Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Mitä on erikoiskahvi? (laatukahvi?)  (Luettu 13166 kertaa)

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Mitä on erikoiskahvi? (laatukahvi?)
« Vastaus #15 : Joulukuu 27, 2009, 18:34:02 ip »

Epämääräisyys on ongelma ja se on sitä kuluttajalle. Nythän on niin, että kahviloissa espressolla ja muilla valmistusmenetelmiin liittyvillä kahveilla on erikoiskahvin "leima" ja hinta, vaikka juotava tuote on ilman kriteerejä valmistettu ja kahvina käytetään massatuotettua tavaraa.

Selvää pitäisi olla se, että erikoiskahvi on laadukkuuteen liittyvää, nimenomaan papujen alkuperän ja tuotantokysymysten sekä kahvin valmistusprosessin taidokkuuden osalta.

Ehkä tuo valmistusprosessi on jopa ennemmän ammattiylpeys-asia kuin erikoiskahviuteen liittyvää. Voisi siis sanoa, että jostain saa hyvin valmistettua ja toisaalta huonosti kohdeltua erikoiskahvia.

Mutta, jos kahvilasta saa Pauligin, Segafredon tai Lavazzan espressoa, ei hinnan pitäisi olla "erikoiskahviuden" turvin yhtään kalliimpi kuin saman kahvilan suodatinkahvilla. Kyseessä ei ole silloin erikoiskahvi vaan espresso.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mitä on erikoiskahvi? (laatukahvi?)
« Vastaus #16 : Joulukuu 27, 2009, 21:23:55 ip »

Epämääräisyys on ongelma ja se on sitä kuluttajalle. Nythän on niin, että kahviloissa espressolla ja muilla valmistusmenetelmiin liittyvillä kahveilla on erikoiskahvin "leima" ja hinta, vaikka juotava tuote on ilman kriteerejä valmistettu ja kahvina käytetään massatuotettua tavaraa.

Oikein hyvä pointti - aivan kuten monessa paikassa kiskotaan Italialaisista papupusseista laatuun nähden aivan järjettömiä hintoja ihan vain siitä syystä että siellä on sisällä "Italialaista Espressoa". Samaa tavaaraa myydän Italiassa marketin hyllyssä 1/3 hintaan ja paljon tuoreempana.

Mutta, jos kahvilasta saa Pauligin, Segafredon tai Lavazzan espressoa, ei hinnan pitäisi olla "erikoiskahviuden" turvin yhtään kalliimpi kuin saman kahvilan suodatinkahvilla. Kyseessä ei ole silloin erikoiskahvi vaan espresso.

Tuolla ulkomailla - siis kahviloissa joissa kahvia osataan oikeasti valmistaa - saatetaan suodatinkahvista pyytä jopa kovempaa hintaa kuin espressosta ja ihan vain siitä syystä että espresson tekeminen työllistää baristaa vähemmän kuin suodatinkahvin valmistaminen. Tällöin siis tuo suodatinkahvi valmistetaan tilauksesta ja yleensä käsipelillä.
Kirjattu

samppo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 138
Vs: Mitä on erikoiskahvi? (laatukahvi?)
« Vastaus #17 : Joulukuu 27, 2009, 22:06:04 ip »

Mietin tässä että miten toi rajaus toimii suodatinkahvin kanssa. Eli pitääkö kahvin olla Speciality Grade -pavuista oikein paahdettua ja -jauhettua ja vielä käsin suodatettua ollakseen Speciality coffeeta vai riittääkö, että se on Speciality Grade -pavuista oiken paahdettua ja -jauhettua, mutta se tehdään Moccamasterilla 10 kuppia kerralla, onko se vielä Speciality Coffeeta? Esim jos minulla olisi kahvila Helsingissä voisinko mainostaa suodatinkahvia Speciality coffeena, jos se on Kaffan paahtamaa, mutta tehdään Moccamasterilla 10 kuppia kerrallan? Olen kuullut että suodatinkahvi kestää 30 minuuttia suodattamisesta hyvänä, onko kahvi vielä heti suodattamisen jälkeen Speciality coffeeta, mutta esim 40 minuutin kuluttua vain ''kahvia''?

Siinä pari kysymysta jotka tulivat tässä äkkiseltä mieleen.
Kirjattu
Rancilio Silvia nakukahvalla + Rancilio Rocky + QUEST M3 paahdin

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Mitä on erikoiskahvi? (laatukahvi?)
« Vastaus #18 : Joulukuu 27, 2009, 22:16:56 ip »

Esim jos minulla olisi kahvila Helsingissä voisinko mainostaa suodatinkahvia Speciality coffeena, jos se on Kaffan paahtamaa, mutta tehdään Moccamasterilla 10 kuppia kerrallan?

