Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Pannukahvi 4 life!  (Luettu 20312 kertaa)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Pannukahvi 4 life!
« Vastaus #15 : Joulukuu 17, 2009, 13:16:52 ip »

Olipas tunnelmallinen pannukahvikuvaus, täytynee kokeilla.

Kahvia voi myös maustaa. Kokeile laittaa pannuun hiven kardemummaa tai inkivääriä.

Turkkilaisen pannun kanssa olen itse kokeillut:
- sokeri (ruokokide)
- kardemumma
- kaneli
- inkivääri
- neilikka
- pomeranssi

Tulikohan tuossa mainittua jo kaikki piparkakkumausteet.... Pomeranssi tuntui aina hukkuvan jonnekin, muut maut erottuivat enemmän.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Macanudo

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
Vs: Pannukahvi 4 life!
« Vastaus #16 : Joulukuu 21, 2009, 00:04:42 ap »

Kiehauttaminen on vähän turhaa, kahvi kun ei tykkää ihan sadan asteen pinnassa olevista lämpötiloista. Kiehautuksen tarkoitus on kai lähinnä irrottaa vastajauhetuista puruista hiilidioksidit, koska muuten voi käydä niin että purut jäävät kellumaan hiilidioksidin synnyttämän vaahdon päälle. Samaan lopputulokseen pääsee kuitenkin sekoittamalla purut aluksi, ja varmaan myös "klaaraamalla". Valmiista puruista vaahtoa ei juurikaan synny.
Itse kuulun koulukuntaan, jossa kahvi kuohautetaan.

Pahentaako se makua?

Mielestäni ei. Onko vesi kuohahtaessaan 100 asteista? Välttämättä ei. Eikös kahvipannut ole turkkilaisen pannun tavoin ylöskapenevia, jolloin kahvi nousee hieman matalammassa lämpötilassa. En ole koskaan mitannut kuinka asian laita oikeasti on, mutta näin joku väitti turkkilaiskeskustelussa jostakin lukeneen. Toisaalta kuohauttaminen ei ole välttämätöntä. Mutta on toki huomioitava se, ettei kahvin maistajat kuohauta kahvia, vaan valmistaa sen kuppiin kaatamalla kiuhautetun veden kahvin päälle.
Jaahas jaahas. Asiasta siis vallitsee kahta koulukuntaa. Täytynee joka tapauksessa koittaa tuota pelkkää sekoittamistakin.

- hanki hyväkuntoinen rännäri tai teräksinen vokkipannu.
Tarkoittaako rännäri valurautapannua kenties? Varmastikin täytyy paahtamistakin jossain vaiheessa koittaa, kuulostaa sen verran hienolta puuhalta!
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Pannukahvi 4 life!
« Vastaus #17 : Joulukuu 21, 2009, 01:31:28 ap »

Tarkoittaako rännäri valurautapannua kenties? Varmastikin täytyy paahtamistakin jossain vaiheessa koittaa, kuulostaa sen verran hienolta puuhalta!

Sellaista pannua, jossa on kammella varustettu sekoitin pavuille. Toki voi myös paahtaa tavallisella pannulla ja sekoittaa isolla lastalla.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Pannukahvi 4 life!
« Vastaus #18 : Joulukuu 23, 2009, 19:07:35 ip »

Lainaus
Jaahas jaahas. Asiasta siis vallitsee kahta koulukuntaa. Täytynee joka tapauksessa koittaa tuota pelkkää sekoittamistakin.

Aina kannattaa kokeilla eri tekniikoita, että selviää omalle maulle  sopiva keittotapa. Itse kuohautan kahvin, koska siinä se sekoittuu ilman lusikkaa. Toisaalta olen turkkilaisen kahvin valmistuksessa tottunut kahvin kuohautukseen. Kahviguru Kenneth Davids toteaakin, että turkkilainen kahvi on ainoa, joka todella keitetään. Itse asiassa näin ei ole. Samaan sarjaan kuuluu suomalainen pannukahvi, joka perinteisesti kuohautetaan myös, sekä etiopialainen seremoniakahvi. Koulukuntia on todella kaksi suomalaisessa pannukahvissa.

Lainaus
Tarkoittaako rännäri valurautapannua kenties? Varmastikin täytyy paahtamistakin jossain vaiheessa koittaa, kuulostaa sen verran hienolta puuhalta!

