Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Apuja pätöksentekoon: Nuova Simonelli Oscar vai Ranchilio Silvia  (Luettu 11425 kertaa)

Suski

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3

Vanha "espresso"keitin (Philipsin mikälie...) alkaa sanomaan yhteistyösopimustaan irti, joten nyt olisi lattekoukussa olevan kotiäidin kiiruusti löydettävä uusi keitin. Pari päivää on tullut arvosteluja yms. luettua ja alkaa pää olla jo niin pyörällä, että ajattelin kysäistä viisaampien neuvoa.

Etsinnässä olisi hyvä espressokeitin lattea/cappuccinoa varten. Tosin kahvinjuojia tässä taloudessa on vain yksi ja minäkin kerkeän keittelemään lattea vain kaksi kertaa päivässä. Eli käyttöä ei ihan hurjasti ole. Lisäksi käyttöä rajoittaa kaksi jaloissa pyörivää vaippapeppua, joten keittimen pitäisi olla suhteellisen helppo (ja nopea) käyttää. Joo, kaikki on tietenkin suhteellista, mutta hifistelemään ei kerkeä ja se on juotava, mitä kuppiin tippuu, jos jotain juoda haluaa... Budjetti on luonnollisesti rajallinen, n. 500e. Myllynä on ascason i-mini.

Olin jo päätynyt Rancilion Silviaan, kun se tuntuu olevan luotettava peruskeitin. Mutta sitten osui silmiini Nuova Simonellin Oscar, jonka saisi edulliseen hintaan täältä: http://shop.lagondola.it/product.php?pid=534&nav=mn (tosin ko. nettipuljun luotettavuudesta ei ole mitään hajua). Nyt pohdituttaa:

1) Kumpi on parempi keitin laten keittelyyn?
2) Kummalla keittimellä saa vähemmällä vaivalla ja kikkailulla hyvää espressoa aikaiseksi? (PID voidaan minun insinöörin taidoilla jättää ihan suosiolla laskuista)
3) Onko minun vähäisellä laten keittelyllä "järkevää" panostaa hx-keittimeen ja jos on, niin onko Oscar oikeasti tarpeeksi hyvä hx-keitin?
4) Onko kenelläkään mitään tietoa ko. nettifirman luotettavuudesta?
5) Onnistuuko Oscarin huolto Suomessa? Mikään suomalainen frirma ei pikaisella googlauksella näyttänyt keitintä myyvän.

Vai kannattaisiko harkita vielä jotain kolmatta keitintä?
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Apuja pätöksentekoon: Nuova Simonelli Oscar vai Ranchilio Silvia
« Vastaus #1 : Tammikuu 07, 2010, 21:59:38 ip »

1) Kumpi on parempi keitin laten keittelyyn?
Oscar imo. Voi vaahdottaa maitoa samalla eikä tarvii odotella.

2) Kummalla keittimellä saa vähemmällä vaivalla ja kikkailulla hyvää espressoa aikaiseksi? (PID voidaan minun insinöörin taidoilla jättää ihan suosiolla laskuista)
Vaikka yleinen mielipide olisikin toisenlainen, niin PID ei ole välttämätön sen enempää kuin riittäväkään ehto hyvälle kahville.  :o

5) Onnistuuko Oscarin huolto Suomessa? Mikään suomalainen frirma ei pikaisella googlauksella näyttänyt keitintä myyvän.
Nuova simonelliä näkyy siihen malliin Suomalaisissakin kahviloissa että varmaankin maahantuoja löytyy, joka mahdollisesti voisi huolehtia Oscaristakin. Täällä on tosin aikaisemmin valitettu mm. Rancilion huollosta joka ei kai hirveän vakavasti ota yksityishenkilöitä. Ehkä kokemukset pätevät NS:kin
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Vs: Apuja pätöksentekoon: Nuova Simonelli Oscar vai Ranchilio Silvia
« Vastaus #2 : Tammikuu 07, 2010, 22:38:33 ip »

Oscar imo. Voi vaahdottaa maitoa samalla eikä tarvii odotella.