Jos kahvi maistuu hyvältä ja paikka on mainostamisen arvoinen niin mielestäni kyllä.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mitä on erikoiskahvi? (laatukahvi?)
« Vastaus #19 : Joulukuu 27, 2009, 22:33:03 ip »

Esim jos minulla olisi kahvila Helsingissä voisinko mainostaa suodatinkahvia Speciality coffeena, jos se on Kaffan paahtamaa, mutta tehdään Moccamasterilla 10 kuppia kerrallan?

Riippuu miten valmistat. Jos vain laitat purut suodattimeen, vedet keittimeen ja päälle, niin et moccamasterin kanssa anna mielestäni vielä kaikkea peliin. Varsinkin tuoreen kahvin kanssa moccamasterin ongelma on että se ei osaa itse suorittaa "turvotusvaihetta" (pre-wetting), jolla saadaan pahimmat hiilidioksidit pois ja kahvi uuttumaan paremmin ja tasaisemmin. Moccamasterin kanssa joutuukin alussa käsipelin sekoittelemaan lusikalla/tikulla jotta saa purut kostutettua.

Mutta paljon parempia suodatinkeittimiä löytyy kuin moccamaster - nämä maksavat mutta eivät ole sijoituksena kahvilaan loppupeleissä mikään mahdoton kuluerä. Näissä voi sitten säätää kaikkea kostutusajasta lämpötilaan.

Mutta suora vastaus tuohon kysymykseen: "normaali" keittely moccamasterilla ei mielestäni anna "Specialty Coffeeta" jos sitä kahvia on sinulle tarjoamassa kahvialan ammattilainen.

Olen kuullut että suodatinkahvi kestää 30 minuuttia suodattamisesta hyvänä, onko kahvi vielä heti suodattamisen jälkeen Speciality coffeeta, mutta esim 40 minuutin kuluttua vain ''kahvia''?

Kaikki toiminta mikä merkittävästi heikentää sen alkuperäisen tuotteen laatua on poispäin erikoiskahvista. Liian pitkään seisotettu kahvi on yksi tällainen tekijä. Uuden täyden pannun keittäminen ei ole iso kuluerä, varsinkin jos siitä edellisestä on parikin kuppia juotu. Specialty Coffeen kanssa asiakas maksaa laadusta - joten kupin hinta pitää asettaa silloin niin että mahdollinen hävikki katetaan.
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Mitä on erikoiskahvi? (laatukahvi?)
« Vastaus #20 : Joulukuu 27, 2009, 23:18:18 ip »


Esim jos minulla olisi kahvila Helsingissä voisinko mainostaa suodatinkahvia Speciality coffeena, jos se on Kaffan paahtamaa, mutta tehdään Moccamasterilla 10 kuppia kerrallan?

Ainakin Malmössä Lilla Kafferosterietissä toimittiin kahvin suhteen näin. Siellä siis oli kaksi kappaletta kahden pannun mokkamastereita joissa oli tarjolla neljää erilaista kahvia. Kahvi oli paahdettu speciality grade pavuista paikan päällä.

Ilmeisesti Koppi käyttää samaa menetelmää Helsinginborgissa.

Suurimpana ongelmana tuossa mokkamasterissa on kuten Jiitee mainitsikin se, että alun vettymisvaihetta ei pysty säätämään.

Tosin eipä taida fetconkaan säätäminen olla mitään helppoa puuhaa...

-Mikko-
Kirjattu

Juqi

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 313
Vs: Mitä on erikoiskahvi? (laatukahvi?)
« Vastaus #21 : Joulukuu 28, 2009, 08:45:43 ap »

Kyllä pitäisi kehua omaa paahtotaitoaan jos haluaa erottua tällä alueella muista. Ymmärtääkseni Kaffa kehuukin omaa paahtotaitoaan mutta ei juuri mainitse asiasta webbisivuillaan tai pakkauksissa. Niinhän se oli että samaa paahtoastetta voi tuottaa useilla eri tavoilla ja lopputuloksena on erilaisia makuja, barista-paahtaja-yhteistyö jne. Hieman utopistisena esimerkkinä toivoisin että paahtoprofiili kuvattaisiin nykyistä tarkemmalla tasolla Kaffan webbisivuilla, vaikka paahtolämpötila-aika-kuvaajana.

Tähän lupaavat blogissaan muutosta jatkossa. Suora lainaus: "In the future we will also try to give a suggestion for dose size, temperature, and extraction time for every espressoblend."
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Mitä on erikoiskahvi? (laatukahvi?)
« Vastaus #22 : Joulukuu 28, 2009, 11:18:05 ap »

Mietin tässä että miten toi rajaus toimii suodatinkahvin kanssa.

