Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Espressouuton katkaiseminen  (Luettu 11058 kertaa)

samppo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 138
Espressouuton katkaiseminen
« : Marraskuu 15, 2009, 13:38:52 ip »

Shotin katkaisu pitäisi katsoa ensisijaisesti ajasta eikä määrästä. Eli halutaan tähdätä sinne 25-35 sekunnin sisään siten että kuppiin tulee automaattisesti oikea määrä tavaraa. Jos sitä tulee liikaa tai liian vähän, niin säädetään jauhatusta (taikka annostusta).

Niin teenkin aina, mutta en ole kertaakaan nähnyt baristalla sekkaria :D. Tietenkin voi olla että säätävät myllyn aamulla ja sitten siitä lasketellaan shotteja aina vähän sinnepäin. Ja varmaan asiakkaiden mielestä näyttäisi ''epäammattitaitoiselta'' baristalta jos sekkarilla mittaisi, vaikka oikeasti se on toisin päin eli jos baristaa oikeasti kiinnostaa kahvin laatu niin kannattaisi välillä sekkarilla mittailla aikaa.
Kirjattu
Rancilio Silvia nakukahvalla + Rancilio Rocky + QUEST M3 paahdin

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Espressouuton katkaiseminen
« Vastaus #1 : Marraskuu 15, 2009, 14:13:55 ip »

Niin teenkin aina, mutta en ole kertaakaan nähnyt baristalla sekkaria :D. Tietenkin voi olla että säätävät myllyn aamulla ja sitten siitä lasketellaan shotteja aina vähän sinnepäin. Ja varmaan asiakkaiden mielestä näyttäisi ''epäammattitaitoiselta'' baristalta jos sekkarilla mittaisi, vaikka oikeasti se on toisin päin eli jos baristaa oikeasti kiinnostaa kahvin laatu niin kannattaisi välillä sekkarilla mittailla aikaa.

Itselläni on tuo sekunttikello jäänyt kyllä pois parin kuukauden harjoittelun jälkeen. Toisinaan tulee aina tarkistettua se miten oma "mututuntuma" pitää paikkansa. Varsinkin nakukahvan kanssa näkee shotin käyttäytymisestä onko uuttonopeus kohdillaan ja missä vaiheessa pitää katkaista. Silloin tällöin olen kellon kanssa tarkistanut miten "fiilis" ja "fakta" vastaavat toisiaan ja aika järjestelmällisesti olen sen sinne vajaan 30s tienoille katkaissut.

Kello on hyvä olla mukana varsinkin alussa, kun haetaan sitä shottia kohdilleen - varsinkin jos ei ole oikein tarkkaa käsitystä siitä millainen on oikein uutettu espresso. Mutta kun näitä kunnollisia espressoja on saanut jonkin verran tuotettua ja tuotantoa tarkasteltua, niin homma onnistuu ilmankin (IMHO).

Kyse ei ole siis shottien laskettelusta "sinnepäin". Kunnon barista säätää myllyään pitkin päivää (tarpeen vaatiessa), mutta jokaista shottia ei todellakaan ole tarvetta kellottaa. Sen näkee ja maistaa kun alkaa mennä pieleen - tällöin jauhatusta voi sitten tarkistaa ja korjata (halutessaan kellonkin kanssa).
Kirjattu

samppo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 138
Espressouuton katkaiseminen
« Vastaus #2 : Marraskuu 15, 2009, 15:25:33 ip »

Ymmärrän ymmärrän, mutta normaalisti ainakin noissa ketjukuppiloissa se espresso on sinnepäin laskettu niin kuin tuo esimerkki Klaukkalan Wayne'sistä. Esimerkiksi kaverini oli TETissä eräässä ketjukuppilassa, sinne tullessaan ei tiennyt espressosta mitään, niin heti laitettiin tekemään espressoja ja muita kahveja, joten voin sanoa että suurella todennäköisyydellä espressot oli ''sinnepäin''. Jos laitetaan ekaa kertaa espresson kanssa tekemisissä oleva tekemään erikoiskahveja niin ei siitä hyvää voi tulla, esim omasta mielestäni tiedän häntä enemmän espressosta, vaikka tätä foorumia luettaessa tuntuu, että en oikeasti ymmärrä mitään, tieto kasvaa kuitenkin päiväpäivältä enemmän.
Kirjattu
Rancilio Silvia nakukahvalla + Rancilio Rocky + QUEST M3 paahdin

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Espressouuton katkaiseminen
« Vastaus #3 : Marraskuu 15, 2009, 19:18:38 ip »

Niin teenkin aina, mutta en ole kertaakaan nähnyt baristalla sekkaria :D. Tietenkin voi olla että säätävät myllyn aamulla ja sitten siitä lasketellaan shotteja aina vähän sinnepäin. Ja varmaan asiakkaiden mielestä näyttäisi ''epäammattitaitoiselta'' baristalta jos sekkarilla mittaisi, vaikka oikeasti se on toisin päin eli jos baristaa oikeasti kiinnostaa kahvin laatu niin kannattaisi välillä sekkarilla mittailla aikaa.