Silviani jouluviikolla saaneena ja pari viikkoa käyttäneenä: sen vaahdotuksen kanssa voi oppia elämään, vaikka toki tuplaboileri tai oma thermocouple sille höyrylle olisi näppärä. Netistä löytyy hyvä ohje jolla Silvian saa nopeammin lämpenemään, ja jos aikaa antaa keittimen lämmetä, tuosta saa ihan näppärän workflown jossa osataan oikaista sieltä mistä hyvin voi:
http://www.coffeekid.com./archived/rancilio/cheatsilvia

Vaikka yleinen mielipide olisikin toisenlainen, niin PID ei ole välttämätön sen enempää kuin riittäväkään ehto hyvälle kahville.  :o

Kuvittelin myllyäni odotellessani PID:in täysin välttämättömäksi, mutta tulos parani huomattavasi tasalaatuisemmaksi kun jauhatus on aina tuoretta ja karkeus/laatu hyvä. Voi olla että haluan vielä parin viikon kuluttuakin selkeän säätimen jolla voin valita haluamin uuttolämpötilan, mutta päätin siirtää PID:in tilaamista toistaiseksi. Tulos kun tuntuisi olevan parempi kuin riittävä ilmankin.

Nuova simonelliä näkyy siihen malliin Suomalaisissakin kahviloissa että varmaankin maahantuoja löytyy, joka mahdollisesti voisi huolehtia Oscaristakin. Täällä on tosin aikaisemmin valitettu mm. Rancilion huollosta joka ei kai hirveän vakavasti ota yksityishenkilöitä. Ehkä kokemukset pätevät NS:kin

Eiköhän tuo ole aina noissa tuurista kiinni kuka on tiskin takana ja onko maanantaipäivä vai ei.

Silviä on hienon näköinen ja sisältä järeää tekoa, kestää ilmeisen monta vuotta. NS Oscar on sen sijaan muovinen loota, ei kamalan hieno mutta teknisesti laadukas laite. Eniten sitä kai on herjattu halvahkon ulkonäön puolesta, mutta sillä ei kyllä oikeasti ole mitään tekemistä hyvän kahvin kanssa.

Jos Silvian kanssa on maito valmiiksi kannussa kun aloittaa uuton (näppituntumalta olen tottunut nyt että preinfusion <1 sek + 2 sek tauko + ja menoksi), ja laittaa välittömästi höyrytysnupista boilerin lämpiämään kun uutto valmis, voisi sanoa että crema säilyy ihan ok. Varsinkin jos maitoa vaahdottaa vain yhdelle kupilliselle, vaahdotus kestää sen verran vähemmän aikaa että ongelmia ei ole.

Kaksi kupillista Silvialla voi cappucinoa tehdä kerralla jos ei ole kamalan hifistyneet vaatimukset, mutta sen jälkeen pitää jo lämmöt laskea boilerista höyrytyksen jäljiltä vettä valuttamalla (melkoisen nopeaa toki sekin) ennen kuin voi aloittaa seuraavan uuton. Oscarilla varmaan pystyisi tekemään liukuhihnalta isommallekin seurueelle. Puolensa on molemmissa. Mielestäni Silvia on helpompi keitin käyttää kuin netin keskusteluista saa käsityksen. Täällä meni uutto meni välittömästi kohdalleen kun mylly saapui taloon (no jauhatuskarkeus loksahti kohdilleen silmämääräisesti niin tarkasti, että heti toinen kupillinen oli "lopullinen asetus"). Yhteensä uuttoja oli takana tuolloin hyvin rajallisesti. Aiempaa kokemusta vain Krupsin puoliautomaatista. Eipä tuota kovin vaikeana voi minusta pitää.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 07, 2010, 23:19:22 ip kirjoittanut mugi »
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1

Suski

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Vs: Apuja pätöksentekoon: Nuova Simonelli Oscar vai Ranchilio Silvia
« Vastaus #3 : Tammikuu 09, 2010, 11:39:02 ap »

Kiitos kommenteista!

Taidan käydä tänään kotiuttamassa Silvian. Oscariin olisin muuten päätynyt, mutta en löytänyt mitään tietoa tuosta italialaisesta nettipuljusta.

Osaisiko joku vielä kertoa, että mitä lisätarvikkeita Silviaan kannattaisi hommata? Esim. puhdistusta varten?
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Apuja pätöksentekoon: Nuova Simonelli Oscar vai Ranchilio Silvia
« Vastaus #4 : Tammikuu 09, 2010, 12:32:35 ip »

Kiitos kommenteista!

Taidan käydä tänään kotiuttamassa Silvian. Oscariin olisin muuten päätynyt, mutta en löytänyt mitään tietoa tuosta italialaisesta nettipuljusta.

Osaisiko joku vielä kertoa, että mitä lisätarvikkeita Silviaan kannattaisi hommata? Esim. puhdistusta varten?

