Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Paahtokuvia halvoista konsteista  (Luettu 44710 kertaa)

thjerppe

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 103
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #15 : Lokakuu 14, 2011, 07:54:21 ap »

Tuo 2 dl tulee jotakuinkin melan yläreunaan asti.


Oletkos muuten punninnut papuja ennen ja jälkeen paahdon?
Kirjattu
Gaggia Classic (PID) + Mahlkönig Vario

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #16 : Lokakuu 14, 2011, 18:47:06 ip »

En myöskään ole paahdellut aikoihin, ja jos siihen jälleen hurahdan, niin luultavasti ostan paahtimen.

Joo, samanlaisia ajatuksia on mullakin ollut.

Tosin rännäri on nuotiokokemusten perusteella oikeinkin hyvä paahdin. Elävällä tulella ei palopisteitä tule läheskään niin pahasti, koska lämpö tulee myös kammion sivuilta.

Eli mielessä pyörii kaasuretkikeittimen hankinta. Sitä kun voisi sitten käyttää myös kalastusreissuilla ja Lapissa.

Kaasuliesi ja rännäri olisi myös aivan oivallinen yhdistelmä. Sitäkin on mökkielämässä kokeiltu.

Lainaus käyttäjältä: Oldpet
Nämä rännärithän ovat käsittääkseni tarkoitettu puuhellalle, siten että levy otetaan pois ja rännäri laitetaan siihen paikalle. Ilmeisesti siksi näissä on tuo pykälä. Sähköliedellä ei ilmeisesti tästä syystä onnistu paahtaa niin isoja eriä, kun ainoastaa pohja on levyn kanssa kontaktissa. Osaisko esim Tuomas sanoa mihin kohtaan tuota melaa kannattaa pavut olla jos pavut levittää tasasesti rännärin pohjalle? Tuo 2 dl tulee jotakuinkin melan yläreunaan asti.

Jaa, enpä osaa sanoa mihin kohtaan, sillä tärkeintä on saada pavut liikkeelle. Mutta sähköliedellä palopisteitä on mahdoton välttää. Itse toimin rännärillä siten, että annoin tyhjän värkin lämmetä kunnolla liedellä ja lisäsin pavut vasta sitten. Pyöritin kammesta jatkuvasti ja lisäksi heittelin papuja kammion sisällä ravistellen rännäriä samaan tapaan kuin lettuja heitellessä. Kaksi desiä on kyllä iso määrä sähköliedelle. En kyllä muista oliko itselläni sama määrä. Desillä muistelen aloittaneeni. Saatoin kokeilla kahdellakin.

Rännäri on sikäli kiva värkki, että rasahdukset kuulee selvästi ja sinne kammioonkin voi välillä vilkaista. Paahtaessa voi tietenkin säädellä levyn lämpöä, jos alkaa rasahdukset viipymään liian pitkään. Lämpömittarin voisi tietenkin rännäriin kiinnittää, mutta ei kovin pitkällä anturilla.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #17 : Lokakuu 14, 2011, 21:11:16 ip »

Oletkos muuten punninnut papuja ennen ja jälkeen paahdon?

En ole punninnut, kun en omista semmosta grammavaakaa. Ostoslistalla on kyllä jo.

Jaa, enpä osaa sanoa mihin kohtaan, sillä tärkeintä on saada pavut liikkeelle. Mutta sähköliedellä palopisteitä on mahdoton välttää. Itse toimin rännärillä siten, että annoin tyhjän värkin lämmetä kunnolla liedellä ja lisäsin pavut vasta sitten. Pyöritin kammesta jatkuvasti ja lisäksi heittelin papuja kammion sisällä ravistellen rännäriä samaan tapaan kuin lettuja heitellessä. Kaksi desiä on kyllä iso määrä sähköliedelle. En kyllä muista oliko itselläni sama määrä. Desillä muistelen aloittaneeni. Saatoin kokeilla kahdellakin.

Rännäri on sikäli kiva värkki, että rasahdukset kuulee selvästi ja sinne kammioonkin voi välillä vilkaista. Paahtaessa voi tietenkin säädellä levyn lämpöä, jos alkaa rasahdukset viipymään liian pitkään. Lämpömittarin voisi tietenkin rännäriin kiinnittää, mutta ei kovin pitkällä anturilla.
Hyvä tietää. Täytyy kokeilla vaikka tuolla desillä seuraavan kerran, ja voishan tuota pihagrillissäkin kokeilla. Pavut kyllä tuntuu liikkuvan siellä mutta vaikuttaa siltä että ne laahaa melassa. Isommalla määrällähän ne sais sekottumaan paremmin mutta lämmöt ei mahda riittää sitten.

