Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Pannukahvi 4 life!  (Luettu 20160 kertaa)

Macanudo

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
Pannukahvi 4 life!
« : Joulukuu 14, 2009, 16:01:41 ip »

Moi!

Olemme vaimoni kanssa suuria pannukahvin ystäviä ja viikonloppuisin aamuisin nautittu kupillinen pannukahvia onkin ehdottomasti viikon kohokohtia kummallekin. Muuten emme oikeastaan kahvia pahemmin juo, koska kofeiinia ei kumpikaan kummemmin tarvitse, perus työpaikkakahvi on kamalaa, eikä arkisin tunnu olevan aikaa ja oikeaa fiilistä pannukahvin keittelyyn.

Itse tykkään hifistellä asian kuin asian parissa ja harrastelen mm. piipputupakan ja sikarien polttamista sekä viskien ja konjakkien maistelua. Niinpä siis olikin kaiketi vain ajan kysymys koska herää ajatus kahvinautinnon viemisestä pidemmälle.. Ilmeisesti kuitenkaan pannukahvi ei ole alan ihmisten keskuudessa kovinkaan suuressa huudossa, sillä en löytänyt juuri mitään aiheesta foorumin tekstihaulla? Pannukahvin keittämiseen kuuluvat rutiinit ovat kuitenkin varsinkin vaimolleni tärkeä osa itse kahvinautintoa, sillä hän on keittänyt pannukahvia lapsuusajoista saakka.

Eli kysymys siis kuuluu: voiko kahviharrastusta viedä järkevästi eteenpäin pysyen (ainakin alkuun) pannukahvissa, esim. ostamalla jonkun perus kahvimyllyn ja erilaisia papuja vai onko pannukahvin juoja tuomittu loppuiäkseen valitsemaan Presidentin ja Juhla Mokan väliltä?

Kiitoksia vastauksista jo etukäteen ja rattoisaa joulun odotusta!
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Pannukahvi 4 life!
« Vastaus #1 : Joulukuu 14, 2009, 16:33:05 ip »


Oikein itsekin aavistelit. Myllyn käyttö on konkreettinen ja huomattava parannus kahvin makuun, oli kahvin valmistusmetodi mikä tahansa. Se Pressakin on pari pykälää parempaa, kun jauhaa itse pavuista. Sähkömyllyä suosittelen. Perusmyllyllä pärjää hyvin. Kun sellaisen säätää sopivasti pannukarkeudelle, niin liian hienon kahvipölyn syntyminenkään ei ole ongelma. 50 eurolla saat sellaisen "perusmyllyn" tähän tarkoitukseen. Muitakin mielipiteitä tulet varmaan kuulemaan...

     
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Pannukahvi 4 life!
« Vastaus #2 : Joulukuu 14, 2009, 16:50:40 ip »


Sähkömyllyä suosittelen. Perusmyllyllä pärjää hyvin. Kun sellaisen säätää sopivasti pannukarkeudelle, niin liian hienon kahvipölyn syntyminenkään ei ole ongelma. 50 eurolla saat sellaisen "perusmyllyn" tähän tarkoitukseen. Muitakin mielipiteitä tulet varmaan kuulemaan...


Koska täydet valmiudet hifistelyyn on olemassa, niin suosittelen seuraavaa:

1) Käsikäyttöinen laadukas kahvimylly, vaikkapa käytetty pe-de tai uutena vaikkapa Zassenhaus, käytetty pe-de posteineen saksan ebaysta ~30e, zassenhauskin taitaa irrota reilusti alle satasella.
2) koska käsimyllyt tekevät reilusti hienoa pölyä joukkoon, niin laatua saa parannettua halvoilla pääomakuluilla reilusti siivilöimällä jauheen tiheäverkkoisella keittiösihdillä. Tässä kyllä menee "hukkaan" arviolta 15 - 25% kahvista.

Jos kahvin kulutus olisi päivittäistä, niin suosittelisin kyllä jotain muuta kuin siivilöintiä... Meillä tosin siivilöidään kahvia ihan päivittäin, koska mini-e ei vaan tee riittävän tasakokoista omiin vaatimuksiin nähden :)

-Mikko-
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Pannukahvi 4 life!
« Vastaus #3 : Joulukuu 14, 2009, 18:38:45 ip »

valitsemaan Presidentin ja Juhla Mokan väliltä?

Marketeistahan löytyy usein kahvimylly, johon voi heittää minkä tahansa löytämänsä papupussin sisällön. Tämä lienee yksi helpommista tavoista lähteä kokeilemaan erilaisia makuja. Lopputulos ei kuitenkaan ole paras mahdollinen, koska jauhatus ei pääse ihan heti pannuun.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Pannukahvi 4 life!
« Vastaus #4 : Joulukuu 14, 2009, 20:49:30 ip »

Marketeistahan löytyy usein kahvimylly, johon voi heittää minkä tahansa löytämänsä papupussin sisällön.