Ei Silvia varmaan huono valinta ole, tosin onhan Oscar täysin eri luokan kone vaikka muoviset kuoret siinä onkin. Oscaria toi aikoinaan Vendor maahaan, mutta ilmeisesti tuollaisille koneille ei ammattisektorilla löytynyt oikein tarvetta. Mutta veikkaisin huollon pelaavan sitä kautta edelleen, koska Nuova simonellin edustus on kyseisellä puljulla edelleen.

Puhdistustarvikkeista välttämättömiä on umpifiltteri ja cafiza tai vastaava puhdistusaine. Pällon grupon-puhdistusharjaa voin suositella vilpittömästi, aivan loistava kapistus siihen puuhaan. saa monista nettikaupoista sekä Kaffecentralenista.

-Mikko-
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Apuja pätöksentekoon: Nuova Simonelli Oscar vai Ranchilio Silvia
« Vastaus #5 : Tammikuu 09, 2010, 13:44:02 ip »

Osaisiko joku vielä kertoa, että mitä lisätarvikkeita Silviaan kannattaisi hommata? Esim. puhdistusta varten?

Välttämättömien (tampperi, maidonvaahdotuskannu, puhdistusaine jne.) lisäksi apuvälineistä löytyy juttua täällä.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Vs: Apuja pätöksentekoon: Nuova Simonelli Oscar vai Ranchilio Silvia
« Vastaus #6 : Tammikuu 09, 2010, 15:26:12 ip »

Silvian mukana tulee kuminen tulppa joten blind-filtteriä ei välttämättä tarvita. Sen sijaan cafiza-puhdistusainetta tarvitaan yksi purkki (kestää kyllä todella pitkään). Tampperin jos ostat niin kannattaa ostaa 58,0 mm kokoa. Espressocoffeeshopin Silvialle kylkiäisenä antama rst-tampperi on hivenen kupera (convex) ja muuten ok, mutta 57,0 mm ja siten Silvia 2009:n sihdille väljä (kyllä sen kanssa toki selviää). Muovinen hieman kupera tampperi tulee Silvian lootassa mukana, ja varmaan sillä voi myös selvitä kunnes ostaa joskus myöhemmin kerralla sellaisen kun haluaa.

Muista tarvikkeista löytyy tosiaan siitä tarvikeketjusta johon juuri lisäsin kommentit saapuneista Espron tarvikkeista.

LaGondolasta ei tämä kuullosta niin hyvältä, mutta voi toki olla yksittäistapaus: http://coffeegeek.com/forums/worldregional/europe/187533
ja muita ketjuja LaGondolasta (en ole tutustunut hakutuloksiin): http://www.google.fi/#hl=fi&source=hp&q=lagondola+site%3A.coffeegeek.com
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1

Suski

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Vs: Apuja pätöksentekoon: Nuova Simonelli Oscar vai Ranchilio Silvia
« Vastaus #7 : Tammikuu 09, 2010, 18:00:51 ip »

Kiitti taas vastauksista!

Silvian mukana tulee kuminen tulppa joten blind-filtteriä ei välttämättä tarvita. Sen sijaan cafiza-puhdistusainetta tarvitaan yksi purkki (kestää kyllä todella pitkään). Tampperin jos ostat niin kannattaa ostaa 58,0 mm kokoa. Espressocoffeeshopin Silvialle kylkiäisenä antama rst-tampperi on hivenen kupera (convex) ja muuten ok, mutta 57,0 mm ja siten Silvia 2009:n sihdille väljä (kyllä sen kanssa toki selviää). Muovinen hieman kupera tampperi tulee Silvian lootassa mukana, ja varmaan sillä voi myös selvitä kunnes ostaa joskus myöhemmin kerralla sellaisen kun haluaa.

Muista tarvikkeista löytyy tosiaan siitä tarvikeketjusta johon juuri lisäsin kommentit saapuneista Espron tarvikkeista.

LaGondolasta ei tämä kuullosta niin hyvältä, mutta voi toki olla yksittäistapaus: http://coffeegeek.com/forums/worldregional/europe/187533
ja muita ketjuja LaGondolasta (en ole tutustunut hakutuloksiin): http://www.google.fi/#hl=fi&source=hp&q=lagondola+site%3A.coffeegeek.com
No siihenhän se kuminen läpyskä sitten olikin. Mä olin sen lärpäkkeen kanssa ihan ihmeissäni. Hyvä, että en heittänyt roskiin.

