Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Teolliset kahvimyllyt  (Luettu 6015 kertaa)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2811
Teolliset kahvimyllyt
« : Huhtikuu 14, 2010, 00:28:14 ap »

Jaettu keskustelusta Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010...

Kaikkien myllyjen jauhatus vaikutti jossain määrin pölyiseltä; verrattuna kaupan puruun ero on kohtuullisen suuri (myös Dittingillä).

Hyvä kysymys onkin, että millä tempuilla vaikkapa Paulig papunsa jauhaa, koska edes Ditting ei pääse kovinkaan lähelle sitä pölyttömyydessä. Misse tiesi kertoa, että isoissa paahtimoissa käytetään jonkinlaisia jauhatusrumpuja, joissa purut tippuvat siivilän läpi kun ovat sopivan kokoisia - tällä tavoin ilmeisesti saadaan niin hyvää jälkeä kuin vain mahdollista on.

Osaisiko joku kertoa tarkemmin? Tuollaiset laitteet taitavat olla aika kaukana kotikäyttäjän maailmasta?

Tämän tiedon valossa Technivormin valmistama suodatinkahvimylly KM4 muuten asettuu aika kiinnostavaan valoon. Senkin toiminta perustuu siivilään. Tosin itse mylly on mallia silppuri, eli hieman vaikea on uskoa että se tuottaa erittäin tasaisen jauhatuksen, kuten valmistaja lupaa.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 14, 2010, 20:49:55 ip kirjoittanut akallio »
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
« Vastaus #1 : Huhtikuu 14, 2010, 08:25:37 ap »


Misse tiesi kertoa, että isoissa paahtimoissa käytetään jonkinlaisia jauhatusrumpuja, joissa purut tippuvat siivilän läpi kun ovat sopivan kokoisia - tällä tavoin ilmeisesti saadaan niin hyvää jälkeä kuin vain mahdollista on.


Tietoni perustuvat Illyn "kahviraamattuun", sivulta 219 nappasin seuraavan kuvan joka selventää toimintaperiaatteen mielestäni todella hyvin. Siivilöitä ei siis ole vaan periaatteessa ainoastaan isot uritetut sylinterit jotka pyörivät toisiinsa nähden vastakkaisiin suuntiin.

Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2811
Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
« Vastaus #2 : Huhtikuu 14, 2010, 08:29:04 ap »

Tietoni perustuvat Illyn "kahviraamattuun", sivulta 219 nappasin seuraavan kuvan joka selventää toimintaperiaatteen mielestäni todella hyvin. Siivilöitä ei siis ole vaan periaatteessa ainoastaan isot uritetut sylinterit jotka pyörivät toisiinsa nähden vastakkaisiin suuntiin.

Ahaa, oliko siellä tuollainenkin kuva. :) Tuolla tavalla jauhaessa papua hierotaan tosiaan hyvin vähän. Voisi kuvitella että iso kartioteräinen mylly tuottaisi samankaltaista jälkeä?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
« Vastaus #3 : Huhtikuu 14, 2010, 10:41:11 ap »


Tuolla terätyypillä löytyy myös vanhoja käsimyllyjä. Tuossa juuri vähän aikaa sitten kirppiksellä ihmettelin moista. Oli vain niin huonossa kunnossa, että ostamatta jäi.

Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
« Vastaus #4 : Huhtikuu 14, 2010, 15:51:16 ip »

Siivilöitä ei siis ole vaan periaatteessa ainoastaan isot uritetut sylinterit jotka pyörivät toisiinsa nähden vastakkaisiin suuntiin.

Ja näitä voi siis olla peränkanaa useampia, jolloin kahvi hienonnetaan vaihe vaiheelta. Lisäksi niissä isoissa myllyissä (ovat siis tod.näk. pienen yksiön kokoisia) voi sopivissa kohdissa olla siivilöitä joilla karsitaan jo valmiiksi pienet pois ennen seuraavalle parille menoa jne... (samoin noiden rullaterien välistä pääsee helpommin putoamaan jo valmiiksi pienityt läpi).