Ainakin La Marzoccon uudemmissa malleissa on vakiona sekunttikello, joten shotin pituutta voidaan mitata vaikkei se siltä asiakkaalle näytä. Luultavasti kuitenkin valtaosassa kahvilakäytössä olevista koneista on volumetrinen annostelu, eli kuppiin pitäisi tulla oikea määrä kahvia. Jauhatuksella sitten vaikutetaan uuttoaikaan. Mutta kun näitä säätöjä ei käytetä, joko sen vuoksi ettei osata tai siksi ettei ole lupaa säätää.

Periaatteessa automatiikka varmastikin parantaa shottien koon tasalaatuisuutta, mutta varjopuolena shotin visuaalinen tarkkailu saattaa jäädä heikommalle. Toisaalta sama ongelma voi tulla esiin jos shotti tehdään orjallisesti kellottamalla.

-Mikko-
Kirjattu

Juqi

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 313
Espressouuton katkaiseminen
« Vastaus #4 : Marraskuu 15, 2009, 19:42:30 ip »

Siitähän on joskus ollut puhetta, koska kello käynnistetään. Kun laittaa pumpun käyntiin vaiko kun ensimmäiset tipat tulevat. Itsellä tähän väliin menee n. 5 sekuntia, eli valuma-ajaksi tulee näin ollen 25-30 sek. Mikä on "se oikea" tapa? Koska esim. noissa LM:ssä kello lähtee käyntiin?
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Espressouuton katkaiseminen
« Vastaus #5 : Marraskuu 15, 2009, 20:19:12 ip »

Koska esim. noissa LM:ssä kello lähtee käyntiin?

Ainakin Linean/FB70:sen cronos paneelissa ajastin käynnistyy heti kun uuttonappia painetaan. Itse kyllä ajattelen uuttoajan alkavan ensimmäisten tippojen ilmaantumisesta.

-Mikko-
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Espressouuton katkaiseminen
« Vastaus #6 : Marraskuu 16, 2009, 00:22:13 ap »

Siitähän on joskus ollut puhetta, koska kello käynnistetään. Kun laittaa pumpun käyntiin vaiko kun ensimmäiset tipat tulevat. Itsellä tähän väliin menee n. 5 sekuntia, eli valuma-ajaksi tulee näin ollen 25-30 sek. Mikä on "se oikea" tapa? Koska esim. noissa LM:ssä kello lähtee käyntiin?

Pumpun käynnistymisestä.

Uuttoajan laskemista ensimmäisistä pisaroista on toisaalta perusteltu sillä, että uuttoajat olisivat periaatteessa vertailtavissa koneiden kesken.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Espressouuton katkaiseminen
« Vastaus #7 : Marraskuu 16, 2009, 22:03:23 ip »

Pumpun käynnistymisestä.

Käsittääkseni missään ei ole sanottu kumpi näistä on se oikea (ja en tiedä voiko näin sanoakaan). Illy&Viani kirjassakaan ei tätä suoraan määritellä - tosin siinä erotellaan perkolaatio ja "esikostutus" omiksi vaiheikseen mutta puhutaan vain perkolaatioajasta, mikä viittaisi siihen että ainakin esiuuttoaika tulisi ottaa ajasta pois (heidän mukaansa).

Uuttoajan laskemista ensimmäisistä pisaroista on toisaalta perusteltu sillä, että uuttoajat olisivat periaatteessa vertailtavissa koneiden kesken.

Periaatteessa myös sillä että tällöin tarkkaillaan suoremmin virtausnopeutta. Eli voidaan ajatella että kuppiin päätyvä virtaus alkaa niistä ensimmäisistä pisaroista - ennen tätä virtausta kuppiin ei ole.

Mutta koska mitään "virallista" tarkkaa uuttoaikaa ei ole annettu, vain väli 25s-35s jolta optimaalinen aika yleensä löytyy, niin on aikalailla jokaisen itsensä päätettävissä miten tuon ajoituksen aloittaa. Kunhan tekee tämän aina samalla tavalla, eli että tietää mihin suuntaan uuttoaika muuttui jos annostusta taikka jauhatusta säädettiin - ja sitten maistetaan oliko muutos hyvään vai huonoon suuntaan.
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Espressouuton katkaiseminen
« Vastaus #8 : Marraskuu 16, 2009, 22:26:31 ip »

Käsittääkseni missään ei ole sanottu kumpi näistä on se oikea (ja en tiedä voiko näin sanoakaan). Illy&Viani kirjassakaan ei tätä suoraan määritellä - tosin siinä erotellaan perkolaatio ja "esikostutus" omiksi vaiheikseen mutta puhutaan vain perkolaatioajasta, mikä viittaisi siihen että ainakin esiuuttoaika tulisi ottaa ajasta pois (heidän mukaansa).

