Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Bialetti Brikka ja crema  (Luettu 12927 kertaa)

v-dogg

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 26
    • Kahvilasi.com
Bialetti Brikka ja crema
« : Marraskuu 19, 2009, 21:31:49 ip »

Olisikohan arvon raadilla mitään vinkkejä, millä saada Brikka-pannulla edes jonkinlaista cremaa kahvin pinnalle. Sain pannun toissapäivänä ja muutaman koeponnistuksen olen ehtinyt tehdä. Aloitin samalla jauhatuskarkeudella, jota olen käyttänyt perinteisen mutteripannun kanssa ja olen jokaisella iteraatiolla hienontanut jauhatusta reilusti, mutta creman määrä on pysynyt olemattoman ja pikkiriikkisen välimaastossa. Papuna on ollut reilu viikko sitten paahdettua Turun Kahvipaahtimon Espressoa (pussi avattu pari päivää sitten).

Kaikki vinkit asiasta ja asian vierestä otetaan ilolla vastaan. Pannun kuvat tulee kahwikiin kunhan kerkiän kuvaamaan.


-veikko
Kirjattu

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Bialetti Brikka ja crema
« Vastaus #1 : Marraskuu 19, 2009, 22:19:42 ip »

Olisikohan arvon raadilla mitään vinkkejä, millä saada Brikka-pannulla edes jonkinlaista cremaa kahvin pinnalle.

-veikko

Myymällä sen sekä ostamalla espressokeittimen?
Kirjattu

hnurkkala

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 9
Vs: Bialetti Brikka ja crema
« Vastaus #2 : Marraskuu 19, 2009, 22:36:48 ip »

Kerronpa omaa tekniikkaani jolla suurimmassa osassa keittokertoja tulee myös tuota brikkacremaa.
Omat välineet on Krups GVX2 mylly ja kahden kupin brikka.
Brikalle jauhaessa säädän jauhatuskarkeuden niin että karkeus on terien toisiinsa kosketuksesta pari napsua karkeampaan päin. Jauhettuani "weissaan" puruja haarukalla ja heiluttelemalla myllyn pururasiaa reilusti. Kaadan puruja reilun keon (yli sentti reunan yli) brikkan sihtiiin ja naputtelen sihtäi kynsillä reilusti -> purut painuvat silmin nähden. Pyöräytän naputtelun jälkeen ylimääräiset purut pois. Kun brikkan tiiviste oli vielä uusi ja paksu jätin purukeon vhän koholle, nyt kun tiiviste on kutistunut ja hapertunut ja pannu menee tiukempaan kiinni tasoitan purut ihan reunan tasalle. Vettä annostelen juuri mittakannun viivaan asti. Pannu kiinni ja levylle. Valitse nopeimmin lämpiävä levy ja pistä täysille. Jätä brikkan kansi auki ja seuraa vieressä. Kun kahvit tulee pannuun niin älä jää odottelemaan viimeisiä kuumiä höyryjä vaan kaada heti kuppiin ja nauti. Näillä keinoin nautin brikakahvista runsaan brikkacreman kera lähes neljästä kerrasta viidestä...
Kahveina on useimmin Pauligin Espresso ja Lidlin Espresso
Heikki
Kirjattu

Bule

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 121
Vs: Bialetti Brikka ja crema
« Vastaus #3 : Marraskuu 19, 2009, 22:38:55 ip »

Kerran juttelin italialaisen kanssa seurustelevan henkilön kanssa. Häneltä kuulin että Italiassa tehtäisiin niin, että tehdään mutterilla kahvi, kaadetaan osa johonkin toiseen kuppin, lisätään vähän sokeria ja sekoitetaan kovasti. Tuloksena pitäisi olla vähän vaahtoa, joka kipataan kahvin päälle cremaksi. En ole kokeillut...
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Bialetti Brikka ja crema
« Vastaus #4 : Marraskuu 20, 2009, 07:40:07 ap »

Kuppiin kaatamista harjoitellessa kannattaa pitää pannun kansi auki ja tarkkailla kuinka paljon pannussa olevasta cremasta säilyy ehjänä kuppiin saakka. Vältä creman ja kahvin sekoittumista. Kokeile aluksi nostaa kuppi kiinni pannun nokkaan, käännä kuppia 90 astetta siten että kupin suu on nokkaa kohden ja yritä pannua ja kuppia kallistamalla liu'uttaa kahvi kuppiin siten että se on jatkuvasti kosketuksissa joko pannuun tai kuppiin mutta ei tee ilmalentoa.

