Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: "Überboiler" kotikäyttöön  (Luettu 8916 kertaa)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2811
"Überboiler" kotikäyttöön
« : Tammikuu 08, 2010, 16:43:28 ip »

Tarkoitus ei siis ole hankkia Überboileria kotiin, mutta ajatus laitteistosta jolla voi helposti annostella tietyn grammamäärän halutun lämpöistä vettä on vain liian houkutteleva ohitettavaksi. Kahvin ja teen valmistamiseen sellainen olisi aika ässä.

Aluksi pitäisi löytää 0.1g tarkkuuteen pystyvä keittiövaaka, jollaisia ei taida olla olemassa. Esimerkiksi DealExtremella on paljon vaakoja, mutta ei yhtään sellaista tarkkuusvaakaa jonka päällä kauhean mielelläni arkikäytössä lotrailisin purujen ja veden kanssa.

Halutun lämpöisen veden tuottaminen "lennossa" ei ole helppoa, mutta sopiva kompromissi täysin automaattisen kojeen ja käsin läträämisen välille voisi olla mahdollinen. Jos tarjolla on kahta erilämpöistä vettä, niin halutun vesimäärän ja lämpötilan saavuttaminen onnistuu pienellä laskutoimituksella ja tarkalla vaa'alla. Vedenkeittimestä saa sata-asteista vettä, jota voi viilentää sopivassa suhteessa kylmemmällä vedellä. Helpon tunnetun lämpötilan saavuttaminen on vähän hankalampaa kylmässä päässä. Yksi vaihtoehto on ottaa kraanasta näppituntumalla sormenlämpöistä vettä. Toinen on sitten säilyttää vettä joko jääkaapissa tai huoneenlämmössä, jolloin sen lämpötila on myös kohtuullisen hyvin tunnettu. Systeemin kannalta on toki sama mistä vesi tulee, se on vain yksi muuttuja laskutoimituksessa.

Kaiken tämän sitoisi yhteen laskukone (tai iso printattu taulukko). Eli päätetään veden määrä ja haluttu lämpötila, ja ulos tulee grammamäärä kylmälle ja kuumalle vedelle. Toki olisi hiton kätevä, jos systeemi olisi kiinni vaa'assa, mutta toimisi se varmaan ihan hyvin erillisenäkin. Ja olisi myös kätevä, jos systeemi vietäisiin askeleen pidemmälle niin että voi syöttää suoraan tavoitellun uuttosuhteen, käytetyn teelaadun jne.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: "Überboiler" kotikäyttöön
« Vastaus #1 : Tammikuu 08, 2010, 17:37:25 ip »

Kaiken tämän sitoisi yhteen laskukone (tai iso printattu taulukko). Eli päätetään veden määrä ja haluttu lämpötila, ja ulos tulee grammamäärä kylmälle ja kuumalle vedelle. Toki olisi hiton kätevä, jos systeemi olisi kiinni vaa'assa, mutta toimisi se varmaan ihan hyvin erillisenäkin. Ja olisi myös kätevä, jos systeemi vietäisiin askeleen pidemmälle niin että voi syöttää suoraan tavoitellun uuttosuhteen, käytetyn teelaadun jne.

Ja tästä voisikin viedä keskustelun suoraan Extract Mojoon jonka demoversion latasin terroir coffeen sivulta tuomaan virikkeitä joululomaksi. Todella metkan näköinen ohjelma varsinkin tds-mittarin kanssa käytettynä. Valitettavasti pelkällä kotikäytöllä on vaikea perustella ohjelman hankkimista.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: "Überboiler" kotikäyttöön
« Vastaus #2 : Tammikuu 08, 2010, 17:49:35 ip »

Aluksi pitäisi löytää 0.1g tarkkuuteen pystyvä keittiövaaka, jollaisia ei taida olla olemassa. Esimerkiksi DealExtremella on paljon vaakoja, mutta ei yhtään sellaista tarkkuusvaakaa jonka päällä kauhean mielelläni arkikäytössä lotrailisin purujen ja veden kanssa.

