Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Robert's Coffee  (Luettu 5537 kertaa)

nicce

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 32
Robert's Coffee
« : Helmikuu 10, 2010, 15:14:10 ip »

Hieman pitää avautua ko. paikan "baristojen" ammattitaidosta. Vaikka nyt odotusarvo ei lähtökohtaisestikaan ole korkealla, mutta olisihan se toisaalta ihan hyvä että itseään seuraavilla sanoilla kuvaavan paikan henkilökunta olisi koulutettua:

www.robertscoffee.fi
---klip---
Robert's Coffee on Pohjoismaiden suurin coffee shop –ketju, jolla on oma gourmet-kahvipaahtimo ja omat kahvit. Ketjulla on hallussaan koko kahvin tuoteprosessi – pensaasta kuppiin.
---klip---

Tänään piti käydä aamucapuccinot ottamassa Itäkeskuksen Robertsissa, koska se nyt vaan oli siinä vieressä. Erityisesti maidonvaahdotus pisti silmään (toki se on aika samannäköistä touhua monessa muussakin erikoiskahvia valmistavassa liikkeessä) - aluksi barista heilutteli kannua ylös-alas ilman mitään sen kummempaa ajatusta ja katsoi koko ajan poispäin kannusta ja siinä sivussa sitten maitoakin toki tuli yli kannun. Ja koska kyseessä oli ammattikone (siinä oli kaksi putkea ja ilmeisesti jonkinlainen aikakatkaisu) ajattelin, että (omaan kokemukseen pohjautuen) nyt alkaa maito olemaan varmaan aika kuumaa jo että olisi ehkä syytä lopettaa...mutta ei kannu jätettiin siihen vaahdottumaan vielä vähäksi aikaa ja myyjä tuli rahastamaan ostokset. Voitte arvata, että maitovaahto ei ollut aivan mikrovaahtoa - kupin pohjalle jäi n. 3 sentin kerros kovaa vaahtoa mikä olisi pitänyt lusikoida.

No hinta ei ollut paha 5,40 EUR capuccino + pieni muffinssi, kun pari viikko sitten Italiassa rinneravintolassa capuccino + kakunpala keskimäärin 2,5-3,5EUR (jotka olivat laadultaan aivan eri planeetalta). Ja tuskin sinne alpeillekaan raaka-aineiden kuljettaminen ilmaista on...

No sitä saa mitä tilaa, mutta toivotan onnea kaikille nykyisille ja tuleville kahvilayrittäjille, jotka yrittävät hieman panostaa laatuun, palveluun sekä suomalaisen kahvilakulttuurin kehittämiseen ja lupaan käyttää heidän palveluitaan kunhan vaan ovat saavutettavissa. 

Kirjattu
ECM Giotto & Mazzer Mini

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Robert's Coffee
« Vastaus #1 : Helmikuu 10, 2010, 15:32:56 ip »

Lähetithän palautetta myös suoraan Robertsille? Yleensä ovat innokkaita käsittelemään palautteita. Kahvilatyöntekijällekin voi antaa palautetta, oma suosikkini on "taisi valahtaa aina nopeasti tuo espresso". Siitä sitten syntyy keskustelua (lamppu syttyy kun tajuaa mistä on kyse) tai sitten ei synny keskustelua (tuskin tietää mistä on kyse, eikä varmaan kannata lähteä selittämäänkään).
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Robert's Coffee
« Vastaus #2 : Helmikuu 11, 2010, 11:08:26 ap »

Hieman pitää avautua ko. paikan "baristojen" ammattitaidosta. Vaikka nyt odotusarvo ei lähtökohtaisestikaan ole korkealla, mutta olisihan se toisaalta ihan hyvä että itseään seuraavilla sanoilla kuvaavan paikan henkilökunta olisi koulutettua:

www.robertscoffee.fi
---klip---
Robert's Coffee on Pohjoismaiden suurin coffee shop –ketju, jolla on oma gourmet-kahvipaahtimo ja omat kahvit. Ketjulla on hallussaan koko kahvin tuoteprosessi – pensaasta kuppiin.
---klip---


