Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Välineitä ja menetelmiä pressokahvin valmistamiseen  (Luettu 11536 kertaa)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Välineitä ja menetelmiä pressokahvin valmistamiseen
« : Joulukuu 30, 2009, 16:06:24 ip »

Suositelkaahan pressokahvin valmistamiseen soveltuvia välineitä ja menetelmiä. Tarpeita minulla olisi lähinnä työpaikalla suoritettavaan kahvin valmistamiseen 1-2 kertaa päivässä. Pressokahvia pitäisi saada kerralla n. 2dl.

Nykyisin käytössäni on 3.5 dl pressopannu, valmisjauhatus tai oma jauhatus PeDe/ClasOhlson käsimyllyllä. Kahvin osalta ovat olleet suosiossa Löfsbers/Nordquist (valmis suodatinjauhatus) tai Kaffan tuorepavut (jauhatus ostettaessa tai oma jauhatus). Valmistusprosessiin olen ottanut vinkkiä coffegeekiltä ja toisinaan poistan myös pinnalle kerääntyneet purut ennen männän painallusta. Valmiin kahvin kuljetan usein termospullossa tai -mukissa työpisteelle päivää piristämään.

Oma jauhatus sisältää vielä jonkin verran ongelmia. PeDen käsimylly lienee muutoin hyvä mutta alaosan vetolaatikko on vaikea tyhjentää pannuun ja puruja päätyy aina ikävästi vetolaatikon ja myllyn kotelon väliin. Clasun myllyn jauhatuskoneisto taas jättää toivomisen varaa. Eräs vaihtoehto olisi irrottaa PeDen koneisto ja kiinnittää se puulevyyn jonka voisi sopivati muotoiltuna sijoittaa pressopannuun kannen paikalle jauhatuksen ajaksi. Tällöin jauhatus tippuisi suoraan pannuun ilman välikäsiä. Tai jos löytyisi pyöreämuotoinen käsimylly joka voisi tiputtaa jauhatuksen suoraan pannuun. Sähkömyllyn hankinta olisi myös yksi hieman pidemmän aikavälin tavoite.

Huomattavin harmin aiheeni on ollut kuppiin ja sieltä mahdollisesti suuhun päätyvä kahvipuru. Voiko tätä ongelmaa merkittävästi vähentää valmistusprosessia parantamalla vai kannattaisiko puruongelma vain hyväksyä osana kokonaisuutta? Hyväksymispuolen osalta olen käyttänyt läpinäkyvää Bodumin termosmukia, josta näkyy milloin kahvi alkaa loppua ja tässä vaiheessa nesteen purupitoisuutta voi tarkastella valoa vasten. Termospullon seuraksi olen ajatellut hankkia läpinäkyvän kahvikupin, jossa olisi samankaltaiset tarkasteluominaisuudet puruelämysten välttämiseksi. Olen havainnut että joissain suuremmissa pressopannuissa on metalliosien välissä vielä ylimääräinen kalvomainen osa, joka on hyvin pienireikäinen metallisihtiin verrattuna. Tosin tällaisissakin pannuissa möhnää näyttäisi pääsevän kuppiin saakka.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

waltu

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 53
Vs: Välineitä ja menetelmiä pressokahvin valmistamiseen
« Vastaus #1 : Joulukuu 30, 2009, 16:30:14 ip »

Päätyykö kuppiin siis ihan kahvinpuruja vaiko hienonhienoa jauhetta joka saa aikaan varsin epämiellyttävää kahvimutaa kupin pohjalle?

Tässä juuri mökillä möhöttelen ja faijan Gaggian silppurimyllyllä jauhoin pressokahvia. Mylly tuottaa verrattomasti pölyä joka sitten mutana haittaa kahvin nautitsemista.

No nyt siivilöin kahvin rosterisella siivilällä ennen uuttoa ja katso - mutaa ei juurikaan enää kuppiin päätynyt, vaikka tarkoituksella joinkin aivan pressopannunpohjat jotta selviäisi siivilöinnin vaikutus mudan vähentämisessä.