Vastaukseni koski sitä milloin La Marzoccojen laskurit käynnistyvät. Olen kuitenkin sitä mieltä, että kellon käynnistäminen uuton alkaessa on parempi tapa. Aika joka kuluu uuton aloittamisesta ensimmäisten pisaroiden valumiseen ennustaa mielestäni hyvin yli/aliuuttumista.

Periaatteessa myös sillä että tällöin tarkkaillaan suoremmin virtausnopeutta. Eli voidaan ajatella että kuppiin päätyvä virtaus alkaa niistä ensimmäisistä pisaroista - ennen tätä virtausta kuppiin ei ole.

Mietinkin tätä virtausnopeuden vaikutusta uuttoaikoihin muutama viikko sitten. Uskotko (muutkin saavat vastata  :)), että erot koneiden välillä ovat niin suuria että niillä olisi vaikutusta uuttoaikoihin?
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Espressouuton katkaiseminen
« Vastaus #9 : Marraskuu 16, 2009, 22:45:55 ip »


Mietinkin tätä virtausnopeuden vaikutusta uuttoaikoihin muutama viikko sitten. Uskotko (muutkin saavat vastata  :)), että erot koneiden välillä ovat niin suuria että niillä olisi vaikutusta uuttoaikoihin?

Eikös virtausnopeus muodostu paineen ja sihdin pohjan pinta-alan aiheuttaman virtauskanavan yhteisvaikutuksesta? Eli jos paine, juuri ennen kahvikakkua mitattuna, on kahdessa erilaisessa koneessa tismalleen sama, niin myös virtausnopeus on sama? Siis jos sihdit ovat identtiset.

Tähän samaan ilmiöönhän perustuu gigleureiden paineen nousua hidastava vaikutus, jos oikein olen asian ymmärtänyt.

-Mikko-
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Espressouuton katkaiseminen
« Vastaus #10 : Marraskuu 16, 2009, 22:53:21 ip »

En ottanut ollenkaan huomioon paineen ja sihdin vaikutusta virtausnopeuteen. Olen todennäköisesti hakoteillä mutta olen ollut huomaavinani, että joistain koneista vesi vaikuttaisi valuvan nopeammin kuin toisista. Mahtaisiko tällaisella olla vaikutusta uuttoaikaan?
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Espressouuton katkaiseminen
« Vastaus #11 : Marraskuu 16, 2009, 23:10:16 ip »

En ottanut ollenkaan huomioon paineen ja sihdin vaikutusta virtausnopeuteen. Olen todennäköisesti hakoteillä mutta olen ollut huomaavinani, että joistain koneista vesi vaikuttaisi valuvan nopeammin kuin toisista. Mahtaisiko tällaisella olla vaikutusta uuttoaikaan?

Siis koneissahan paine on ainut seikka joka pyritään vakioimaan. Vaikkapa synesson tapauksessa gruposta tulee vettä 1mm giggleurin kanssa 1500ml/min ja 0.6mm giggleur asennettuna 500ml. Mutta uuton aikana kumpikin noista tilavuusvirroista on riittävän suuri, jotta paine nousisi säädettyyn ~9barin lukemaan. Eli mielestäni ilman vastusta mitatun tilavuusvirran ei pitäisi vaikuttaa uuttoaikoihin.

Mutta tuo asia pitää testailla kunhan saan keittimeen EE-linean putket, jolloin voin laittaa yhteen gruppoon erilaisen virtauksenrajoittimen kuin muihin. Siihen asti kaikki on pelkkää akateemista pohdiskelua omalta osaltani :)

-Mikko-
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Espressouuton katkaiseminen
« Vastaus #12 : Marraskuu 17, 2009, 10:38:34 ap »

Vastaukseni koski sitä milloin La Marzoccojen laskurit käynnistyvät. Olen kuitenkin sitä mieltä, että kellon käynnistäminen uuton alkaessa on parempi tapa. Aika joka kuluu uuton aloittamisesta ensimmäisten pisaroiden valumiseen ennustaa mielestäni hyvin yli/aliuuttumista.

Pääasiassa se ennustaa sitä millä koneella ollaan kahvia tekemässä. Ja vaikka kone on sama, niin en kyllä siltikään keksi miten uuton alkamisaika kauhean paljon kertoisi yli/aliuuttumisesta?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Espressouuton katkaiseminen
« Vastaus #13 : Marraskuu 17, 2009, 10:46:49 ap »

Meni aika lailla offtopic-linjalle... pitäiskö uuttokeskustelu siirtää jonnekin parempaan aiheeseen  :)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Espressouuton katkaiseminen
« Vastaus #14 : Marraskuu 17, 2009, 10:50:41 ap »

Meni aika lailla offtopic-linjalle... pitäiskö uuttokeskustelu siirtää jonnekin parempaan aiheeseen  :)

Nyt on...
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)