Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Valitsemassa tarvikkeita Silvialle  (Luettu 9846 kertaa)

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Valitsemassa tarvikkeita Silvialle
« : Joulukuu 30, 2009, 23:40:12 ip »

Pitäisi löytää Silvian kahvaan sopiva 18-21g kokoluokan suodatin, ja vaihtoehtoja ilmeisesti on enemmänkin. Rancilion oma "17-18g" suodatin vanhalla koodilla 40-100-010 vetää kuulemma käytännössä vain 14g, uudella koodilla niitä ei kai ole edes vielä saatavilla (uudessa Silvia 2009:ssä oli koodit 40-100-101 ja 40-100-102 jotka 1 ja 2 kupin viimeisen numeron mukaisesti, grammat eivät tiedossa). Kuvien mukaan päättelisin, että uudella koodilla olevat suodattimet kenties ovat hieman aiemmasta kehitettyjä ja ainakin muodoltaan selvästi poikkeavat aiemmista. Siispä kysymykset suodattimista:

1) Sopiiko muun merkkiset suodattimet esim. La Marzocco tai Reneka tuohon Rancilion 2009 kahvaan? Tilaa siellä näyttäisi olevan kohtuudella.

2) Onko noissa laadullisia eroja?

3) Onko esim. paineessa suuria eroja sen mukaan mitä suodatinta käyttää?

4) Ehdotuksia hyviksi suodattimiksi Silviaan?

5) Onko kukaan kokeillut pasmarosen myymiä teflon tms. pinnoitettuja suodattimia? esim. http://cafekultur.squarespace.com/black-beauty/sieb-basket/1940670

Sitten seuraava kysymys koskeekin maitokannua. Vaihtoehdot ovat lähinnä kaksi 600 ml kannua joista toisen reunat ovat lähes suorat tai suorat (cafekultur 600 ml) ja toinen kapenee selvästi ylöspäin (WMF Barista). Kumpi muoto on kokemuksen perusteella parempi maidon vaahdottamiseen? Ostin halvan rst-kannun joka jättää toivomisen varaa, ja nämä molemmat ovat varmasti parempia. Suoraseinäisestä varmaan roiskuu enemmän ympärille kuin ylöspäin kaventuvasta? Vaan onko kapenemisesta haittaa vaahdottamisen kannalta?
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 30, 2009, 23:51:08 ip kirjoittanut mugi »
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Valitsemassa tarvikkeita Silvialle
« Vastaus #1 : Joulukuu 31, 2009, 00:10:47 ap »

1) Sopiiko muun merkkiset suodattimet esim. La Marzocco tai Reneka tuohon Rancilion 2009 kahvaan? Tilaa siellä näyttäisi olevan kohtuudella.
Olettaen että portafiltterissä on tilaa, niin kaikki 58mm halkaisijalla varustetut filtterit sopivat.

5) Onko kukaan kokeillut pasmarosen myymiä teflon tms. pinnoitettuja suodattimia? esim. http://cafekultur.squarespace.com/black-beauty/sieb-basket/1940670
Kokemuksia on vain portafilttereistä mutta ehkä ne ovat yleistettävissä tähänkin. Edut eivät todennäköisesti tule vastaan kotikäytössä mutta nuo pysyvät pidempään puhtaina ja ovat toisaalta helpompi puhdistaa kertyneestä liasta. Pinnoituksen kanssa on syytä olla tarkkana sillä portafiltterin sisäpinta on melko kovalla kulutuksella. Jos päädyt hankkimaan noita, niin raportoisitko kokemuksia.

Sitten seuraava kysymys koskeekin maitokannua. Vaihtoehdot ovat lähinnä kaksi 600 ml kannua joista toisen reunat ovat lähes suorat tai suorat (cafekultur 600 ml) ja toinen kapenee selvästi ylöspäin (WMF Barista). Kumpi muoto on kokemuksen perusteella parempi maidon vaahdottamiseen? Ostin halvan rst-kannun joka jättää toivomisen varaa, ja nämä molemmat ovat varmasti parempia. Suoraseinäisestä varmaan roiskuu enemmän ympärille kuin ylöspäin kaventuvasta? Vaan onko kapenemisesta haittaa vaahdottamisen kannalta?

