Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Nyypiö tervehtii ja tiedustelee annostus-tamppausvihjeitä  (Luettu 11889 kertaa)

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 276
    • Kahjona kahviin
Nyypiö tervehtii ja tiedustelee annostus-tamppausvihjeitä
« : Maaliskuu 30, 2007, 20:02:38 ip »

Tervehdys!

Tänään suoritti palkka ohimarssin ja kävin päivittämässä kaffinvalmistusarsenaalin Isomac Venukseen sekä Minimokaan, mikä ei ollut iso virhe lainkaan. Pari koekuppia lupasi paljon tulevasta, tuntuisi löytyneen oikea jauhatus kun nestettä tulee aikarajojen puitteissa oikea määrä ja silleen. Ja mikä tärkeintä, lopputulos maistui heti alkuunsa paremmalta kuin suurin osa kahvilaessoista Helsingissä. :)

Tuppaa kuitenkin käymään niin, että kahvi virtaa suodatinkahvan toisesta kärsästä oleellisesti toista nopeammin ja päätyy myös vaalenemaan reippaanlaisesti siinä vähän ennen kahtakymmentä sekuntia. Maalaisjärki ehdottaisi syyksi kanavoitumista, johon syy taas varmaankin löytyy tasoitus-tamppaus-sektorilta.

Kysynkin nyt, löytyisikö läsnäolevalta seurakunnalta jonniimoista vihjettä tekniikan parantamiseen tässä kohtaa? Vai olenko tyystin hakoteillä diagnostiikassani?

Hilirimpsis.

-Markus
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1484
    • ristretto.fi
Nyypiö tervehtii ja tiedustelee annostus-tamppausvihjeitä
« Vastaus #1 : Maaliskuu 30, 2007, 20:13:24 ip »

Lainaus käyttäjältä: Markus
Tänään suoritti palkka ohimarssin ja kävin päivittämässä kaffinvalmistusarsenaalin Isomac Venukseen sekä Minimokaan, mikä ei ollut iso virhe lainkaan.

Ei ollut edes pieni moka :wink:  Onnittelut! Tuo Venus on kaunis ja muutenkin ihan mielenkiintoinen kone.
 
Lainaus käyttäjältä: Markus
Tuppaa kuitenkin käymään niin, että kahvi virtaa suodatinkahvan toisesta kärsästä oleellisesti toista nopeammin ja päätyy myös vaalenemaan reippaanlaisesti siinä vähän ennen kahtakymmentä sekuntia. Maalaisjärki ehdottaisi syyksi kanavoitumista, johon syy taas varmaankin löytyy tasoitus-tamppaus-sektorilta.

Oletko tsekannut onko kone vaaterissa? Jos on, niin toinen yleisimmistä ongelman aiheuttajista on että tampperi on vinossa tuohon kahvaan nähden.

Jos tuokin asia on kunnossa, niin voipi tarkastella tuota kahvikakkua uuton jälkeen. Miltäs sen pinta näyttää? Onko tuolla ongelman puolella reikiä filtterin reunan tienoilla?

T. Teme
Kirjattu
Londinium I + Mahlkönig K30 Vario

www.ristretto.fi

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 276
    • Kahjona kahviin
Nyypiö tervehtii ja tiedustelee annostus-tamppausvihjeitä
« Vastaus #2 : Maaliskuu 31, 2007, 09:39:22 ap »

Lainaus käyttäjältä: Teme

Oletko tsekannut onko kone vaaterissa? Jos on, niin toinen yleisimmistä ongelman aiheuttajista on että tampperi on vinossa tuohon kahvaan nähden.

Jos tuokin asia on kunnossa, niin voipi tarkastella tuota kahvikakkua uuton jälkeen. Miltäs sen pinta näyttää? Onko tuolla ongelman puolella reikiä filtterin reunan tienoilla?


Vatupassittomana lähdin testaamaan tuota tasapainoaseman osuutta probleemaan sillä että käänsin suodatinkuppia kahvassa 180 astetta tamppauksen jälkeen. Tästä seurasi se, että ongelma siirtyi toiselle puolelle suutinta.

