Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010  (Luettu 24931 kertaa)

TB

  • Kauppias
  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 229
Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
« Vastaus #75 : Huhtikuu 07, 2010, 16:15:07 ip »

Migu, jos olet tulossa, niin voisitko ottaa oman Variosi mukaan? Kiinnostaisi nähdä, käyttäytyykö se erilailla, kuin thjerppen yksilö.
Kirjattu
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi.
- lainaus koululaisen ainekirjoituksesta

Cellini Evoluzione, Hario Syphon, K30 Twin, Vario, Ditting Bizerba

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
« Vastaus #76 : Huhtikuu 11, 2010, 09:04:19 ap »

Kiitokset omasta puolestani, vaikkakin jouduinkin lähtemään ennalta odottamattomasti. Sifonia sentään ehdin ihmetellä ja todeta sen odotuksiani mielenkiintoisemmaksi laitteeksi.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
« Vastaus #77 : Huhtikuu 11, 2010, 10:58:36 ap »

Täältäkin kiitoksia. Oli taas mukava tavata foorumilaisia livenä.

Mm. Gene Cafe:lle paahtaminen oli mielenkiintoista puuhaa kuten myös myllyjen vertailu pressokahvin kanssa. Erojen maistaminen oli aluksi mielestäni hankalahkoa kun kahvit olivat eri lämpöisiä. Mutta kun lämmöt tasottuivat niin eroja oli helpompi havaita.

Harmi että jouduin itsekin lähtemään jo runsaan parin tunnin jälkeen...

T. Teme
Kirjattu

Moksi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 46
Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
« Vastaus #78 : Huhtikuu 11, 2010, 15:18:49 ip »

Kiitos myös tältäkin suunnalta! Oli mukava tavata muitakin kahviin hurahtaneita. Oli myös todella mielenkiintoista maistella vähän erikoisemmilla menetelmillä tehtyä kahvia. Erityisesti vakuumikeittimet jäivät mieleen.

Ps. kiitos myös thjerpelle Varion esittelystä
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
« Vastaus #79 : Huhtikuu 11, 2010, 15:48:25 ip »

Jep, isot kiitokset, oli mielenkiintoista ja mukavaa.
Ja tänään lähti Aeropressi tilaukseen :)

Muutenkin oli mukavaa saada kasvoja nimimerkkien taakse.

Näitähän voisi järjestää tietenkin useammin kuin kerran vuodessa...
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
« Vastaus #80 : Huhtikuu 11, 2010, 19:26:04 ip »

Hauskaa oli ja mukava kuulla, että vakuumikeittimet ovat kiinnostaneet ihmisiä. Kuvia ottaneet toivottavasti linkkaavat niitä tänne.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
« Vastaus #81 : Huhtikuu 11, 2010, 22:52:46 ip »

Tiesi että jamit olivat onnistuneet kun tänään teki kovasti mieli valmistaa kahvia, mutta ei yhtään mieli juoda sitä. :)

Näitähän voisi järjestää tietenkin useammin kuin kerran vuodessa...

Uskaltaako sitä hyvää traditiota pilata, muistelen että viimekin kerralla oli kevään ensimmäinen kaunis päivä kun istuttiin sisällä paahtimon käryssä...
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
« Vastaus #82 : Huhtikuu 12, 2010, 10:30:52 ap »

Hauskaa oli ja mukava kuulla, että vakuumikeittimet ovat kiinnostaneet ihmisiä.

Vakuumikeittimet ovat todella jännittäviä, varsinkin jos noudattaa ohjettasi kuumentaa vesi ekaan raksuun asti :)

Temen balance brewer oli oikeasti todella hieno vekotin, harmillisesti vain kahvin laatua ei saatu tällä kertaa oikein kohdilleen.

-Mikko-

edit: typoja vähemmälle
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 12, 2010, 18:06:36 ip kirjoittanut Misse »
Kirjattu

Juqi

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 313
Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
« Vastaus #83 : Huhtikuu 12, 2010, 13:36:48 ip »

Vakuumikeittimet ovat todella jännittäviä, varsinkin jos noudattaa ohjettasi kuumentaa vesi ekaan raksuun asti :)

Kyllä sitä teetä saa helpommallakin keitettyä ;) Ei vaan, onhan niiden kanssa puuhastelua ja maku poikkesi eniten muista valmistusmenetelmistä.
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
« Vastaus #84 : Huhtikuu 12, 2010, 17:35:05 ip »

Mm. Gene Cafe:lle paahtaminen oli mielenkiintoista puuhaa kuten myös myllyjen vertailu pressokahvin kanssa. Erojen maistaminen oli aluksi mielestäni hankalahkoa kun kahvit olivat eri lämpöisiä. Mutta kun lämmöt tasottuivat niin eroja oli helpompi havaita.

Millaisia eroja sinä (tai muut) havaitsitte? Itse en kyennyt maistamaan mitään merkittäviä eroja. Ditting oli ehkä aivan pienen hitusen selkeämpi, ja samoin sen jauhatustulos näytti silmämääräisesti ehkä ihan pikkuisen vähemmän pölyiseltä. Erot olivat kuitenkin todella pieniä ja en ole yhtään vakuuttunut, että havaintoja olisi voinut toistaa sokkona. Lisäksi erot eri pressotekniikoiden välillä olivat huomattavasti suuremmat kuin nämä mahdolliset erot myllyjen välillä.

Varion ja ProM:n välillä en huomannut eroja, jauhatuksessa tai maussa. Kaikkien myllyjen jauhatus vaikutti jossain määrin pölyiseltä; verrattuna kaupan puruun ero on kohtuullisen suuri (myös Dittingillä).