Molemmat noista kannuista ovat melko suuria ja pelkään rancilion (ja monen muunkin koneen) nikottelevan täyden kannun kanssa. Suorareunaisessa kannussa on mielestäni helpompi arvioida maidon venymistä. Kaatamista ajatellen on tuollainen korkea ja kapeneva malli suvereeni verrattuna jostain omituisesta syystä suosittuun lättänään ja paksuun kannumalliin. Korkealla ja kapenevalla kannulla on helpompi päästä lähelle kahvin pintaa. 
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Vs: Valitsemassa tarvikkeita Silvialle
« Vastaus #2 : Joulukuu 31, 2009, 00:40:40 ap »

Olettaen että portafiltterissä on tilaa, niin kaikki 58mm halkaisijalla varustetut filtterit sopivat.

Oletan, että esim. nuo La Marzocco ja Reneka ovat 58 mm filsuja? Ajattelin jomman kumman tilata nakukahvan kanssa samalla rahdilla joskin pasmarosen rahdit ovat kerrassaan asialliset (kuten Saksassa yleensäkin).

Pinnoituksen kanssa on syytä olla tarkkana sillä portafiltterin sisäpinta on melko kovalla kulutuksella. Jos päädyt hankkimaan noita, niin raportoisitko kokemuksia.

Ok, jos päädyn La Marzoccon 21g suodattimeen, niin tuo näyttää olevan ainoa vaihtoehto pasmarosen valikoimissa nykyisellään. Renekaa olisi tavallisenakin.

Molemmat noista kannuista ovat melko suuria ja pelkään rancilion (ja monen muunkin koneen) nikottelevan täyden kannun kanssa. Suorareunaisessa kannussa on mielestäni helpompi arvioida maidon venymistä. Kaatamista ajatellen on tuollainen korkea ja kapeneva malli suvereeni verrattuna jostain omituisesta syystä suosittuun lättänään ja paksuun kannumalliin. Korkealla ja kapenevalla kannulla on helpompi päästä lähelle kahvin pintaa.

Olen tavannut vaahdottaa n. 250-300g maitoa kerralla (2 kupille) ja tuntuisi, että pienempi kannu ei tulisi kyseeseen kuin 500-600 ml, joskaan kokemusta ei ole niin valtavasti karttunut vielä. (Mikrovaahtoa en todellakaan saa suuria määriä (>1/3) aikaiseksi vielä, kovempaa makrovaahtoa tulee sekaan aina väistämättä.) Tuo 600 ml versio cafekultur kannusta on sen verran hoikempi sekin, että ehkä se ajaisi asian. Onko tällaisessa setupissa lähtökohtaisesti jokin pielessä? (Silvialla vaahdottaminen voi kai olla monenkin mielestä sekin lähtökohtaisesti pielessä;-)
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Valitsemassa tarvikkeita Silvialle
« Vastaus #3 : Joulukuu 31, 2009, 01:34:48 ap »

Oletan, että esim. nuo La Marzocco ja Reneka ovat 58 mm filsuja?
Marsu ainakin on. Renekasta en ole varma.

Olen tavannut vaahdottaa n. 250-300g maitoa kerralla (2 kupille) ja tuntuisi, että pienempi kannu ei tulisi kyseeseen kuin 500-600 ml, joskaan kokemusta ei ole niin valtavasti karttunut vielä. (Mikrovaahtoa en todellakaan saa suuria määriä (>1/3) aikaiseksi vielä, kovempaa makrovaahtoa tulee sekaan aina väistämättä.) Tuo 600 ml versio cafekultur kannusta on sen verran hoikempi sekin, että ehkä se ajaisi asian. Onko tällaisessa setupissa lähtökohtaisesti jokin pielessä? (Silvialla vaahdottaminen voi kai olla monenkin mielestä sekin lähtökohtaisesti pielessä;-)

Suuri maitomäärä vaatii myös ison maitokannunkin. Suuri maitomäärä on kuitenkin vaikeampi saada pyörimään kuin pieni määrä maitoa. Pyörittäminen (ja muutamat muut keinot) taas sekoittaa mainitsemasi kerrokset yhdeksi tasaiseksi mikrovaahdoksi. Itse olen ihastunut coffeehitin 3 dl:n kannuun, mutta ei sillä kahta lattea vaahdoteta. 
 