Kun on iso ketju ja laatu halutaan vakioida, ei ilmeisesti kannata tähdätä liian korkealle... Ja onhan näitä muitakin, vaikkapa kaikkien tuntema Rosso mainitsee sivuillaan näin:

---klip---
Rosso-ravintolat ovat tarjonneet suomalaisille eteläisen ja pohjoisen Euroopan upeimpia luomuksia jo reilun kolmenkymmenen vuoden ajan.
---klip---

-Mikko-
Kirjattu

nicce

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 32
Vs: Robert's Coffee
« Vastaus #3 : Helmikuu 11, 2010, 14:38:09 ip »

Se kai tässä on se perusongelma, että perussuomalainen ei tiedä minkälainen hyvä espresso/capuccino tai vaikka tee voi parhaimmillaan olla (en tiennyt minäkään muutama vuosi sitten) ja sitä kautta ollaan tyytyväisiä tarjontaan, mutta ehkä se kulttuuri pikkuhiljaa kehittyy - onhan esimerkiksi viinikulttuurissa tapahtunut positiivistä kehittymistä sitten 80-luvun.

No kyllä valitettavan huonoja kokemuksia löytyi myös Italian-reissulta (kysymyksessä oli kylläkin hiihtokeskus) ja perusongelmana näytti olevan se, että mazzerit jauhoivat annostelijat täyteen kahvia automaattisesti ja vain muutamassa paikassa espresson kierto oli sitä luokkaa, että jauhatus oli tuoretta ja poikkeuksetta näissä paikoissa oli lopputuote kohdallaan.

Olen luovuttanut ravintoloissa espressosta valittamisen (ja käytännössä tilaamisenkin), koska lopputuloksen melkeinpä tietää jo etukäteen. Joskus kun oikein tekee mieli espressoa hyvä ruoan jälkeen, olen tilannut sellaisilla saatesanoilla "saat tuoda espresson, mikäli takaat että se on erinomainen" - no sitten kun tarjoilija tulee ylpeänä aliuuttuneen, ilman cremaa (tai ainakin hyvin vähän) ja yleensä vähintään kaksinkertaisena annoksena (sinkku = tupla, tupla = iso normaalikahvikuppi) niin mitä siihen nyt enää sitten jaksaa sanoa...Kerran kyllä Vespassa, Helsingin keskustassa meni moni muukin asia pieleen espresson lisäksi niin siellä ravintolapäällikkö erikseen oli samaa mieltä heidän tarjoamansa espresson laadusta ja sanoi, että asiaan oli jo tulossa parannusta.

Sanotaan nyt vielä selvennyksenä, että tämän ketjun otsikoksi voisi mielestäni muuttaa ihan vapaasti valitsemansa kahvilaketjun...ja sitten löytyy yksittäisiä poikkeuksia joissa yksittäiset ihmiset ovat ottaneet asian omakseen esimerkkinä sain s-ryhmän kahvilassa latte artit capuccinoon ja kun mainitsin baristalle että ei kauhean useasti näitä näe varsinkaan s-paikoissa niin totesi vaan, että hän haluaa tehdä hyvää kahvia...
Kirjattu
ECM Giotto & Mazzer Mini

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Robert's Coffee
« Vastaus #4 : Helmikuu 11, 2010, 15:36:35 ip »

... Ja koska kyseessä oli ammattikone (siinä oli kaksi putkea ja ilmeisesti jonkinlainen aikakatkaisu) ajattelin, että (omaan kokemukseen pohjautuen) nyt alkaa maito olemaan varmaan aika kuumaa jo että olisi ehkä syytä lopettaa...mutta ei kannu jätettiin siihen vaahdottumaan vielä vähäksi aikaa ja myyjä tuli rahastamaan ostokset. Voitte arvata, että maitovaahto ei ollut aivan mikrovaahtoa - kupin pohjalle jäi n. 3 sentin kerros kovaa vaahtoa mikä olisi pitänyt lusikoida.

