Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Autom.keitin ja Crema  (Luettu 8311 kertaa)

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Autom.keitin ja Crema
« : Tammikuu 04, 2010, 19:55:40 ip »

Keitin siis OBH Nordica Chilli 2418, niin pirtsakan punainen ettei tunnu löytävän keittiöstä paikkaansa.
Ensimmäiseksi jauhatukseksi valitsin Segafredon Casan, koska tämä oli tuttu merkki juotuna ja maku hyväksi todettu (juon cappuccinoa).
Sillä menikin pussi siihen harjoitteluun, tuloksia tuli kovin erilaisia, ihan piti käydä tk-päivystyksessäkin (mutta se onkin jo toinen juttu, eikä liity cremaan).
Päätin ottaa tarkempaa selkoa keittimestä ja onnistumisprosentistani joten rimpautin pääkallopaikalle OBH:lle, sieltä ohjattiin muutaman mutkan kautta jollekkin kahvin/keittimien erikoisvastaavalle. Rouva oli erittäin ystävällinen ja kertoi heidän testanneen jokaisen keitin merkkinsä ennen kuin laittavat myyntiin, tähdensi vielä että tätä keitintä oltiin testattu Paulig Original Espressolla sekä Lavazzalla, aina oli kuulema tullut hyvä crema.
Kauppaan mars, Pauligit mukaan ja odotukset korkealle... Ei onnistunut tälläkään kertaa, sapetti.
Nyt Segafredon Emozioni koetuksella, eikä tälläkään saatu toivottua lopputulosta.

Kun tamppaan kakun tuplalle valmiiksi, niin lopuksi vielä pyörätän hieman että pinta siloittuu. Kakku uuton jälkeen on kiinteä, irtoaa kokonaisena kerta kopautuksella, päällä vain koneen mutterin jälki, ei reikiä/halkeamia.
Pidän pyöreää lämmitettyä kuppia alla ja raikkaita vesiä sisällä, muutenkin putsailen keitintä ahkerammin kuin muuta kämppää.
Uutto kestää 20-25sek ja määräksi saadaan tuplana 60ml.

Itse en keksi muuta ongelmaa kuin sopivan jauhatuksen löytämisen ja kunnon tampperikin voisi auttaa.

Jos jollain olisi vastauksia/kysymyksiä tai jopa sama keitin, niin olisin kiitollinen kaikista avuista.

Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

samppo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 138
Vs: Autom.keitin ja Crema
« Vastaus #1 : Tammikuu 04, 2010, 20:11:16 ip »

Onko sinulla mylly. Vain vasta jauhetusta kahvista tulee cremaa, joltain sivulta olen joskus lukenut, että yli kaksi viikkoa sitten jauhetusta kahvista ei pitäisi tulla cremaa, ellei laitteessa ole jonkin sortin ''cremanlisääjää'' (painekahva). Ja minkään sortin cremanlisääjä ei ole hyvä juttu, koska se tekee cremasta koristeen kun sen pitäisi olla merkki onnistuneesta kahvista.

OT onko laitteessa paieistettu filtteri vai sellainen ''normaali'' (korin näköinen, eikä siinä ole mitään härpäkkeitä pohjassa)? Jos on normaali niin pitäisi varmaan omaan laitteeseen tilata kun on kai samaa kokoa (51 mm)
Kirjattu
Rancilio Silvia nakukahvalla + Rancilio Rocky + QUEST M3 paahdin

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Autom.keitin ja Crema
« Vastaus #2 : Tammikuu 04, 2010, 20:24:48 ip »

En omista myllyä, kova kokeilu oli saada kaupan jauhatuksilla tulosta.
Vastaus oli juuri se mitä hieman pelkäsinkin, eli itse itselleni jauhaen onnistun.
Nuo kaupasta haetut jauhatukset on säilytetty jääkaapissa pussinsulkijalla.

Ei ole painekahvaa ja filtterin mittasin 53mm:seksi.

Kiitos nopeasta vastauksesta  :)

Jatkan harjoittelemista
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Vs: Autom.keitin ja Crema
« Vastaus #3 : Tammikuu 05, 2010, 00:01:40 ap »

Osta jostakin kahvia joka jauhetaan sinulle odottaessa. Itse olen käyttänyt aiemman Krupsin puoliautomaatin kanssa cappucinoille Roberts Coffeen "Cafe Brutale" papua jonka jauhavat Keskustan Stockan katutasossa odottaessa sopivalle karkeudelle. Muita paikkoja joista tuota saa on ainakin Opun ja Sellon kahvilat (Roberts Coffee). Kustantaa 6,60 per 250g eli kalliimpaa selvästi kuin kaupan valmiit paketit, ovat toki halvempaa. Ainakin Stockalta saa myös 100g pussissa (sama kilohinta oli joskus 2v sitten kun sellaista kokeiltiin), joten paremmin saa aina tuoretta jos hakee useammin 100g pusseja.