Ahaa, oliko siellä tuollainenkin kuva. :) Tuolla tavalla jauhaessa papua hierotaan tosiaan hyvin vähän. Voisi kuvitella että iso kartioteräinen mylly tuottaisi samankaltaista jälkeä?

Kannattaa vilkuilla välillä sitä Kahwikiä :) ...muistaakseni siellä on ollut maininta kyseisestä ratkaisusta jo kotvan aikaa.

Eikös kartioteräisissä myllyissä nimenomaan papu ole suhteellisen pitkän ajan terien välissä - siis matkana - verrattuna vaikka normaaliin "litteäteräiseen"? Überprojektin blogiin tuli jo kotvan sitten teriä ja tomua sivuava kirjoitus (linkki) - unohtui vain tuon kirjoittajalta laittaa lopulliset tulokset näkyviin, mutta kommenttien perusteella pitäisi viikonloppuna viimeistään ilmaantua. Kannataa vilkuilla.

Tämän tiedon valossa Technivormin valmistama suodatinkahvimylly KM4 muuten asettuu aika kiinnostavaan valoon. Senkin toiminta perustuu siivilään. Tosin itse mylly on mallia silppuri, eli hieman vaikea on uskoa että se tuottaa erittäin tasaisen jauhatuksen, kuten valmistaja lupaa.

Tästä myllystä löytyy täältä muistaakseni paristakin ketjusta juttua - ja siellä tuota toteutusta on muistaakseni pohdittu aika lailla. Pointti(ni?) oli muistaakseni siinä että tuo on fiksusti suunniteltu silppuri - eli koko systeemi nurinpäin ja alla siivilä. Normaalin silppurin ongelmahan on se että tarpeeksi jauhautuneet palaset eivät pääse mihinkään karkuun. Nyt sieltä pääsee tavara varisemaan pois ja siivilä pitää samalla huolen että liian isot pilkkoutuvat lisää. Jos pitäisi vetoa lyödä siitä kumpi jauhaa taisaisemmin ja pitää purut viileämpänä - Technivorm vai Krups, niin minä veikkaisin ensimmäistä. Technivormin vika vain on siinä että jauhatusta ei voi säätää.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2811
Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
« Vastaus #5 : Huhtikuu 14, 2010, 20:44:58 ip »

Ja näitä voi siis olla peränkanaa useampia, jolloin kahvi hienonnetaan vaihe vaiheelta. Lisäksi niissä isoissa myllyissä (ovat siis tod.näk. pienen yksiön kokoisia) voi sopivissa kohdissa olla siivilöitä joilla karsitaan jo valmiiksi pienet pois ennen seuraavalle parille menoa jne... (samoin noiden rullaterien välistä pääsee helpommin putoamaan jo valmiiksi pienityt läpi).

Ei ne välttämättä niin isoja ole, tossa olisi yksi aika kompakti malli autotallin perille. :)

http://www.mpechicago.com/coffee/grinders/industrial_roller-style/srm/

Väittävät että jauhatuksen tasalaatuisuus on eri luokkaa kuin levymyllyissä, joka toki varmaan myös pitää paikkansa.

Eikös kartioteräisissä myllyissä nimenomaan papu ole suhteellisen pitkän ajan terien välissä - siis matkana - verrattuna vaikka normaaliin "litteäteräiseen"?

Molemmissa pienet partikkelit tippuvat läpi, kun taas vaakasuorassa olevissa levyterissä ne tippuvat kohti alateriä. Toki papumassan vauhti on melkoinen ja painovoiman kiihtyvyys ei siinä ehdi paljon vaikuttamaan.