Uunipaahto on ehkä helpoin ja varmin. Tuossa kuvaamassani tavassa paahtaa, jauhaa ja keittää kahvi yhtenäisessä prosessissa, on yksi ongelma. kahvi ei ehdi levähtää tarvittavaa vuorokautta ennen keittoa, jolloin maku jää hieman laimeaksi. Siksi nuotiolla toimien se on maukkain tapa valmistaa, mukana on savun makua ja seassa todella tummaksi paahtuneita papuja, mikä tuo makuvivahteita lopputulokseen.

Noin valmistettaessa kannattaa aina paahtaa papuja runsaammin, että niitä riittää viikon keittelyihin. Mutta kahvi kannattaa aina jauhaa ennen keittämistä.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 26, 2009, 11:33:24 ap kirjoittanut Tuomas »
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

samppo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 138
Vs: Pannukahvi 4 life!
« Vastaus #19 : Joulukuu 23, 2009, 22:23:31 ip »

Vähän OT.Jos haluaa paahtaa kahvia ihan oikeasti juotavaksi esim. pressoon ja espressoon, mutta en vielä viitsisi ostaa kotipaahdinta, niin kannattaako hankkia rännäri jostain vai paahtaa uunissa. Siis kahvin laadun kannalta jos ne seremoniasuudet jätetään vähemmälle. Voihan periaatteessa tehdä ''profiilia'' levyn lämpötilaa säätämällä. Raksut varmaan kuulisi hyvin.
Kirjattu
Rancilio Silvia nakukahvalla + Rancilio Rocky + QUEST M3 paahdin

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Pannukahvi 4 life!
« Vastaus #20 : Joulukuu 24, 2009, 16:53:39 ip »

Vähän OT.Jos haluaa paahtaa kahvia ihan oikeasti juotavaksi esim. pressoon ja espressoon, mutta en vielä viitsisi ostaa kotipaahdinta, niin kannattaako hankkia rännäri jostain vai paahtaa uunissa. Siis kahvin laadun kannalta jos ne seremoniasuudet jätetään vähemmälle. Voihan periaatteessa tehdä ''profiilia'' levyn lämpötilaa säätämällä. Raksut varmaan kuulisi hyvin.

Kannattaa ainakin kokeilla uunipaahtoa. Pienellä vaivannäöllä ja tuunaamisella voi kai saada ihan kohtuullisen lopputuloksen. Rännärillä ei gourmet-mielessä kovin hyviin tuloksiin pitäisi yltää. Ja käyttökelpoisen rännärin löytäminen voi olla hyvin vaikeata.


Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Pannukahvi 4 life!
« Vastaus #21 : Joulukuu 26, 2009, 11:38:13 ap »

Kannattaa ainakin kokeilla uunipaahtoa. Pienellä vaivannäöllä ja tuunaamisella voi kai saada ihan kohtuullisen lopputuloksen. Rännärillä ei gourmet-mielessä kovin hyviin tuloksiin pitäisi yltää. Ja käyttökelpoisen rännärin löytäminen voi olla hyvin vaikeata.

Samaa mieltä. Rännärillä tulee sähköliedellä käytettynä väkisinkin palopisteitä. Kaasuliesi voisi olla ihan eri asia. Sellainen, jos on käytössä, voisi rännäri olla gourmetmielessäkin kokeilemisen arvoinen. Itse olen harrastanut uunikokeilujen jälkeen rännärillä vain mökkipaahtoja, jolloin ei ole niin gourmet mielessä asiaa lähestynyt.

Uunipaahdon onnistuminen riippuu suuresti uunista. Jos on onnekas ja uuni lämpenee tasaisesti ja sopivaan lämpöön ilman kikkailuja, on mahdollisuus päästä varsin maukkaisiin tuloksiin. Uunipaahdosta on oma topicinsa - ei kannata tässä yhteydessä sitä niin tarkasti käsitellä.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Pannukahvi 4 life!
« Vastaus #22 : Joulukuu 26, 2009, 14:15:31 ip »

Joulun aikaan kotiin saapui pannukahvipannu. Kokeiluja on takana jo kokonaiset kolme kappaletta. Ensimmäinen kokeilu meni ihan ihmettelyn merkeissä. Toisella kerralla kiehautin nesteen kahvipurujen lisäämisen jälkeen ja viimeisellä kerralla jätin kiehautuksen tekemättä. Haudutusaika oli 5min ja huppua ei ollut käytössä. Kahvina toimi presidentin vaalea pannukahvijauhatus, paahtopäivä 6.3.2009. Mielestäni maku on hieman parempi ilman kiehautusta.