Tietysti tuttu kauppias voisi antaa näin lainata, mutta mitenhän lie yleensäottaen jos tuollaiseen alkaisi omia papujaan kiikuttamaan. :P

Pannukahvin keittämiseen kuuluvat rutiinit ovat kuitenkin varsinkin vaimolleni tärkeä osa itse kahvinautintoa, sillä hän on keittänyt pannukahvia lapsuusajoista saakka.

1) Käsikäyttöinen laadukas kahvimylly

Tuohon kuvaukseen minunkin on helppo suositella käsimyllyä. Sillä suodatin/pannukarkeudelle jauhaminen ei ole temppu eikä mikään. Kannattaa kierrellä paikallisia kirppareita ja silmäillä niistä löytyviä myllyjä - erityisesti mikäli vaikuttaa vähänkin saksalaisperäiseltä. Mikäli ei ole homeessa puuosat ja terät ovat kunnossa, niin 20-30 euroa voi hyvin pulittaa.

Käsimyllyistä Harion Skerton on saanut viimeaikoina kehuja - löytyy esim. täältä. Tuolla kuvauksessa kerrotaan karkeimman kohdan vastaavan "hienoa pressojauhatusta" - mikä voisi osua aika hyvin yhteen pannujauhatuksen kanssa.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Pannukahvi 4 life!
« Vastaus #5 : Joulukuu 15, 2009, 13:23:55 ip »

Itse tykkään hifistellä asian kuin asian parissa ja harrastelen mm. piipputupakan ja sikarien polttamista sekä viskien ja konjakkien maistelua. Niinpä siis olikin kaiketi vain ajan kysymys koska herää ajatus kahvinautinnon viemisestä pidemmälle.. Ilmeisesti kuitenkaan pannukahvi ei ole alan ihmisten keskuudessa kovinkaan suuressa huudossa, sillä en löytänyt juuri mitään aiheesta foorumin tekstihaulla?
Kiitoksia vastauksista jo etukäteen ja rattoisaa joulun odotusta!

Minä en pitäisi pannukahvia mitenkään huonona ratkaisuna. Varsinkin jos ei kiehauta puruja, niin olosuhteet ovat aika optimaaliset kahvin uuttumiselle.

Pressokahvi on useiden harrastajien suosiossa ja muistuttaa kohtuullisen paljon pannukahvia. Pressokahvistakaan ei kuitenkaan puhuta foorumeilla, koska itse menetelmässä ei ole paljon puhuttavaa. Toisin kuin espressossa. Erilaisista pavuista kuitenkin puhutaan ja sieltä suunnasta varmasti löytyy pannukahvittelijan mahdollisuudet hifistelyyn. Jauhatuksen tuoreus ei ole niin kriittistä, joten jos läheltä löytyy hyvä papukauppa niin sieltä voi kantaa valmista purua kotiin. Markettien myllyjen ongelma on, että on rajoittunut markettien tarjotaan, joka ei ole välttämättä kummoinen.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Pannukahvi 4 life!
« Vastaus #6 : Joulukuu 15, 2009, 14:35:11 ip »

Jaa, kuinkakohan turkkilainen pannu toimisi pannujahatuskahvin kanssa? Tarkkailun ja kiehuttamisen välttämisen luulisi ainakin olevan helpompaa kun turkkilaisen pannun yläosa on niin avoin.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Pannukahvi 4 life!
« Vastaus #7 : Joulukuu 15, 2009, 21:08:46 ip »

Jos kahvin kulutus olisi päivittäistä, niin suosittelisin kyllä jotain muuta kuin siivilöintiä... Meillä tosin siivilöidään kahvia ihan päivittäin, koska mini-e ei vaan tee riittävän tasakokoista omiin vaatimuksiin nähden

Millainen "prosessi" teillä on käytössä? Kuppaukseen ja tietysti muuhunkin voisi hyvinkin yhdistää sihtailun. Nyt kuitenkin kupatessa on helppo viskata ensin demikourallinen papuja nieluun, ajaa läpi ja sitten mitata 20 g papuja vaa'alla. En oikein keksi miten sihtailun saisi lisättyä helposti prosessiin, ellei sitten ole jotain universaalia sihtausvakiota, jolla tuon 20 g voi kertoa ja saada suunnilleen oikean annoksen. Tietysti ihan mylly- ja sihtispesifinenkin vakio kävisi...

