Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Doppo Europiccolalla  (Luettu 8848 kertaa)

Franssales

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 76
Doppo Europiccolalla
« : Tammikuu 05, 2010, 14:18:18 ip »

Tiedän suunnilleen, miten kahvaa käytellään kun Europiccolalla halutaan tehdä yksi annos kahvia. Mitenkä kaksi annosta/doppo? Äkkinäinen ajattelisi että kaksi painallusta, ei kai sentään?

Näistä olisi hyvä saada wikiin jotain.
Kirjattu

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Doppo Europiccolalla
« Vastaus #1 : Tammikuu 05, 2010, 14:24:47 ip »

Tiedän suunnilleen, miten kahvaa käytellään kun Europiccolalla halutaan tehdä yksi annos kahvia. Mitenkä kaksi annosta/doppo? Äkkinäinen ajattelisi että kaksi painallusta, ei kai sentään?

Näistä olisi hyvä saada wikiin jotain.

Taipuuko englanti, jos taipuu, netistä löytyy suuria määriä infoa. HB:ssakin oli äskettäin uusi ketju, jossa "ammattilainen" tai ammattilainen testasi Pavonia ja kertoi omat kokemuksensa ja ohjeensa.

Oikea ohje on kaksi painallusta, käytännössä tuplasihti, josta tehdään esiuutto ja yksi painallus.
Kirjattu

Franssales

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 76
Vs: Doppo Europiccolalla
« Vastaus #2 : Tammikuu 05, 2010, 14:44:32 ip »

Taipuuko englanti, jos taipuu, netistä löytyy suuria määriä infoa. HB:ssakin oli äskettäin uusi ketju, jossa "ammattilainen" tai ammattilainen testasi Pavonia ja kertoi omat kokemuksensa ja ohjeensa.

Oikea ohje on kaksi painallusta, käytännössä tuplasihti, josta tehdään esiuutto ja yksi painallus.

Englanti taipuu, mutta ainakaan nopealla etsimisellä tuota ei löydy. Tällaiset lyhyet huomiot on hyvä saada yhteen paikkaan suomeksi, koska jokaisen ei kannata keksiä pyörää uudestaan.

Yksi painallus, käytännössä kaksi painallusta? Onko esiuutto lyhyempi painallus vai miten eroaa tavallisesta?
Kirjattu

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Doppo Europiccolalla
« Vastaus #3 : Tammikuu 05, 2010, 14:51:01 ip »

Englanti taipuu, mutta ainakaan nopealla etsimisellä tuota ei löydy. Tällaiset lyhyet huomiot on hyvä saada yhteen paikkaan suomeksi, koska jokaisen ei kannata keksiä pyörää uudestaan.

Yksi painallus, käytännössä kaksi painallusta? Onko esiuutto lyhyempi painallus vai miten eroaa tavallisesta?

http://www.home-barista.com/levers/la-pavoni-pro-in-hands-of-pros-t101.html
Kirjattu

Franssales

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 76
Vs: Doppo Europiccolalla
« Vastaus #4 : Tammikuu 10, 2010, 17:32:49 ip »

Mistä voi johtua, että kun yritän noudattaa näitä ohjeita, en saa aikaan tuplaa vaan voimakkaan (kylläkin hyvän maksuisen) 2-3 cl annoksen?
Kirjattu

Franssales

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 76
Vs: Doppo Europiccolalla
« Vastaus #5 : Kesäkuu 07, 2010, 13:12:29 ip »

Vaikuttaa siltä, että Europiccolan käyttö ei ole muillekaan kovin selvää. On totta, että ohjeita löytyy englanniksi, mutta eivät liene muutkaan niistä hirveästi kostuneet, kun tämä säie kuoli alkuunsa.

Nämä epäselvät asiat ovat siin seuraavat:

Europiccolalla saa puristettua hyvän perusespresson, vaikkakin lyhyemmän kuin pitäisi (30 ml).

Doppiota tehdessä se jää jo selvästi lyhyemmäksi kuin suositus (60 ml). Oikein hyvää raaka-ainetta americanoon, mutta luulisi että joku olisi saanut oikean doppionkin tehtyä.

Teen siis näin: vehje kuumentuu ja kun se alkaa inistä, vaihdan virran kakkoselta ykköselle. Kahvi tampataan suodattimeen, joka pannaan kahvaan, joka löyhästi koneeseen. Kahvaa nostetaan keskikohdan yli, kierretään kahva kiinni ja nostetaan hitaasti yläasentoon. Annetaan täyttyä 10 sekuntia (ajan lisäys ei tunnut vaikuttavan juuri mitään).

Sitten 20-30 sekunnin tasainen puristus. Kahva alkaa ottaa kiinni ennen puoltaväliä, josta 20 sek loppuun.