Kannut ja muut multa löytyykin ennestään, mutta uusi tampperi on kyllä hommattava. Toi koneen mukana tuleva muovinen on ensinnäkin mielestäni ihan liian pieni, puhumattakaan siitä käyttömukavuudesta... Ihan susi siis. Miksi se ei voi olla edes oikean kokoinen?!?

Toi yllä oleva coffeegeekin kommentti olikin about ainoa, jonka löysin. Voi tosiaan olla yksittäistapaus, mutta kun en oikeastaan mitään muuta löytänyt, niin parempi luottaa tässä tapauksessa suomalaiseen firmaan.
Kirjattu

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Vs: Apuja pätöksentekoon: Nuova Simonelli Oscar vai Ranchilio Silvia
« Vastaus #8 : Tammikuu 09, 2010, 23:48:37 ip »

Kannut ja muut multa löytyykin ennestään, mutta uusi tampperi on kyllä hommattava. Toi koneen mukana tuleva muovinen on ensinnäkin mielestäni ihan liian pieni, puhumattakaan siitä käyttömukavuudesta... Ihan susi siis. Miksi se ei voi olla edes oikean kokoinen?!?

Villi arvaus: muovisia killuttimia on tehty consumer-laitteiden kanssa myytäväksi miljoona kerralla, kun määrä ei paljon vaikuta hintaan sellasia tilatessa (eli 10 000 ja 100 000 maksaa suunnilleen saman... eli kappalehinta laskee määrän myötä rajusti). Kun joskus vuosi takapein Silvian sihdin leveys kasvoi samaksi kuin ammattilaitteissa on ollutkin (jos oikein muistan) niin tampperit on samoja vanhoja niin kauan kun niitä varastossa piisaa, ehkä senkin jälkeen...

Suurin osa Silvian ostajista ostaa kunnon tampperin ja loput joita se muovisuus ei haittaa tuskin huomaisivat eroa 57 ja 58 mm välillä kumminkaan. Jos Rancilio varustaisi Silvian tiukemmalla termostaatilla (jolloin kukaan ei haluaisi enää PIDiä) ja paremmilla varusteilla, se ei silti maksaisi juurikaan enempää valmistaa. Jostakin syystä mielummin myyvät laitetta sen muutaman euron halvemmalla kuin minkä tuollaiset hintaa nostaisivat. Tarkoitan siis että vaikka se valmistajan lisäkustannus pitää kertoa kolmella jotta saadaan ero loppukäyttäjän maksamassa hinnassa, silti se olisi halvempaa että ne killuttimet olisivat siinä laitteessa mukana jo tehtaalta koska volyymin myötä ne eivät maksaisi juurikaan per laite.
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Apuja pätöksentekoon: Nuova Simonelli Oscar vai Ranchilio Silvia
« Vastaus #9 : Tammikuu 09, 2010, 23:57:31 ip »

Kun joskus vuosi takapein Silvian sihdin leveys kasvoi samaksi kuin ammattilaitteissa on ollutkin (jos oikein muistan)

Kyllä se Silvian sihdin koko on ollut sama ihan alusta alkaen (=90 luvun lopulta).
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Apuja pätöksentekoon: Nuova Simonelli Oscar vai Ranchilio Silvia
« Vastaus #10 : Tammikuu 10, 2010, 00:05:34 ap »

näppituntumalta olen tottunut nyt että preinfusion <1 sek + 2 sek tauko + ja menoksi

Hetkonen? Aloitat siis uuton, keskeytät sen, ja jatkat uudelleen? Oletko millä tavalla havainnut tuon parantavan uuttoa? Alle yhdessä sekunnissa kakku ei paljoa ennätä vettä saamaan (preinfuusion tarkoitus olisi kostuttaa se käytännössä kokonaan - uuttopainetta pienemmällä paineella vain). Toisaalta jos venytät aikaa kovin pitkälle yli sekunttiin tuon tempun kanssa, niin vaarana on että Silvia on ennättänyt keräämään kakun päälle jo riittävästi painetta jolloin kolmitieventtiilin avautuessa tippa-altaaseen päin (=uutto pois päältä) kone imaisee kakkua suihkusihtiin päin (ei tarkoituksenmukaista).
Kirjattu

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Vs: Apuja pätöksentekoon: Nuova Simonelli Oscar vai Ranchilio Silvia
« Vastaus #11 : Tammikuu 10, 2010, 01:07:19 ap »

Kyllä se Silvian sihdin koko on ollut sama ihan alusta alkaen (=90 luvun lopulta).