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Pannukahvi 4 life!
« Vastaus #8 : Joulukuu 15, 2009, 21:35:20 ip »

Millainen "prosessi" teillä on käytössä? Kuppaukseen ja tietysti muuhunkin voisi hyvinkin yhdistää sihtailun. Nyt kuitenkin kupatessa on helppo viskata ensin demikourallinen papuja nieluun, ajaa läpi ja sitten mitata 20 g papuja vaa'alla. En oikein keksi miten sihtailun saisi lisättyä helposti prosessiin, ellei sitten ole jotain universaalia sihtausvakiota, jolla tuon 20 g voi kertoa ja saada suunnilleen oikean annoksen. Tietysti ihan mylly- ja sihtispesifinenkin vakio kävisi...


Meillä tehdään yleensä näin:
Ensin mitataan sopiva määrä kahvia vaikkapa käsin suodattamista varten, jos käytössä Abid ja kaksi ihmistä niin tarvittava kahvimäärä on 27grammaa. mini-e:n tapauksessa hukkaan menee tällä annoksella ~5 - 7grammaa, riippuen kuinka hyvin jaksaa sihtailla. Kun kahvi on jauhettu ja sihdattu tapahtuu uusintapunnitus jolloin nähdään paljonko kahvia oikeasti on suodatettavaksi.

Sopiva vesimäärä sitten saadaan kaavasta (annos/55g)*950, vastaus tulee grammoina kuumaa vettä. Annos/litra on siis tuolla jakajana ja sitä voi säädellä ihan omien mieltymysten mukaan, mutta tuo on meidän perusresepti (55g/litra).

-Mikko-
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Pannukahvi 4 life!
« Vastaus #9 : Joulukuu 15, 2009, 22:38:26 ip »

Sopiva vesimäärä sitten saadaan kaavasta (annos/55g)*950, vastaus tulee grammoina kuumaa vettä.

Mistä tuo 950:llä kertominen johtuu?
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Pannukahvi 4 life!
« Vastaus #10 : Joulukuu 15, 2009, 23:09:04 ip »

Mistä tuo 950:llä kertominen johtuu?

Se "alkuperäinen" 55g/litra mitta on siis 55g kahvia ja litra reilut 92 asteista vettä (näin olen ymmärtänyt). Ainakin Extract-MoJo olettaa näin. Litra tuon lämpöistä vettä painaa noin 950 grammaa (vesi laajenee kuumetessaan).
Kirjattu

Macanudo

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
Vs: Pannukahvi 4 life!
« Vastaus #11 : Joulukuu 15, 2009, 23:58:10 ip »

Kiitoksia vaan kaikista vastauksista! Täällähän ei näköjään märkäkorvien päälle pahemmin syljetä. :)

Käsikäyttöinen laadukas kahvimylly
Jees.. Tämä kuulostaa juurikin oikeanlaiselta toiminnalta! Itsekin olin ajatellut jotain edukasta sähkömyllyä, mutta käsin veivattava oliskin varmaan vaimon mieleen enempi.

Minä en pitäisi pannukahvia mitenkään huonona ratkaisuna. Varsinkin jos ei kiehauta puruja, niin olosuhteet ovat aika optimaaliset kahvin uuttumiselle.
Mjoo. Meillä on prosessi ollut seuraavanlainen: ensin vesi keitetään, sitten sekaan purut ja kiehautetaan ja "klaarataan" eli kaadetaan kupillinen ulos ja takaisin sisään jotta kahvi hiukan sekoittuu. Sen jälkeen myssyn alle hautumaan toviksi. Mahtaakohan tuossa tulla jotain selkeää virhettä?
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Pannukahvi 4 life!
« Vastaus #12 : Joulukuu 16, 2009, 00:40:04 ap »

Mjoo. Meillä on prosessi ollut seuraavanlainen: ensin vesi keitetään, sitten sekaan purut ja kiehautetaan ja "klaarataan" eli kaadetaan kupillinen ulos ja takaisin sisään jotta kahvi hiukan sekoittuu. Sen jälkeen myssyn alle hautumaan toviksi. Mahtaakohan tuossa tulla jotain selkeää virhettä?