Pannuna on tuollainen Ikean myymä halpispannu ja siivilänä mummunvanha 60- lukuinen sihti.

Eli jos ongelmasi on myllyn tuottama pöly, siivilöinti on ainakin toimiva ja edullinen konsti lopputuleman hyventämiseen.

Mökkihöperö kuittaa.
Kirjattu
Silvia PID + Rocky

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Välineitä ja menetelmiä pressokahvin valmistamiseen
« Vastaus #2 : Joulukuu 30, 2009, 16:31:08 ip »

Huomattavin harmin aiheeni on ollut kuppiin ja sieltä mahdollisesti suuhun päätyvä kahvipuru. Voiko tätä ongelmaa merkittävästi vähentää valmistusprosessia parantamalla vai kannattaisiko puruongelma vain hyväksyä osana kokonaisuutta?

Sekä-että oikeastaan. Täällä esitelty kahvin siivilöiminen on ainakin varma ratkaisu. Itse olen kokenut muutamien valmistukseen liittyvien metkujen parantaneen french press-tuloksia niin että Brewtus, Evasolo ja Hario ovat jääneet lähinnä pölyttymään/ruostumaan. Kun olen laittanut kahvin esilämmitetyn fp:n pohjalle, kaadan veden maitokannulla korkealta kahvin päälle niin, ettei kahvia tarvi saturoida erikseen sekoittamalla. Kontaktiaikana olen pitänyt 4 minuuttia, josta veden kaato vie n. 30 sekunttia. Kun kello soi, ovat kahvipurut yleensä kertyneet nätisti fp:n pintaan poislusikoitaviksi. Mitä vähemmän tuota fp:tä sekoittelee, sitä enemmän kahvia tuntuu nousevan pintaan ja mitä enemmän kahvia pinnalta ottaa pois, sitä vähemmän sitä jää kupin pohjalle.

Tuo sekoittamatta jättäminen on parantunut myös kahvin makua. Tämä johtunee siitä vähentyneestä hienosta muhjusta, joka yliuuttuisi myöhemmin.      
  
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Välineitä ja menetelmiä pressokahvin valmistamiseen
« Vastaus #3 : Joulukuu 30, 2009, 19:01:44 ip »

Päätyykö kuppiin siis ihan kahvinpuruja vaiko hienonhienoa jauhetta joka saa aikaan varsin epämiellyttävää kahvimutaa kupin pohjalle?

Pölymuta on kuvaava termi tuolle haitalle.

Eli jos ongelmasi on myllyn tuottama pöly, siivilöinti on ainakin toimiva ja edullinen konsti lopputuleman hyventämiseen.

Siivilöinti on käynyt myös mielessä. Voisin kokeilla jos joku osaisi kertoa ostopaikan ja hyväksi havaitun siivilämallin.

kaadan veden maitokannulla korkealta kahvin päälle niin, ettei kahvia tarvi saturoida erikseen sekoittamalla.

Kaadan myös veden korkealta saturointia tavoitellen. Tähän liittyen minulla onkin yksi hieman outo havainto. Jos teen puolikkaan annoksen, purut vaikuttavat saturoituvan tehokkaammin ja haudutuksen päätyttyä pannun pohjalla on yli 90% puruista ja lusikoinnille ei ole (purujen osalta) tarvetta lainkaan. Täydellä annostuksella taas pohjalle vaikuttaisi päätyvän jostain syystä vain 30-50% puruista vaikka olisin vielä sekoittanutkin sisältöä veden kaatamisen jälkeen.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Välineitä ja menetelmiä pressokahvin valmistamiseen
« Vastaus #4 : Joulukuu 30, 2009, 21:15:40 ip »

Jos teen puolikkaan annoksen, purut vaikuttavat saturoituvan tehokkaammin ja haudutuksen päätyttyä pannun pohjalla on yli 90% puruista ja lusikoinnille ei ole (purujen osalta) tarvetta lainkaan. Täydellä annostuksella taas pohjalle vaikuttaisi päätyvän jostain syystä vain 30-50% puruista vaikka olisin vielä sekoittanutkin sisältöä veden kaatamisen jälkeen.