Ja vielä suluissaolevasta. Mielestäni lähtökohtaisesti oikein on ottaa kaikki irti omista laitteistaan. :)
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Vs: Valitsemassa tarvikkeita Silvialle
« Vastaus #4 : Joulukuu 31, 2009, 02:55:36 ap »

Ok, kiitos. Laite on ollut talossa vasta 9 päivää, joten kai sen vaahdottamisen laatu paranee jatkossakin. UHT:ta joku kehui, mutta Liiterin saksalainen UHT ei tuntunut ainakaan paremmalta vaahdottaa kuin kotimainen punainen maito. Pitääpä kokeilla huomenna yhden kupillisen satsilla jos vaikka onnistuisi helpommin. Tuntuu että painetta on helposti liikaakin, ja kun noudattaa ohjetta että "kaikki tehot heti käyttöön" tuntuu se heiluttaminen yms. jäävän sivualalle ettei maidot ole seinillä... Ehkäpä PID tuo sitten joskus helpotusta tuohonkin.
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Valitsemassa tarvikkeita Silvialle
« Vastaus #5 : Joulukuu 31, 2009, 08:48:02 ap »

Pitäisi löytää Silvian kahvaan sopiva 18-21g kokoluokan suodatin, ja vaihtoehtoja ilmeisesti on enemmänkin.

La Marzoccon 21g filtteriin olen itse ollut tyytyväinen Silvian kanssa.

Pasmarosen Black Beauty (minulla pinnoittamaton 14g versio) ei sovi kovin hyvin Silvian kahvaan. Silvian kahvan yläreunus ei mahdu filtterin yläreunan kaarteen sisään. Filtteri jää liian ylös kahvan päälle eikä jousiurakaan napsahda kiinni joten tampatessa filtteri keikkuu ja kahvan kiristys on vaikeampaa. Jousen poistosta ei ole apua.

Maitokannuista valitsisin tuon suppenevan ja terävänokkaisemman. Olettaisin että maitoa kaataessa tästä kannumallista maidon saa helpommin ulos pienenä ja vauhdikkaana norona latte art -tarkoituksiin. Mahtaisikohan jostain löytyä kannua vieläkin pidemmällä nokalla? Taitavat baristat eivät tosin tällaisia näytä tarvisevan vaan art onnistuu myös suoraseinäisellä kannulla.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Valitsemassa tarvikkeita Silvialle
« Vastaus #6 : Joulukuu 31, 2009, 10:32:19 ap »

Reneka on alle 58mm, en tiedä sitten mahtuuko kuitenkin "normikahvoihin". Jos kone on vasta muutaman päivän ollut, niin se maitovaahto ei todellakaan ole kiinni kannusta. Mutta eipä se uuden kannun ostaminen todennäköisesti maailmaa kaadakaan..
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Valitsemassa tarvikkeita Silvialle
« Vastaus #7 : Joulukuu 31, 2009, 11:37:07 ap »

Jos kone on vasta muutaman päivän ollut, niin se maitovaahto ei todellakaan ole kiinni kannusta.

... tosin vaihtaminen pienempään maitomäärään ja kapeampaan kannuun voi auttaa. Lisää aiheesta maidonvaahdotusketjussa.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Juqi

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 313
Vs: Valitsemassa tarvikkeita Silvialle
« Vastaus #8 : Joulukuu 31, 2009, 12:34:59 ip »

La Marzoccon 21g filtteriin olen itse ollut tyytyväinen Silvian kanssa.

Saat mahtumaan siihen 21 g ja toimimaan Silvialla (ilmeisesti nakukahvalla?)
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Valitsemassa tarvikkeita Silvialle
« Vastaus #9 : Joulukuu 31, 2009, 13:15:07 ip »

Saat mahtumaan siihen 21 g ja toimimaan Silvialla (ilmeisesti nakukahvalla?)

LM21g toimii hyvin mutta nakukahva tosiaan tarvitaan, omani tilasin juuri Pasmarosesta. Hieman tuon triplafiltterin viehätys on jo haalistunut, useimmiten tulee käytettyä nakukahvassa tuplafiltteriä ja 14g annosta.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Valitsemassa tarvikkeita Silvialle
« Vastaus #10 : Joulukuu 31, 2009, 14:30:06 ip »

... tosin vaihtaminen pienempään maitomäärään ja kapeampaan kannuun voi auttaa. Lisää aiheesta maidonvaahdotusketjussa.