Olen toisinaan harrastanut brikan kanssa paineen säätelyä. Hanskat käteen ja sormi lisäpainoksi vastapainon päälle. Ennen kahvin valmistumista voi tällöin nostaa alakerran höyrypainetta. Kahvin valmistumisen jälkeen taas voi painaa putken kiinni jolloin jälkihöyryn saa hetkellisen pois tieltä kuppiin kaatamisen ajaksi. Alakerran varoventtiili ilmoittaa jos paine kasvaa liian suureksi, sen eteen kannattaa jättää tyhjää tilaa. Ehkä sopivalla paineella saisi myös espressokone-painekahva-ilmiön, jolloin creman tapaista muodostuisi jo siitä kun kahvi kulkee paineella pienestä raosta.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

talousvisiiri

  • Vieras
Vs: Bialetti Brikka ja crema
« Vastaus #5 : Marraskuu 20, 2009, 09:02:04 ap »

Jos cremaa ei tule kuppiin asti, niin kannattaa varmistaa, että kuppi on hyvin esilämmitetty esim. samalla kiehuvalla vedellä, millä lataat Brikkankin. Olen onnistunut saamaan cremaa jopa markettien valmiiksi jauhettujen espressojen kanssa. Hnurkkalan tavoin lataan Brikkani kukkuralleen ja tasaan ylimääräiset purut sormella tiskipöydälle, en kuitenkaan tamppaa. Hellan pidän keskilämmöllä (3/6).

Mielenkiinnosta kysyisin, että myydäänkö Brikkoja Helsingissä muualla kuin Chez Mariuksessa? Entä oletteko törmänneet Brikkan varaosiin missään Suomen kamaralla?
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 20, 2009, 09:16:50 ap kirjoittanut talousvisiiri »
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Bialetti Brikka ja crema
« Vastaus #6 : Marraskuu 20, 2009, 09:59:10 ap »

Mielenkiinnosta kysyisin, että myydäänkö Brikkoja Helsingissä muualla kuin Chez Mariuksessa? Entä oletteko törmänneet Brikkan varaosiin missään Suomen kamaralla?

Caffi.fi myy, myös tiivisteitä. Uuden pannun mukana tullut tiiviste saattaa olla huono, jolloin pannu vuotaa. Caffilta sai tiivistepaketin kun huomautti ongelmasta. Eiring.fi myy myös.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

samppo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 138
Vs: Bialetti Brikka ja crema
« Vastaus #7 : Marraskuu 20, 2009, 10:40:07 ap »

Kerran juttelin italialaisen kanssa seurustelevan henkilön kanssa. Häneltä kuulin että Italiassa tehtäisiin niin, että tehdään mutterilla kahvi, kaadetaan osa johonkin toiseen kuppin, lisätään vähän sokeria ja sekoitetaan kovasti. Tuloksena pitäisi olla vähän vaahtoa, joka kipataan kahvin päälle cremaksi. En ole kokeillut...

Olen kuullut tämän saman kun tein mutteripannulla kahvia italialaisen kanssa, mutta ei mekään sitten kokeiltu.
Kirjattu
Rancilio Silvia nakukahvalla + Rancilio Rocky + QUEST M3 paahdin

talousvisiiri

  • Vieras
Vs: Bialetti Brikka ja crema
« Vastaus #8 : Marraskuu 20, 2009, 10:42:22 ap »

Caffi.fi myy, myös tiivisteitä. Uuden pannun mukana tullut tiiviste saattaa olla huono, jolloin pannu vuotaa. Caffilta sai tiivistepaketin kun huomautti ongelmasta. Eiring.fi myy myös.

Loistavaa, kiitos! Brikkan paineen jumppaaminen hansikkaalla vaikuttaa jännittävältä tekniikalta. Onko tästä jossain netissä lisätietoa ja oletko havainnut siitä mainittavaa hyötyä?
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Bialetti Brikka ja crema
« Vastaus #9 : Marraskuu 20, 2009, 12:12:32 ip »

Loistavaa, kiitos! Brikkan paineen jumppaaminen hansikkaalla vaikuttaa jännittävältä tekniikalta. Onko tästä jossain netissä lisätietoa ja oletko havainnut siitä mainittavaa hyötyä?

