Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"  (Luettu 72252 kertaa)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #90 : Helmikuu 22, 2010, 16:24:22 ip »

Sekoitatteko kahvia välissä? Se auttanee vähän, jos muju meinaa kertyä pohjalle.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #91 : Helmikuu 22, 2010, 16:37:03 ip »

Mitä olen nyt kokeillut näitä valmiiksi jauhettuja kahveja, niin ainakin Paulig Espresso Originale tuntuu myös tukkivan ja hidastavan kahvin valumista.

Espressojauhatus on aivan liian hienoa paperisuodatusta varten. Espressojauhatuksessa on ihan tarkoituksellisesti mukana tosi hienoa jaetta, jonka tarkoitus on espressoperkolaatiossa hidastaa uuttoaika siihen 25sekunttiin.

Ihan nopeasti mielestäni valuu pelkällä vedellä. Kahvikin valuu alussa nopeasti. Ehkä 70% tulee hyvin, mutta sitten loppuun menee minuutin luokkaa. Tuntuu tosiaan, että venttiili menee jotenkin tukkoon loppuvaiheessa. Mylly (Vario) jauhaa jo karkeimmalla säädöllä.

Luultavasti paperi menee siitä mujusta loppuvaiheessa tukkoon, kuten monet ovatkin jo ehtineet kommentoimaan. Itse ehdottaisin parhaimmaksi vaihtoehdoksi kahvinpurujen siivilöintiä hienolla sihdillä taikka sitten jättäisin ihan lopun vedestä valuttamatta. Loppuosa noin hitaasti valuessa on kuitenkin niin piloille yliuuttunutta, että turha sitä on ottaa mukaan kuppia pilaamaan.

-Mikko-
Kirjattu

Kahvikissa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 422
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #92 : Helmikuu 22, 2010, 16:38:08 ip »

Olen kyllä sekoittanut ja tuollaisen sekoittamisen yhteydessä kauhaisin sieltä pohjasta ja pussi meni rikki. Mutta ei tämä tähän asti ole ongelma ollut ja Abid on ollut ihan mukava käyttää.
Kirjattu
Aina on aikaa juoda vielä kuppi kahvia!

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #93 : Helmikuu 22, 2010, 19:56:43 ip »

Mikäli pöly on tukkeutumisongelman syy, niin kannattaa kokeilla valmistusta ilman minkäänlaista sekoittelua. Eli ensin pienellä vesitilkalla 30s turvottelu (n. 2xjauheen paino) ja sitten loput vedet sekaan. Tämän jälkeen annetaan olla häiritsemättä.

Ideana siis että yläosissa saataisin pysymään mahdollisimman suuri osa tomusta ja alas jäisi isompikokoista tavaraa - joka sitten tyhjennysvaiheessa toimisi suodattavana kerroksena ja estäisi hitusten päätymistä filtterin huokosiin. Itseasiassa kannatta kokeilla suodatinjauhatuksella kuinka käy - tällöin suodattava vaikutus pitäisi olla tehokkaampi kun purujen välissä on vähemmän tilaa (sama idea kuin espresson kanssa - jos kuppiin päätyy paljon mujua, niin jauhetaan hienommaksi).

Testasin tänään mielenkiinnosta noita Melittan Intense filttereitä ("hitain") kun muut pääsivät loppumaan ja Jugia vastaavillla kahvi/vesi määrillä sain suodatinjauhatuksella n. 50s ja pressojauhatuksella n. 60s. En sekoitellut missään vaiheessa. Mild -versiolla aika on tyypillisesti muistaakseni siinä 30-40s välillä.

Toisaalta kannattaa myös testata miltä se lopputilkka maistuu - eli ota jämät toiseen kuppiin ja maistele rinnakkain todetaksesi onko loppuosan hitaasta valumasta todellista ongelmaa vai ei.

Tomun tukkiva vaikutus on yllättävän voimakas. Itselläni kävi kerran kanssa niin että Abid:in pussi oli päässyt repeämään ja ajattelin korjata tilanteen suodattamalla pannuun päätyneen mujujuoman uudelleen puhtaan filtterin kautta. Kaadoin kahvin varovasti uudelleen Abidiin, niin ettei sinne päätynyt käytännössä yhtään isoa purua - vain sitä ns. "pressohilua" ja hämmästys oli kumma kun viimeinen desilitra ei tahtonut millään mennä suodattimesta läpi - sai heilutella ja nostella pussia. Mutta nyt siellä ei ollut sitä muuta ainesta suodattamassa.
Kirjattu

Juqi

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 313
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #94 : Helmikuu 22, 2010, 20:07:29 ip »

Ideana siis että yläosissa saataisin pysymään mahdollisimman suuri osa tomusta ja alas jäisi isompikokoista tavaraa - joka sitten tyhjennysvaiheessa toimisi suodattavana kerroksena ja estäisi hitusten päätymistä filtterin huokosiin. Itseasiassa kannatta kokeilla suodatinjauhatuksella kuinka käy - tällöin suodattava vaikutus pitäisi olla tehokkaampi kun purujen välissä on vähemmän tilaa (sama idea kuin espresson kanssa - jos kuppiin päätyy paljon mujua, niin jauhetaan hienommaksi).