Ja kyllä, kakusta löytyy reikiä, selkeästi siltä puoliskolta jossa tuo ongelma piilee. Pitäisiköhän sitä hankkia koulutusvälineeksi tampperi jonka päädyssä on se vatupassi. :D

-Markus
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vast:Nyypiö tervehtii ja tiedustelee annostus-tamppausvihjeitä
« Vastaus #3 : Maaliskuu 31, 2007, 10:38:59 ap »

Koitapa alkajaisiksi lisätä voimaa tamppaukseen, ja säädä purua vastaavasti pykälä karkeammaksi. Tiiviimmäksi painettu kakku pysyy paremmin kasassa. Tampperia saa kyllä painaa ihan hartiavoimin.
Kirjattu

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 276
    • Kahjona kahviin
Vast:Nyypiö tervehtii ja tiedustelee annostus-tamppausvihjeitä
« Vastaus #4 : Maaliskuu 31, 2007, 11:57:46 ap »

Lainaus käyttäjältä: Esa
Koitapa alkajaisiksi lisätä voimaa tamppaukseen, ja säädä purua vastaavasti pykälä karkeammaksi. Tiiviimmäksi painettu kakku pysyy paremmin kasassa. Tampperia saa kyllä painaa ihan hartiavoimin.


Aikamoisella ähistyksellä olen tuota kakkua runtannut tähänkin asti. Kokeilin äsken kuitenkin vielä tuollaista korjausliikettä ja lisäksi kiinnittää huomiota tamppaukseen ERITYISESTI sillä puolella mistä kahvi juoksee liiaksi. Lopputulos oli, että sain ongelman siirtymään toiselle puolelle.

Voisikohan ongelma olla juurikin reunojen tiivistämisessä?

Kakkuun jäävä reikämuodostelma on muuten symmetrinen ja aika keskellä sihtiä. Toisella puolella olevat reiät ovat ehkä hieman syvempiä kuin toiset.
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1484
    • ristretto.fi
Vast:Nyypiö tervehtii ja tiedustelee annostus-tamppausvihjeitä
« Vastaus #5 : Maaliskuu 31, 2007, 12:16:19 ip »

Eli jos kone ja tamppaus on vaaterissa ja ongelma ei poistu, niin ongelma lienee annoksen koossa tai tasoitustekniikassa. Jos kahvikakku on myös kovin kostea, niin voisit kokeilla hiukan karkeampaa jauhatusta ja isompaa annosta. Pidä kuitenkin uuttoaika samassa, eli on noin 25 sekuntia ja volyymi tuplalle esim 50 ml (itse tosin pidän hiukan tiukemmista tuplista, eli volyyminä noin 40 ml tuplalle = ristretto). Poistuuko ongelma?

T. Teme
Kirjattu
Londinium I + Mahlkönig K30 Vario

www.ristretto.fi

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 276
    • Kahjona kahviin
Vast:Nyypiö tervehtii ja tiedustelee annostus-tamppausvihjeitä
« Vastaus #6 : Maaliskuu 31, 2007, 13:19:33 ip »

Aloin testata hommaa vielä tarkistetulla tasoituksella, vähän karkeammalla jauhatuksella ja roisimmalla tamppauksella. Alkuun näyttikin hyvältä, viiden sekunnin jälkeen kahvi ilmestyi molemmista kouruista samaan aikaan. Sitten kuuluikin naps, ja pääsin siivoamaan keittiötä.

Päivitys: Tämä probleema väistyi kun väänsi kahvan tiukemmalle, jotakuinkin kello puoli viiden hujakoille. Lopputuloksena melko lailla ässänpuoleinen kahvi.
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1484
    • ristretto.fi
Vast:Nyypiö tervehtii ja tiedustelee annostus-tamppausvihjeitä
« Vastaus #7 : Huhtikuu 01, 2007, 20:20:22 ip »

Lainaus käyttäjältä: Markus
Aloin testata hommaa vielä tarkistetulla tasoituksella, vähän karkeammalla jauhatuksella ja roisimmalla tamppauksella. Alkuun näyttikin hyvältä, viiden sekunnin jälkeen kahvi ilmestyi molemmista kouruista samaan aikaan. Sitten kuuluikin naps, ja pääsin siivoamaan keittiötä.