Mokkamestareiden kahvilassa alkuperäkahvit myytiin parin kupin pressopannuihin tilauksesta uutettuna.

Eikös tämä ole paljon parempi ratkaisu kuin suodatinkeittimen käyttö erikoiskahvien kohdalla?

Surullisinta minusta on se, että Suomessa - ainakin täällä Itä-Suomessa - kansa on niin tottunutta Presidenttiin ja Juhlamokkaan, että erikoiskahveja myymään pyrkivät kahvilat eivät menesty. Ainakin täällä Joensuussa Waynes Coffee meni konkurssiin. Asiakkaita ei kertakaikkiaan riittänyt. Kahvilassa oli kuitenkin yritystä ja kahvi oli parempaa kuin missään muualla tässä kaupungissa. Espresso oli huippulaatuista ja erikoiskahveja sai tilauksesta pressopannuun. Se oli ainoa kahvila, jossa barista osasi ottaa kaiken hyödyn keittimestään - eli säätää ja käyttää konetta oikein.

Ongelma oli ehkä se, että suodatinkahvinakin oli aina jokin viikon alkuperäpapu. Eli massatuotettuun  kahviin tottunut asiakaskunta ei saanut sitä peruskauraa kuppiinsa. Tämä mahdollisuus olisi kannattanut säilyttää halukkaille, niin sitten kahvista jotakin ymmärtävät olisivat saaneet jatkossakin ammattitaidolla tehtyä kahvia.

Anteeksi tämä ylimielisyys tuosta ymmärryksestä. Mutta onhan se niin, että joku pitää viineissä "Hannibalista", kun se on halpaa - juomakelvotontahan se on viineihin vähänkään perehtyneen mielestä. Sama pätee kahviin, makumaailmaan seikkailulle päässyt ei saa enää säväreitä peruskaurasta.

Mutta siis mihin pyrinkään. Niin kannattako kahvilassa edes keittää erikoiskahveja suodatinkeittimellä pannuun seisomaan?
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Mitä on erikoiskahvi? (laatukahvi?)
« Vastaus #23 : Joulukuu 28, 2009, 14:50:40 ip »

Mokkamestareiden kahvilassa alkuperäkahvit myytiin parin kupin pressopannuihin tilauksesta uutettuna.

Täytyy ihan mielenkiinnosta kysyä millaisena kahvi annettiin asiakkaalle? Itse olen joskus saanut pöytääni pressotilauksen pannussa mäntä vielä ylhäällä, jolloin asiakkaalle jää mielestäni hieman liikaa baristan hommia valmistuksen (uuttoaika) ja tarjoilun (purumäärä kupissa/suussa) osalta.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

samppo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 138
Vs: Mitä on erikoiskahvi? (laatukahvi?)
« Vastaus #24 : Joulukuu 28, 2009, 16:50:50 ip »

Täytyy ihan mielenkiinnosta kysyä millaisena kahvi annettiin asiakkaalle?

Ainakin La Torrefazionessa kahvi annetaan mäntä ylhäällä ja pannussa on pieni ajastin, joka alkaa piippailemaan 4 min päästä. Sitä vähän ihmettelin kun männän yläpuolella oli ''vähän'' puruja, kuuluko näin olla?
Kirjattu
Rancilio Silvia nakukahvalla + Rancilio Rocky + QUEST M3 paahdin

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mitä on erikoiskahvi? (laatukahvi?)
« Vastaus #25 : Joulukuu 28, 2009, 18:45:17 ip »

Mutta siis mihin pyrinkään. Niin kannattako kahvilassa edes keittää erikoiskahveja suodatinkeittimellä pannuun seisomaan?

Tästä linkistä löytyy yksi esimerkki siitä miten tuolla "rapakon" toisella puolella suodatinkahvi valmistetaan eräässä laatukahvilassa (käsin).
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Mitä on erikoiskahvi? (laatukahvi?)
« Vastaus #26 : Joulukuu 28, 2009, 20:04:17 ip »

Erikoiskahvi on todellakin kiinnostava suomalainen ilmiö. Kertoneeko se siitä, että Suomessa on vallinnut poikkeuksellisen vahva ja yhtenäinen kahvikulttuuri. Niinpä merkittävin piirre uusissa tulokkaissa on ollut, että ne eivät ole "tavallisia", vaan "erikoisia". Ymmärtääkseni vastaava ei löydy mistään muualta, vaan kahvi on vaan kahvia.