Huomasin, että mitä karkeammalle jauhan, sitä hitaammin kahvi valuu. Itse asiassa karkeimmalla asetuksella kaikki kahvi ei edes suodattunut. Suodatinjauhatuksella homma toimi paremmin: kaikki kahvi suodattui. Ja vielä nopeammin. Makuarviota en vielä tehnyt.

Täytyy vielä myös kokeilla tuota turvotusta.
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #95 : Helmikuu 22, 2010, 20:13:39 ip »

Huomasin, että mitä karkeammalle jauhan, sitä hitaammin kahvi valuu.

Eli sinunkin havaintosi tukisivat tuon "itsesuodattavan" efektin vaikutusta.

Täytyy vielä myös kokeilla tuota turvotusta.

Turvottamisen idea on siis jollain tavalla korvata sekoittamista - tällöin sinne jää pinnalle vähemmän kellumaan sitä isoa ainesta kun hiilidioksidia on jo saatu irti.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #96 : Helmikuu 22, 2010, 23:39:53 ip »

Tomun tukkiva vaikutus on yllättävän voimakas. Itselläni kävi kerran kanssa niin että Abid:in pussi oli päässyt repeämään ja ajattelin korjata tilanteen suodattamalla pannuun päätyneen mujujuoman uudelleen puhtaan filtterin kautta. Kaadoin kahvin varovasti uudelleen Abidiin, niin ettei sinne päätynyt käytännössä yhtään isoa purua - vain sitä ns. "pressohilua" ja hämmästys oli kumma kun viimeinen desilitra ei tahtonut millään mennä suodattimesta läpi - sai heilutella ja nostella pussia. Mutta nyt siellä ei ollut sitä muuta ainesta suodattamassa.

Hassua kyllä minulle kävi juuri samoin. Abid on töissä, mutta halusin silti valmistaa abid-kahvia, joten suodatin pressokahvin paperin läpi. Lopuksi roikottelin pussia kupin päällä ja koitin ravistella, että loputkin tulisivat läpi. Eivät ne viimeiset senttilitrat kuitenkaan tulleet, joten lopulta viskasin pienen pallon muotoisen pussukan tiskialtaaseen.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #97 : Helmikuu 24, 2010, 13:53:22 ip »

Mikäli pöly on tukkeutumisongelman syy, niin kannattaa kokeilla valmistusta ilman minkäänlaista sekoittelua. Eli ensin pienellä vesitilkalla 30s turvottelu (n. 2xjauheen paino) ja sitten loput vedet sekaan. Tämän jälkeen annetaan olla häiritsemättä.

Mihin ajatukseen tämä perustuu? Oma kokemus on vähän päinvastainen. Aluksi suppiloon kaadettu vesi todennäköisesti huuhtelee pölyä pohjalle, joten kuvittelisin ensimmäisen sekoittamisen auttavan siihen. Pöly vettyy nopeammin, mutta toisaalta isot lohkareet on raskaampia, eli kakkossekoituksestakin voisi olla hyötyä pölyn saamisessa kahvipedin yläpuolelle.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #98 : Helmikuu 24, 2010, 14:32:20 ip »

Mihin ajatukseen tämä perustuu? Oma kokemus on vähän päinvastainen. Aluksi suppiloon kaadettu vesi todennäköisesti huuhtelee pölyä pohjalle, joten kuvittelisin ensimmäisen sekoittamisen auttavan siihen. Pöly vettyy nopeammin, mutta toisaalta isot lohkareet on raskaampia, eli kakkossekoituksestakin voisi olla hyötyä pölyn saamisessa kahvipedin yläpuolelle.


Scott Rao ainakin uskoo vakaasti hienojakoisen kahvipölyn vaeltavan (ja käyttää migraatio-sanaa, joka on imo hieman huvittavaa) suodattimen pohjalle sekoituksen yhteydessä. 
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #99 : Helmikuu 24, 2010, 16:52:19 ip »

Aluksi suppiloon kaadettu vesi todennäköisesti huuhtelee pölyä pohjalle

Mutta kuinka merkittävästi?

Huomaa myös että:
  • Vesimäärä joka lisätään (2x jauheen paino) imeytyy ja sitoutuu suurimmaksi osaksi kahvin sekaan.
  • Kaikki lisätty vesi ei valu kahvijauheen läpi vaan jää jo ensin kaadetun veden päälle.
  • Alussa kaadettu vesi vapauttaa kahvista voimakkaasti hiilidioksidia mikä saa aikaan kuohunnan ja nostetta ylöspäin.

Kannattaa myös pitää mielessä että ongelmana on siis pöly joka pääsee filtterille asti ja imeytyy siihen. Kun kesken valuttamisen vaikka sekoitellaan, niin filtterin pintaan pääsee uusi pölykerros joka muuten olisi pysynyt siellä yläosissa/jauheessa (filtterissä jo oleva pöly ei irtoa).

Periaatteessa varovainen sekoittelu pintakerroksista pitäisi (?) olla turvallista - kun kahvi vasta hautuu ja ei valu. Ei siis sekoitella pohjia myöten vaan ainoastaan siitä pinnasta kelluvat purut painoksiin.