Löytyykö tästä kuvauksesta mitään selkeää syytä liian lyhyille juomille?
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Doppo Europiccolalla
« Vastaus #6 : Kesäkuu 07, 2010, 13:42:33 ip »

Ei löydy mielestäni mitään syytä.
Itse keitän (uudemmalla modelilla) suunnilleen samalla tavalla ja yhdellä vedolla saan kuppiin sen 30g juomaa. Joskus, kun tuntuu, että pidempi kahvi pitää saada ja purulataus sen sietää, saatan tempaista vielä pikku lisävedon kuppiin. Tällöin kuppiin saan n. 40g kahvia.
Tämä juomamäärä uutetaan 13g:sta jauhetta, joten ei kai siitä pitempää juomaa oikein viitsikään valutella?
Vähän se tosiaankin riippuu kahvista, paljonko uutetaan 2. vedolla.

Kertokoon muistavaisemmat paremmin, mikä on suhde, jotta juomaa voidaan vielä espressoksi kutsua.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Doppo Europiccolalla
« Vastaus #7 : Kesäkuu 07, 2010, 14:27:32 ip »


Kertokoon muistavaisemmat paremmin, mikä on suhde, jotta juomaa voidaan vielä espressoksi kutsua.


http://www.ristretto.fi/kahwiki/Espresso

Uuttosuhde 40-60% lasketaan espressoksi.

-Mikko-
Kirjattu

BadgerBoi

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 15
Vs: Doppo Europiccolalla
« Vastaus #8 : Maaliskuu 20, 2011, 22:11:39 ip »

Siirryin vihdoin kahviharrastuksessani espressomaailmaan hankkimalla aloittelijalle kyseenalaisena pidetyn Europiccolan. Uskomatonta mutta totta, näinä ensimmäisinä päivinä kuppiin on aina tullut vähintään hyvää tuotosta ja muutaman kerran jopa loistavaa.....mikä on toki suhteellinen käsite. Vuoden päivät olen tätä palstaa seurannut ja ilmeisesti olen oppinutkin jotain...kiitokset kaikille opastuksesta! :)

Yksi ongelma kuitenkin tulee vähintään joka toisella yrittämällä. Olen tehnyt vain tuplia tähän mennessä ja usein kakku ottaa hiuksen hienosti kiinni suihkusihtiin ja homma menee uusiksi kun kahva ei mene kiinni. Annostus on grammaan kymmenyksen tarkkuudella aina sama ja tamppauksessa ei silmämääräisesti huomaa eroa yritysten välillä.

Aavistuksen hienompi jauhatus voisi tepsiä (?), mutta en haluaisi paljoa hienontaa, koska haluaisin kuitenkin pitää tuon nyt saavuttamani 50ml ennallaan. Käsittääkseni Europiccolalla 60ml:aan pääseminen ja laadun säilyttäminen on jo pro-tason saavutus...?

Voiko probleemani olla ylipäätään tamppauksessa? Jouduin ensihätään hankkimaan tampperin, jonka halkaisija on 50mm, eli millin liian pieni. Tämän takia olen tampannut ensin niin keskeltä kuin mahdollista ja lopuksi oikean kokoisella, mutta toivottomalla muovitampperilla. Jauhaessa weissaan kekoa mielestäni riittävästi.

Myllynä on Mazzer Mini-E ja käyttämäni kahvi on tuoretta Mokaflor Rossoa.

Pienestä homma on kiinni, koska usein homma myös onnistuu. Neuvoa kuitenkin pyytäisin, ettei joka toista latausta pitäisi väsätä uudelleen...


Ja muitakin vinkkeä otetaan vastaan ilomielin!
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Doppo Europiccolalla
« Vastaus #9 : Maaliskuu 21, 2011, 11:49:04 ap »

Olen viimeisinä aikoina keitellyt siten, että jauhan sihdin hieman kukkuroilleen kahvia. Tamppauksen jälkeen siinä on puruja noin 2/3 korkeudelle ja ei ota sihtiin kiinni.
Äsken punnitsin sen määrän ja näkyi olevan karvan alle 14 grammaa.

Kahvan tuplavedosta olen luopunut, kun en ole ihan selvillä siitä, josko kakku kuitenkin hajoaa helposti märkänä (kun se on luultavasti märkänä jokseenkin ilmatiivis).

Nyt olenkin toiminut siten, että annan kakun ensin hitaasti kostua (pidän vipua siten, että pieni sihinä kuuluu ja kahvi esiuuttuu). Sitten olen painanut vipua hitaasti hiukan alas ja sitten taas takaisin ylös.
Tällä tavalla temppuilemalla saan kuppiin noin 35 grammaa kahvia ja minusta tuo on sopiva määrä.

Minä en tykkää siitä ajatuksesta, että kakku ottaisi sihtiin kiinni. Sihdin puhdistaminen kovin tiuhaan ei ole ihan yksinkertaista ja varon sen yletöntä likaamista..