Päivitys: Tämä probleema väistyi kun väänsi kahvan tiukemmalle, jotakuinkin kello puoli viiden hujakoille. Lopputuloksena melko lailla ässänpuoleinen kahvi.

Eli tuo aikaisempi naps oli kun kahva ponnahti irti koneesta? Mahtoi olla melkoinen sotku  :-)  

Hyvä jos homma alkaa nyt osua kohdalleen. Selvisikö siis missä ongelma oli - annoksen koossa, tamppauksessa vaiko tasoitustekniikassa?

T. Teme
Kirjattu
Londinium I + Mahlkönig K30 Vario

www.ristretto.fi

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 276
    • Kahjona kahviin
Vast:Nyypiö tervehtii ja tiedustelee annostus-tamppausvihjeitä
« Vastaus #8 : Huhtikuu 01, 2007, 21:34:51 ip »

Juu vielä vähän tuntumaa hakee mutta tilanne parani oleellisesti tasoitusta parantaessa. Itse asiassa tuon "Weissin metodin" eli tässä tapauksessa kertakäyttömukista leikatun putkilon ja terävällä esineellä sekoittelun pohjalta lähdin korjaamaan tasoittamista.

Nyt on juotu muutama legendaarinen "suklaata kupissa" -tyyppinen laaki viikonlopun mittaan, mutta on tässä vielä hakemista että saa  Puhumattakaan siitä kohtaa kun alkaa maidonvaahdotuksen kanssa räpeltää enemmän...

Kahva ei sentään napsahtanut irti, mutta tiiviste ilmeisesti ei siinä kello kuuden asemassa kestänyt väkevää painetta. Tiukemmalla pelaa hyvin. Koneen kyljessä oleva painemittari nousee 15 barin hujakoille, mikä ei liene ihan optimaalinen uuttopaine? Vai onko tuon Venuksen mittarin lukema uuttopaine ensinkään?
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2797
Vast:Nyypiö tervehtii ja tiedustelee annostus-tamppausvihjeitä
« Vastaus #9 : Huhtikuu 01, 2007, 21:53:39 ip »

Lainaus käyttäjältä: Markus

Kahva ei sentään napsahtanut irti, mutta tiiviste ilmeisesti ei siinä kello kuuden asemassa kestänyt väkevää painetta. Tiukemmalla pelaa hyvin. Koneen kyljessä oleva painemittari nousee 15 barin hujakoille, mikä ei liene ihan optimaalinen uuttopaine? Vai onko tuon Venuksen mittarin lukema uuttopaine ensinkään?


Kyllä se uuttopainetta mittaa. Koska painelukemaa ei oteta kahvasta vaan jostain aikaisemmasta kohden veden reitin varrelta, tulee siitä jonkin verran heittoa. Lisäksi usein noiden mittareiden kalibrointi heittää aika paljon. Kannattaa ajatella sitä lukua noin 2 barin tarkkuudella. Jos haluaa, niin voi kahvaan kiinnitettävällä mittarilla (mieluiten kahdella) tarkistaa todellisen paineen - virhe on nimittäin aika säännöllinen, joten tarkankin lukeman saa kunhan tietää paljon heitto on ja mielessään vähentää sen. Lisäksi pitää muistaa että mittaria pitää lukea suoraan edestä päin, vinosta lukukulmasta tulee nimittäin myös helposti aika paljon heittoa.

15 baria vaikuttaisi siltä, että paine on enemmän tai vähemmän liikaa. Syynä voi olla huono ylipaineventtiili tai että sitä ei ole säädetty. Kannattaako asialle sitten tehdä mitään? Joidenkin mielestä ei välttämättä, minun mielestä kyllä kannattaa. Lopputulos on - vähän tulkinnasta riippuen - jonkunlainen tai melko merkittävä parannus kahvin maussa.