Tekniikka syntyi vahingossa ja hyödyt jäivät arvioimatta. Taustalla oli tapaus, jossa kahvista noin puolet ryöpsähti yläosaan ja pannua sai pitää vielä hyvän aikaa liedellä jotta kahvin loppuosakin valmistui. Ajattelin että suuremmalla paineella ongelma poistuu, samoin kuin jälkihöyryn toisinaan muodostama tiskivaahdon kaltainen.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Bialetti Brikka ja crema
« Vastaus #10 : Marraskuu 23, 2009, 22:11:35 ip »

brikkacremaa

Ääni tälle termille!

Kannattaa kokeilla myös tuoreilla pavuilla - mitä enemmän niissä on hiilidioksidia niin sitä enemmän vaahtoavat menetelmässä kuin menetelmässä.
Kirjattu

Queen Jane

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2
Vs: Bialetti Brikka ja crema
« Vastaus #11 : Marraskuu 26, 2009, 01:44:41 ap »

Olisikohan arvon raadilla mitään vinkkejä, millä saada Brikka-pannulla edes jonkinlaista cremaa kahvin pinnalle. Sain pannun toissapäivänä ja muutaman koeponnistuksen olen ehtinyt tehdä. Aloitin samalla jauhatuskarkeudella, jota olen käyttänyt perinteisen mutteripannun kanssa ja olen jokaisella iteraatiolla hienontanut jauhatusta reilusti, mutta creman määrä on pysynyt olemattoman ja pikkiriikkisen välimaastossa. Papuna on ollut reilu viikko sitten paahdettua Turun Kahvipaahtimon Espressoa (pussi avattu pari päivää sitten).

Kaikki vinkit asiasta ja asian vierestä otetaan ilolla vastaan. Pannun kuvat tulee kahwikiin kunhan kerkiän kuvaamaan.


-veikko

Ihan vain epäortodoksisesti, ikään kuin nurkkakärpäsenä suristen & asian kanssa itsekin aikoinani kamppailtuani, uskallan (mutta aivan, aivan hiljaa) ehdottaa, että kokeile huvikses kerran tai kaks vääntää sitä myllyä aivan juur päinvastaiseen suuntaan, kun mitä oot tähän asti tehny. Noku-mutteria karkeammalle, siis. Miten epäoppista!

Ainakin illy koki paitsi "brikkacreman", myös kahvin koostumuksen ja muutenkin lopputuloksen vinkkelistä huiman hyppäyksen ylöspäin, kun uskalsi oikke karkeeta kokkeilla.
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Bialetti Brikka ja crema
« Vastaus #12 : Lokakuu 04, 2010, 12:34:50 ip »

Jos cremaa ei tule kuppiin asti, niin kannattaa varmistaa, että kuppi on hyvin esilämmitetty esim. samalla kiehuvalla vedellä, millä lataat Brikkankin. Olen onnistunut saamaan cremaa jopa markettien valmiiksi jauhettujen espressojen kanssa. Hnurkkalan tavoin lataan Brikkani kukkuralleen ja tasaan ylimääräiset purut sormella tiskipöydälle, en kuitenkaan tamppaa. Hellan pidän keskilämmöllä (3/6).

Mielenkiinnosta kysyisin, että myydäänkö Brikkoja Helsingissä muualla kuin Chez Mariuksessa? Entä oletteko törmänneet Brikkan varaosiin missään Suomen kamaralla?

Hmm, miksi kiehuvaa vettä? Itse laitan raikasta kylmää vettä Brikkaan ja liedelle.

Itse muuten tilasin Bialettin nettikaupasta Brikkani, oli huokea, mutta valitettavasti ovat lopettaneet sen. Tai ainakin se on muuttunut tyystin automaattikone/nappikaupaksi.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Bialetti Brikka ja crema
« Vastaus #13 : Lokakuu 04, 2010, 12:43:23 ip »

Brikkasta kiinnostuneille sanon vielä, että koittakaa etsia se peruvehje, se eliten plastiikakansi ei ole ikuinen.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

talousvisiiri

  • Vieras
Vs: Bialetti Brikka ja crema
« Vastaus #14 : Lokakuu 04, 2010, 16:38:17 ip »

Hmm, miksi kiehuvaa vettä? Itse laitan raikasta kylmää vettä Brikkaan ja liedelle.

Nopeuttaa prosessia, jolloin keskiosassa oleva kahvi palaa vähemmän. Samasta syystä vekottimen kansi kannattaa pitää aina auki. Nämä ohjeet on antanut Kaffecentralenin Ulrika Hannula, joka valittiin parhaaksi kahvin maistajaksi vuonna 2009.
Kirjattu