Jokaisen shotin jälkeen päästän sihdin läpi hiukan vettä ja kuivaan sen alapinnan paperilla.

Olli
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

BadgerBoi

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 15
Vs: Doppo Europiccolalla
« Vastaus #10 : Maaliskuu 21, 2011, 14:35:33 ip »

Ok. Lisää testailtuani näyttää siltä, että tuolla 50mm tampperilla tuppaa kovasti tulemaan epätasainen kakku.....eli ottaa sihtiin toiselta laidalta kiinni. Ja jos määrä menee vähänkin yli 14g, niin alkaa olla todella vaikeaa. Pitänee hankkija äkkiä 51mm tampperi, niin helpottanee hieman.

Itse vedän ensin hitaasti kahvan ylös ja pidän ylhäällä kymmenisen sekuntia.....sitten päästän liiat paineet pihalle höyrynä (jolla lämmitän kupin/lasin) 5-10 sek, jonka jälkeen n.10 sek puoleenväliin ja sitten takaisin ylös josta noin 20-25 sek alas. Lopputoimena sihdistä vettä pihalle ja pyyhkeellä kuivukset. Kelpo tuotosta pukkaa....äsken täräytin Kenya AA:ta shotin ja taputin itseäni olalle.

Illalla pitänee alkaa koheltamaan maidon vaahdotuksen kanssa.
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Doppo Europiccolalla
« Vastaus #11 : Maaliskuu 21, 2011, 15:34:16 ip »


Itse vedän ensin hitaasti kahvan ylös ja pidän ylhäällä kymmenisen sekuntia.....sitten päästän liiat paineet pihalle höyrynä (jolla lämmitän kupin/lasin) 5-10 sek, jonka jälkeen n.10 sek puoleenväliin ja sitten takaisin ylös josta noin 20-25 sek alas.


Tuota, juu. Tuolla paineen päästämisellä (boilerista?) ei ole enää mitään tekoa tuon kahvin uuton kanssa. Boilerissa oleva paine on tarpeen vain silloin, kun vipu on ylhäällä. Tällöin tuo paine ajaa veden uuttokammioon kahvin päälle boilerissa olevaa putkea pitkin.
Heti kun painat vipua hiukankaan alas, sulkeutuu tuo yhteys boileriin ihan totaalisesti.
Eipä sillä, että noin ei voisi tehdä, mutta selvennykseksi vain.

Itse taas lämmitän kupin tai kaksi laskemalla vettä gruposta niihin ennen uuttoa.
Alan laskea vettä kuppeihin heti kun paine on täysi (0,8 kp).
Ensimmäiset 2 kuppia on yleensä liian kylmää uuttoon, mutta 2-3 seuraavaa on jo riittävän kuumia.
Lämpömittaus tapahtuu yleensä vasemman käden etusormella kupista.
Jos alkaa polttaa, niin on justiin sopiva. Sitten sihti irti, purut siihen, tamppaus, sihti kahvaan ja uutto.

Lämmönmittaus ei ole kovin exact, mutta sen olen oppinut ja toimii hyvin.

Olli
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

BadgerBoi

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 15
Vs: Doppo Europiccolalla
« Vastaus #12 : Maaliskuu 21, 2011, 19:20:18 ip »

Öööö....joo. Itse asiassa päästän boilerista painetta ennen kahvan ylös nostoa......luinkohan joltain palstalta, että tällä tavoin uuttolämpö tulisi lähemmäs oikeaa. Tiedän ettei tämä ole mikään hx-keitin, mutta voiko näin tekemisestä olla mitään hyötyä Europiccolalla? Voiko ko. keitin edes ylikuumentua 1-2 shotin tapauksessa.....?
Kuppia voisi toki olla kätevämpi lämmittää kuvaamallasi tavalla.....
Kelpo latten tapainenkin syntyi äsken, mutta on tässä vielä pitkä opin tie edessä.....
Kirjattu

Jolle

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 159
Vs: Doppo Europiccolalla
« Vastaus #13 : Maaliskuu 21, 2011, 23:08:40 ip »

Voiko ko. keitin edes ylikuumentua 1-2 shotin tapauksessa.....?

Minä mittailin lämpöjä europiccolastani: http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=112.msg18207#msg18207  Noiden mittausten ja kokemukseni pohjalta väittäisin, ettei kyseisellä laitteella voi saada, kuin yhden oikean lämpöisen uuton ilman väli jäähdyttelyjä. Erittäin hyvää kahvia tuolla saa, mutta ei tietenkään kovin vaivattomasti  :) Teflon eriste, jonka tein grupon ja boilerin väliin, helpotti hieman oikeaan lämpöön pääsemistä.
Kirjattu
Faema E61 1gr -67, La Pavoni EN Europiccola,  Balance Brewer, Aeropress, Chemex, Mazzer Super Jolly, Macap MC4, Wilfa CGR1, Skerton,  Punainen Paahdin, Behmor 1600