Ok, hieman hapuilee siis muisti tai ymmärrys;-) Eli muutos ollut sitten ilmeisesti vain portafilterin designissa, mutta aiemmatkin olleet saman levyisiä? Vai käyttikö aiempi portafilteri vain samanlevyisiä sihtejä? Sihdit ovat ainakin muuttuneet 2009 kesästä 2009 joulukuulle uuden mallisiin joilla uusi tuotenumerokin.
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Vs: Apuja pätöksentekoon: Nuova Simonelli Oscar vai Ranchilio Silvia
« Vastaus #12 : Tammikuu 10, 2010, 01:17:05 ap »

Hetkonen? Aloitat siis uuton, keskeytät sen, ja jatkat uudelleen? Oletko millä tavalla havainnut tuon parantavan uuttoa? Alle yhdessä sekunnissa kakku ei paljoa ennätä vettä saamaan (preinfuusion tarkoitus olisi kostuttaa se käytännössä kokonaan - uuttopainetta pienemmällä paineella vain). Toisaalta jos venytät aikaa kovin pitkälle yli sekunttiin tuon tempun kanssa, niin vaarana on että Silvia on ennättänyt keräämään kakun päälle jo riittävästi painetta jolloin kolmitieventtiilin avautuessa tippa-altaaseen päin (=uutto pois päältä) kone imaisee kakkua suihkusihtiin päin (ei tarkoituksenmukaista).

Juu tarkoitus tosiaan kostuttaa kakku, mutta kun ei ole vielä nakukahvaa, on vaikea arvioida milloin ensimmäinen pisara kertyy sihdin pohjaan asti. 1,5 sekuntia kokeilin aluksi ja se tuntui olevan liian pitkä aika. Sittemmin tuo on mennyt "näppituntumalla". Yleensä olen valuttanut juuri ennen vettä kuppiin lämmikkeeksi, sitten jauhanut purut ja tampannut joten väliä on ehkä alle minuutti. Se vesi saattaa sitten tulla hieman nopeammin, vai tuleeko sittenkään? Krupsin kanssa tuo ainakin auttoi tasaamaan tulosta, siinä ei ollut solenoidiventiiliä ja vettä oli myös valutettu vastikään.

Auberin PID on ajatuksissa ollut laittaa tilaukseen, ja siinä "parhaassa versiossa" on 0,1 sek resoluutiolla säädettävissä oleva preinfuusio (pre; tauko; uutto). Voisiko se käytössä toimia poistamaan kanavoitumisen riskiä?
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Apuja pätöksentekoon: Nuova Simonelli Oscar vai Ranchilio Silvia
« Vastaus #13 : Tammikuu 10, 2010, 02:35:15 ap »

Voisiko se käytössä toimia poistamaan kanavoitumisen riskiä?

Vähintäänkin kyseenalaista. Paras ja halvin tapa välttää kanavoitumista on opetella tamppaamaan ja annostelemaan kunnolla sekä käyttää tuoretta kahvia. Weissaamisesta lienee myös hyötyä.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Vs: Apuja pätöksentekoon: Nuova Simonelli Oscar vai Ranchilio Silvia
« Vastaus #14 : Tammikuu 10, 2010, 03:09:41 ap »

Vähintäänkin kyseenalaista. Paras ja halvin tapa välttää kanavoitumista on opetella tamppaamaan ja annostelemaan kunnolla sekä käyttää tuoretta kahvia. Weissaamisesta lienee myös hyötyä.

Mä harrastan varmuuden maksimointia;-) Ongelmattomassakin tilanteessa (teoreettinen) parannus on eduksi! Saa nähdä nähdä kuinka järkyttävää kanavointia tulee vastaan, kun saan nakukahvan. Päällisin puolin tuntuu Espron oikean kokoisella flat-tampperilla toimivan oikein mukavasti (ei niin minkäänlaisia ongelmia).

Jos Silvian PID:in silti tilaa tuolla preinfusion-ominaisuudella, saa sillä samalla timerin uutolle jota muuten ei tulisi. Eli laittaa preinfusion ja tauon nolliksi ja uuttoajaksi haluttu, niin seurauksena on tarkasti vakioitu uuttoaika. Tuo vähentäisi muuttujia ja siten ehkä opettaisi säntillisyyteen tai valitsemaan jauhatuskarkeuden tarkasti. Weissaaminen on niin työlästä ettei oikein viitsisi. Ennemmin taputtelen Rancilion mittalusikalla jauheen kevyesti tasaiseksi ennen tamppausta. Eri menetelmien tuloksia pitää toki verrata tarkemmin sitten joskus kun on nakukahva käytössä.
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1