Oma kokemus on ollut, että Robertsin myymälässä jauhettu on hyvää 1-4 pv, kelvollista viikon, ja sitten tekee mieli uudempaa jauhatusta. Noille halvemmille keittimille sopii hieman karkeampi jauhatus kuin vaikkapa Rancilio Silvialle, ja siksi ehkä tuo kestää muutaman päivän jauhatuksen jälkeen ihan hyvänä. Silvialle jauhatettuna sama papu on seuraavana päivänä selvästi heikompi esitys kuin jauhatuspäivänä heti kaupasta kotiin tultua.

Myllyn hankkimista suosittelen, mutta jotta näet eron kannattaa tosiaan kokeilla jotakin odottaessa jauhettua ja siten varmasti täysin tuoretta. Hyllyssä seisseitä en ostaisi (niitäkin saattaa olla tarjolla).
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Autom.keitin ja Crema
« Vastaus #4 : Tammikuu 05, 2010, 00:27:40 ap »

Loistavaa, sillä ennen myllyn hankintaa pääsen taas askeleen eteenpäin.
Vaimoke kun tykkää rampata luettelemiasi kauppakeskuksia läpi, niin voi samalla reissulla tuoda kahvitkin.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Gordon

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
Vs: Autom.keitin ja Crema
« Vastaus #5 : Tammikuu 05, 2010, 01:27:46 ap »

Täällä on "onnellinen" Nordican omistaja myös, tosin vain sen vanhemman version. ^^ Itse ostan papuni paahdettuina kauppakahvila Fadon hyllyltä, mikä hankkii ne suoraan mokkamestareilta. Pavut kaupasta ilmatiiviiseen lasipurkkiin ja annos tai pari kerrallaan myllyyn ja sen kautta kahvaan ja suuhun. Crema on voimakasta ja tummahkon väristä (kuten kai pitäisikin?), muttei silti vastaa ihan sata prosenttisesti parhaimpia espressojani joita olen jo kerennyt juoda. Häpeäkseni voin ilmoittaa että myllyni on ihan, ilmeisesti suodatinkahville suunnattu, perus mylly. Paistaa se aurinko tosin risukasaankin ja olen onnistunut laitteiston omistussuhteen aikana vääntämään jos minkälaista espressoa, loistavaa, hyvää ja vähän heikompaakin.
Nyt odotellaan rahan kertymistä jotta saadaan paremmat laitteistot alle. ^^

Tästä esimerkkiä alkuvuodesta, parempiakin olen jo onnistunut tekemään. Parempaa kuvaa odotellessa.
http://i664.photobucket.com/albums/vv5/koponen666/IMG_0188.jpg?t=1262647788
Kirjattu

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Vs: Autom.keitin ja Crema
« Vastaus #6 : Tammikuu 05, 2010, 02:12:48 ap »

Loistavaa, sillä ennen myllyn hankintaa pääsen taas askeleen eteenpäin.
Vaimoke kun tykkää rampata luettelemiasi kauppakeskuksia läpi, niin voi samalla reissulla tuoda kahvitkin.

Em. liikkeissä on keskenään erilaiset myllyt, ja ostettaessa pitää osata kertoa mitä karkeutta haluaa. Ompussa karkeus on minulla ollut heidän kahden espressojauhatuskarkeuden välimuoto, eli kun laitteessa on portaaton säädin voi sen asettaa puoliväliin. Nykyinen Silvia haluaa selvästi sitä hienojakoisempaa. Joskus on tullut liian hienojakoista, ja sen olen saanut toimimaan ostamalla heti perään satsin karkeampaa ja sekoittanut ne keskenään... (tai vaihdattanut pussin, onnistuu sekin jos ovat jauhaneet vaki-ohjeella muuta kuin mitä on pyydetty: kerran niin kävi Stockalla, mutta kuulemma oli tullut paljon takaisin koska yksi myllyistä oli hajonnut).
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Autom.keitin ja Crema
« Vastaus #7 : Tammikuu 05, 2010, 02:53:03 ap »

Tuota karkeusastetta mietinkin jo, siinä voi tulla alkuun ongelmia selvittää sitä oikeaa.
Pitänee pyytää alkuun hienoa, muttei liian hienoa...