Ajattelitko että vaaka menisi rikki puruista tai nesteestä?
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: "Überboiler" kotikäyttöön
« Vastaus #3 : Tammikuu 08, 2010, 18:10:14 ip »

Ajattelitko että vaaka menisi rikki puruista tai nesteestä?

Tokkopa ne hajoavat mutta pienikokoisten vaakojen kanssa (heh.. avulla siis) on epämukava tehdä kahvia kun astiat keikkuvat eivätkä sovi kunnolla vaa'an päälle. Noihin pienikokoisiin vaakoihin on omien kokemusteni mukaan polttavan kenkkua laittaa mitään vähänkään suurempaa kuumalla vedellä täytettyä esinettä.   :)
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: "Überboiler" kotikäyttöön
« Vastaus #4 : Tammikuu 08, 2010, 18:11:24 ip »

Mites pidattu vedenkeitin? sehän toimii kuten uberboiler, eli ei ota vettä ulos otettaessa ja lämpötilan tarkkuus olis varmasti riittävä. Deal extremen vaa´at eivät ainakaan omien testien perusteella kestä vettä, ainakaan useita kertoja :(

Olen muistaakseni ennenkin linkittänyt kyseisen kuvan, mutta menköön uudestaan :) http://www.flickr.com/photos/theotherblackstuff/4089148007/ Siinä siis on siis pidaus tehty muuttamatta vedenkeitintä mitenkään, eli kaikki vedenkeittimen normaalit turvamekanismit ovat tallessa.

@Joona: Extract mojo kotikäytössä on tosiaan aika älyttömän kallis ratkaisu, mutta jos pelkkä uuttumisasteen määritys tds:n perusteella riittää http://www.jimseven.com/2008/01/03/tds-chemex-and-londons-terrible-water/ , niin tämän sivun alalaidasta löytyvä mikes tds-calculator on varsin pätevä apuväline.

-Mikko-
Kirjattu

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: "Überboiler" kotikäyttöön
« Vastaus #5 : Tammikuu 08, 2010, 18:15:34 ip »


Aluksi pitäisi löytää 0.1g tarkkuuteen pystyvä keittiövaaka, jollaisia ei taida olla olemassa. Esimerkiksi DealExtremella on paljon vaakoja, mutta ei yhtään sellaista tarkkuusvaakaa jonka päällä kauhean mielelläni arkikäytössä lotrailisin purujen ja veden kanssa.


Itselläni on jo pari vuotta ollu DE:n 2kg kapasiteetilla 0,1g resoluutiolla varustettu vaaka. Tarkkuudesta en oikeasti tiedä, mutta tuntuisi aika toistettava olevan. Kapasiteettia kun on 2kg asti, saa siihen päälle pikkuisen "tason", mikäli tarvitsee isompaa punnita, ei ole itselleni ainakaan vielä tullut vastaan tuotetta, joka liikaa painaisi.. Ei se roiskevedestä ole hajonnut, tiedä sitten miten Misse sotkee......

Ja tuosta lämmöstä, niin mielestäni Missen ehdottama pidattu vedenkeitin on kyllä fiksuin, joskin lämpötila hieman muuttunee, kunhan kone nostetaan telineestään ja aloitetaan uuttoprosessi.
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: "Überboiler" kotikäyttöön
« Vastaus #6 : Tammikuu 08, 2010, 18:29:40 ip »

Mites pidattu vedenkeitin? sehän toimii kuten uberboiler, eli ei ota vettä ulos otettaessa ja lämpötilan tarkkuus olis varmasti riittävä. Deal extremen vaa´at eivät ainakaan omien testien perusteella kestä vettä, ainakaan useita kertoja :(

Olen muistaakseni ennenkin linkittänyt kyseisen kuvan, mutta menköön uudestaan :) http://www.flickr.com/photos/theotherblackstuff/4089148007/ Siinä siis on siis pidaus tehty muuttamatta vedenkeitintä mitenkään, eli kaikki vedenkeittimen normaalit turvamekanismit ovat tallessa.