Jostain syystä kahvin maku heikkeni kun juoma oli seissyt kupissa jonkin aikaa. Alle 60 asteiseina kahvi alkoi maistua pistävältä ja epämiellyttävältä. Onko joku havainnut samaa? Muistaakseni ilmiö on esiintynyt myös joskus pressopannukahvien kanssa.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Pannukahvi 4 life!
« Vastaus #23 : Joulukuu 26, 2009, 14:41:13 ip »

Jostain syystä kahvin maku heikkeni kun juoma oli seissyt kupissa jonkin aikaa. Alle 60 asteiseina kahvi alkoi maistua pistävältä ja epämiellyttävältä. Onko joku havainnut samaa? Muistaakseni ilmiö on esiintynyt myös joskus pressopannukahvien kanssa.

Helppo tapa testata kahvin (ei-espresso) laatu (laatu ylipäätänsä ja valmistus) on antaa kahvin jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja maistaa sitten. Ei saisi maistua epämiellyttävältä (=kitkerää, pistävää tms.). Kuumasta maistaa heikommin ja näin virheet (ja aromit) peittyvät.

Itselläni on suodatinkahvia (ja Abidia) varten hankittuna isoja ja laakeita Arabian 24h sarjan puolen litran kuppeja, joissa saan kahvin viilenemään ilman pidempiä odotteluja suhteellisen nopeasti (tuo kuppi on yleensä noin 3/4 täynnä). Oma kokemukseni nimittäin on että kahvi alkaa vasta maistumaan (parhaalta) tuossa 60 asteen tuntumassa.
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Pannukahvi 4 life!
« Vastaus #24 : Joulukuu 27, 2009, 18:20:02 ip »

Joulun aikaan kotiin saapui pannukahvipannu. Kokeiluja on takana jo kokonaiset kolme kappaletta. Ensimmäinen kokeilu meni ihan ihmettelyn merkeissä. Toisella kerralla kiehautin nesteen kahvipurujen lisäämisen jälkeen ja viimeisellä kerralla jätin kiehautuksen tekemättä. Haudutusaika oli 5min ja huppua ei ollut käytössä. Kahvina toimi presidentin vaalea pannukahvijauhatus, paahtopäivä 6.3.2009. Mielestäni maku on hieman parempi ilman kiehautusta.[/quote

Voi kehno. Pitääkö tässä jääräpäänkin, siis minun, luopua tuosta kuohautuksesta?

Toisaalta juon joskus kahvin töissä niin, että lusikoin purut mukin pohjalle ja kaadan veden päälle ja annan hautua hetken. Etenkin, jos olen hommannut afrikkalaisia papuja. Saa hyvin oman lajikkeensa maut esille.

Lainaus
Jostain syystä kahvin maku heikkeni kun juoma oli seissyt kupissa jonkin aikaa. Alle 60 asteiseina kahvi alkoi maistua pistävältä ja epämiellyttävältä. Onko joku havainnut samaa? Muistaakseni ilmiö on esiintynyt myös joskus pressopannukahvien kanssa.

Onko tuo presidentti vain niin pahaa. Olen samoilla linjoilla Jiiteen kanssa siitä ettei maun pitäisi heiketä, jos keittoprosessin osat on kohdallaan kahvin laatua myöten. Itsestäni kyllä jopa juhlamokka on presidenttiä  parempaa.

Kannattaa muistaa se, että kahvin maisteluprisessissakin maistellaan vaiheittain ihan jäähtyneeseen juomaan asti. Tämä loppuvaihe paljastaa viimeisetkin makuvivahteet - myös ne epämieluisat.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Pannukahvi 4 life!
« Vastaus #25 : Joulukuu 28, 2009, 19:17:26 ip »

Onko tuo presidentti vain niin pahaa.

Tänään hakeuduin mielenkiinnosta marketissa kahvihyllylle ja koska sieltä löytyi presidenttiä papuina valmistuspäivämäärällä 16.10.2009, niin otin paketillisen mukaan. Ei se kyllä pahaa ole.

Valmistin juoman Abidilla - 24g kahvia, 325g kuumaa vettä ja haudutus 30+3:30 (30 sekunnin esikostutus pienellä vesimäärällä ja sitten loput vedet ja 3:30 haudutus ennen valumaan laittamista) - jauhatus aika lähellä pannujauhatusta. Kun juoma hieman jäähtyi, niin asia joka yllätti oli suhteellisen hyvä makeus. Mitään erikoisia aromeja ei saanut aistittua - positiivisessa taikka negatiivisessa mielessä - tässä suhteessa siis aika mitäänsanomaton. Hapokkuus oli omana makuun liian "kuiva" ja siinä oli sellainen vihreä/puumainen sävy lopussa - pidän enemmän sellaisesta kipakan eloisasta (marjaisesta/hedelmäisestä) hapokkuudesta mikäli se on näin selvästi esillä (ja en siis puumaisesta). Kitkeryyttä/pistävyyttä ei ollut vaan maku oli suhteellisen puhdas.