Lämpömittari on kanssa ostoslistalla. Sweetmarias ainakin myy tuohon tarkotukseen sopivia, mutta en tiedä sitten miten kalibrointi pysyy jos rännäriä kovin ravistelee. Elektroninen mittari ei oikein iske kyllä tuohon rännäriin.

Tänään onnistuin saamaan hieman tasasemman paahdon kun ravistelin aggressiivisemmin ja vaihdoin pyörityssuuntaa useammin. Raksujen väliin jäi minuutin mittanen hiljainen hetki. Lopetus oli ajassa 14:30.


Tuo on tuota brassia. Tänään juotiin taas tiistaina paahdettua erää ja kyllä sen maku on eilisestä parantunut huomattavasti. Yritän malttaa tän erän odottaa ainakin viikonlopun yli ennen maistelua.
Kirjattu
Kupissa tänään:

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #18 : Lokakuu 15, 2011, 18:34:14 ip »

Kyllä ahkera ravistelu selvästi auttaa. Rasahdusvälin pituus on aika kiva. Hieman pidempihän se saisi ymmärtääkseni olla, mutta paahdon epätasaisuus aiheuttaa sen, että kun osa vasta lopettelee ensimmäistä laajenemista, niin toiset ovat jo halkeilemassa. Tärkeää on se, että rasahdusväli on huomattavissa. Itselläni rasahtelu oli joskus ihan tauotonta. Eli epätasaisessa paahdossa toisen olivat vasta ensimmäisessä menossa, kun toiset kiirehtivät jo seuraavaan rasahteluun.

Mutta hyvän näköinen satsi sähköliedellä paahdetuksi.

Oletko huomannut missään paahdossa puumaista tai ruohoista makua?

Se kertoo liian hitaasta alusta itse prosessissa. Minulla tuota ongelmaa oli ainakin aluksi.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #19 : Lokakuu 18, 2011, 18:43:51 ip »

Yritän malttaa tän erän odottaa ainakin viikonlopun yli ennen maistelua.

Jauha kahvi ja anna olla purkissa kotvan aikaa. Ajaa käytännössä saman asian. Maun "kehittyminen" on alussa pitkälti hiilidioksidin poistumisesta kiinni.
Kirjattu

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #20 : Lokakuu 18, 2011, 21:05:16 ip »

Oletko huomannut missään paahdossa puumaista tai ruohoista makua?
Kyllä noissa ensimmäisissä oli jotakin sellaista, ei oikein ilman maitoa pystynyt ees juomaan. Sen sijaan tuo edellinen paahto onnistui tähän mennessä parhaiten, koko satsi tuli juotua eilen  :P

Jauha kahvi ja anna olla purkissa kotvan aikaa. Ajaa käytännössä saman asian. Maun "kehittyminen" on alussa pitkälti hiilidioksidin poistumisesta kiinni.
Täytyypä kokeilla. Tänään vaihteeksi tuli paahdettua samalla tekniikalla tuota etiopialaista, paahto menee samalla ajalla hieman tummemmaksi kuin tuo brassi. Papukin on myös kooltaan hieman pienempi.
Kirjattu
Kupissa tänään:

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #21 : Tammikuu 03, 2012, 17:59:25 ip »

Vihdoinkin sain hommattua lämpömittarin ja joulupukki toi keittiövaa'an  :) Yritin myös paahtaa mittaria apuna käyttäen mutta ei oikein mittaaminen onnistu kun proben johto on jäykkä ja suoristuu eikä tahdo oikein pysyä papumassassa. Onko vinkkejä millä tuon saisi pysymään?


Papu

Alkutilanne


Paahtoaika tasan 15 minuuttia, lämpömittarin lukema oli jotain 110c, ei siis ollut papumassa vaan ilman lämpötila mitattuna rännärin luukun raosta. Lämpö alkoi kuitenkin nousta rivakasti lopussa, kun toinen raksu oli aluillaan. Mittarin piuhan kanssa säätäessä tuntui että ei paahto oikein onnistu mutta loppujen lopuksi tuli ainakin ihan hyvännäkönen lopputulos.


Näyttäisi että pavuista lähti noin 20 grammaa painoa pois, mitä tuosta voinee päätellä?
Kirjattu
Kupissa tänään:

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #22 : Tammikuu 04, 2012, 10:10:19 ap »

Lainaus käyttäjältä: oldpet
Näyttäisi että pavuista lähti noin 20 grammaa painoa pois, mitä tuosta voinee päätellä?