Auberilla olisi jopa valmis setti vedenkeittimen PIDaamiseksi. Tuollaisen voisi yhdistää vaikka brevillen vaakaan joka piippaa tietyn lämpötilan/painon täyttyessä.  Toisaalta voisi vaan tehdä tilaa keittiöön ja hankkia Fetcon vesitornin  :)

@Joona: Extract mojo kotikäytössä on tosiaan aika älyttömän kallis ratkaisu, mutta jos pelkkä uuttumisasteen määritys tds:n perusteella riittää http://www.jimseven.com/2008/01/03/tds-chemex-and-londons-terrible-water/ , niin tämän sivun alalaidasta löytyvä mikes tds-calculator on varsin pätevä apuväline.

Eihän se Extract mojokaan taida juuri muuta tehdä. Ilmoittaa vaan näppärästi reseptin ja antaa Viking Linen kerroskartoista tutun 'olet tässä'-pallon uuttokontrollitaulukkoon. Pitänee asentaa Excel ja tutustua myös noihin taulukoihin. 
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: "Überboiler" kotikäyttöön
« Vastaus #7 : Tammikuu 08, 2010, 20:38:45 ip »

Tokkopa ne hajoavat mutta pienikokoisten vaakojen kanssa (heh.. avulla siis) on epämukava tehdä kahvia kun astiat keikkuvat eivätkä sovi kunnolla vaa'an päälle.

Nojoo, pieni koko on ongelma. Vaakaan voisi iskeä järeällä liimalla suuremman tason, vaikka läpinäkyvän jolloin numeronäyttö ei jää liiaksi piiloon. Pohjaakin voisi leventää samalla tavalla vakauden kasvattamiseksi.

Mutta pid-keitin kuulostaa kyllä mukavalta.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

samppo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 138
Vs: "Überboiler" kotikäyttöön
« Vastaus #8 : Tammikuu 08, 2010, 21:08:12 ip »

Tätä aihetta vähän sivuten ihmettelen miten tämä ''normaali'' PID voi maksaa 35 $, kun PID vedenkeittimeen maksaa 139 $. Voi tosi olla että vedenkeitin PIDin mukana tulee jotain johtoja, mutta kuitenkin jos myös halvempi toimii ja on kuitenkin ihan helppo asentaa, miksi pitää maksaa 100$ lisää?
Kirjattu
Rancilio Silvia nakukahvalla + Rancilio Rocky + QUEST M3 paahdin

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Vs: "Überboiler" kotikäyttöön
« Vastaus #9 : Tammikuu 08, 2010, 23:16:48 ip »

Tätä aihetta vähän sivuten ihmettelen miten tämä ''normaali'' PID voi maksaa 35 $, kun PID vedenkeittimeen maksaa 139 $. Voi tosi olla että vedenkeitin PIDin mukana tulee jotain johtoja, mutta kuitenkin jos myös halvempi toimii ja on kuitenkin ihan helppo asentaa, miksi pitää maksaa 100$ lisää?

Laskin syksyllä Auberin sivuilta, mitä heidän irto-osista maksaisi PID Silviaan (listan mukaan tavallaan samat osat), mutta sitten huomasin että ainakin väittävät Silvian PID-paketissa tulevan erilaisen PID-boksin kuin mitä heillä erikseen on myynnissä. Eli ilmeisesti siellä on enemmän säätöjä käytettävissä kuin ns. perusmallissa jota myyvät erikseen halvalla. Irto-osat maksaisivat muistaakseni noin $100, kun setti on $149-210 riippuen versiosta. Siksi olisi kiinnostavaa tietää onko tilanne tosiaan tämä.

Toisaalta kun suunnittelijana joskus toivon saavani lisenssituloja suunnitelmistani, tuntuu reilulta maksaa rajallisista varoistaan jotakin enemmän kuin osien summa sille, joka on resurssejaan (työaika, kulut jne.) ko. tuotepaketin kasaamiseen (suunnittelu, testaus jne.) laittanut.