Mikäli pavuissa on vähänkin hiilidioksidia jäljellä niin se aiheuttaa kummasti tuota "kellumista". Kokeileppa seuraavan kerran kaataa sillä täydellä annostuksellä vettä ensin noin 2 kertaa purujen painon verran yrittäen kostuttaa purut mahdollisimman hyvin. Tämän jälkeen odottele että purut turpoavat/vettyvät kunnolla - tähän menee noin 30s (tässä kohdin se "kuplinta" alkaa ikäänkuin kuivumaan/lässähtämään kasaan). Kaada tämän jälkeen loput vedet kuten ennenkin.

Pienemmällä annoksella siellä on todennäköisesti ollut enemmän tilaa puruilla ja hiilidioksidi ei ole päässyt niin paljoa vaikuttamaan.

Huomattavin harmin aiheeni on ollut kuppiin ja sieltä mahdollisesti suuhun päätyvä kahvipuru. Voiko tätä ongelmaa merkittävästi vähentää valmistusprosessia parantamalla vai kannattaisiko puruongelma vain hyväksyä osana kokonaisuutta?

Kaada valmis pressokahvi termariin sopivan paperisuodattimen lävitse (huuhtele suodatin ensin kunnolla kuumalla vedellä).
Kirjattu

Kahvikissa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 422
Vs: Välineitä ja menetelmiä pressokahvin valmistamiseen
« Vastaus #5 : Huhtikuu 26, 2010, 17:58:32 ip »

Abidilla ei saa käytännössä kuin yhden mukillisen kahvia kerralla ja joskus pitäisi tehdä enemmän, esim. 2-4 mukillista kerralla. Meillä mukiin menee n. 3-3,5dl miinus maitovara. Eli tarvittaisiin n. 12-14dl pressokeitin, onko sellaisia ja onnistuuko näin isolla pressokeittimellä hyvin yhden-/kahden kupin keittäminen? Entä mikä olisi kohtuuhintainen mutta kuitenkin hyvä pressopannu (tai valmistaja)?
Kirjattu
Aina on aikaa juoda vielä kuppi kahvia!

thjerppe

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 103
Vs: Välineitä ja menetelmiä pressokahvin valmistamiseen
« Vastaus #6 : Huhtikuu 26, 2010, 18:46:28 ip »

Olen toisinaan tehnyt abidilla kaksi (isoa) mukillista, eli 30 g kahvia + 500 g vettä. Onnistuu, mutta menee melko täyteen. Bodum on ainakin tunnettu pressopannumerkki, jolta löytyy ainakin 8 kupin eli noin 4 mukin keittimiä.
Kirjattu
Gaggia Classic (PID) + Mahlkönig Vario

Kahvikissa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 422
Vs: Välineitä ja menetelmiä pressokahvin valmistamiseen
« Vastaus #7 : Huhtikuu 27, 2010, 01:26:04 ap »

Olen toisinaan tehnyt abidilla kaksi (isoa) mukillista, eli 30 g kahvia + 500 g vettä. Onnistuu, mutta menee melko täyteen. Bodum on ainakin tunnettu pressopannumerkki, jolta löytyy ainakin 8 kupin eli noin 4 mukin keittimiä.

Olen suoraan olettanut ettei Abidilla saa kahta mukillista kerralla tehtyä, hmm.. niin se Abidhan levenee ylöspäin ja ehkä se onnistuisikin! Saisi ainakin itselle ja vaimolle tehtyä kahvit kerralla. Kitos vinkistä. Pitää tsekata Bodumin valikoima. Löysin kyllä netistä kohtuu ison pressokeittimen, 1,7 L:

http://www.vaivaton.com/product/162-1-ET21967

Tiedä sitten laadusta, mutta aika edullinen.
Kirjattu
Aina on aikaa juoda vielä kuppi kahvia!