Tästä myllystä löytyy täältä muistaakseni paristakin ketjusta juttua - ja siellä tuota toteutusta on muistaakseni pohdittu aika lailla. Pointti(ni?) oli muistaakseni siinä että tuo on fiksusti suunniteltu silppuri - eli koko systeemi nurinpäin ja alla siivilä. Normaalin silppurin ongelmahan on se että tarpeeksi jauhautuneet palaset eivät pääse mihinkään karkuun. Nyt sieltä pääsee tavara varisemaan pois ja siivilä pitää samalla huolen että liian isot pilkkoutuvat lisää. Jos pitäisi vetoa lyödä siitä kumpi jauhaa taisaisemmin ja pitää purut viileämpänä - Technivorm vai Krups, niin minä veikkaisin ensimmäistä. Technivormin vika vain on siinä että jauhatusta ei voi säätää.

Mutta entä jos vertaa Technivormia ja espressomyllyä tai Dittingiä?

Siivilä ei auta jos terä pieksee pavut tomuksi. Jauhatusta ei voi säätää, muuta kuin vaihtamalla siivilää - valmistajalla on tarjolla niitä ainakin eri suodatinstandardeille ja espressolle. En tiedä voisiko tuohon saada (tai itse askarrella) siivilän esimerkiksi pressokarkeutta varten.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
« Vastaus #6 : Huhtikuu 14, 2010, 23:36:05 ip »

Ei ne välttämättä niin isoja ole, tossa olisi yksi aika kompakti malli autotallin perille. :)

Mutta ei kai niillä Pauligilla kuitenkaan tuollaisa ole? :) Puhuin siis myllyistä joita massapaahtimot käyttävät.

Molemmissa pienet partikkelit tippuvat läpi, kun taas vaakasuorassa olevissa levyterissä ne tippuvat kohti alateriä. Toki papumassan vauhti on melkoinen ja painovoiman kiihtyvyys ei siinä ehdi paljon vaikuttamaan.

Titan Grinder Projektissa tutkailivat näitä asioita elektronimikroskoopin kanssa. Täältä löytyvän ensimmäisen viestin lopussa todetaan, että kartiomyllyjen jauhatuksissa havaittiin enemmän hitusia ja jauhe oli koostumukseltaan pyöreämpää (hankautunut pidemmän matkan muuta kahvia/teriä vasten). Tasaterien (laadukkaiden) pölyttömyyden yksi tekijä on ilmeisesti siinä, että yksittäinen papu menee terien läpi nopeasti. Kartioterissä matka taittuu hitaammin, mutta kerralla läpi menee sitten enemmän tavaraa.

Mutta entä jos vertaa Technivormia ja espressomyllyä tai Dittingiä?

Siivilä ei auta jos terä pieksee pavut tomuksi.

Niin, nimenomaan jos pieksee. Tunnustan omanneeni aikoinaan "perinteisen" silppurimyllyn ja kyllä sitä sai jonkin aikaa pitää päällä ennenkuin hienoa tomua tuli. Nuo "vispilät":hän sinkoavat jauhettaa koko ajan sihdin reunoja kohden (ei pelkästään varise alta päin). Mutta olisi kiva saada hypisteltäväksi kyseinen mylly ja todeta millaista sieltä tulee - kovin harvasta lähteestä vain löytyy tietoa. En usko että se on laadultaan laadukasta espresso- taikka muuta myllyä parempaa - veikkaisin kuitenkin että vähintään samantasoista kuin "tylsällä" levymyllyllä.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2811
Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
« Vastaus #7 : Huhtikuu 15, 2010, 00:10:21 ap »

Mutta ei kai niillä Pauligilla kuitenkaan tuollaisa ole? :) Puhuin siis myllyistä joita massapaahtimot käyttävät.

Ei varmastikaan tuota mallia, jota mainostetaan maailman pienimmäksi rullatoimiseksi myllyksi (roller). Mutta vaikkapa saman valmistajan IMD 1000, joka jauhaa 6,5 tonnia suodatinkahvia tunnissa, voisi ollakin Pauligin kaliiberia. Perusperiaate noissa kuitenkin on sama, tosin isommissa vekottimissa niitä rullia ja myös säätöparametreja on ilmeisesti enemmän.