Lähinnä Auberin PID:issä minua askarruttaa montako vuotta nuo Kiinassa teetätetyt PID-masinat kestää kun lämpöä on kotelossa enempi kuin tavallisessa elektroniikkalaitteiden ympäristössä (toki kotelon sisältä PID-boksin voi eristää vaikka ohuella 3mm tms. telttapatjan kappaleella), ja kondensaattorit yms. komponentit kestävät käyttötunteja (keskimäärin, yksilöissä on rajuja eroja) huomattavasti vähemmän kuin huoneenlämmössä. Ero voi osasta riippuen olla niin hurja, että 105 C lämmössä kestää vaikkapa 1/20 siitä minkä kestää käyttötunteja huoneenlämmössä vaikka osa siis olisi suunniteltu kestämään tuo 105 C eikä siis olisi halvin mahdollinen komponentti. Mutta vaihtoehtoiset ratkaisut tuntuvat maksavan vielä enemmän (Omron autosensing tms), joten Auber on aika vahvoilla varsinkin kun laiskuus (tai järki) kenties lopulta voittaa.
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1

Juqi

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 313
Vs: "Überboiler" kotikäyttöön
« Vastaus #10 : Tammikuu 09, 2010, 14:39:55 ip »

Miten olisi Casa Bugattin Vera-vedenkeitin? Reilu 200 euroa. Lämpötilan säätlö 45-100 astetta.
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: "Überboiler" kotikäyttöön
« Vastaus #11 : Tammikuu 09, 2010, 15:05:01 ip »

Miten olisi Casa Bugattin Vera-vedenkeitin? Reilu 200 euroa. Lämpötilan säätlö 45-100 astetta.

Lämmön säätö tuskin "kovin tarkka", eli ei PID-tasoa. Halvemmalla saa itse kyhättyä pid + vedenkeitin -yhdistelmän. Uskoisin laadunkin olevan tällöin parempi. Ainakin nuo muut Bugatti-keittiökamat on vaikuttanu ylihintaisilta suhteessa siihen mitä ne ovat...
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: "Überboiler" kotikäyttöön
« Vastaus #12 : Tammikuu 09, 2010, 17:44:41 ip »

Lähinnä Auberin PID:issä minua askarruttaa montako vuotta nuo Kiinassa teetätetyt PID-masinat kestää kun lämpöä on kotelossa enempi kuin tavallisessa elektroniikkalaitteiden ympäristössä
[/quote]
Tässä tapauksessa ei PID altistu lämmölle sen enempää kuin mikään muukaan esine vedenkeittimen lähistöllä.


Vaikka tuollainen PIDattu vedenkeitin olisikin ihan mukava niin veden lämpötilan säätäminen asteen sadasosien tarkkuudella on kuitenkin osittain turhaa touhua. Esimerkiksi french pressiä käyttäessä on sitä vettä pahuksen vaikea saada aina samanlämpöisenä sinne pannuun vaikka miten lämmittäisi kaiken etukäteen. Sillä pääsee jo pitkälle kun pitää veden lämpötilan noissa tavallisissa rajoissa.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: "Überboiler" kotikäyttöön
« Vastaus #13 : Tammikuu 10, 2010, 00:47:22 ap »

Esimerkiksi french pressiä käyttäessä on sitä vettä pahuksen vaikea saada aina samanlämpöisenä sinne pannuun vaikka miten lämmittäisi kaiken etukäteen. Sillä pääsee jo pitkälle kun pitää veden lämpötilan noissa tavallisissa rajoissa.

Alkuperäinen Überboiler on suunniteltu ympäristöön jossa tietynlämpöistä vettä tarvitaan paljon ja nopeasti (ja nopeasti eri lämpötiloissa). Lisäksi se pystyy syöttämään sitä samanlämpöistä vettä yhtäjaksoisesti ja niin hitaasti kuin käyttäjä hanasta säätää. Toimii siis itsessään lämpötilan suhteen "ideaalisti" - ja onhan siinä muutakin mukavaa, kuten se vakaa (joka samalla tippa-allas) jne...

