpommin vetisyys ja karvaus, joista kumpikaan ei kuitenkaan aiheuta välitöntä yökkäysrefleksia.

Mutta kyllä niitä eroja on, enemmän kuin monissa muissa asioissa.



Jotain tällaista ounastelinkin. Toivottavasti pääsen tuosta karvaudesta eroon, sillä se tökkii tällä hetkellä pahasti.

Mylly saapuu huomenna. Jännityksellä odotan, mitä tuleman pitää. Pitänee katsoa, josko saisin ensimmäiset uutot youtubeen asiantuntijoiden silmäiltäväksi.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2811
Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
« Vastaus #10 : Huhtikuu 19, 2010, 17:52:15 ip »

Kerrohan mistä johtuu ja miten tuosta pääsee eroon. Joskus omapaahdoissa on tullut jotain tuon kaltaista vastaan.

No hapokkuutta on liikaa ja sitä peittäviä asioita liian vähän. Minä en ihan älyttömän paljon tiedä kahvin uuttumisesta, tosin ei sitä kauhean hyvin ymmärretä muutenkaan. Mutta ymmärtääkseni happamat maut irtoavat aika tehokkaasti olosuhteista riippumatta. Eli hapokkuuden määrään vaikuttaa lähinnä annostelu: jos on liikaa purua suhteessa veteen, niin hapokasta potkua tulee myös enemmän. Avainasemassa ovat kuitenkin muut veteen liukenevat asiat, jotka peittävät hapokkuutta. Liikahapokkuutta voi siis estää uuttamalla puruista paremmin kaiken irti. Uuttumista tehostaa lämpötilan nostaminen ja siitä huolehtiminen, että uutto on tasainen (espresson tapauksessa: ei ole kanavointia). Myös jauhatuksen laatu vaikuttaa uuton tasaisuuteen.

Eli jos espresso maistuu happamalle, niin uuttolämpö ylös, annos pienemmäksi ja kahvikakku täydellisen tasaiseksi (tämän varmistaminen onnistuu nakukahvalla).

Ja kun omapaahdoista on kyse, niin toki on myös mahdollista että paahto on vain liian vaalea tai muuten epäonnistunut. Todennäköisesti lähinnä ensimmäistä, eikös nuo yleiset paahtomokat yleensä johda latteuteen tms., ei liikahapokkuuteen?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
« Vastaus #11 : Huhtikuu 19, 2010, 18:22:35 ip »

Asiaa tutkittuani päädyin tilaamaan paineistettujen filttereiden korvaajiksi alun perin Vivo-laitteeseen tarkoitetut paineistamattomat filtterit, jotka istuvat XP4000-mallin portafiltteriin.
Asiasta rasiaan, mistä (ja millä osanumerolla?) nämä löysit? Itse etsiskelin XP2000-malliin, jossa mitat lienee samat, mutta päädyin ostamaan paineistetun filtterin ja poraamaan siitä pohjan pois.

Kerran olen saanut tuosta härvelistä ulos jotakuinkin loistavan espresson. Sekin syntyi osin vahingossa. Mutta tässäpä omia kokemuksia jotakuinkin vastaavan laitoksen kanssa...

Purujen määrässä on tullut testailtua 14...20 gramman välillä. Jossain vaiheessa uskoin löytäneeni ihanteellisen määrän (16 grammaa). Sittemmin hieman tamppausta muuttamalla sopiva määrä tuntuikin olevan joku muu. Tamppaus, jauhatus ja purujen määrä vaikuttavat itse asiassa myös lämpötilaan, koska lämmitys naksahtaa päälle samalla kun pumppu lähtee käyntiin. Tiukalla kakulla vaikuttaisi käyvän niin, että vesi jopa kiehuisi kahvikakun sisällä.

Maun puolesta alkuun tuli juotua maitotilkalla, nyttemmin menee sellaisenaan. Tyydyttävät kahvit sillä keittää, hyvääkin tulee joskus, mutta erinomaista vain kerran vuodessa (jos silloinkaan?).
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

ukkisavosta

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
« Vastaus #12 : Huhtikuu 19, 2010, 21:26:08 ip »

Asiasta rasiaan, mistä (ja millä osanumerolla?) nämä löysit? Itse etsiskelin XP2000-malliin, jossa mitat lienee samat, mutta päädyin ostamaan paineistetun filtterin ja poraamaan siitä pohjan pois.