250g Presidenttipapuja maksoi 3,02€, kilohinta siten 12,08€. Ihan hintansa arvoista tavaraa siis ilman kummempia "kiksejä" - missään nimessä ei pahaa (siis niinkuin "yök" pahaa). Referenssinä: laatukahvit joita normaalisti juon kustantavat noin 32€ kilo - kaikkine kuluineen, mukana siis postikulut (kannattaa tosin huomata että tuo 20€ ero johtuu laadun lisäksi myös reilummasta tuottajan kohtelusta).

Presidentti toimi myös aivan mainiosti myllyn Grindz-putsin yhteydessä. :)
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 28, 2009, 20:28:26 ip kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

Macanudo

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
Vs: Pannukahvi 4 life!
« Vastaus #26 : Helmikuu 01, 2010, 12:14:33 ip »

Ajattelin että pieni raportti on paikallaan pannukahvitteluharrastuksen etenemisestä.. :)

Huuto.netistä löysin vaimolle jouluksi vähän käytetyn käsinveivattavan myllyn ja Turun Tupakkakaupasta ostin samaan pakettiin Mokkamestareiden Etiopialaisia papuja. Vaimo oli hyvin mielissään lahjasta ja siitä lähtien on aamukahvit aina jauhettu pavuista. Ainoa ongelma vaan on että mylly on aika iso ja vaimon on siksi vaikea pienillä käsillään saada siitä tukeva ote, joten jauhaminen on jäänyt pelkästään mun hommaksi. Vaan mikäs siinä, ihan mukavaahan se on aamulla pistää hellaan tulet, vesi kiehumaan ja tulen rätinää kuunnellessa jauhaa aamukahvit! :) Toinen mylly varmaan hommataan kyllä jossain vaiheessa ja tämä ensimmäinen saa siirron mökille.

Se Mokkamestareiden Etiopialainen Yirgacheffe on maistunut hyvin, sitä olemme ostaneet lisääkin ja nyt ostin pussillisen saman firman muistaakseni dominikaanisia papuja, jotka nyt yhden kokeilun perusteella maistuvat myöskin.

Mökiltä löytyi myös vanha rännäri, ehkä sekin pääsee joskus käyttöön.. :)
Kirjattu

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Pannukahvi 4 life!
« Vastaus #27 : Helmikuu 01, 2010, 16:40:56 ip »


Huuto.netistä löysin vaimolle jouluksi vähän käytetyn käsinveivattavan myllyn ja Turun Tupakkakaupasta ostin samaan pakettiin Mokkamestareiden Etiopialaisia papuja.


Kokeile ostaa korttelin toiseltakin puolelta Cafe Artista papuja, ovat ainakin tuoreempia kuin Tupakkakaupassa. Onko se mylly niin iso, ettei sitä saa fiksusti jalkojenkaan väliin tuettua? Itse ainakin jauhan käsimyllyllä mylly jalkojen väliin tuettuna.
Kirjattu

Macanudo

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
Vs: Pannukahvi 4 life!
« Vastaus #28 : Helmikuu 01, 2010, 21:00:49 ip »

Kokeile ostaa korttelin toiseltakin puolelta Cafe Artista papuja, ovat ainakin tuoreempia kuin Tupakkakaupassa. Onko se mylly niin iso, ettei sitä saa fiksusti jalkojenkaan väliin tuettua? Itse ainakin jauhan käsimyllyllä mylly jalkojen väliin tuettuna.
Joo, Cafe Artiin on tarkoitus suunnata lähitulevaisuudessa. Turun Tupakkakaupassa tulee käytyä piipputarvikkeita ostamassa, niin olen sitten samalla ostellut papuja.. Sohvalla, mylly jalkojen välissä on vaimo pari kertaa jauhanut, jos itse en ole ollut kotosalla. Ei sekään kuulemma kuitenkaan ole kovin helppoa, kun alusta taasen on pehmeämpi.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Pannukahvi 4 life!
« Vastaus #29 : Helmikuu 02, 2010, 08:41:02 ap »

Kerrohan mikä mylly on kyseessä.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..