Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Uutta thermoblockia Krups 5240  (Luettu 9708 kertaa)

thjerppe

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 103
Vs: Uutta thermoblockia Krups 5240
« Vastaus #15 : Joulukuu 12, 2009, 17:34:37 ip »

Kahvia kaksi tasaista mitallista ja tampperisysteemi tuplaannoksen tiukimmassa päässä. Kokonaisaika 25 sekuntia kun sammutan pumpun ja noin 28 s kun kahvin tulo lakkaa. Juomaa kaksi noin 30 millin satsia. Kakku jää jämäkäksi ja pysyy hyvin kasassa, kun sen kopauttaa pois filtteristä. Kanavia ei löydy kakusta.

Kahvia yksi mitta ja tampperisysteemi niin tiukalla kuin saa, eli kupillisen tiukimmassa päässä. Sammutan pumpun 20 sekunnissa ja kuppi pois noin 25 sekunnin kohdalla. Juomaa noin 30 ml. Huomattava on, että yhden annoksen satsissa kakku jää hieman löysäksi ja vetiseksi. Mietin, että tätä yhden kupillisen satsia voisi jatkossa hieman yliannostella lisäämällä hiukan purujen määrää. Toisaalta maku on ihan ok.

Paljonko tuo yksi mitta on grammoissa? Ja montako grammaa kahvia tulee kuppiin?
Kirjattu
Gaggia Classic (PID) + Mahlkönig Vario

skmrk

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Vs: Uutta thermoblockia Krups 5240
« Vastaus #16 : Joulukuu 12, 2009, 19:22:24 ip »

Uuttoaika 1 mitallisella noin 18 sekuntia. Tuossa vaiheessa alkaa läpi tuleva olla aikalailla vettä.
Kahvina on nyt ollut Stockmannin oma valmis espressojauhatus.
1 mitallisella kakun saa tiiviiksi kun vain kiristää riittävästi.
Kahvia tuolla syntyy noin 23g

Ainakin tuo kahvi lienee "epäsopivaa" eli jotain toista tarttee testata.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 12, 2009, 19:58:30 ip kirjoittanut skmrk »
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Uutta thermoblockia Krups 5240
« Vastaus #17 : Joulukuu 12, 2009, 21:30:21 ip »

Ei mulla ole vaakaa noin tarkkaan mittailuun.

Mutta vaikuttaa kyllä liian karkealta tuo jauhatuksesi. Kyllä minulla ihan jymäkkää kahvia tulee single-shotissakin.

Myllystä kyllä haaveilen, että voisi ostaa kahvin papuina ja hienosäätää jauhatusta.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Uutta thermoblockia Krups 5240
« Vastaus #18 : Joulukuu 13, 2009, 12:08:10 ip »

Ei mulla ole vaakaa noin tarkkaan mittailuun.

Esim. nettikaupoista löytyy vaaka hieman yli 10 eurolla. Jos ei halua ostaa, voi kahvipurut/juoman pistää pussiin/purkkiin ja mittailla painon kaupan vihannesosaston vaa'alla.

Olettaisin että tyypillinen kahvimitallinen on 7-10g.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Uutta thermoblockia Krups 5240
« Vastaus #19 : Joulukuu 14, 2009, 08:14:37 ap »

Lainaus
Esim. nettikaupoista löytyy vaaka hieman yli 10 eurolla. Jos ei halua ostaa, voi kahvipurut/juoman pistää pussiin/purkkiin ja mittailla painon kaupan vihannesosaston vaa'alla.

No, ehkä en jaksa innostua noin tarkoista mittailuista. Riittää kun saan hyvää kahvia.

Asenteeni on vähän se, että ei hyvissä kahviloissakaan mitata joka asiaa niin tarkasti. Tampataan kahviannos kahvaan ja menoksi. Tietenkin säädöt on voitu laittaa etukäteen kohdalleen.

Myllyn hankkiminen on tietenkin tärkeää, että saa tuoretta jauhatusta. Sitä olen joskus miettinyt, että millaisiin vehkeisiin kannattaa siirtyä, jos haluaa joskus boileri-koneen, jos ei jaksa kovin paljoa mittailusta innostua.

Riittääkö se, että hakee uuttoajan annostelijan antaman kahvimäärän ja jauhatuskarkeuden mukaan kohdalleen, jos maku on hyvä?
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Uutta thermoblockia Krups 5240
« Vastaus #20 : Joulukuu 14, 2009, 13:34:13 ip »

Riittääkö se, että hakee uuttoajan annostelijan antaman kahvimäärän ja jauhatuskarkeuden mukaan kohdalleen, jos maku on hyvä?

Loppujen lopuksi itsellesihän sitä kahvia teet, joten se mikä maistuu hyvältä on hyvää. Annostelijan antama kahvimäärä ei ole kovin käytännöllinen kotikäytössä, mikäli tarkoitat sitä, että yksi annostelijan naksaus on yksi annos kahvia. Toimii oikeastaan vain suht täydellä annostelijalla -> kahvia joutuu olemaan jauhettuna turhaan, myös kahvin jakautumisen hallitseminen (distribuutio) on helpompaa kun ei käytä annostelijaa, kuten on tarkoitettu Italiassa.
Kirjattu

skmrk

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Vs: Uutta thermoblockia Krups 5240
« Vastaus #21 : Joulukuu 19, 2009, 19:22:00 ip »

Kahvin ja jauhatuskarkeuden vaihto ratkaisi käytännössä mietintäni. Mokkamestareiden Espresso Bahia pavuilla mennään nyt toistaiseksi.
Kirjattu