Juqi

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 313
Vs: Välineitä ja menetelmiä pressokahvin valmistamiseen
« Vastaus #8 : Huhtikuu 27, 2010, 08:36:33 ap »

Tai osta kaksi Abidia. Pressopannuilla pitäisi yleisesti tehdä niille suunniteltu kahvimäärä - 1,7 l pannulla ei kannata 5 dl annosta tehdä.
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Välineitä ja menetelmiä pressokahvin valmistamiseen
« Vastaus #9 : Huhtikuu 27, 2010, 10:25:37 ap »

Pressopannuilla pitäisi yleisesti tehdä niille suunniteltu kahvimäärä

Miksi? Jos suhteet ovat oikeat ja käytetty vesi lämmöltään sopivaa, on vaikea kuvitella että french pressin koko vaikuttaisi uuttumiseen.

Evasolon Cafesolosta on muuten näemmä myynnissä 1,4 litran versiota. Sillä keittäisi kupin jos toisenkin ja vieläpä tyylillä. Halpojahan nuo tosin eivät ole. 
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Välineitä ja menetelmiä pressokahvin valmistamiseen
« Vastaus #10 : Huhtikuu 27, 2010, 10:28:21 ap »

Abidilla ei saa käytännössä kuin yhden mukillisen kahvia kerralla ja joskus pitäisi tehdä enemmän, esim. 2-4 mukillista kerralla. Meillä mukiin menee n. 3-3,5dl miinus maitovara.

Itse olen tehnyt normaalia suurempia annoksia lataamalla ylimäärän kahvipuruja Abidiin ja jatkamalla lopputuloksena saatua kahvia kuumalla vedellä.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Välineitä ja menetelmiä pressokahvin valmistamiseen
« Vastaus #11 : Toukokuu 30, 2011, 12:50:23 ip »

Kokeilinpa kaataa pressokahvin kuppiin hyvin tiheän teesiivilän läpi.

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=220456950609

Sihti alkoi tukkeutua melkein heti kaadon alkuvaiheessa ja jouduin keskeyttämään kaadon pariksi minuutiksi. Kevyt hämmennys lusikalla ei auttanut. Hieman puolivälin jälkeen vaihdoin sihdin toiseen kuppiin johon lopu kahvi valui sihdin läpi vielä n. 15 minuuttia. Ensimmäiseen kuppiin päätyi hieman puruja pohjalle (ehkä sekoituksesta johtuen), jälkimmäiseen ei lainkaan. Sihdistä löytyi lopuksi tiheä kerros hienojakoista purua.

Aeropress on ainakin tähän menetelmään nähden ylivertainen tuote.

Pressopannuna oli Bodum Chambord 350ml/3 cup Cafetiere ja kahvina Löfbergs Lila 5 valmisjauhatuksella. Tämä nimenomainen jauhatus on minun silmääni hienojakoisempaa kuin markettijauhatukset yleensä.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Välineitä ja menetelmiä pressokahvin valmistamiseen
« Vastaus #12 : Toukokuu 30, 2011, 12:46:44 ip »

Pöly ei tuki normaalia suodatusta siksi, että se on sekoittuneena muiden purujen joukkoon. Jos muut purut suodattaa karkeammalla siivilällä aluksi pois, niin sen jälkeen pöly tukkii aivan totaalisesti hienon siivilän tai paperisuodattimen.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Välineitä ja menetelmiä pressokahvin valmistamiseen
« Vastaus #13 : Toukokuu 31, 2011, 09:42:30 ap »

Pöly ei tuki normaalia suodatusta siksi, että se on sekoittuneena muiden purujen joukkoon. Jos muut purut suodattaa karkeammalla siivilällä aluksi pois, niin sen jälkeen pöly tukkii aivan totaalisesti hienon siivilän tai paperisuodattimen.

Toistin aiemmin mainitun kokeilun, tällä kertaa siten että en käyttänyt pressopannun mäntäsihtiä ennen kahvin kaatoa. Teesihti meni tällöin tukkoon vielä nopeammin.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Välineitä ja menetelmiä pressokahvin valmistamiseen
« Vastaus #14 : Kesäkuu 01, 2011, 19:04:13 ip »

Miten sait kaadettua niin, että kaikki purut päätyivät teesihtiin?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)