Varion ja ProM:n karkein mahdollinen jauhatus oli hieman hienompaa kuin Dittingin karkein (pressoasetus), mutta toisaalta karkeampaa kuin se asetus, jolla Kaffalla pressokarkeutta oikeasti jauhetaan (muistaakseni reilun pykälän hienompi myllyn oletuksesta). ProM oli säädetty nollakohtaan, kun taas Vario tehdasasetusta hienommalle, mutta ei välttämättä nollaan. Eli voi olla, että jos Vario on säädetty nollaan, niin silloin voi olla lieviä ongelmia saada karkeampaa pressokarkeutta, jos juuri sellaista haluaa.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
« Vastaus #85 : Huhtikuu 12, 2010, 19:04:17 ip »

Millaisia eroja sinä (tai muut) havaitsitte?

Kun juomien lämpötilat olivat tasoittuneet olin havaitsevinani Variolla ja ProM:llä jauhetuissa hieman niiden hienoimpien hiukkasten yli-uuttumisen aiheuttamaa karvautta. Dittingillä jauhetussa oli jotenkin pyöreämpi, lämpimämpi maku. Pieniä erot kuitenkin olivat. Varion ja ProM:n välillä en itsekään maistanut eroa, mutta muistaakseni TB oli jotakin eroa maistanut?

Jauhatuksen ulkonäköä en tullut tutkailleeksi ja oletin että nuo vertailupressot oli valmistettu mahdollisimman tarkkaan samalla / vertailukelpoiselle tekniikalla ja jauhatuksella?

T. Teme
Kirjattu

TB

  • Kauppias
  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 229
Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
« Vastaus #86 : Huhtikuu 12, 2010, 20:19:37 ip »

Kiitos ja kumarrus järjestäjille täältäkin!

Kolmen myllyn pressovertailussa erot olivat todellakin pienet.

Ditting antoi selkeimmän makuista kahvia, siinä oli jotain heleyttä, joka erotti sen Mallu-myllyistä. Malluissa oli hennosti maistettavissa mutteripannulla (kai väärin) tehdyn kahvin kaltaista väkevyyttä, eli Temen terminologialtaan varmaan oikeammin kuvailemaa karvautta. Ero Varion ja ProMin välillä mielestäni maistui ProMin eduksi, tämä eron maistoin niin lämpimissä kahveissa, kuin myöhemmin sekalaisen häröilyn jälkeen jo viilenneissä näytteissä.

Erojen pienuutta voisi kuvata samalla pavulla ja samoilla laitteilla tehdyn kahden onnistuneen espressoshotin välisenä makuerona. Mallujen jauhatukset eivät minulle aiheuttaneet mitään dramaattista kahvien hylkimisreaktiota, mutta olenkin presson kuluttajana totaalisen ummikko, ainakin vielä. Jamien kokemusten rohkaisemana voisin huoletta alkaa Variolla kokeilemaan pressoakin.

Erojen pienuutta vitsailtiin testin aikana, että Varion kahvin saatuaan puolet laatukahvilan asiakkaista juoksee ulos pahoinvoivina... Tosin siihen tuli heti etuvasemmalta korjaus: Variokahviloista jengi kääntyy ulos, kun asiakkaat ei jaksa odottaa  ;D

Harion ja Balance Brewerin kahvintekotaide oli mielenkiintoista nähtävää.
Kirjattu
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi.
- lainaus koululaisen ainekirjoituksesta

Cellini Evoluzione, Hario Syphon, K30 Twin, Vario, Ditting Bizerba

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
« Vastaus #87 : Huhtikuu 12, 2010, 21:12:07 ip »

Jauhatuksen ulkonäköä en tullut tutkailleeksi ja oletin että nuo vertailupressot oli valmistettu mahdollisimman tarkkaan samalla / vertailukelpoiselle tekniikalla ja jauhatuksella?

Jep. Lähtökohtana oli Dittingin jauhatus, joka oli hieman hienompi kuin myllyn oletusasetus pressolle. Mallut säädettiin tuottamaan samaa karkeutta. Karkeuksia vertailtiin levittelemällä purut valkoiselle paperille ja hiplaamalla sormien välissä.

Menetelmänä oli perinteinen presso, eli muistaakseni 4 min haudutus ja mäntä alas. Jos kahvifoorumeita on uskominen, niin tämä menetelmä korostaa karvautta ja pölyisen jauhatuksen ongelmia. Toisessa pressomaistelussa kokeiltiin paria eri ratkaisua ongelmaan ja lopputulokset olivat paljon kirkkaampia (ja paremmanmakuisia) kuin ilman mitään lisäkommervenkkejä.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
« Vastaus #88 : Huhtikuu 13, 2010, 09:45:31 ap »

Näitähän voisi järjestää tietenkin useammin kuin kerran vuodessa...
Uskaltaako sitä hyvää traditiota pilata, muistelen että viimekin kerralla oli kevään ensimmäinen kaunis päivä kun istuttiin sisällä paahtimon käryssä...

Uskaltaa uskaltaa. Esimerkiksi parillisten kuukausien ensimmäinen maanantai kahvikerhon (ristretto.fi) kokoontuminen jossain sopivassa kahvilassa, sisältäen jutustelua ja kahvien maistelua sekä tulevien suurempien tapahtumien suunnittelua. Ei siis Baristajamit, vaan ihan muuten vaan kokoontuminen yhteisöllisyyden merkeissä.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
« Vastaus #89 : Huhtikuu 14, 2010, 20:47:59 ip »

Erotin teollisia myllyjä käsittelevän keskustelun:
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1650
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)