Titan Grinder Projektissa tutkailivat näitä asioita elektronimikroskoopin kanssa. Täältä löytyvän ensimmäisen viestin lopussa todetaan, että kartiomyllyjen jauhatuksissa havaittiin enemmän hitusia ja jauhe oli koostumukseltaan pyöreämpää (hankautunut pidemmän matkan muuta kahvia/teriä vasten). Tasaterien (laadukkaiden) pölyttömyyden yksi tekijä on ilmeisesti siinä, että yksittäinen papu menee terien läpi nopeasti. Kartioterissä matka taittuu hitaammin, mutta kerralla läpi menee sitten enemmän tavaraa.

Jep, ilmeisesti kartioterissä muruset eivät juurikaan pääse tippumaan, vaan muut muruset ja kapenevat terät tulevat tielle. Ja taas levymyllyssä murujen vauhti on niin kova, etteivät jää sinne hieroutumaan, painovoimasta huolimatta.

Yksi tapauksensa ovat sitten levymyllyt, joissa terät on asennettu pystyyn. Sellaisia ovat monet pienet teolliset myllyt ja jotkut kaupoissa käytettävät. Mitäköhän reittiä niissä pavut kulkevat? Joskus olen pienen sellaisen nähnyt kirpputorillakin, mutta en tajunnut sen tarkemmin tutkiskella.

Mutta olisi kiva saada hypisteltäväksi kyseinen mylly ja todeta millaista sieltä tulee - kovin harvasta lähteestä vain löytyy tietoa. En usko että se on laadultaan laadukasta espresso- taikka muuta myllyä parempaa - veikkaisin kuitenkin että vähintään samantasoista kuin "tylsällä" levymyllyllä.

Olisi tosiaan kiinnostava päästä kokeilemaan. Se on kuitenkin aika kompakti ja halpa vekotin.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
« Vastaus #8 : Huhtikuu 15, 2010, 10:41:27 ap »


Yksi tapauksensa ovat sitten levymyllyt, joissa terät on asennettu pystyyn. Sellaisia ovat monet pienet teolliset myllyt ja jotkut kaupoissa käytettävät. Mitäköhän reittiä niissä pavut kulkevat? Joskus olen pienen sellaisen nähnyt kirpputorillakin, mutta en tajunnut sen tarkemmin tutkiskella.


Tälläistäkö tarkoitit? Syöttö toimii tässä paineilman/veden avulla.

« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 15, 2010, 12:11:59 ip kirjoittanut isojp »
Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2811
Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
« Vastaus #9 : Huhtikuu 15, 2010, 12:54:03 ip »

Tälläistäkö tarkoitit? Syöttö toimii tässä paineilman/veden avulla.

Jep. Eli toimintaperiaate on ihan sama kuin vaakamalleissa, mutta papujen syötön osalta vaan väärään suuntaan osoittava painovoima korjataan paineilmalla.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
« Vastaus #10 : Huhtikuu 15, 2010, 14:02:54 ip »

Jep. Eli toimintaperiaate on ihan sama kuin vaakamalleissa, mutta papujen syötön osalta vaan väärään suuntaan osoittava painovoima korjataan paineilmalla.


Mahlkönig Guatemalassa on paineilman tilalla matoruuvi joka työntää papuja terille.

-Mikko-
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
« Vastaus #11 : Huhtikuu 17, 2010, 12:06:26 ip »

Tälläistäkö tarkoitit? Syöttö toimii tässä paineilman/veden avulla.

Kuinkahan kävisi jos syöttäisit noille papuja 92 asteisella vedellä... Voisi viedä käsitteen "jauhetaan juuri ennen uuttoa" askeleen pidemmälle: "jauhetaan uuton aikana" ;)
Kirjattu