Gordonin kuva antoi toivoa tuon koneen suhteen :) kiitokset siitä.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Autom.keitin ja Crema
« Vastaus #8 : Tammikuu 05, 2010, 21:12:59 ip »

Ei ole painekahvaa ja filtterin mittasin 53mm:seksi.

Entäs suodatin. Kun katsot valoa vasten onko siinä yksi reikä keskellä vai useita pieniä kautta koko pohjan? Paineistus voi olla kahvan sijaan suodattimessa, joka tyylikkyyden vuoksi näyttää ihan useareikäiseltä, mutta totuus paljastuu valoa vasten.

Älä myöskään säilytä kahvia kylmässä. Lämmitä kuppi ja suodatin sekä suodatinteline valuttamalla yksi annos vettä kahvan läpi kuppiin. Jos tässä vaiheessa suodattimeen jää vettä kun irrotat kahvan keittimestä, on suodatin paineistettu. Paineistamattomassa vesi tulee kaiketi norona läpi.

Itse olen löytänyt vasta yhden tarpeeksi hienoksi jauhetun markettikahvin: Nordquistin Espresso Classic. Sillä pääsen itse 30 sekunnin uuttoon tupla-annoksella. Eri merkkinen keitin kyllä, mutta vastaava puoliautomaattinen thermoblock keitin.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Autom.keitin ja Crema
« Vastaus #9 : Tammikuu 05, 2010, 21:46:08 ip »

Filsu on useareikäinen, piti ihan tarkistaa valon kanssa kun heräsi ne epäilyt.

Tuo kahvin säilytys huomioitu ja nyt ne on pusseissaan tiivistetyissä purnukoissa jääkaapin ulkopuolella, ei liikaa happea, eikä jkaapissakaan.
Kupin lämmitän yleensä joko keittimen päällä, jos espresso kuppi, muuten lämpimällä vedellä.

Tuo veden läpi ajaminen tuottaa seuraavan tuloksen, sitä vettä tulee ns.norona läpi hetken, sitten alkaa höyryä puskemaan, painan pumppunapista pumpun pois ja muutamia vesitippoja valuu vielä.

Tänään tullut taas kokeiltua noita keittelyitä niin että saa juosta kusella jatkuvasti, sitä innostuu kaikkiin latte macchiattoihin yms.
Loppu viikosta lähden keskustaan metsästämään tampperia ja samalla haen robertsilta jauhatusta (menisin aiemmin, mutta muita kiireitä pukkaa, ja sekös hatuttaa), jos silloin uutot onnistuvat niin varmaan avaan pullon skumppaakin :)

Intoa on nyt vähän liikaakin, en saa kuulema enää puhua kotona kahvista, täällä on yksi naaras kyllästynyt aiheeseen totaalisesti.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Autom.keitin ja Crema
« Vastaus #10 : Tammikuu 05, 2010, 22:16:22 ip »

Loppu viikosta lähden keskustaan metsästämään tampperia ja samalla haen robertsilta jauhatusta (menisin aiemmin, mutta muita kiireitä pukkaa, ja sekös hatuttaa), jos silloin uutot onnistuvat niin varmaan avaan pullon skumppaakin :)

Hae nyt hyvä mies laatutavaraa samantien, jos kerran keskustassa liikut. LaTorresta tuoretta paahtoa ja jauhavat sen sinulle siinä samalla (kerrot vaan mikä keitin sulla on, niin osaavat arvioida jauhatuksen ainakin sinnepäin). Noi Robertsin kahvit kun ovat enempi ja vähempi "bulkkikamaa"...
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Autom.keitin ja Crema
« Vastaus #11 : Tammikuu 05, 2010, 22:27:26 ip »

Kahvila näyttää hienolta, pitää käydä istumassa. Jotenkin olen aina ohittanut aleksilla tän kahvilaravintolan.
Heitän sulle muuten pv:n.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Vs: Autom.keitin ja Crema
« Vastaus #12 : Tammikuu 06, 2010, 01:27:38 ap »

Hae nyt hyvä mies laatutavaraa samantien, jos kerran keskustassa liikut. LaTorresta tuoretta paahtoa ja jauhavat sen sinulle siinä samalla (kerrot vaan mikä keitin sulla on, niin osaavat arvioida jauhatuksen ainakin sinnepäin). Noi Robertsin kahvit kun ovat enempi ja vähempi "bulkkikamaa"...

