Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Aloittelijan kysymyksiä uuttoajan pidentämisestä  (Luettu 7605 kertaa)

rockyb

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Aloittelijan kysymyksiä uuttoajan pidentämisestä
« : Helmikuu 24, 2010, 22:59:28 ip »

Terve,

Olemme saaneet espressokoneeksi - ensimmäiseksi sellaiseksi - Gaggia Baby Dosen. Olemme erittäin tyytyväisiä laitteen laatuun ja ominaisuuksin mutta "oikean" espresson teko on vielä hieman hakusessa. Olemme tehneet ensimmäisen viikon aikana pääasiassa lattea, kiinnittämättä sen enempää huomiota itse espresson laatuun ja olemme olleet ihan tyytyväisiä latten makuun.

Nyt kun olemme harjoitelleet koneen kanssa hieman enemmän ja yrittäneet tehdä kunnon espressoa niin tulokset ovat olleet kehnonlaiset. Kahvia kehtaa juuri ja juuri juoda itse - vieraille tarjoaminen ei tulisi kyseeseenkään... ;) Suurimpana ongelmana on tällä hetkellä liian lyhyt uuttoaika ja lähes olematon crema. Uutto kestää maksimissaan noin 10 sekuntia ja "crema" on parhaimmillaan vain pieni vaalea pinta espresson päällä.

Miten siis saada pidennettyä uuttoaikaa ja kunnon crema kahvin pintaan?

Tässä lähtötilanne:
- Gaggia saatu käytettynä sukulaiselta
- Ei myllyä = kahvi kaupan hyllyltä

Voiko kahvin jauhatusasteella olla noin suuri merkitys? Tästä herää kysymys; miten huonoa tavaraa kaupoissa oikein myydään... Väärä tamppaus? Puhdistuksen tarpeessa oleva kone? Muu syy?

SUURI kiitos avusta jo näin etukäteen.
Kirjattu

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Aloittelijan kysymyksiä uuttoajan pidentämisestä
« Vastaus #1 : Helmikuu 24, 2010, 23:13:18 ip »

Voiko kahvin jauhatusasteella olla noin suuri merkitys?

Kokemuksen perusteella vastaan: voi olla. Silvialle kelpasi valmiiksi jauhetuista puruista vain Illy.

Ei kaupan tavara sinällään ole huonoa, eri koneet vain ovat eri tavalla herkkiä jauhatuskarkeudelle. Täytyy myös muistaa, että suuri osa kaupan espressopuruista käytetään mutteripannuissa.

Myllyn kanssa saa tuoreempaa, mutta siitä täällä on varmaan 2000 threadia ;)

Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Aloittelijan kysymyksiä uuttoajan pidentämisestä
« Vastaus #2 : Helmikuu 24, 2010, 23:50:20 ip »

Miten siis saada pidennettyä uuttoaikaa ja kunnon crema kahvin pintaan?

Myllyllä. Toki uuttoaika tai crema eivät ole itseisarvoja, mutta jos ne ovat ihan pielessä niin usein on makukin.

Voiko kahvin jauhatusasteella olla noin suuri merkitys? Tästä herää kysymys; miten huonoa tavaraa kaupoissa oikein myydään...

Voi olla ja onkin, aina. Kaupan tavara ei sinänsä ole huonoa, vaan tarkoitettu ihan eri käyttöön: mutteripannuun. Espressokeittimeen ei oikein käy muu kuin juuri jauhettu puru, jos siis halutaan saada aikaiseksi normaalia espressoa.

Purujen merkitystä voi havainnollistaa näin. Espressouuttoon käytettävä 9 baarin paine vastaa 900 kilopascalin painetta, joka tarkoittaa 900 000 N/m^2. Espressokeittimen grupon (E61) halkaisija on 0.0026 m^2, eli kahvikakkuun kohdistuva voima on 2377,9 N. Se tarkoittaa sitä, että kahvikakkua painaa vesipylväs 242 kilogramman painolla. Ei ole yllätys, että jos purut ovat kuivia kuin sahajauhot, niin ei niistä ole neljännestonnin painoa vastustamaan.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

rockyb

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Vs: Aloittelijan kysymyksiä uuttoajan pidentämisestä
« Vastaus #3 : Helmikuu 25, 2010, 17:24:29 ip »

Kiitos nopeista vastuksista kysymyksiini. Joudun häpeäkseni ( ;))myöntämään että olen kuvitellut kaupan hyllyltä löytyvän kahvin sopivan myös espressokoneisiin - hienoa että asia selvisi. Täytyy varmaan näin aluksi käydä PK-seudulla jossain alan liikkeessä jauhattamassa papuja ja alkaa harkitsemaan oman myllyn hankkimista.
Kirjattu

Bule

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 121
Vs: Aloittelijan kysymyksiä uuttoajan pidentämisestä
« Vastaus #4 : Helmikuu 25, 2010, 19:17:34 ip »

Samoja latuja on kuljettu.. Valmiiksijauhetuista Cellini oli ainoa jolla pääsin lähellekään oikeita aikoja Krupsilla. Ajattelin itsekin "ulkoistaa" jauhamisen ja hain Robertsilta pussillisen papuja jotka pyysin jauhamaan espressokonetta varten. Liian karkeita olivat nekin. Myllyn ostoksi se meni.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Aloittelijan kysymyksiä uuttoajan pidentämisestä
« Vastaus #5 : Helmikuu 25, 2010, 22:26:06 ip »

Kiitos nopeista vastuksista kysymyksiini. Joudun häpeäkseni ( ;))myöntämään että olen kuvitellut kaupan hyllyltä löytyvän kahvin sopivan myös espressokoneisiin - hienoa että asia selvisi.

Kyllähän niiden toki annetaan ymmärtää sellaiseenkin sopivan, kukapas kauppias se ei myy jos asiakas on valmis ostamaan... :)
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Aloittelijan kysymyksiä uuttoajan pidentämisestä
« Vastaus #6 : Helmikuu 25, 2010, 22:48:45 ip »

Mylly tai sitten tuoretta valmiiksi jauhettua, näillä kantapään kautta koetuilla.

Sitten hieman OffTopiccia, miten kauppojen hyllyillä näkeekin niin paljon noita espressojauhatuksia.
Nykyään on ollut jo jonkin aikaa myös suodatinjauhatuksen puolella myös Waynes puruja, hienoissa hopeisissa pusseissa joissa ilmaventtiili ja vaihtoehtoja taas löytyy joka maasta ja joitain blendejä.
Ostinpa kokeeksi "breakfast blendiä", mutten kuitenkaan tavallisella keittimellä saanut ihmeempää makuelämystä, kokeilin kotiabidilla ja sama oli tulos.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.