Scott Rao ainakin uskoo vakaasti hienojakoisen kahvipölyn vaeltavan (ja käyttää migraatio-sanaa, joka on imo hieman huvittavaa) suodattimen pohjalle sekoituksen yhteydessä.  

Viitsitkö laittaa sivuviitteen, kun ei nyt satu tuo kohta itselle silmään.

Ja migration:han on ihan legitiimi englanninkielen sana - kieltämättä hauska lausua "mai-greis-son" ärrävikaisittain ja suhuttaen. :)

Lisäys:

Pöly vettyy nopeammin

Mitä tarkkaan ottaen tarkoitat vettymisellä? Pölyhän on käytännössä soluseinämän palasia ja ei enää niin huokoista tavaraa kuin isommat kappaleet. Joten sehän siis itseasiassa "imee" hitaammin vettä itseensä.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 24, 2010, 17:06:33 ip kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #100 : Helmikuu 24, 2010, 17:14:27 ip »

Viitsitkö laittaa sivuviitteen, kun ei nyt satu tuo kohta itselle silmään.
Ja migration:han on ihan legitiimi englanninkielen sana - kieltämättä hauska lausua "mai-greis-son" ärrävikaisittain ja suhuttaen. :)

Ei ole valitettavasti Raon kirjaa enää käsillä, mutta sieltä suodatinkeittämisen alta löytyi muistaakseni jostakin. Olen oppinut yhdistämään tuon migraation hermoston kehitykseen ja "raskaiden" sanojen käyttö kahvinkeiton yhteydessä herättää minussa aina hilpeyttä. Siksi niitä aina osatessani itsekin viljelen  :)
 
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #101 : Helmikuu 24, 2010, 17:33:06 ip »

Ei ole valitettavasti Raon kirjaa enää käsillä, mutta sieltä suodatinkeittämisen alta löytyi muistaakseni jostakin. 

Itse en tuosta sekoitusta koskevasta kappaleesta löydä tuosta mitään mainintaa - ainoastaan sen että sekoittaminen "tasoittaa" tilannetta paljon ja vähän uuttuneiden purusten jakauman suhteen.

Migraatiosta puhutaan espressoperkolaation yhteydessä - mutta sieltä sen siirtäminen sellaisenaan suodatinkeittelyyn on hieman kyseenalaista. Espressouutossa virtaus on kuitenkin paljon pakotetumpaa niin paineen, uuttotilan kuin virtaussuunnankin suhteen. Lisäksi tuo migraatioliike vaikuttaa käsittääkseni perkolaatioprosessin kulkuun koko kakun matkalla - toisin kuin suodatinkeittelyssä vasta hitusten törmätessä filtteriin.
Kirjattu

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #102 : Helmikuu 24, 2010, 22:51:47 ip »

Pölyhän on käytännössä soluseinämän palasia ja ei enää niin huokoista tavaraa kuin isommat kappaleet. Joten sehän siis itseasiassa "imee" hitaammin vettä itseensä.

Edellinen taitaa perustua enemmän pölyn hydrofobiseen luonteeseen kuin huokoisuuteen. Kuvittelisin noiden soluseinämän palasten (pölyn) tulevan enemmän solujen välisestä liima-aineesta, ligniinistä, ja joka on veteen huonosti sekoittuvaa. Edellisessä tekstissä on sitten oletettu, ettei paahdossa tapahdu oleellista (kemiallista) muutosta ligniinin rakenteessa.

Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #103 : Helmikuu 24, 2010, 22:58:05 ip »

Migraatiosta puhutaan espressoperkolaation yhteydessä - mutta sieltä sen siirtäminen sellaisenaan suodatinkeittelyyn on hieman kyseenalaista. Espressouutossa virtaus on kuitenkin paljon pakotetumpaa niin paineen, uuttotilan kuin virtaussuunnankin suhteen. Lisäksi tuo migraatioliike vaikuttaa käsittääkseni perkolaatioprosessin kulkuun koko kakun matkalla - toisin kuin suodatinkeittelyssä vasta hitusten törmätessä filtteriin.

Minäkään en muista tuollaista mainintaa suodatinkahvin yhteydestä, espressoon liittyen taas sitä korostettiin paljonkin.

Oletteko käytännössä huomanneet eroa sekoittelun ja sekoittamatta jättämisen välillä? Minulla ainakaan kaksi kertaa tehty pohjamutia myöten tapahtuva sekoittaminen ei haittaa valumista, vaan kivan nopeasti kahvi hulahtaa kuppiin. Samat purut ja sama paperi menee taas täysin tukkoon, jos koittaa suodattaa pressokahvia (jossa siis pelkkää pölyä joukossa).

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Clever Coffee Dripper - alias "Abid"
« Vastaus #104 : Helmikuu 25, 2010, 21:39:11 ip »

Sekoittelun/sekoittamatta olemisen suhteen en muista mitään eroa valumisnopeudessa havainneeni. Ilman sekoittamista toimenpide on vain itselleni yksinkertaisempi.
Kirjattu