Lyhyen googlailun perusteella Venuksessa on varsin eksoottisesti ratkaistu tuo OPV:n sijoittelu. Voi olla, että et ilman kohtuullisen suurta remontointia pysty säätelemään uuttopainetta nykyistä alemmas.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vast:Nyypiö tervehtii ja tiedustelee annostus-tamppausvihjeitä
« Vastaus #10 : Huhtikuu 02, 2007, 09:59:06 ap »

Niin, 15 baria on kyllä niin huikeasti liikaa, että tuntuisi jokin olevan pielessä. Kyllä sillä paineella jo tiivisteetkin poksuu. Toimiiko ylivirtausventtiili, eli virtaako vettä takaisin säiliöön uutossa tai umpifiltterillä? Tietty mittarin neulakin voi vaan olla vinksahtanut väärään asentoon.
Kirjattu

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 276
    • Kahjona kahviin
Vast:Nyypiö tervehtii ja tiedustelee annostus-tamppausvihjeitä
« Vastaus #11 : Huhtikuu 02, 2007, 10:03:03 ap »

Umpifilsulla ylivirtausventtiilistä tirisee vähäsen mittarin näyttäessä noin sitä viittätoista baria. Kahvia päästäessä en ole vilkuillut letkunpäätä.

Tiivisteen sain taas tänä aamuna aivastamaan. Kuinka normaalia on, että kahvan saa väännetyksi / se pitää tiivisteen pysymiseksi vääntää niin tiukalle että hourutusputki pitää kääntää pois tieltä?
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2797
Vast:Nyypiö tervehtii ja tiedustelee annostus-tamppausvihjeitä
« Vastaus #12 : Huhtikuu 02, 2007, 10:03:57 ap »

Lainaus käyttäjältä: Esa
Niin, 15 baria on kyllä niin huikeasti liikaa, että tuntuisi jokin olevan pielessä. Kyllä sillä paineella jo tiivisteetkin poksuu. Toimiiko ylivirtausventtiili, eli virtaako vettä takaisin säiliöön uutossa tai umpifiltterillä? Tietty mittarin neulakin voi vaan olla vinksahtanut väärään asentoon.


Todellinen paine voi hyvinkin olla esim. 13 baria, joka ei nyt niin huikeasti ole liikaa. Parempi tietenkin olisi, että on alle kymmenen. Joka tapauksessa jos meinaa asiasta huolestua, niin kannattaa aluksi tsekata paine kahvasta erillisellä mittarilla. :)
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1484
    • ristretto.fi
Vast:Nyypiö tervehtii ja tiedustelee annostus-tamppausvihjeitä
« Vastaus #13 : Huhtikuu 02, 2007, 11:11:02 ap »

Lainaus käyttäjältä: Markus
Kuinka normaalia on, että kahvan saa väännetyksi / se pitää tiivisteen pysymiseksi vääntää niin tiukalle että hourutusputki pitää kääntää pois tieltä?

Tuo on ymmärtääkseni Venuksen ominaisuus, eli on normaalia.

Kuten onkin jo aikaisemmin todettu, kannattaisi yrittää tsekata tuo painemittarin lukeman oikeellisuus. Jos se näyttää oikein, niin paineet ovat tosiaan aivan liian korkealla. Itse säätäisin alemmaksi vaikka paine olisi vain 11 bar (10 barin kohdallakin säätäisin jos se on suhteellisen helppoa).

T. Teme
Kirjattu
Londinium I + Mahlkönig K30 Vario

www.ristretto.fi

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 276
    • Kahjona kahviin
Vast:Nyypiö tervehtii ja tiedustelee annostus-tamppausvihjeitä
« Vastaus #14 : Huhtikuu 02, 2007, 11:25:39 ap »

Vinkeä ominaisuus. No, kait sitä oppii kupit sijoittelemaan vinostikin jos laskee kahta sinkkua kerralla. ;)

Täytyy koittaa tsekkailla tuota paineasiaa, josko jostain saisi mittarikahvan lainaan. Sinänsä ei ole vaikea uskoa että paineet olisi yläkanttiin kun esimerkiksi Coffeegeekin avautumisia lukee.
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.