Joo, jos liian iso kannu on, niin silloin pienempi auttaa, mutta lähinnä kannun muotoon otin kantaa, joskin hieman epäselvästi..
Kirjattu

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Vs: Valitsemassa tarvikkeita Silvialle
« Vastaus #11 : Tammikuu 01, 2010, 04:26:38 ap »

@Tirofaux: Ilmeisesti LM 21g kannattaa sitten jättää väliin jos mahtuu vain nakukahvaan. Ajatus kun on ollut käyttää sitä 1,5x annoksiin kahta kupillista kerralla tehdessä. Eli ilmeisesti pitää hankkia Rancilion oma 17-18g filsu tai LM 18g jos ne mahtuvat Silvian 2009 kahvaan?

@Nasse: nykyisen kannun vika on ettei siinä ole nokkaa. Espron Toroid vaikuttaa kiinnostavalta kannulta, eikä maksa oikeastaan juuri WMF:ää enempää. Toroid varmaan tykkäisi 1-reikäisen kärjen vaihtamisesta 3-reikäiseen, mene ja tiedä.

Kuinkas tarkkaan saman kokoinen tampperin pitäisi muuten olla? Koneen mukana tullut rst-tampperi on 57,0 mm ja nuo uudet Silvian filtterit (joissa sisäpinta sorvattu/hiottu tehtaalla reikien alueelta) vastaavasti eilen mitattuna muitaakseni tupla 58,5 ja sinkku 58,9 mm. Tuo 1,5 millin välys tuntuu käytännössä yllättävän suurelta. Onko fiksumpaa sijoittaa ensin uuteen 58+ tampperiin ja sitten vasta joskus hankkia nakukahva (yritän hillitä hankintoja: mylly ensi viikolla tulossa ja PID kohta menossa tilaukseen jne...). Espron 58mm kupera kyllä houkuttelisi.

Vaahdotuksessa mietityttää pitäisikö kokeilla 3-reikäistä Silvian kärkeä kun tuo 12/2009 tehtaalta lähteneen koneen 1-reikäinen käyttäytyy ilmeisesti aika eri tavalla kuin 3-reikäinen. Paine jakaantuu 3-reikäisessä varmasti fiksummin, 1-reikäisessä vaatinee myös aivan toisenlaista kulmaa pillille kuin 3-reikäisessä. Kai niitä 3-reikäisikäkin saa jostakin? 1-reikäinen näyttää olevan Cafetoriassa ihan edullinen varuste. Onkos joku kokeillut Silvia 2009-mallia molemmilla kärjillä? Näkemyksiä suuntaan tai toiseen?
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Valitsemassa tarvikkeita Silvialle
« Vastaus #12 : Tammikuu 01, 2010, 07:05:41 ap »

@Tirofaux: Ilmeisesti LM 21g kannattaa sitten jättää väliin jos mahtuu vain nakukahvaan. Ajatus kun on ollut käyttää sitä 1,5x annoksiin kahta kupillista kerralla tehdessä. Eli ilmeisesti pitää hankkia Rancilion oma 17-18g filsu tai LM 18g jos ne mahtuvat Silvian 2009 kahvaan?

LM21g ei mahdu Silvian normikahvaan, 18g malleja en ole kokeillut. Sihtejä tilatessa/tiedustellessa kannattaa pyytää myyjää kokeilemaan sihdin mahtuvuutta Silvian kahvaan sekä 58mm tampperin mahtumista sihdin sisään tarpeeksi syvälle. Itse valmistan runsaasti maitoa sisältävät kahvijuomat Silvialla yksi kerrallaan nakukahvalla 14g tai 21g sihdillä. Nakukahvalla uuton seuraaminen on antoisampaa.

Mistäs tuo "Rancilion oma 18g" filtteri löytyikään?

Onkos joku kokeillut Silvia 2009-mallia molemmilla kärjillä? Näkemyksiä suuntaan tai toiseen?