Erikoiskahvi on myös "erikoiserikoiskahviharrastajan" näkökulmasta ristiriitainen termi. Usein näkee mainoslauseita, kuten: "Nyt kahvilastamme myös erikoiskahvit!", jotka tarkoittavat käytännössä sitä, että nurkassa on automaattikone ja siinä paljon nappeja eri juomille. Eli kun mainostetaan erikoiskahvia, niin tietää että varmasti ei ole saamassa mitään erikoista kahvia.

Pessimistinen määritelmä lienee, että erikoiskahvi on sellaista kahvia, josta tällä ja vastaavilla foorumeilla puhutaan. Eli erikoiskahvi on sitä, mitä erikoiskahvia harrastavat ihmiset juovat. Periaatteessa erikoiskahvi on hyvin hankala termi, kun se on aina suhteessa kahviin ylipäänsä. Napakasti voisi sanoa, että erikoiskahvi on kaikilla osa-alueilla parempaa kuin 95% kaikista muista. Mutta jos kaikista Suomen kahviloista tulisi erittäin hyviä, niin olisiko niissä tarjottava kahvi enää erikoiskahvia? Tai jos kaikki Suomen kahvilat olisivat aivan hanurista, niin olisivatko silti ne vähiten hanurista olevat erikoiskahviloita?

Käytännössä raakapapujen osalta erikoisuus on määritelty absoluuttisesti ja valmistusmenetelmienkin osalta määritelmiä löytyy. Nämä yhdistämällä saa kohtuullisen hyvän määritelmän erikoiskahville. Kuitenkin kokonaisuus on sen verran monimutkainen ja toisaalta eksklusiivinen, että käytännössä tuollainen termi ei toimi.

Entäs termi erikoiskahvi? Se on kieltämättä jo hyvin ryvettynyt ja kääntynyt lähes irvikuvakseen. Laatukahvi taas mielestäni helposti viittaa Juhla Mokkaan ja kaikenlaiseen muuhun varsin arkipäiväiseen. Laatukahvi ehkä helposti mielletään kaikeksi mikä ei ole Hyvää Ostosta, Pirkkaa tai murukahvia. Yksi vaihtoehto olisi gourmet-kahvi, jonka kadunmies ymmärtäisi suunnilleen oikein jo kylmiltään. Se on kuitenkin tönkkö sana. Sanakirjat kääntävät gourmetin "herkuksi" tai "gurmeeksi", mikä ei tilannetta paranna.

Sinänsä toki termien merkitykset muuttuvat ja vanhat unohtuvat joskus hyvinkin helposti. Esimerkiksi kellarissa käytettyjä pohjahiivaoluita ruvettiin kutsumaan "varasto-olueksi" eli lageriksi. Nykyään varmasti kaikki olut viettää aikaansa varastossa tuotanketjun varrella, mutta koska termi on napakka ja sillä on selkeä merkitys, ei se ole väistynyt yleisessä kielenkäytössä.

Ehkä voisi vaan puhua erikoiskahvista ja toivoa, että muu maailma rupeaa käyttämään termiä "oikein" kun niitä riittävän usein oikaisee? Ei ihan kauhean houkutteleva vaihtoehto kyllä tämäkään. Tai voisi käyttää termiä huippukahvi, joka on sama juttu kuin erikoiskahvi, mutta ilman aiempaa painolastia. Tosin sana "huippu" on vuorostaan ryvettynyt muualla.

Toki voi seurata muun maailman mallia ja puhua pelkästään kahvista. Mutta kun kertoo harrastavansa lähinnä kahvin juontia, niin harvoin tulee ymmärretyksi oikein...




Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Carlo

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 44
Vs: Mitä on erikoiskahvi? (laatukahvi?)
« Vastaus #27 : Joulukuu 29, 2009, 22:42:16 ip »

Mielenkiintoinen keskustelu, johon minulla ei varsinaisesti ole mitään lisättävää, mutta paria kohtaa en malta olla kommentoimatta.

...mokkapannu mielletään yleisessä kielenkäytössä espressokeittimeksi...
Tämän virheen oikaisuun on vielä pitkä tie, kun pannuja maahantuova HeiRol mainostaa niitä itsekin tuolla nimellä.

Oikein hyvä pointti - aivan kuten monessa paikassa kiskotaan Italialaisista papupusseista laatuun nähden aivan järjettömiä hintoja ihan vain siitä syystä että siellä on sisällä "Italialaista Espressoa". Samaa tavaaraa myydän Italiassa marketin hyllyssä 1/3 hintaan ja paljon tuoreempana.
Tämä kuulostaa ihan eräältä paljon kehutulta etelähelsinkiläiseltä putiikilta. Tosin sielläkin on näköjään nyt ruvettu myymään samaa tavaraa hiukan halvemmalla - ja niinkuin bulkkia kuuluukin: isoissa erissä.  ;D
Kirjattu