J. Hoffmann on kuitenkin todennut blogissaan Yyberiä käyttäessään saman ongelman kuin sinä:

Lainaus
"but having a consistent and controllable temperature really just shifts the problem from the exit spout to the vessel underneath."

Itse olen SqM:n Passeion kanssa joutunut olemaan tarkkana lämpötilan kanssa (ei tykkää yhtään liian kuumasta). Ongelma on ainakin omalta osaltani ratkennut ihan mallikkaasti siten, että kun vesi kiehuu pannussa kunnolla, pannu pois levyltä ja maidonhöyrytyslämpömittari sisään. Ei mene montaa minuuttia kun lämpötila laskee mittarissa 200 fahrenheitin tuntumaan. Tosin tällöin valmistankin kahvia rauhassa kotosalla enkä asiakkaille.

Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: "Überboiler" kotikäyttöön
« Vastaus #14 : Tammikuu 10, 2010, 02:27:11 ap »

Alkuperäinen Überboiler on suunniteltu ympäristöön jossa tietynlämpöistä vettä tarvitaan paljon ja nopeasti (ja nopeasti eri lämpötiloissa). Lisäksi se pystyy syöttämään sitä samanlämpöistä vettä yhtäjaksoisesti ja niin hitaasti kuin käyttäjä hanasta säätää. Toimii siis itsessään lämpötilan suhteen "ideaalisti" - ja onhan siinä muutakin mukavaa, kuten se vakaa (joka samalla tippa-allas) jne...
Jep. Überboiler vaikuttaisi olevan loistava pakettiratkaisu kuuman veden toimittamiseen niin Evasololle, Cleverille (en ole käyttänyt mutta uskoisin näin), french pressille (olettaen että käytössä on joku kovan luokan mylly) sekä muille full immersion-keittelytavoille kuin myös Aeropressille. En tiedä überboilerin toiminnasta Chemexin ja Melitta-suppiloiden kanssa jotka ovat hieman krantumpia kaatotekniikoille. Überboiler ratkaisisi kieltämättä monta ongelmaa, jotka liittyvät kuuman veden kanssa pelaamiseen. Vaa'an yhdistäminen tippa-altaaseen ja annosteluun ovat üb:n kompaktiuden lisäksi mielestäni ÜB:n kovimmat ominaisuudet. Olenkin jo aikaisemmin tässä threadissa ilmaissut inhoni vesitornien ja vaakojen kanssa touhuamiseen  :). Valitettavaa kuitenkin on, ettei Marco osannut esittää ainakaan viime kuussa vielä arviota ÜB:n hinnasta tai saatavuudesta.

J. Hoffmann on kuitenkin todennut blogissaan Yyberiä käyttäessään saman ongelman kuin sinä

Kukas muu kuin J-Ho ehti taas ensin. ;D

Itse olen SqM:n Passeion kanssa joutunut olemaan tarkkana lämpötilan kanssa (ei tykkää yhtään liian kuumasta). Ongelma on ainakin omalta osaltani ratkennut ihan mallikkaasti siten, että kun vesi kiehuu pannussa kunnolla, pannu pois levyltä ja maidonhöyrytyslämpömittari sisään. Ei mene montaa minuuttia kun lämpötila laskee mittarissa 200 fahrenheitin tuntumaan. Tosin tällöin valmistankin kahvia rauhassa kotosalla enkä asiakkaille.
Itse olen maitomittarin kanssa mitannut veden lämpötilan jonnekin ~90-asteen lämpötilaan ja ollut tyytyväinen. Mitä mieltä olet ilmeisen tarkkakielisenä ja vannoutuneena suodatinmiehenä väitteestäni siitä, ettei lämpötilan säätely desimaalien tarkkuudella ole kovin tähdellistä vaan uuttoveden lämpötilalle riittävää on olla tavallisten arvojen sisällä (jotka olisivat vaikkapa 88-95 astetta)? Uskon vakaasti siihen, että näillä uuttomenetelmillä veden alkulämpötilan aiheuttamat erot hukkuvat (vedestä kun puhutaan) virhevarianssiin.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"