Onko suositella jotakin mainiota papua joka olisi varsin tummaksi paahdettu (vs. Robertsin Brutale, torrefacto varmaan kävis jos sais jostain) ja sitten laadukkaampaa? Bulkkikamaahan RObertsilla tavallaan on, mutta tuoretta se kyllä melko lailla on kun kerran viikossa tulee uusi satsi paahtimolta ja säilytetään vakuumiin pakatuissa pusseissa jääkaapissa siitä lähtien. Ei ne tosin kerro paahtopäivää, joten voi toki olla kauempaakin. Vaan nuo tuoretta mainostavatkin saattavat myydä 2 kk sitten paahdettua, sellainenkin kokemus on jo kertynyt (kuulemma emme kysyneet tuoretta... jaa jaa... jätänpä kertomatta tarkan paikan kuitenkin, ei ollut mainitsemasi kumminkaan).
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Autom.keitin ja Crema
« Vastaus #13 : Tammikuu 06, 2010, 21:51:41 ip »

Filsu on useareikäinen, piti ihan tarkistaa valon kanssa kun heräsi ne epäilyt.

Onnea, sittenhän sinulla on mahdollisuus saada oikeat cremat.

Suosittelen kahvan, suodattimen ja kuppien huolellista esilämmitystä.

Lainaus
Intoa on nyt vähän liikaakin, en saa kuulema enää puhua kotona kahvista, täällä on yksi naaras kyllästynyt aiheeseen totaalisesti.

Varmaan aika monen palstalaisen kotona vastaavia tilanteita. Ei muuta kuin jäitä hattuun. Jos ns. "ei taivas niskaan putoa" on aikaa kyllä oppia keittimelle paras prosessi ja löytää oikea kahvi sekä jauhatus. Elimistön takia kannattaa rajoittaa sitä juomistakin, ettei mene keittelijä ihan "on off"-tilaan.  :o

Itse keittelin sitkeästi huonompia kahveja, kun kokeilin toisia kahvilaatuja. Ikävissäni odottelin paluuta toimivaan kahviin mutta koetin pitää pahimmat mölyt mahassani. Eipähän mene vaimon kahvihetki pilalle jatkuvan analysoinnin vuoksi. Niinpä saan edelleen ilokseni keittää alkuillan shotin hänellekin. Sen verran on tullut kuitenkin mölyä pidettyä, että hänkin kahvilassa totesi mikä baristalla oli mennyt pieleen.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Vs: Autom.keitin ja Crema
« Vastaus #14 : Tammikuu 06, 2010, 22:05:59 ip »

Varmaan aika monen palstalaisen kotona vastaavia tilanteita. Ei muuta kuin jäitä hattuun. Jos ns. "ei taivas niskaan putoa" on aikaa kyllä oppia keittimelle paras prosessi ja löytää oikea kahvi sekä jauhatus. Elimistön takia kannattaa rajoittaa sitä juomistakin, ettei mene keittelijä ihan "on off"-tilaan.  :o

Itse keittelin sitkeästi huonompia kahveja, kun kokeilin toisia kahvilaatuja. Ikävissäni odottelin paluuta toimivaan kahviin mutta koetin pitää pahimmat mölyt mahassani. Eipähän mene vaimon kahvihetki pilalle jatkuvan analysoinnin vuoksi. Niinpä saan edelleen ilokseni keittää alkuillan shotin hänellekin. Sen verran on tullut kuitenkin mölyä pidettyä, että hänkin kahvilassa totesi mikä baristalla oli mennyt pieleen.

Mainitsemasi elimistön rajoittuneisuuden vuoksi olen suosinut tummaksi paahdettua jossa siksi olisi parkkihappoa mahdollisimman vähän. Brutalea alunperin ostettiin kokeeksi tuon takia, mutta cappucinon tai latten kanssa on sopinut muutenkin hyvin. Vaan muitakin vähemmän hapokkaita ja melko voimakkaan makuisia papuja varmaankin löytyy, joten kun mainitsit tehneesi enemmänkin kokeiluja eri papujen välillä niin mitkä ovat olleet lopulta omat suosikkisi ja miksi?

Kokeiltavaksi tulossa HasBeanilta (paahdettuina): Celebes Toraja Kalosi, Indonesian Sidikalang 2009-2010, Has Bean Toba Sulawesi Espresso Blend ja New Has Bean Premium Espresso Blend joissa tavoitteena kokeiltavia valittaessa ollut tuo tummahko paahto. Ehkä tässä ajan oloon löytää sofistikoituneempia papuja kun oman myllyn myötä on paremmin mahdollisuuksia kokeiluihin.
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1