Tuollaisia "automaattivaahdottimia" on alkanut ilmestymään moniinkin pro -laitteisiin. Se ei korvaa hyvää ammattitaitoa, mutta ehkäpä se toimiikin juuri kuvailemissasi kahviloissa jopa paremmin/varmemmin kuin perinteinen höyryputki. Eli osaavissa käsissä perinteinen on varmasti paras vaihtoehto, osaamattomissa ei.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Robert's Coffee
« Vastaus #5 : Helmikuu 11, 2010, 16:26:02 ip »

Olen luovuttanut ravintoloissa espressosta valittamisen (ja käytännössä tilaamisenkin), koska lopputuloksen melkeinpä tietää jo etukäteen. Joskus kun oikein tekee mieli espressoa hyvä ruoan jälkeen, olen tilannut sellaisilla saatesanoilla "saat tuoda espresson, mikäli takaat että se on erinomainen" - no sitten kun tarjoilija tulee ylpeänä aliuuttuneen, ilman cremaa (tai ainakin hyvin vähän) ja yleensä vähintään kaksinkertaisena annoksena (sinkku = tupla, tupla = iso normaalikahvikuppi) niin mitä siihen nyt enää sitten jaksaa sanoa...Kerran kyllä Vespassa, Helsingin keskustassa meni moni muukin asia pieleen espresson lisäksi niin siellä ravintolapäällikkö erikseen oli samaa mieltä heidän tarjoamansa espresson laadusta ja sanoi, että asiaan oli jo tulossa parannusta.

Sanotaan nyt vielä selvennyksenä, että tämän ketjun otsikoksi voisi mielestäni muuttaa ihan vapaasti valitsemansa kahvilaketjun...ja sitten löytyy yksittäisiä poikkeuksia joissa yksittäiset ihmiset ovat ottaneet asian omakseen esimerkkinä sain s-ryhmän kahvilassa latte artit capuccinoon ja kun mainitsin baristalle että ei kauhean useasti näitä näe varsinkaan s-paikoissa niin totesi vaan, että hän haluaa tehdä hyvää kahvia...

Enpä itsekään enää juuri osta omaan laskuuni espressoa ravintoloissa/kahviloissa. Olen kuitekin huomannut olevani tavallaan jopa tyytyväinen saadessani huonon espresson. Kaipa se vahvistaa käsityksiäni omasta ainutkertaisesta taituruudesta ja samalla tekee pahuksen hyvää minäkuvalle.. Suuri pettymys olisi jos esim. paikallisessa s-yhtymässä tekisivät juomansa latte arteilla (voi olla että tekevätkin, en ole käynyt katsomassa). Kaipa niistäkin ovela mieli löytäisi kuitenkin jonkinlaisen vian. 

Päivän huumorikommenttina voisin vielä mainita, että helpoin tapa saada intohimoinen Barista suuttumaan on kommentoida juomien olevan "melkein yhtä hyviä kuin Italiassa".  ;D
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Robert's Coffee
« Vastaus #6 : Helmikuu 11, 2010, 17:44:03 ip »

että perussuomalainen ei tiedä minkälainen hyvä espresso/capuccino tai vaikka tee voi parhaimmillaan olla

Ei tarvitse mennä "merta edemmäksi kalaan" - harva tietää mitä hyvä suodatinkahvi voi parhaimmillaan olla. Tästä lähtökohdasta olisi kahviloiden helpoin (ja halvinta) aloittaa se parannus - hankitaan kunnollinen mylly, suodatinkeitin, panostetaan tuoreisiin ja laadukkaisiin raaka-aineisiin, opetellaan hieman keittimen käyttöä ja heitetään vajaat vanhat pannulliset surutta pois ja tehdään uutta. Työntekijätkin olisi tähän helpompi kouluttaa, kun yksi asian osaava mittaisi papuannokset valmiiksi, säätäisi myllyn päivän alussa ja ohjelmoisi keittimen - muiden tehtävä olisi sitten lähinnä jauhaa pavut ja mitata oikea määrä vettä (ja heittää se vanha kahvi pois).
Kirjattu

Carlo

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 44
Vs: Robert's Coffee
« Vastaus #7 : Helmikuu 11, 2010, 17:49:29 ip »

....esimerkkinä sain s-ryhmän kahvilassa latte artit capuccinoon ja kun mainitsin baristalle että ei kauhean useasti näitä näe varsinkaan s-paikoissa niin totesi vaan, että hän haluaa tehdä hyvää kahvia...
Ja tämä kahvila on?
Kirjattu