Niinhän se kevenee puukin kuivuessaan. Eli kuuluu asiaan. Melkein alkaa innostamaan paahtaminen uudestaan. Keitin ja mylly ovat menossa ensi viikolla päivitykseen - eli luovun Krupseista - ehkä loppuvuoden ostoslistalle voisi laittaa i-roastin tms. Katsotaan nyt... on tuo paikallinen kahvikauppa Mokkamestareiden papuineen laannuttanut paahtohimoja. Siellä kiertää kahvi aika hyvin ja saa mielestäni riittävän tuoretta kahvia jatkuvasti. Mutta hyvältä näyttää paahtosi.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #23 : Tammikuu 04, 2012, 10:22:57 ap »

Riippuen pavusta niin painoa lähtee 15-18% yleensä. Jonkin verran tuossa paahdossa on kyllä epätasaisuutta.

Tilasitko Sweet Mariasilta isonkin lastin?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #24 : Tammikuu 04, 2012, 13:32:54 ip »

on tuo paikallinen kahvikauppa Mokkamestareiden papuineen laannuttanut paahtohimoja. Siellä kiertää kahvi aika hyvin ja saa mielestäni riittävän tuoretta kahvia jatkuvasti. Mutta hyvältä näyttää paahtosi.
Niin. Täytyy kyllä sanoa että vielä on matkaa pienpaahtimoiden tuotteisiin, en ole Mokkamestareiden kahveja maistanut mutta Turun kahvipaahtimo on ollut ehkä parasta mitä rahalla saa.


Riippuen pavusta niin painoa lähtee 15-18% yleensä. Jonkin verran tuossa paahdossa on kyllä epätasaisuutta.

Tilasitko Sweet Mariasilta isonkin lastin?

Tämmönen setti tuolta tuli tilattua


En tosin tilannut Suomeen kun satuin olemaan lomamatkalla jenkeissä. Vähän kyllä pisti vihaksi kun olivat kentällä aukoneet noita pusseja ja levitelleet pitkin matkalaukkua  >:(

Tulihan sieltä myös paahdettuja tuotua yks pussillinen paikalliselta pienpaahtimolta. Valmiiksi paahdettu maistui pari päivää ihan ok mutta sitten ilmeisesti lentokone-efektin vaikutuksesta vanheni nopeasti. Onneksi on sentään raakapapua.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 04, 2012, 13:44:21 ip kirjoittanut oldpet »
Kirjattu
Kupissa tänään:

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #25 : Tammikuu 04, 2012, 14:12:35 ip »

Niin. Täytyy kyllä sanoa että vielä on matkaa pienpaahtimoiden tuotteisiin, en ole Mokkamestareiden kahveja maistanut mutta Turun kahvipaahtimo on ollut ehkä parasta mitä rahalla saa.

Jäähän noihin toki aina jonkin verran epätasaisuutta, riippuu niin hirveästi pavusta kuinka tasaista niistä saa.

En tosin tilannut Suomeen kun satuin olemaan lomamatkalla jenkeissä. Vähän kyllä pisti vihaksi kun olivat kentällä aukoneet noita pusseja ja levitelleet pitkin matkalaukkua  >:(

Jouduitko maksamaan noista tulleja/alvia? Jos alkaa Sweet Mariasin pavut risomaan niin tänne voi niitä rahaa vastaan tarjota  ;)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #26 : Tammikuu 04, 2012, 14:52:58 ip »

Jouduitko maksamaan noista tulleja/alvia? Jos alkaa Sweet Mariasin pavut risomaan niin tänne voi niitä rahaa vastaan tarjota  ;)
Olisiko pitänyt maksaa? Mun mielestä ei kun ne on "omaan käyttöön" tuliaisina tuotu  ???
Kirjattu
Kupissa tänään:

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #27 : Tammikuu 04, 2012, 15:06:43 ip »

Olisiko pitänyt maksaa? Mun mielestä ei kun ne on "omaan käyttöön" tuliaisina tuotu  ???

Joo koska ne tulee EU:n ulkopuolelta ja kahvissa rajoitus taitaa olla 500 grammaa. Tosin noi on raakakahvia, niihin ehkä pätee eri säännöt, mutta tullin olisi niihen jotenkin pitänyt kai reagoida.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #28 : Tammikuu 04, 2012, 15:10:20 ip »

Olisiko pitänyt maksaa? Mun mielestä ei kun ne on "omaan käyttöön" tuliaisina tuotu  ???

Kahvin tuontirajoitukset EU:n ulkopuolelta poistuivat vuonna 2008, ja toisaalta tullitariffi paahtamattomalle kahville on 0.
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Paahtokuvia halvoista konsteista
« Vastaus #29 : Tammikuu 04, 2012, 15:30:53 ip »

Kahvin tuontirajoitukset EU:n ulkopuolelta poistuivat vuonna 2008, ja toisaalta tullitariffi paahtamattomalle kahville on 0.

No perhana, se onkin muuttunut... laitetaankos kimppatilaus Sweet Mariasille  :D
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2