Tarkoitus oli kokeilla molempia, mutta kun vaahdotus alkoikin onnistumaan 3-kärkisellä niin 1-reikäisen tilaus unohtui. 3-kärkisellä näyttäisi saavan jopa 2,5-kertaisen venytyksen maidolle. Tämä tapahtui puolivahingossa muutama päivä sitten yrittäessäni vajaata 2-kertaista venytystä samoin kuin oheisessa videossa. Ei maitoa tarvitse näin paljoa venyttää, mutta on hyvä tietää etteivät ainakaan laitteet ole venytyksen esteenä. Käytän samaista mittakuppia usein pienten maitomäärien vaahdottamiseen.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 2010, 10:32:01 ap kirjoittanut tirofaux »
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

mugi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 70
Vs: Valitsemassa tarvikkeita Silvialle
« Vastaus #13 : Tammikuu 01, 2010, 12:49:21 ip »

LM21g ei mahdu Silvian normikahvaan, 18g malleja en ole kokeillut. Sihtejä tilatessa/tiedustellessa kannattaa pyytää myyjää kokeilemaan sihdin mahtuvuutta Silvian kahvaan sekä 58mm tampperin mahtumista sihdin sisään tarpeeksi syvälle. Itse valmistan runsaasti maitoa sisältävät kahvijuomat Silvialla yksi kerrallaan nakukahvalla 14g tai 21g sihdillä. Nakukahvalla uuton seuraaminen on antoisampaa.

Millä kahvimäärillä käytät em. sihtejä? 12/18g vai täydet 14/21g? Kuinka täysi on oikein täytetty sihti? Epäilen nimittäin, että olen täyttänyt liian täyteen.

Mistäs tuo "Rancilion oma 18g" filtteri löytyikään?

http://www.pasmarose.de/catalog/product_info.php/cPath/119_81_207/products_id/247?osCsid=eea23721b738ce7e3a979c171395a14d

Tarkoitus oli kokeilla molempia, mutta kun vaahdotus alkoikin onnistumaan 3-kärkisellä niin 1-reikäisen tilaus unohtui. 3-kärkisellä näyttäisi saavan jopa 2,5-kertaisen venytyksen maidolle. Tämä tapahtui puolivahingossa muutama päivä sitten yrittäessäni vajaata 2-kertaista venytystä samoin kuin oheisessa videossa. Ei maitoa tarvitse näin paljoa venyttää, mutta on hyvä tietää etteivät ainakaan laitteet ole venytyksen esteenä. Käytän samaista mittakuppia usein pienten maitomäärien vaahdottamiseen.

Mielenkiintoinen mittakuppi, mistä sellaisen löysit?
Kirjattu
Rancilio Silvia v3 (Auber PID) + Ascaso i1

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Valitsemassa tarvikkeita Silvialle
« Vastaus #14 : Tammikuu 01, 2010, 19:12:22 ip »

Millä kahvimäärillä käytät em. sihtejä? 12/18g vai täydet 14/21g? Kuinka täysi on oikein täytetty sihti? Epäilen nimittäin, että olen täyttänyt liian täyteen.

Täytän sihdit 14g/21g. Silvian puolesta sihdin täytössä tulee pari rajapyykkiä: kiristettäessä kahvikakun pinta osuu uuttopään ruuviin ja kakun pintaan jää jälki tai kakku osuu lisäksi myös uttopään sihtiin. Jälkimmäistä kannattaa välttää, itse yritin välttää myös ensimmäistä ajatellen että rikkoontunut pinta voisi tuottaa epätoivottua kanavointia.

Käytäthän vaakaa?

http://www.pasmarose.de/catalog/product_info.php/cPath/119_81_207/products_id/247?osCsid=eea23721b738ce7e3a979c171395a14d

Itse en pidä Rancilion sihdeistä. Käytössäni olevan tuplasihdin reunojen ja pohjan välinen kulma on niin pyöreä että pelkään sen aiheuttavan kakun liikkumista ylöspäin kahvin turvotessa. Uuton jälkeen kahvikakku löytyy usein irronneena uuttopäähän kiinni imeytyneenä. Suorempiseinäisissä sihdeissä ongelmaa ei esiinny.

Mielenkiintoinen mittakuppi, mistä sellaisen löysit?

Etolasta taisi löytyä. 
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..