Tilasin filtterit Belstar Electricsiltä Englannista.
1 kupin filtteri (Krups-osanro MS-0925592): http://www.belstar-electrics.co.uk/index.php?_a=viewProd&productId=698
2 kupin filtteri (Krups-osanro MS-0907163): http://www.belstar-electrics.co.uk/index.php?_a=viewProd&productId=441

Postikuluineen päivineen filtterit kustansivat yhteensä 15-20 euroa. Tosin kahden kupin filtterit ovat näemmä loppuneet varastosta.

Kiitokset myös kokemuksista. Pitää aloittaa muuttujien haarukointi, jahka mylly saapuu perille. Ajattelin aloittaa 14 g kahviannoksella ja tavoitella 25 s uuttoaikaa tamppausta säätämällä, koska tamppaus joka tapauksessa vaihtelee uutosta toiseen.
Kirjattu

ukkisavosta

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
« Vastaus #13 : Huhtikuu 20, 2010, 15:10:38 ip »

No niin: mylly saapui ja ensimmäiset testiuutot ovat takana. Alla satunnainen poiminta.

http://www.youtube.com/watch?v=gboFR0P_ydw

Alustavia havaintoja:
  • Ei maistu sappinesteeltä. Tätä pystyy juomaan ilman sokeria. Jos kahviin lisää 0,5 tl sokeria, siitä tulee suorastaan makeaa.
  • Valmisjauhatukseen verrattuna karvaudesta ja kitkeryydestä ei ole tietoakaan. Selvästi pehmeämpi ja enemmän makusteltavaa.
  • Krups-parka on tikahtua myllyn jauhatukseen. Rocky on nyt 8 tai 9 pykälässä todellisesta nollakohdasta.
  • Tamppaustuntuma muuttui täysin. Kaupan puruja tamppailin aika suurella voimalla. Nyt keitin menee välittömästi polvilleen, jos tamppaan samalla voimalla.
  • Maku eri uuttojen välillä muuttuu aivan pienillä tamppauksen ja jauhatuksen karkeuden sekä määrän muutoksilla.

Homma siis aukeni aivan eri tasolle. Tosin sitä oikeastaan odotinkin, joten myllyn hankinta ei tässä vaiheessa kaduta lainkaan.
Kirjattu

ukkisavosta

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
« Vastaus #14 : Huhtikuu 21, 2010, 10:57:08 ap »

Makustelenpa kokemuksiani edelleen tähän.

Muutamia kupposia on siis tullut uutettua ja nautiskeltua. En tiedä, onko tekniikkani lähelläkään oikeata, mutta joka tapauksessa espresso maistuu hyvältä, joten jokin osa-alue taitaa ainakin osua kohdalleen.

Ihmettelen edelleen juoman pehmeyttä ja makeutta. Nyt menee enemmän tajunnanvirran puolelle, mutta ensimmäiset kupposet suorastaan yllättivät sillä, että mikään osa-alue ei jyrännyt tai hypännyt esiin, vaan kahvia saa ikään kuin maistella rauhassa ilman silmille hyppiviä häiriötekijöitä. Minulla ei ole lainkaan hajua siitä, miten paljon käytetyn kahvin tuoreus, laatu ja paahtoaste tähän vaikuttaa (nämä kokemukset siis tällä halvalla treenipavulla, eli Lidlin Monte Santos Espressolla), mutta olettaisin, että vaikuttaa.

Joka tapauksessa maku on jopa pehmeämpi ja miedompi kuin suodatinkahvilla, johon jouduin aiemmin aina lisäämään sokeria. Espresso ei tuntuisi kaipaavan mitään lisämakeutusta. Tuntuu, että sokeri voisi vain järkyttää tasapainoa.

Tasaisuus ja pehmeys ovat ihan hyvästä, mutta tuntuu, että potkua voisi olla jopa enemmänkin. Eli jonkinlainen väliaste pitäisi löytää... hyppäsin sappinesteestä pehmeään mietouteen.

Pitäisiköhän yrittää uuttaa juoma lyhyemmäksi.
Kirjattu