Kiehauttaminen on vähän turhaa, kahvi kun ei tykkää ihan sadan asteen pinnassa olevista lämpötiloista. Kiehautuksen tarkoitus on kai lähinnä irrottaa vastajauhetuista puruista hiilidioksidit, koska muuten voi käydä niin että purut jäävät kellumaan hiilidioksidin synnyttämän vaahdon päälle. Samaan lopputulokseen pääsee kuitenkin sekoittamalla purut aluksi, ja varmaan myös "klaaraamalla". Valmiista puruista vaahtoa ei juurikaan synny.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

joni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 155
Vs: Pannukahvi 4 life!
« Vastaus #13 : Joulukuu 16, 2009, 12:09:09 ip »

Itse olen myös(kin) pannukahvin ystävä, mutta lähinnä tulee keitettyä vain nuotiolla ollessa. Arkipäivinä vieraille ja itselle on käytössä pressopannu, jolla saa lähes yhtä maistuvaa kahvia. Satuin huomaamaan, että Ohllsonilla oli sähkömyllyjä:

http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=128884879

Jauhatuslaadusta en tiedä.

Ostin toissapäivänä Lidlista papuja 2,99/kg, El Salvador, josta sai pressolla erittäin maistuvat kahvit, jota myös juhla-mokan ystävät kehuivat. Ero on kuitenkin huima, jos joskus on mahdollista kokeilla parin päivän vanhaa paahtoa.
Itse paahdan kahvit kotona ja mielestäni papuvalinnalla ja paahdolla on se isoin vaikutus makuelämykseen. Tuskin tuo Ohlsonin mylly aivan pahaa kahvia jauhaa...
Kirjattu
La Pavoni Professional + Demoka Minimoka M207

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Pannukahvi 4 life!
« Vastaus #14 : Joulukuu 16, 2009, 22:30:41 ip »

Minäkin arvostan pannukahvia, vaikka turhan harvoin sitä tulee keiteltyä. Lähinnä nuotiolla ja mokillä kaasuliedellä.

Turkkilaisen kahvin harrastajana sanoisin, ettei kannata turkkilaispannulla pannukahvia keitellä. Olen kokeillut ja ihan turhaa hommaa. Oikea perinteinen kahvipannu on paras.

Itse kuulun koulukuntaan, jossa kahvi kuohautetaan.

Pahentaako se makua?

Mielestäni ei. Onko vesi kuohahtaessaan 100 asteista? Välttämättä ei. Eikös kahvipannut ole turkkilaisen pannun tavoin ylöskapenevia, jolloin kahvi nousee hieman matalammassa lämpötilassa. En ole koskaan mitannut kuinka asian laita oikeasti on, mutta näin joku väitti turkkilaiskeskustelussa jostakin lukeneen. Toisaalta kuohauttaminen ei ole välttämätöntä. Mutta on toki huomioitava se, ettei kahvin maistajat kuohauta kahvia, vaan valmistaa sen kuppiin kaatamalla kiuhautetun veden kahvin päälle.

Mylly on ehdoton pannukahville, mutta tukevalla morttelillakin pärjää. Jos oikein etiopialaista seremoniafiilistä kaipaat hifistelyysi toimi seuraavasti:

- hanki hyväkuntoinen rännäri tai teräksinen vokkipannu.
- hanki tilava mortteli, valurautainen toimii parhaiten näissä oloissa
- hanki etiopialaisia raakapapuja
- paahda pavut rännälissä tai vokkipannussa, paahda suht tummaksi - osa tulee olemaan aika mustia ja osa vaaleita
- laita vesi kiehumaan
- jauha pavut morttelissa
- laita purut kiehahtaneeseen veteen
- kuohauta kahvi
- nauti sitä useampi pieni kupillinen
- jos kahvia tuli liian vähän lisää hieman vettä entisen sakan päälle ja keitä uudet sumpit (tätä sumppi kai alunperin tarkoitti, vanhoista puruista keitettyä kahvia)

Tällä metodilla olet aika  lähellä vanhaa suomalaista tapaa myös. Ja jos et viitsi tähän kaupungissa alkaa, toimi näin mökillä tai nuotiolla. Tämä rikkoo kaikki ammattimaisen toiminnan säännöt, silti suosittelen kaikille. Jos sinulla on kaasuliesi onnistuu paahtaminen vielä loistavammin.

Pannukahvilla pääsee kyllä harrastuksessa pitkälle tilaamalla erilaisia kuperäkahveja paahtimolta, myllyllä ja mahdollisella kotipaahdolla. Kelvolliseen tulokseen pääsee jo uunipaahdolla, johon ei tarvitse erillisiä laitteita. Mutta rännälillä tai vokkipannulla paahtaminen tuo tunnelmaa, vaikka pavuissa on palopisteitä jne...

Mutta ilman kotipaahtoakin kannattaa tilailla tuoreita paahtoja paahtimoilta tai hankkia erilaisia kahveja, jos kaupungista löytyy kahvikauppa. Mielestäni pannukahville sopivat suhteellisen tummat paahdot.

Kahvia voi myös maustaa. Kokeile laittaa pannuun hiven kardemummaa tai inkivääriä.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini